Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Apples dårlige brugbarhed

23. oktober 2016 kl. 18:2719
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg har brugt en Mac siden begyndelsen af halvfemserne og bliver ved, fordi den trods alt føles bedre end alternativet. Nu ved jeg godt at slagsmålet mellem tilhængere af Mac og Windows kan ligne en borgerkrig i Mellemøsten, så lad være med at fortælle, hvorfor jeg skulle bruge noget andet.

Jeg vil pege på nogle af de irriterende detaljer som skyldes, at Apple ligesom enkelte andre fabrikanter lægger mere vægt på udseendet end brugbarheden, og derfor kan irritere deres brugere.

Lad mig starte med indpakningen af den stationære. En stor brun papkasse, uden nogle udskæringer eller nogen form for håndtag som den kan løftes i. Æstetisk og miljøvenlig. Indeni er der en almindelig kulørt papkasse, der nok er mindre mijøvenlig, men til gengæld med et håndtag. Det opdagede jeg bare først, da jeg kom hjem. Nogle Mac brugere har ikke en Tesla til at køre deres computer hjem. De har ikke engang en bil.

Computeren har den samme irriterende detalje som min tidligere model: USB stikkene sidder på bagsiden, hvor de er svære at nå og umulige at se. Designeren kunne nok ikke lide at forsiden havde stik som mindede om, at den indeholdt noget elektronik, mens andre mennesker har brug for at tilslutte USB stik eller eksterne harddiske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er jeg også bruger af en iPad. Den har et enkelt og smukt design. Det er bare ærgerligt, at jeg ligesom alle andre brugere må putte et omslag på, til at beskytte den mod fald og stød. Det tager noget af elegancen, og gør det ret ligegyldigt, om Apple har klaret at lave den nogle millimeter tyndere.

Til gengæld gør Apple noget for at hjælpe små virksomheder. Det har skabt en hel industri som lever af at erstatte knuste glas på iPhones. Sådan en bruger jeg ikke. Der er åbenbart en løbende udgift til nyt glas, at dømme efter alle dem jeg ser gå rundt med en iPhone med revner i glasset, fordi de ikke har haft tid eller råd til at få det skiftet.

Det bliver ikke bedre af, at Apple endnu ikke har nået samme sofistikerede niveau som en cola-flaske, der er tyndest på midten, så den er lidt lettere at holde fast på.

Nu er der det principielle problem med alle smartphones, at de ikke giver noget taktilt feedback, du kan altså ikke mærke når du trykker tasten ned. Det øger risikoen for at trykke forkert. Derfor er fysiske taster bedre i en nødssituation, og faktisk i de fleste situationer hvor du skal lave et opkald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugerne af mobiltelefoner er ofte nervøse eller har travlt i det øjeblik de skal bruge den, og går med den i den baglomme, der er til rådighed. En mobiltelefon er altså mindst ligeså udsat for stød og slag som et armbåndsur, og vi forventer den kan holde til almindeligt dagligt brug.

Igen er løsningen et hylster, som spolerer telefonens slanke elegante udseende i annoncen eller forretningen. Med mindre telefonen kun er ment som et statussymbol, der lægges forsigtigt på cafebordet, hvor både tricktyve og andre kan se den.

Apples computere har været gennem en lang udvikling, fra nogle der var designede rundt om funktionaliteten, til en periode i halvfemserne, hvor de designmæsigt næsten nåede ned på niveau med de værste no-brand pc-ere, og frem til de nuværende produkter, hvor der er taget mere hensyn til udseendet i forretningen end til den daglige brug.

Nu spekulerer jeg på hvordan Apples designere vil lave andre produkter. En køkkenkniv uden et skaft, men i stedet med et langt skarpt blad fra den ene ende til den anden. Så vil der være marked for at sælge skæfter som kan købes separat og sættes på.

Eller hvad med en trappe, uden nogen trin der forstyrrer linjerne i den harmoniske glatte slisk fra første sal ned til stueetagen?

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
25. oktober 2016 kl. 13:26

Musen er absolut ikke den heldigste. Ikke på grund af "højre klik" men fordi overfladen fungerer som scroll. Det er teoretisk set genialt, man kan programmere gestusser så som sweep, dashboard osv. Problemet er bare at man alt for nemt kommer til at gøre noget forkert da man ikke løfter fingeren når musen flyttes. Jeg anvender derfor kun deres touchpad, som jeg synes er genial. Skal du positionere en mus med pixel nøjagtighed er en mus bedre, men ellers foretrækker jeg klart trackpad.

