Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bestyrelsen mangler digitale kompetencer

22. oktober 2021 kl. 09:247
Bestyrelsen mangler digitale kompetencer
Illustration: Hans-Henrik Søndersted-Olsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dansk erhvervsliv er europamester i digitalisering, men de mindre virksomheder halter bagud i forhold til de store. Det koster produktivitet og dermed penge. Bestyrelsen burde være SMV’ernes oplagte rådgivere, men de mangler (stadig) kompetencerne.

Hans-Henrik Søndersted-Olsen er bestyrelsesmedlem i flere danske aktieselskabsbestyrelser, advisory board medlem på CBS og tidligere adm.dir. for marketingbureauet Klausen + Partners A/S, et af de mest prisvindende bureauer i Danmark.

Ifølge Danmarks Statistiks 2019 tal ligger danske virksomheder helt i EU’s top på digitalisering. Lige fra adgang til hurtigt internet til medarbejdernes adgang til mobilt digitalt udstyr. Vi har grund til at klappe os selv på skulderen. Men tallene dækker over store forskelle mellem mindre og mellemstore virksomheder. Hvor 48 % af danske virksomheder med op til 50 ansatte havde en høj eller meget høj grad af digitalisering, nåede virksomheder over 250 medarbejdere op på 90 %.

Forskellen handler selvfølgelig om ressourcer og økonomi. Men det handler i høj grad også om fokus. De mindre virksomheders strategiske udsyn er blændet af et hårdt og ubønhørligt krav om drift, drift og drift. Det er sjældent at (ejer)lederen kan tillade sig at løfte blikket og træffe svære – men nødvendige – beslutninger om nye veje, der kan sikre virksomhedens overlevelse og vækst.

Ikke digitale nok

Men det ER nødvendigt at afsætte tid til at tænke digitalt og investere ressourcerne. For jo mere digital du er, desto flere penge kan du firkantet sagt tjene. Virksomheder, der arbejder digitalt, har – alt efter hvilken analyse du læser – op til 22 % højere produktivitet end andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så hvornår er man så digital »nok«?

Groft sagt er der tre oplagte områder for den mindre virksomhed:

  1. Interne processer i virksomheden kan gøres lettere og hurtigere.
  2. Indkøb, ordrer og andre processer bagud i værdikæden kan gøres hurtigere, mere effektivt og billigere.
  3. Kundehåndteringen, som jo nok er den, de fleste kan forholde sig til, byder på store muligheder, fx ved at indsamle data og bruge dem aktivt.

Det lader til, at de mindre virksomheder særligt har udfordringer med punkt nr. 3. I hvert fald viser en analyse fra Center for Ejerledede Virksomheder på Copenhagen Business School fra 2019 at virksomheder med op til 250 medarbejdere ikke brugte digitale værktøjer tilstrækkeligt indenfor fx data om kunder. Det er synd, fordi indhentning og forædling af data er et af de områder, hvor især SMV’erne kan skabe sig fordele.

Bestyrelsen anede det ikke

Men digital forandring ER meget at bede en mindre virksomhed om, hvor (ejer)lederen er begravet i dagligdagens udfordringer og har svært ved at afsætte ressourcerne til de nødvendige strategiske tiltag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En oplagt løsning er at tage de udfordringerne med sig til bestyrelsen. En bestyrelse har mange funktioner, og strategisk retning er en af de allervigtigste. Men her render ejerlederen ind i en ny udfordring. For mange bestyrelsesmedlemmer ved alt for lidt om digitalisering (og mange fastholder stædigt at digitalisering er en praktisk og ikke et strategisk udfordring).

Det gælder ikke kun de mindre virksomheder. Som Harvard Business Review bemærkede i juni, så blev bestyrelsen i en kæmpestor børsnoteret virksomhed nærmest handlingslammet, da ledelsen fremlagde en plan for digital transformation til en værdi $500 millioner. Var planen for dyr? Fokuserede den på de rigtige indsatsområder? Var den ambitiøs nok?

Bestyrelsen anede det ikke.

Den slags tilbagemeldinger kan tage modet fra selv den mest optimistiske og velforberedte direktør.

Tilbage til de mindre virksomheder.

I Danmark sidder der ifølge Dansk Industri ca. 40.000 bestyrelser. Blandt disse har 41 % medlemmer, som har en familierelation til (ejer)ledelsen. Blod er som bekendt tykkere end vand. Men risikoen er overhængende for en »tantebestyrelse«, der ikke har de nødvendige kompetencer til at rådgive ledelsen om den digitale transformation (og alt andet vigtigt bestyrelsesarbejde for den sags skyld).

Mindre virksomheder med en professionel bestyrelse er væsentligt bedre stillet. Endnu en CBS undersøgelse viste fx for nogle år siden, at værditilvæksten i ejerledede virksomheder med professionelle bestyrelser ligger langt højere end tilsvarende virksomheder uden (24 % hhv. 47 %).

