Så fik Greenpeace øje på IT området som en potentiel forurener og kilde til miljøskadelige aktiviteter. Det er de nye, store cloud datacentre, som man har været ude at kommentere med analyser som “How Clean Is Your Cloud?”
Argumentationen fra Greenpeace er, at de store datacentre forbruger meget energi, og det er ikke altid – på trods af branchens fokus på energi – at disse datacentre bruger grøn energi. Facebook har ellers fået en masse omtale i forbindelse med anlægget af et stort nyt datacenter i Luleå i Nordsverige, hvor der kan spares meget energi til køling af de varme computere. Men Greenpeace mener, at det er langt mere vigtigt, hvor energien kommer fra, og ofte køber de store datacentre den billige energi, der som regel kommer fra kul og olie.
Argumentationen er sikkert, isoleret set, rigtig. Men det misser totalt det store billede og de vigtige pointer i udviklingen.
For det første er det ikke marginalt (som Greenpeace hævder), hvad de effektive datacentre kan spare på strøm gennem frikøling og andre nye teknologier.
Men hvad der er langt mere vigtigt, har Greenpeace glemt at stille spørgsmålet: Hvad bruger mest strøm – 10 fysiske servere der står rundt omkring i kældrene i diverse virksomheder (ok, efter oversvømmelserne er en del sikkert nu på 1. sal) – eller en virtualiseret server med 10 logiske servere, der står i et effektivt datacenter?
Havde man tænkt lidt over dette – måske oven i købet regnet på det – ville man have fundet ud af, at cloud nedbringer forbruget af energi meget signifikant, fundamentalt set på grund af konsolidering, virtualisering og mere effektiv brug af isenkrammet. En rapport udgivet af det hedengangne IT og Telestyrelsen i 2009 viste, at der er et potentiale for at nedbringe energiforbruget til servere med 33% til 50% gennem brug af cloud-centre.
Det er i hvert givet, at det bliver meget svært at finde en argumentation der underbygger, at brug af cloud og dermed cloud datacentre er skidt for miljøet. Beklager, men Greenpeace bliver nok nødt til at finde noget andet at kaste sig over.
Artiklen om Greenpeace:
http://www.dr.dk/harddisken/blog/2012/10/12/greenpeace-sa-beskidte-er-dine-data/
Rapporten ”Potential Server and Datacenter CO2 Savings in Denmark”:
http://digitaliser.dk/resource/1593664

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.