Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Apples softwarekvalitet i frit fald?

23. januar 2015 kl. 09:0616
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Højtstående general fra hæren af Apple fans råber vagt i gevær over kvaliteten i de seneste operativsystemer fra Cupertino.

For et par uger siden skrev Marco Arment, medstifter af b.la. Tumblr og Instapaper, en mening på hans blog omkring Apples angiveligt dalende softwarekvalitet.

Marco mener at Apples seneste udgivelser har flere fejl end nogensinde før. Han tror det skyldes at Apple fokuserer for meget på at markedsføre nye funktioner hvert år. Personligt ville han gerne undvære nogle af de nye funktioner og få mere stabile udgivelser i stedet. Længere tid mellem tilføjelsen af nye funktioner kunne, ifølge Marco, være en del af løsningen.

Hans meninger gav genklang på internettet, mange mener åbenbart ligesom Marco at Apple har et stigende problem. John Gruber, opfinderen af Markdown, støtter op med iagttagelsen at Apple har mistet deres ry som værende leverandør af ting der bare virker. Før kunne Mac brugere håne Windows brugerne, fordi deres maskiner bare virkede. Apple lancerede Mac OS X med sloganet "It just works" men den påstand holder nok ikke længere, og har måske aldrig gjort det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre er ikke så bekymrede. Daniel Jalkut, tidligere Apple udvikler, har skrevet om hans egne erfaringer. Han mener ikke at den nuværende kvalitet af Apples software er et problem. Der har altid været fejl og der vil altid være fejl. Tilbage i 2005 var udvikleren Dan Wood så træt af Apples forfærdelige softwarekvalitet at han opfordrede alle udviklere til at sende Apple en fejlrapport hver fredag.

I 2005 skabte offentlig kritik af Apples software ikke den store opmærksomhed. Men Apple er ikke længere en lille virksomhed, de er nu en af de markedsførende kræfter, og folk bruger deres produkter hver dag Derfor er de nu i langt højere grad end før genstand for offentlighedens opmærksomhed.

Derfor har Marcos blogpost skabt en del mere røre end Dan Woods indlæg fra 2005 gjorde. Ikke kun internettet men også dagspressen med både Wall Street Journal, Computer World, CNN og Huffington Post har samlet historien op. Der har faktiskværet så meget opmærksomhed om hans udtalelser at han nu fortryder at have offentliggjort dem.

Hvad er problemet?

Apple har siden 2001 kørt et rimeligt fast skema med nye versioner af deres styresystemer OS X og iOS ca. hvert år.

 • 2001 – OS X 10.0, Cheetah + OS X 10.1, Puma
 • 2002 – OS X 10.2, Jaguar
 • 2003 – OS X 10.3, Panther
 • 2005 – OS X 10.4, Tiger
 • 2007 – OS X 10.5, Leopard + iPhone OS 1.0 (skiftede først navn til iOS i version 4)
 • 2008 – iPhone OS 2.0
 • 2009 – OS X 10.6, Snow Leopard + iPhone OS 3.0
 • 2010 – iOS 4.0
 • 2011 – OS X 10.7, Lion + iOS 5.0
 • 2012 – OS X 10.8, Mountain Lion + iOS 6.0
 • 2013 – OS X 10.9, Mavericks + iOS 7.0
 • 2014 – OS X 10.8, Yosemite + iOS 8.0
 • 2015 - ?

Der har unægtelig været masser af fejl i de tidligere versioner af operativsystemerne, men Apple har bestemt haft store problemer med udgivelserne iOS 8.0 og Mac OSX 10.10 Yosemite.

Artiklen fortsætter efter annoncen

iOS 8.0 blev trukket tilbage få timer efter frigivelsen fordi opdateringen skabte store problemer for de brugere der nåede at installere den. Derudover blev HealthKit, en af de store nye features i iOS 8.0, forsinket og apps der brugte HealthKit blev holdt tilbage af Apple.

Mac OS X 10.10 Yosemite har fra starten været plaget af problemer specielt omkring netværk. Mange brugere oplever en hel stribe af problemer relateret til Wi-Fi. Udvikleren Craig Hockenberry har opdaget at mange af netværksproblemerne i Yosemite stammer fra en genskrivning af to centrale services, nemlig skærmdeling og discovery.

Hvad mener du? Er Apples softwarefejl værre nu end tidligere? Eller er vilkårene i dag flere features og større tolerance for fejl?