Med hensyn til tastatur er de fleste ting en vanesag, for mig er det et af de bedste jeg har haft.

18
25. oktober 2016 kl. 13:00

</p>
<p>.. og hvordan er det nu lige det fungerer med en mekanisk? ;-)

Ved at jeg kan føle hvor knapperne er på tastaturet. (Og så ved hvordan T9-tingen oversætter tallene til tekst). Jeg har ingen problem med at besvare en sms uden at kigge på telefonen.

Det er pokkers svært at ramme de rigtige taser på en glasplade uden at skulle kigge efter dem.

/Henning

16
25. oktober 2016 kl. 11:13

På alle android kan man da i hvert fald få taktilt feedback i form af at vibratoren lige vibrerer lidt når man taster. Det fungerer glimrende.

Vibratoren viser kun at man har ramt en knap. Ikke nogen indikation af hvilken.

Men det bliver det ikke nemmere af at placere fingrene rigtigt på glaspladen. Det er en af årsagerne til at jeg ikke har fået en smartphone (endnu). Med mine "gamle" telefoner kan jeg uden problemer besvare ellerskrive en sms uden at se på telefonen.

/Henning

15
25. oktober 2016 kl. 10:51

På alle android kan man da i hvert fald få taktilt feedback i form af at vibratoren lige vibrerer lidt når man taster. Det fungerer glimrende.

Så at påstå, at "alle smartphones" mangler taktilt feedback, er nok noget af en overdrivelse.

13
24. oktober 2016 kl. 19:55

Som i en tidligere artikel

https://www.version2.dk/artikel/bitdefender-ios-9-lukker-anti-virus-firmaers-workaround-435116

har Apple valgt at forhindrer brugerne i at se hvad der kører af processer

Derudover har de også lukket af brug af NFC til to-faktor-validering via U2F, se

https://www.yubico.com/support/knowledge-base/categories/articles/can-use-yubikey-ios-device-ipad-iphone/

De tænker åbenbart kun på deres egen forretning - de er og bliver en pengemaskine af værste skuffe

12
24. oktober 2016 kl. 19:13

Med risiko for downvotes må jeg sige at jeg finder Mac'ens brugervenlighed noget bedre end de to konkurrerende økosystemer. Særlig hvis man bruger trackpads i stedet for mus. Det er simpelthen genialt med forskellen på at bruge 1, 2 eller 3 fingre og genialt med at kunne bruge de samme gestikker på pad også. Selvom det for nogle måske kan være svært at huske, er det også en stor lettelse, at kunne bruge shift+ctrl+cmd+4 til at lave et hurtigt snip istedetfor at skulle rode efter et screenshot program til det. En MacBook m. 27" skærm/dock og tilhørende tastatur og trackpad er en ganske habil arbejdsstation. I absolutte penge endog billigere end en gammel Olivetti M28 :) Jeg er bestemt ikke 'fanboy' og jeg kan f.eks. blive ret irriteret over manglende genvejstaster i flere programmer og fraværet af en [DEL] tast er da også ret irriterende men det er småting i forhold til helheden.

11
24. oktober 2016 kl. 14:33

Jeg har kun prøvet et dansk trådløst Mac tastatur, hvor fn-knappen sidder hvor jeg forventer Ctrl, $ sidder øverst til venstre og @ til venstre for Enter. Og så har de cmd + ctrl. Og så er nogle af knapperne så smalle, at når jeg kommer fra mit mekaniske tastatur kommer jeg til kort.

10
24. oktober 2016 kl. 14:14

jeg skifter javenlig mellem DK/US layout paa linux og bruger Dansk layout paa min Mac. Og jeg har absolute intet problem med at skrive blindskrift paa nogle af dem. Det er jo bare et sporegsmaal om at huske hvor tasterne sidder. I forhold til det med standard er det saa ikke kun paa DK / Nordic tastature at de ikke foelger det? Saa vidt jeg kan se er der ikke den store (hvis nogen) forskel mellem "windows" og mac layout eller er der noget jeg misser?

