Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Aprilsnar: No shit, Sherlock!

1. april 2018 kl. 10:3515
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det har altid været sjovt at læse nyheder den 1. april. Det vil sige, altså indtil nu - for det er som om, det sjove er forsvundet.

En god aprilsnar er konstrueret, så den lige akkurat kunne have været sand - men man skal helst være en lille smule i tvivl, når man læser historien.

Et godt eksempel var Version2's aprilsnar fra sidste år, der handlede om, at Mediehuset Ingeniøren skrottede adgangskort til fordel for implanterede RFID-chips.

Historien var sjov, fordi det ved første øjekast virker åbenlyst sindssygt at implantere en RFID-chip i kroppen, men faktisk er noget, man arbejder helt alvorligt på, blandt andet i Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dagens aprilsnar fra Ingeniøren er også god, fordi den indeholder elementer fra aktuelle fænomener, der er oppe i medierne. Jeg vil ikke nævne disse, for der kan stadig sidde læsere derude, som har til gode at læse og blive overrasket over historien.

Og nu kommer vi til min pointe:

Aprilsnarren er blandt andet holdt op med at være sjov, fordi den bliver ødelagt ganske omgående.

I disse sociale medie-tider, hvor alt skal kommenteres, blot fordi man kan, er en del af joken at se, hvor mange, der falder i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er bare, at der altid er et lille barn, der kommer forbi artiklen, skynder sig at række hånden i vejret og råbe "Aprilsnar!", mens han hopper eksalteret op og ned og håber, de voksne ser, hvor klog han er.

Hør her, lille ven: Du er ikke unik, fordi du gennemskuede joken før de andre. Du var bare den første, der ikke kunne vente med at ødelægge sandslottet, de andre børn byggede, mens du spiste den mælkesnitte, der skulle have været gemt til i eftermiddag.

Men det er ikke kun irriterende børn, der ødelægger det - BT var som et af de første medier ude med en spoiler allerede lidt over kl. 8 om morgenen, hvor de offentliggjorde en liste med andre mediers aprilsnar.

Jyllands-Posten og EkstraBladet fulgte trop en time senere, og i skrivende stund er det så vidt jeg kan se kun Berlingske og Politiken, der blandt de større medier ikke har ødelagt joken for deres læsere.

Kære medier: Er det ikke på tide, I sender jeres Facebook-praktikanter hjem, og får de rigtige journalister tilbage på arbejde, så vi kan få nogle reelle nyheder i stedet for destilleret støj?

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
3. april 2018 kl. 20:55

Men det er ikke kun irriterende børn, der ødelægger det - BT var som et af de første medier ude med en spoiler allerede lidt over kl. 8 om morgenen, hvor de offentliggjorde en liste med andre mediers aprilsnar.

Hvis du læser BT of EB er du altså også selv ude om det, Yoel. Der findes da ikke større sladderblade i Danmark!

13
3. april 2018 kl. 15:42

jeg tør efterhånden ikke at læse nyheder d. 1. april, fordi verdenen er blevet så sindsyg. Der er alt for mange nyheder hver dag, som man håber på må være en utidig aprilsnar, såsom den 4 årige aprilsnar i USA. Det er efterhånden hvert år at jeg identificerer 2,3 eller flere nyheder til at være aprislnarrer, men de viser sig desværre at være en sindsforvirret ide fra en politiker eller endnu værre en vedtaget ide som er helt hen i vejret. Nu faldt 1. april på en søndag så jeg troede mig fri fra den værste omgang politiker sludder, men ak . Politikken kunne udover deres officielle aprilsnar også berettte at skatteministeren pønser på at gøre det afgiftsfrit at give gammelt chokolade, cigaretter og guldøl til hjemløses herberg !! De fastholder stadig, at det er en rigtigt nyhed , men jeg prøver at beskytte min forstand ved at nægte at acceptere det, så jeg betragter stadig ideen som en aprilsnar ! Jeg gruer for alle de aprilsnarrer som vi kan læse om i den kommende år , indtil vi igen når d. 1. april.

11
2. april 2018 kl. 13:15

"Scientists have released a new study claiming that if current trends continue, nearly a third of the world’s power will be used to explain how Bitcoin works by 2020."

https://www.eff.org/pages/04/01

10
2. april 2018 kl. 09:50

fordi jeg ikke kunne finde på en god aprilsnar selv

Du kunne da bare have opdigtet historien om at Kviknet var med til at udvikle en teknologi der kunne hæve hastigheden på enhed kablet forbindelse med 15-25% ved at reducere overhead og komprimere de resterende data via avancerede algoritmer eller ved hjælp af dedub teknologi.

smid lidt patent og monopol ind i regnestykket så kunne du have haft en ganske glimrende historie, en der måske endda kunne have været bragt i andre dagblade og fungerede for et lille reklamefremstød.

9
2. april 2018 kl. 07:38

En artikel med ukorrekt information er ikke en Aprilsnar ...