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
29. januar 2015 kl. 09:10

Emnet er tilstrækkeligt komplekst til at alle kan have ret samtidigt. Falder Apples softwarekvalitet drastisk sammenlignet med andre platforme? Er kvaliteteten ringere end i Windows eller Android verdenen?

På forretningsniveau er der imidlertid ingen tvivl om at Apple stadig gør det utroligt godt og ikke er på vej ud af spillet, Nokia- eller RIM-style.

Og jeg er endda ikke engang rigtig Apple-bruger

14
25. januar 2015 kl. 09:03

Er version2 godt nok rimeligt sløve... Og hvis nu nogen fulgte med i hvad Marco A har sagt og skriver så er han et perpetuelt brokhoved mange gange med god grund andre gange går han ud af en tangent...

Og han har ved nærmere eftertanke blødet nogen af den mere ekstreme retorik han anvendte meget op... Blant andet det om accelerationen and kvaliteten ( frit fald) og der er en kontinuerlig debat om fx filsystemet i Mac fora.

Så bare fordi det her er blevet samlet op af forskellige andre blade så som business insider som så har vredet alt den sensationalisme ud af historien den kan trække og ådselsæderene nu endeligt er kommet frem til det gennemtyggede lig af en historie gør den ikke så meget bedre.

Ingen kan udpege et andet firma de ville vælge istedet for Apple...ja alle ville ønske at kvaliteten var bedre i det produkt de anvender men sammenlignet med andre OS man kan benytte i den virkelige verden er selv Marco enig i at det er Mac OS X der stadig er foran med et par heste længder....

En fornuftig kommentar fra John Seracusa ( en anden "general", og NB! The "Mac/DOS wars" sluttede får mange år siden så det er lidt Lamo med den titel) var også at Marco er slet ikke en så gammel en Mac bruger han har kun været på platformen i 10 år... Og en del af hans vitriol kan godt forklares ved det tidspunkt han kom til macen for i en lang periode af den tid har der været en del releases med kun bugfixes... Men med Windows 10 på horisonten giver det måske lidt mening at skrue op for featuresne Og så acceptere at der er lidt bugs i en periode... ( på den front mener jeg også at de rygter der er om en stylus. (er ikke bare er en kunstig finger som dem der findes fra tredjeparts vendors er) til den iPad der er på vej godt kan være rigtige... Specielt da den styles der kommer med den nye MS surface faktisk virker en del bedre og der er nogen mennesker hos Apple der arbejder og har i mange år arbejdet med styles input) men når den kommer så vil alle gå amok i et " jamen jobs sagde..." Hissyfit... Ja Det sagde job for hvor mange år siden... Og den gang der suttede de ret meget og gør sådan set i mange sammenhænge stadigt... Men med MS surface og Wacoms dims er det måske ved at ændre sig...

Ja der er ting der kunne virke bedre i en ideal verden men når man introducere nye features introduceres der nye bugs... Og til alle dem der piver over bugs i 10.10.x (x mindre end 4) Mac os 10.9 virker stadig fint... Hvis man ikke vil acceptere evt nye store feature releases har et par småbugs (og de er virkelig i den kategori de faktiske eksempler de kan hive frem) så lad være med at opdatere....

Men alle vil ha Continenty alle vil ha det nye grafiske design og de andre nye features... Så de opgradere... For et par år siden var der totalt ragnarok da Apple prioterede iOS releasen og folk søndersled deres tøj offentligt i deres misutringere over at Apple ikke var Istand til at release på to OS samtidigt... Det er de nu og de gør det faktisk ret godt.

Men i samme åndedrag så skal de da gøre noget for at fokusere mere indsats på at få identificeret småbug og udraderet dem og noget af det er relateret til de muslinger der vokser på buden af gamle Mac os x installationer (samme installation der er gået fra 10.4 op til 10.10 med opdateringer ikke clean install) med alt det søgræs der vokser i balasttankene ( ie de permission ændringer og andet pis som apps engangmellem gør ved ens Mac os x install) efter så lang tid..

Så de bugs der tales om kan ikke gentages på en frisk installation af Mac os x og dem der klager er formentligt ikke så irriteret på bugsne at de vil lave the great overhaul (hel frisk install med kun brugerdokumenter kopieret fra backup) for de bugs... Så istedet brokker de sig lidt over dem...