8
24. oktober 2016 kl. 13:13

Nu bliver artiklerne da efterhånden for useriøse! Kom med nogle seriøse artikler og ikke en ellers andes "opkast" over Apple, Google eller Microsoft. Få gang i noget ordenligt journalistik og overlad denne type artikler til, lokale blogger eller facebook opslag!

7
24. oktober 2016 kl. 12:04

Jeg har været selvstændig Mac-supporter i 25 år, så jeg møder RIGTIGT mange Mac'er på min vej. Jeg ser derfor også både de gode og dårlige sider af Apples beslutninger og designs.

Det har altid været noget af et had/kærlighedsforhold - og jeg er helt enig i mange af de ting Georg Strøm og andre giver udtryk for. Men lad mig kommentere på et par ting:

Apples tastatur-layout er kun tåbeligt i norden. En eller anden scandinavisk spade dryssede specialtegnene ud på deres helt egen måde engang tilbage i Apple-tidernes morgen. Et engelsk Apple-tastatur følger nogenlunde den almindelige standard. Det er bare ærgerligt, at Apple ikke har gjort op med det undervejs.

Svenskerne har tilbage i skrivemaskinernes tid sat ä og ö omvendt i forhold til danskere og nordmænd. Precist som tyskere, franskmænd og andre har byttet rundt på QWERTY-tastaturene for at sætte de mest brugte tegn ergonomisk korrekt. Måske kommer der en dag en EU-tastaturreform, hvor vi ratificerer det franske layout. ;-)

Jeg benytter selv (næsten) enhver lejlighed til at fortælle, at min Nokia 1011 kunne betjenes med skihandsker i mørke ude midt i en stor svensk skov, og at jeg savner den funktionalitet. Min senere Nokia 2110 kunne jeg SMS'e fra uden at tage den op af jakkelommen.

Smartphones mangler rigtige knapper, som man kan betjene med "geografisk hukommelse". Geografisk hukommelse har mange fordele, og det er synd at GUI-designere ikke interesserer sig mere for den slags:http://politiken.dk/viden/ECE2416434/dansk-hjerneforsker-jubler-over-nobelpris-fremragende-og-velfortjent/

Og ja ... i stressede situationer er det netop den geografiske hukommelse, der skal tage over og aflaste. Jeg har selv kørt som nødbehandler i beredskabet, og jeg kan roligt sige, at det ikke er touch-skærme der er den bedste løsning, når man kører 160 km/t på landevej med blå blink. Specielt ikke hvis GUI'et er håbløst. Derfor kan jeg også godt undre mig over, at man vælger at proppe store touch-skærme i de såkaldte 5. generations kampfly, som vi har bestilt.

Men ... vil jeg undvære min smartphone? Nej ... den kan simpelthen alt for meget godt, som mine Nokia-telefoner ikke kunne. Man kan så diskutere, om det burde hedde en smartPHONE, når de nu generelt er så dårlige til lige præcis telefondelen. Der kan ingen smartphone konkurrere med en gammel Nokia el. tilsvarende med udtrækkelig antenne, store taster, lang batterilevetid, betjening i frostvejr, tactilt feedback osv. osv.

Tilbage til Apple. Jeg har aldrig smadret en iPhone. Jeg har haft iPhone siden den dag i 2008, hvor den blev lanceret i Danmark. Jeg har så også altid pakket dem ind i Mil.Spec. covers så de kan holde til at blive smidt med (og det bliver de - det er værktøj ikke kunstværker). Jeg kunne rigtigt godt tænke mig, at Apple lavede en serie produkter, som de designede fra bunde til at kunne holde. Men håndværkere er nok ikke lige Apples målgruppe.

Ligeledes ville det da være fedt, hvis Apple gad at lave en militær-bærbar i stil med Dells Rugged Laptops. Specielt er jeg sikker på, at mange gerne så, at Apple brugte 5 mm i tykkelse på at lave vandtætte MacBooks.

For Apple handler det hele om helhed, stil og design. Maskinerne lider nogle gange under det (manglende køling => tidlig død for GPU). Ligeledes kan man godt blive lidt træt af, at alting skal være så småt, at man skal have en større samling breakout-kabler med for at arbejde.