På nettet er det meste selvbetjeningsløsninger.

En god aprilsnar skal være til at gennemskue som en aprilsnar, men må gerne spille på f.eks. automatreaktioner vedr. EU.

Er den veludført, så vil offeret bringes til at erkende sin egen naivitet (og forhåbentligt lære af det), og kommer der også en god historie ud af det, som kan bruges i venligt lag, så er det bare fint.

Men der påhviler også spøgefuglen et moralsk ansvar for at stoppe spøgen inden der sker ulykker. Det er sjovt, hvis offeret når at bestille en æblekerne-reaktor, men det er ikke sjovt, hvis han når at sælge bil og hus for at have penge til at betale den.

På nettet bliver man nødt til at være meget mere gennemskuelig, dels pga. Poes lov, men også fordi at nettet er meget bredere end "venligt lag" og fordi at det er meget sværere at stoppe folk inden de laver ulykker.

En god aprilsnar på nettet er en, hvor man bagefter kan sige (og gerne offentligt!): "Ha, ha, den troede jeg på, indtil de nævnte hashtag #aprilsnar". For på nettet er det meste selvbetjeningsløsninger, også aprilsnare.

Og skulle vi så ikke tage og få bestilt noget forår og nogen plusgrader? :-)

Det er på vej; først kommer lyset, så kommer varmen!

8
2. april 2018 kl. 01:38

En artikel med ukorrekt information er ikke en Aprilsnar, en Aprilsnar består af to personer, en løgn og en handling.

Hvis A fortæller B en løgn, og B efterfølgende handler på løgnen, så er B Aprilsnaren, hvis B derimod call'er A's bluff, så er A Aprilsnaren.

I gamle dage sagde man at ofret skulle krydse et dørtrin, men det er lidt fjollet i den her digitale verden. Men jeg mener stadig er der skal en eller anden form for handling til før man kan kalde det en veludført Aprilssnar ... få f.eks. dit offer til at bestille en kopi af blueprint den til æblekernereaktor du har bygget i din garage eller lign og i det øjeblik ofret indtaster sin mail adresse kan du kalde ham for Aprilsnar ... ikke før :-)

Og skulle vi så ikke tage og få bestilt noget forår og nogen plusgrader? :-)

7
2. april 2018 kl. 00:17

Det er slet ikke spændende at se i pressen længere. Heldigvis kan andre af og til lave gode aprilsnarre på arbejdet. Ikke lige i år. Der var nu en enkelt avis-joke, der levede meget længe for ikke så længe siden: Nationalmuseet fortalte, at EU havde besluttet at harmonisere de arkæologiske tidsaldre, således at årene for bronzealder m.v. var ens for hele EU. Af en eller anden grund nåede den måneder siden frem til en anden avis, hvor jeg læste den. Det lød så sindsygt, at det passede fint til EU (jeg har som mange andre en automatreaktion på EU), så jeg røg op gennem loftet.

6
1. april 2018 kl. 23:23

Løsningen her kunne være det samme: hvis ordet "april" indgår i et indlæg den første april, så skjules det automatisk indtil 2. april...

Risikerer det ikke at blocke lidt for meget? "Aprilsnar" og "Ranslirpa" kunne man dog nok godt tempbanne.

Hvilket MUD var du admin på? - det er vel efterhånden en 15 års tid siden jeg har peget en telnet klient mod den slags, men overvejer at kigge på Elephant for nostalgiens skyld :)

5
1. april 2018 kl. 21:31

Jeg var engang admin på et online spil (et såkaldt MUD). Den bedste funktion til at lukke munden på trolle, var et system der lod personen blive ved med at sige hans ting, men ingen andre kunne læse det. Men for personen selv så alt helt normalt ud.

Løsningen her kunne være det samme: hvis ordet "april" indgår i et indlæg den første april, så skjules det automatisk indtil 2. april...

4
1. april 2018 kl. 15:57

Lad mig slukke for denne her PC og tænde for den i morgen, når alle aprils-narene er afsløret.

Der er altså også gode nyheder på en dag som i dag:

De gode folk bag Protonmail i Schweiz har annonceret en krypteringsalgoritme så sikker, at hvis de brugte den på data indsamlet til Trivselsundersøgelsen, så ville selv jeg ikke længere tale om anonymisering:

Introducing Delete-Everything Verifiably Null Universially Lossy Logarithm Encryption

3
1. april 2018 kl. 15:05

I disse tider med fake news hver dag, det er ikke sjovt længere, så vil jeg hellere undvære den årlige aprilsnar. Lad mig slukke for denne her PC og tænde for den i morgen, når alle aprils-narene er afsløret.

1
1. april 2018 kl. 11:33

Du har ødelagt det for mig Yoel, jeg vidste ikke hvor jeg skulle finde en kilde til alle de aprilsnare historie der er blevet luftet i dag. ;-)