Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bimodal ERP: Kombination af Best of Breed og Best of Suite – hvilken ERP-strategi passer bedst til dig?

5. juli 2016 kl. 15:106
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nogle virksomheder har en ambition om at have ét, stort ERP-system, der dækker alle virksomhedens processer og geografier, mens andre virksomheder arbejder hen imod en dekobling af ERP-systemet. Det har fået mig til at tænke lidt over, hvad det er, der gør, at vidt forskellige ERP-strategier hver især kan være det helt rigtige i forskellige situationer. Jeg vil i denne blog drøfte nogle af de parametre, der danner grundlag for at vælge det ene eller det andet. Og jeg vil også fremføre nogle argumenter for en hybrid model – lidt i stil med Gartner’s tanker om Bimodal IT.

Best of Breed-strategi

At holde tingene adskilt gør det nemmere at manøvrere

Et argument for at forfølge en Best of Breed-strategi er, at det er lettere at opgradere et enkeltstående system, ligesom det også er mindre omfattende at genstarte systemet og udføre andre typer af vedligehold. Når jeg er ude i markedet, ser jeg ofte, at forretningen føler større ejerskab over for Best of Breed-systemer, da de dækker deres specifikke funktionelle behov, og da Best of Breed-systemerne ikke deles med resten af virksomheden, hvilket kræver koordination.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meget komplekse behov dækkes oftest bedst af specialiserede systemer

Når virksomheder vælger et Best of Breed-system til at dække et afgrænset funktionsområde, er det ofte pga. manglende special-funktionalitet i ERP-systemet. Jeg støder jævnligt på sådanne specialbehov for f.eks. ruteplanlægningssystemer, lagersystemer og fakturahåndteringssystemer. Det samme gør sig gældende på privatfronten: Hvis du har usædvanligt lange eller brede fødder, eller har specialbehov, så kan en traditionel skoforretning ikke hjælpe dig, og du må en tur forbi en skomager.
Dog har funktionaliteten i de fleste ERP-systemer udviklet sig utrolig meget de sidste 5-10 år, hvilket gør, at der er færre og færre tilfælde, hvor ERP-systemet ikke kan dække dit funktionelle behov.

Best of Suite-strategi

Større effektivitet med fælles processer og maksimal transparens på tværs af virksomheden
Hvis din virksomhed har flere fabrikker, distributionscentre, varelagre, butikker osv., så kan det ofte være en god ide at forfølge en Best of Suite-strategi. Det giver mulighed for at sikre effektive processer på tværs af lokationer, led i værdikæden m.m. Det giver også en øget transparens i værdikæden. Og øget transparens giver større mulighed for optimering sammenlignet med situationer, hvor man ikke kan se fra den ene ende af værdikæden til den anden. Dog giver god middleware, API’er m.m. mulighed for at etablere en næsten lige så god transparens på tværs af Best of Breed-systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er billigere at vedligeholde et simpelt applikationslandskab sammenlignet med et komplekst applikationslandskab
Det er et anerkendt faktum, at det er billigere at vedligeholde færre systemer, end det er at vedligeholde flere systemer. Deraf det store fokus for mange virksomheder på at konsolidere deres applikationslandskab. Ud fra et omkostningsperspektiv alene vil der således ofte være argumenter for at forfølge en Best of Suite-strategi.

Bimodal ERP

I PA gennemførte vi for et par år siden en undersøgelse af, hvordan det hænger sammen med fleksibilitet og ERP. En af vores konklusioner og anbefalinger er, at man anvender ERP på de områder, hvor der er stabilitet, og hvor der ikke er behov for stor fleksibilitet, mens man anvender Best of Breed-systemer, hvor der er behov for fleksibilitet.

Dit valg afgøres af, hvad der er bedst for din virksomhed

Ovenfor har jeg forsynet jer med nogle argumenter for Best of Breed versus Best of Suite. Der er som sagt ikke en one size fits all på dette område. Hvilken strategi, I skal forfølge, afhænger derfor af svaret på spørgsmål som:

  • Er din virksomhed integreret på tværs af værdikæden?
  • Er der særligt komplekse behov, som et ERP-system ikke kan løse?
  • Frasælger I løbende dele af jeres virksomhed?

Og i tillæg til alle de logiske argumenter, er der to ganske vægtige argumenter, som man skal acceptere som valide argumenter:

• Hvad synes de vigtigste interessenter bedst om?
• If it ain’t broke, don’t fix it!

Jeg hører meget gerne om jeres overvejelser vedrørende ERP-strategi. Hvilken vej går I, og hvad er jeres argumenter for at gå dén vej?

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
6. juli 2016 kl. 09:52

Sorry. Det var ikke meningen. Jeg ser, om ikke jeg kan lave det om.

mvh Anders

5
6. juli 2016 kl. 09:06

Slap nu af Folkens. Der er ingen der tvinger jer til at læse artiklen. I behøver ikke at lyde som teenagere på et tilfældigt forum.

Spring artiklen over og kom videre med jeres liv..

"Jeg er rasende" ... Priceless ><

4
5. juli 2016 kl. 21:49

SAMME HER, JEG ER RASENDE!

EDIT: Mine øjne bløder stadig, så jeg kan kun læse artiklen delvist. Et spørgsmål melder sig, citat:

Hvad synes de vigtigste interessenter bedst om? • If it ain’t broke, don’t fix it!

What's broken? Er vi tilbage til den shift-knap igen eller hvad?

3
5. juli 2016 kl. 21:00

Dette er den eneste årsag til jeg er inde på artiklen. Håber virkeligt ikke det griber om sig.

2
5. juli 2016 kl. 16:57

Version2 burde ændre titlen på dette blogindlæg og fratage forfatteren enhver form for kompensation.