Jeg vender også min Magic Mouse forkert ofte. Og jeg fatter ikke den nye genopladelige version. Den er direkte tåbeligt udført. Apple har valgt at bruge samme Lightning-stik som i iPhone. Det er fint nok. Så kan man bruge samme kabel til at lade mus og iPhone. Men for at undgå et grimt synligt stik i musen, har Apple placeret stikket i bunden af musen! Flot ... det er også enormt meget smukkere med et kontorlandskab fyldt med døde mus, der ligger med bugen opad og et kabel strittende op i luften. Og designet forudsætter selvfølgeligt, at man er et nydeligt menneske med orden i sit liv ... og en evne til at huske at sætte sin mus til opladning, når man går hjem fra arbejde. Musen er nemlig temmelig svær at bruge, når ladeledningen sidder i.

Men hvad nytter det at være en sur gammel mand ... det er åbenbart alt det tynde, der sælger uanset hvor mange glas, der skal skiftes. Jeg har kunder, som har smadret adskillige iPhones ... og stadig nægter at pakke dem ind. Jeg tror bare, at vi må erkende, at vi ikke er den primære målgruppe hos Apple. :-)

Mvh. Per

6
24. oktober 2016 kl. 10:43

"Det er bare ærgerligt, at jeg ligesom alle andre brugere må putte et omslag på, til at beskytte den mod fald og stød."

Hvis du nu undlod af kaste med din ipad ville du ikke have det behov

"Det har skabt en hel industri som lever af at erstatte knuste glas på iPhones"

igen, lad være med af kaste med den

"Nu er der det principielle problem med alle smartphones, at de ikke giver noget taktilt feedback"

Nu giver den nye iPhone taktilt feedback, når man bruger hjemknappen, det kunne apple jo vælge af udvide til også af gælde telefontastaturet :)

"Brugerne af mobiltelefoner er ofte nervøse eller har travlt i det øjeblik de skal bruge den"

Hvorfor ? med mindre man er ved af ringe til 112, fordi der står en halv meter lang blodstråle ud af halspuls åren, kan jeg ikke se nogen grund til af de skal være nervøse og have travlt

5
24. oktober 2016 kl. 10:19

"Jeg har brugt en Mac siden begyndelsen af halvfemserne og bliver ved, fordi den trods alt føles bedre end alternativet. Nu ved jeg godt at slagsmålet mellem tilhængere af Mac og Windows kan ligne en borgerkrig i Mellemøsten, så lad være med at fortælle, hvorfor jeg skulle bruge noget andet."

Linux er opfundet, og fungerer trods alskens negativ italesættelse efterhånden rigtig fint på desktoppen.

Og mht. ødelagte skærme, så er Samsung da også ret godt med på den galaj.

Jeg har ikke noget specielt forhold til Apple eller har nogle Apple produkter, men vil faktisk medgå at jeg synes deres produkter er super lækre og velfungerende, så du pisser lidt op ad det forkerte træ - hvis du skal klandre Apple, så bør du nok nærmere se på de mere alvorlige ting som skatteunddragelse, miljøbelastning mv.

4
24. oktober 2016 kl. 07:40

Eller hvad med en trappe, uden nogen trin der forstyrrer linjerne i den harmoniske glatte slisk fra første sal ned til stueetagen?

  1. det ville være børnevenligt
  2. det ville være handicapvenligt
  3. det ville være sundere (trapper smadrer knæene)
  4. det ville lette transport af ting mellem etagerne

eneste fejl: fylder mere hvis stigningen skal være acceptabel.

3
24. oktober 2016 kl. 04:06

Apple har en del usability issues...Men de ting du nævner giver da ingen mening...

2
23. oktober 2016 kl. 21:20

Brugerne af mobiltelefoner er ofte nervøse eller har travlt i det øjeblik de skal bruge den

Du har en helt anden måde at bruge mobiltelefoner på end jeg har, tror jeg.

1
23. oktober 2016 kl. 21:06

Den der med den buede plade. Som jeg 7 ud af 10 gange vender forkert - og 6 ud 10 mislykkes med højreklik.

Eller deres tastatur, hvor de har valgt at bryde de fleste konventioner i forhold til std. 102/105-tasters QWERTY tastaturer. Jeg kan slet ikke få blindskrift til at gå på et mac-tastatur. (De traditionelle er dog også irriterende i de "skandinaviske" versioner, hvor der er malet tre bogstaver på hver - og det svenske ö er på æ-tasten og ä er på ø-tasten i den eneste farve man kan se i svag belysning, så hvis man kigger, gætter man forkert).