Købte selv en ny iMac og må indse at min gamle iMac der har trukket siden 2008 trænger lidt meget til at blive renset ud og geninstalleret så den kan forsætte med at være en fin maskine til lidt let browsing osv. For den nye hun blæser bare derud af... (Men hun snyder også lidt med 1/2 tera SSD og 4 GHz i7 quad)

Så det her er nok en hel del meget mindre end det bliver blæst op til...

12
24. januar 2015 kl. 14:38

OSX har altid haft visse systemer, der var mærkbart plaget af fejl, mens andre nærmest altid har kørt perfekt. To af mine yndlingsaversioner er bluetooth og OpenGL.

Det er især frustrerende, når man sidder med meget god hardware, og det slet ikke udnyttes ordentligt.

Bluetooth har hidtil været indrettet således, at hvis stacken går ned, kan det få andre tjenester til at hænge i kaskade, hvilket tvinger dig til at reboote. I Yosemite har man fået et problem med bluetooth audio, der indfører et gradvist større og større forsinkelse, samt skratten og pop-lyde på enhver forbunden bluetooth lydenhed. Den fejl har været til stede i flere måneder, og er ikke rettet endnu.

Af en eller anden underlig grund, når også jeg forbinder mine bluetooth hovedtelefoner (som jeg har købt i Apple Store!), er lydbalancen stillet halvvejs mod den højre side, og jeg skal nulstille den hver gang.

OpenGL har i 13 år været en af OSX' største forcer og samtidigt også dens mest fejlbehæftede framework. Man begyndte jo tidligt omkring OSX Jaguar, at hardware accelerere brugerfladen. Det fungerer aldeles udemærket, men når man skal noget ud over det, dukker grimme mangler op. På trods af at chipsettet i min gamle Macbook fra 2008 understøttede OpenGL 2.1, understøttede MacOSX ikke mere end OpenGL 1.3 i to år, inden man fik sig sløvet færdig til at få opgraderet drivere og framework.

I min nyere Macbook Pro med det største grafikchipset, yder visse 3D programmer, f.eks. MODO, helt elendigt, hvilket medfører utallige crashes og ventetider. Firmaet bag påstår konsekvent at Apple ikke fixer de nødvendige bugs i OpenGL, og på The Foundry's brugerforum ser man også flere der er skiftet til PC'erre med Linux eller Windows, for at bruge deres programmer.

OSX er således konsekvent 2-3 versioner bagud med OpenGL, og har svingende problemer med driverkvalitet, der gør det nødvendigt at holde øje med om ens Mac nu er udstyret med en af de chipsets, som Apple har gidet at lave nogenlunde drivere til.

Skal man spille, har man derfor konsekvent lavere performance på spil, end i Windows, simpelthen fordi OSX OpenGL mangler features, men det er også et stort problem for professionelle, der køber dyre, tunge workstations, der kan håndtere CAD, simulation og 3D modelering. Man tør simpelthen ikke købe en dyr Mac Pro, fordi man er bange for om driverne (ikke hardwaren) nu er i orden, og om de vil fortsætte med at være i orden ved fremtidige opgraderinger.

Filsystemet er decideret antikt.

Det er påtænkende, når samme firma formåede at skifte CPU platform tilbage i 2005-2006 på under et år for hele deres produktlinje, for al deres hardware og hele deres OS og programmer, helt uden slinger i valsen.

13
24. januar 2015 kl. 18:02

Filsystemet er decideret antikt.

De 2 "store", OSX og Windows, har helt igennem de mest elendige filsystemer. Linux har en række der er relativt fornuftige, og det samme kan siges om FreeBSD. Der er også den fordel at du kan skifte til ZFS på større systemer og har du behov for en storage platform, så er der ikke nogen tvivl om hvad jeg vil have til at drive mine diske med. Væk med hardware RAID, kør diskene i JBOD og lad så ZFS overtage dem.

11
24. januar 2015 kl. 08:46

så vidt jeg ved var det 8.0.1 der blev trukket tilbage

5
23. januar 2015 kl. 12:30

I dag er det desværre blevet mere vigtigt at man har en specifik udgivelsesdato / keynote speech, end at man er fuldstændig sikker på at ens produkt holder. Så udgiver man noget man ved der er fejl i, og følger så derefter op med en masse hurtige patches.

Det er noget der især er et problem inden for spilindustrien.