Det er logisk nok. En mindre virksomhed, der får kvalificeret sparring om virksomhedens strategi og retning vil klare sig bedre end virksomheder uden. Men digitaliseringen udgør en kæmpe udfordring for den traditionelle bestyrelse.

Digitalisering i alle muskelfibre

Bestyrelsesmedlemmerne i SMV-virksomheden kunne stille de rigtige spørgsmål, forstå implikationerne af den digitale transformation og fremfor alt forstå, at digitalisering ikke er et værktøj, som vi bekvemt parkerer i IT-afdelingen som et praktisk problem.

Digitaliseringen fletter sig ind i selv din mindste fibre i alle virksomhedens. Det giver meget snart ikke mening længere at tale om non-tech- og tech-virksomheder. For alle grene af forretningslivet skal forholde sig til digitaliseringen.

Digitalisering er blevet et grundvilkår for alle bestyrelsens funktioner. Find mennesker med viden om Operations/digitalisering, Finansiering/digitalisering, marketing/digitalisering, HR/digitalisering osv. Så får den mindre virksomhed et stærkere udgangspunkt for at klare sig i den globale konkurrence.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
13. december 2021 kl. 21:51

Mangler du kunder i biksen?

7
13. december 2021 kl. 21:28

Jeg ser desværre det samme syn når jeg er ude at snakke med kunder. Når jeg hjælper virksomheder med deres digitale projekter, så kan jeg meget hurtigt mærke hvilke virksomheder som har en bestyrrelse som har forstand på, og erfaring med, og fokus på, digitaligering.

Det er en skam at det i dag ikke næsten er et krav at man har en minimums forståelse for det. For der er i mange virksomheder en betydelig gevinst at høste med en grundig digitalisering.

6
1. november 2021 kl. 11:50

Nu skal man åbenbart vare sin mund, men jeg vil mene at vi skal passe på med blindt at tro på at Magisk It-sovs er løsningen på al ting, og det er imo direkte kontraproduktivt at gøre IT til et mål i sig selv.

IT er kun et værktøj, og skal benyttes som det - og det kan også være glimrende i mange situationer, men andre gange kan det være en direkte hæmsko - det kan vi se på mange offentlige IT projektekter for at få bevist.

Mange små virksomheder kan nok have glæde af IT fsva. bogholderi og måske markedsføring, men det giver ingen mening at tale om IT hvis vi f.eks. har en håndværksvirksomhed, hvor det er selve håndværket der er det vigtige, og hvor det ingen mening giver at tale om interne processer og billiggørelse af disse - og der er mange andre virksomheder hvor noget tilsvarende gælder.

Vi skal fare med lempe når der laves italesættelser om globalt marked, og hvad har vi, når det er meget vigtigere at virksomhederne forholder sig til (og gør det godt), hvad der er deres kerneområde - og vækst er i øvrigt ikke et prisværdigt mål i sig selv.

Mht. at indsamle og bruge data om kunderne, er det en meget farlig (og potentielt ulovlig) sti at begive sig ind på - det skal gøres med største varsomhed, og er man ikke 200% sikker på hvad man gør, så er det bedre at lade være.

Måske det mere, også af hensyn til sikkerhed som andre er inde på, er ved at være på tide at tænke analogt, og styrke de analoge kompetancer, så man opbygger en robust virksomhed som ikke er sårbar over for diverse "mode" trusler.

5
25. oktober 2021 kl. 10:17

– alt efter hvilken analyse du læser – op til 22 % højere produktivitet end andre.

Det kan være at tallet er rigtigt, men det bygger så bare på at sikkerhedens ikke får tilført tilstrækkeligt med resurser samtidigt.

Kort sagt de 22% bygger på et højere niveau af risikoaccept.

3
25. oktober 2021 kl. 08:42

Præcis. Det er svært at forestille sig et andet fagområde, hvor man ville acceptere, at størsteparten af arbejdsstyrken er selvlærte, og uden basale faglige grundkompetencer.

Den bedste sammenligning er vel økonomi, hvor kun meget få virksomheder ville ansætte en medarbejder uden nogen form for økonomisk uddannelse, og ingen bestyrelser ville være uden mindst et økonomisk uddannet medlem.

1
24. oktober 2021 kl. 23:23

IT-afd., firewall og virusscanner ordner alt det her - usynligt og uden forstyrrelser ;)

Billedligt talt, så triller 95% af en autodidakt befolkningen rundt på it-hoved- og motorveje helt uden et kørekort - især er den sikkerhedsmæssig kompetance fraværende.

Så digital kompetance.. "Tja bum bum" fra bestyrelse til piccoline.