Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Backstage til FOSDEM keynote

3. februar 2014 kl. 14:0812
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ifølge Google var den brede offentligheds reaktion, da CIA's chef blev afsløret i at bolle udenom, at lede efter billeder af elskerinden.

Jeg satte mig derimod og stirrede op i loftet, for lidt længere nede i artiklen stod der at FBI havde afsløret det ved at aflytte hans telekommunikation.

Min tankerække startede fra "Når chefen for CIA ikke kan holde en affære hemmelig mere..." og så lod jeg bare fantasien spille.

Hvis man skal kunne bruges til noget i sikkerhed, skal man have en god fantasi, som et minimum bedre end modparten og hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg egentlig at FOSS-verdenen er lidt fantasiløs på det punkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senere begyndte Edward Snowden's afsløringer at rulle og jeg kan sige med 100% åben pande, at kun en detalje har overrasket mig: Deres passive "radar" aflytningsudstyr.

Det burde ikke have overrasket mig, Soviet brugte præcist samme krølle på Maxwells Ligninger da de bug'ede USAs nybyggede ambassade.

Jeg har i forskellig sammenhæng prøvet at vække FOSS miljøet ud af "vi skruer bare kryptografien helt op på 11" tankegangen, f.eks med en klumme i ACM Queue og forskellige skriverier her på V2 og ing.dk.

Men der er meget stor forskel på at skrive op og ned af dørstolper og på at kunne spille på alle tangenterne, så da Philip Paeps kastede en "closing keynote" på FOSDEM i min retning, skulle der ikke meget til at overtale mig: Her var chancen for at banke budskabet hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen med at give en NSA præsentation faldt lige for og derfra faldt brikkerne hurtigt på plads: Hovedparten af mine sldes var færdige på nogle få timer og jeg morede mig som jeg sjældent har moret mig mens jeg laver slides.

En særlig lille krølle på halen var at jeg skulle bruge nogle CODENAMES og de kan naturligvis ikke allesamen være SAWFISH.

Jeg ved at alle USAs hemmelige tjeneste har en "knap" man trykker på og så får man et CODENAME. Det blev indført fordi medarbejderne simpelthen ikke kunne lade være med at lave dårlige jokes når de valgte kodeord, ofte så dårlige at enhver journalist kunne gætte sig til hvad det handlede om.

Så omhyggelig behøver jeg ikke at være, så mine kodeord kommer med en playlist.

Philip spurgte på et tidspunkt om jeg havde set auditoriet hvor jeg skulle tale og nævnt at Robert Watson var "duly impressed" men jeg fangede nok ikke lige det hint, for jeg så først "Janson" auditoriet ca. 15 minutter før jeg skulle på.

Javel ja...

Her har twitter-bruger @avsm taget et billede fra en af de bagerste rækker:

Her kar Ollivier (aka Keltia) taget et billede fra en af de forreste rækker:

Iflg. en tilfældig webside er der "over 1400 siddepladser" og på øjemål var der under 20% ledige, så noget i stil med 1200 tilhørere.

Helt klart en ny personlig rekord.

Her er mine slides.

Bagefter fik vi en god lille snak om forskellen på problemer der kan løses med kryptografi og problemer der kun kan løses med politik.

phk

PS: Den gode nyhed var at selvom de havde set 8000+ MAC addresser på deres WLAN, så de kun 29 TELNET sessioner -- der er trods alt sket fremskridt.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
4. februar 2014 kl. 09:53

Én kan holde på en hemmelighed. Er der flere går det galt. Det var Paula Broadwell der kluderede i det.

The scandal came under investigation only after Broadwell used one of her email accounts to send anonymous emails to Florida housewife Jill Kelley.

Så hvis hun havde overholdt de simple regler, var han ikke blevet opdaget.

5
3. februar 2014 kl. 16:38

Er der kommet nogen optagelse af oplægget online endnu. Missede live-udgaven og vil meget gerne se mere end bare slidesne.

2
3. februar 2014 kl. 15:54

og livestreamingen gik igennem i fornem kvalitet og uden nogen hickups.

Jeg kunne forestille mig, at blandt alle nørderne i lokalet, var der specielt to ting der måske fik dem til at studse lidt:

  1. Din pointe med at der er ikke nogen teknisk løsning på dette her. Løsningen er politisk.

  2. At nogen gode kodere burde smide OpenSSL ud ad vinduet, og starte forfra.

6
3. februar 2014 kl. 22:03

Ja rigtig godt og knivskarpt oplæg efter min mening.

Vi kikkede også med fra Labitat's kælder, på nær dem af medlemmerne der selv var til FOSDEM.

3
3. februar 2014 kl. 16:26

Ja, det var i runde træk de to punkter diskussionen handlede om efterfølgende.

Jeg har selvfølgelig sat sagen på spidsen, men det er egentlig også der den hører til nu:

IT-branchens klytkodning og balkanisering har solgt vores børns og børnebønrs privatliv til fordel for fancy grafik og app's til touchskærme.

1
3. februar 2014 kl. 14:55

Jeg så dit oplæg - ganske sjovt, omend man selvfølgelig allerede kendte essensen, hvis man har læst dine andre skriverier.

Det der undrer mig mest, er at der overhovedet er nogen TELNET-sessioner tilbage. Det er oven i købet mere besværligt at bruge end SSH.