Jeg kan bedre lide tankegangen med at man kontinuerligt får en masse små opdateringer med nye features og rettelser - i stedet for store launches.

8
23. januar 2015 kl. 19:49

Jeg er ikke sikker på jeg enig. En masse hurtige udgivelser giver de samme problemer. Du kan se det med Chrome for tiden, som for hver release får flere og flere fejl som aldrig rigtigt bliver rettet. Eller retterer: Bliver rettet i den version som de lige pt. arbjeder på hvilket altid er to udgivelser længere fremme end den sidst udgivede og som vil have sit eget set af nye fejl.

6
23. januar 2015 kl. 14:30

Markedet dræber markedet? Det er et krav fra markedet, at man er hurtigt ude (og dermed hugger en hæl og klipper en tå). Efterhånden bliver markedet træt af den dårlige kvalitet? Måske ikke, for det er altid et fåtal, det går ud over.

4
23. januar 2015 kl. 11:38

Jeg bruger min MacBook Pro til at hoste Lightroom og Photoshop og Parallels med Linux. Ud over OS X selv og Finder anvender jeg ingen Apple programmer. De er simpelt hen for ringe.

OS X selv er temmelig stabilt, og det er årsagen til at jeg har valgt det til at hoste de applikationer, jeg anvender.

iPhone? Aldrig i livet!

3
23. januar 2015 kl. 11:23

Jeg har haft samtlige iPhones og iOS systemer siden version 1. Jeg syntes i tager helt fejl. Jeg kan slet ikke genkende de problemer i har. Styresystemet bliver bedre og bedre og kan mere og mere for hver version...

7
23. januar 2015 kl. 15:14

Jeg har haft samtlige iPhones og iOS systemer siden version 1. Jeg syntes i tager helt fejl. Jeg kan slet ikke genkende de problemer i har.
Styresystemet bliver bedre og bedre og kan mere og mere for hver version...

Hver person har sine problemer. De i artiklen nævnte personer er allesammen softwarefolk der nok kunne finde på at rode rundt i de mere obskure dele af et system og finde fejl hist og her. Jeg oplevede en fejl i OSX der fik laptoppen til at crashe hvis du koblede en ekstern skærm på og kørte Chrome. Hardware-accelerationen i chrome fik så kildet en fejl i kernen under fødderne så den crashede. Det tog Apple et par minor revisions at fixe den fejl. Brendan Gregg beskrev fejlen her:

http://www.brendangregg.com/blog/2014-05-23/osx-10.9.3-is-toxic.html

Men har du ikke nogen ekstern skærm af den type, så ser du ikke fejlen, og operativsystemet virker rigtigt godt.

Konklusionen er at den ene persons perfekte oplevelse med et system kan være den anden persons mareridt. Og efterhånden som Apple's software bliver mere komplekst så skal der også opstå mere obskure fejl i systemet. Det er på tide at lave en forårsrengøring og fjerne en masse ting i systemet der bare leder til fordærv over tid. Men den slags kræver is i maven for du kommer til at gøre nogen af dine brugere rigtigt kede af det, når deres foretrukne feature bliver revet væk.

2
23. januar 2015 kl. 10:25

Jeg erbejder meget med Apple udstyr til at hjælpe handicappede og ældre/svage med at kommunikere og blive digitale. I den forbindelse har der med iOS 8 og Yosemite været store problemer med deres indbyggede zoom funktioner, VoiceOver og meget af de andet enhederne kan, på iPhone 5 og nedefter og iPad 2 og nedefter.

På nyere enheder har jeg ikke oplevet noget problem, fra arbejdets synspunkt.

1
23. januar 2015 kl. 10:22

Lige siden Steve Jobs er kvaliteten og innovationen faldet stødt.

tror aldrig iPhone 6 var blevet frigivet med et kamera som gør at telefonen ikke kan ligge flat på et bord - hvad hulan sker der lige for det ?

Apple Maps var også en katastrofe uden lige.

og nu hvor Jon Ivy har fået frie hænder, er alt blevet gennemsigtigt som vi kender det fra den første 'Aqua' iMac og 'Aqua' OSX

Det var ret sjovt at se Microsoft's præsentation af Win10 forleden, pludselig er det Microsoft som kommer med nye fede og brugbare opfindelser

Apple Watch vs HoloLens --> Forfængelig egoisme vs Enabling Work/Gamer gadget

De 2 gadgets illustrere ret godt hvordan virksomheden tænker.