Dansk erhvervsliv er europamester i digitalisering, men de mindre virksomheder halter bagud i forhold til de store. Det koster produktivitet og dermed penge. Bestyrelsen burde være SMV’ernes oplagte rådgivere, men de mangler (stadig) kompetencerne.
Ifølge Danmarks Statistiks 2019 tal ligger danske virksomheder helt i EU’s top på digitalisering. Lige fra adgang til hurtigt internet til medarbejdernes adgang til mobilt digitalt udstyr. Vi har grund til at klappe os selv på skulderen. Men tallene dækker over store forskelle mellem mindre og mellemstore virksomheder. Hvor 48 % af danske virksomheder med op til 50 ansatte havde en høj eller meget høj grad af digitalisering, nåede virksomheder over 250 medarbejdere op på 90 %.
Forskellen handler selvfølgelig om ressourcer og økonomi. Men det handler i høj grad også om fokus. De mindre virksomheders strategiske udsyn er blændet af et hårdt og ubønhørligt krav om drift, drift og drift. Det er sjældent at (ejer)lederen kan tillade sig at løfte blikket og træffe svære – men nødvendige – beslutninger om nye veje, der kan sikre virksomhedens overlevelse og vækst.
Ikke digitale nok
Men det ER nødvendigt at afsætte tid til at tænke digitalt og investere ressourcerne. For jo mere digital du er, desto flere penge kan du firkantet sagt tjene. Virksomheder, der arbejder digitalt, har – alt efter hvilken analyse du læser – op til 22 % højere produktivitet end andre.
Så hvornår er man så digital »nok«?
Groft sagt er der tre oplagte områder for den mindre virksomhed:
- Interne processer i virksomheden kan gøres lettere og hurtigere.
- Indkøb, ordrer og andre processer bagud i værdikæden kan gøres hurtigere, mere effektivt og billigere.
- Kundehåndteringen, som jo nok er den, de fleste kan forholde sig til, byder på store muligheder, fx ved at indsamle data og bruge dem aktivt.
Det lader til, at de mindre virksomheder særligt har udfordringer med punkt nr. 3. I hvert fald viser en analyse fra Center for Ejerledede Virksomheder på Copenhagen Business School fra 2019 at virksomheder med op til 250 medarbejdere ikke brugte digitale værktøjer tilstrækkeligt indenfor fx data om kunder. Det er synd, fordi indhentning og forædling af data er et af de områder, hvor især SMV’erne kan skabe sig fordele.
Bestyrelsen anede det ikke
Men digital forandring ER meget at bede en mindre virksomhed om, hvor (ejer)lederen er begravet i dagligdagens udfordringer og har svært ved at afsætte ressourcerne til de nødvendige strategiske tiltag.
En oplagt løsning er at tage de udfordringerne med sig til bestyrelsen. En bestyrelse har mange funktioner, og strategisk retning er en af de allervigtigste. Men her render ejerlederen ind i en ny udfordring. For mange bestyrelsesmedlemmer ved alt for lidt om digitalisering (og mange fastholder stædigt at digitalisering er en praktisk og ikke et strategisk udfordring).
Det gælder ikke kun de mindre virksomheder. Som Harvard Business Review bemærkede i juni, så blev bestyrelsen i en kæmpestor børsnoteret virksomhed nærmest handlingslammet, da ledelsen fremlagde en plan for digital transformation til en værdi $500 millioner. Var planen for dyr? Fokuserede den på de rigtige indsatsområder? Var den ambitiøs nok?
Bestyrelsen anede det ikke.
Den slags tilbagemeldinger kan tage modet fra selv den mest optimistiske og velforberedte direktør.
Tilbage til de mindre virksomheder.
I Danmark sidder der ifølge Dansk Industri ca. 40.000 bestyrelser. Blandt disse har 41 % medlemmer, som har en familierelation til (ejer)ledelsen. Blod er som bekendt tykkere end vand. Men risikoen er overhængende for en »tantebestyrelse«, der ikke har de nødvendige kompetencer til at rådgive ledelsen om den digitale transformation (og alt andet vigtigt bestyrelsesarbejde for den sags skyld).
Mindre virksomheder med en professionel bestyrelse er væsentligt bedre stillet. Endnu en CBS undersøgelse viste fx for nogle år siden, at værditilvæksten i ejerledede virksomheder med professionelle bestyrelser ligger langt højere end tilsvarende virksomheder uden (24 % hhv. 47 %).
Det er logisk nok. En mindre virksomhed, der får kvalificeret sparring om virksomhedens strategi og retning vil klare sig bedre end virksomheder uden. Men digitaliseringen udgør en kæmpe udfordring for den traditionelle bestyrelse.
Digitalisering i alle muskelfibre
Bestyrelsesmedlemmerne i SMV-virksomheden kunne stille de rigtige spørgsmål, forstå implikationerne af den digitale transformation og fremfor alt forstå, at digitalisering ikke er et værktøj, som vi bekvemt parkerer i IT-afdelingen som et praktisk problem.
Digitaliseringen fletter sig ind i selv din mindste fibre i alle virksomhedens. Det giver meget snart ikke mening længere at tale om non-tech- og tech-virksomheder. For alle grene af forretningslivet skal forholde sig til digitaliseringen.
Digitalisering er blevet et grundvilkår for alle bestyrelsens funktioner. Find mennesker med viden om Operations/digitalisering, Finansiering/digitalisering, marketing/digitalisering, HR/digitalisering osv. Så får den mindre virksomhed et stærkere udgangspunkt for at klare sig i den globale konkurrence.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.