Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ansøgertal til IT-udannelserne på Københavns Universitet

6. juli 2020 kl. 11:059
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fristen for at søge ind på videregående uddannelser gennem kvote 1 var i går, og ansøgertallene er lige landet i min mailbox. Det er lovende ud: Alle IT-uddannelserne på KU har oplevet stigninger i ansøgertallene, fra knap 10% til godt 75%, og samlet set er stigningen på 27%.

Tallene fordeler sig således (fra største ansøgertal til mindste)

Datalogi: 706 (+9,6%)
Kommunikation og IT: 503 (+75,3%)
Datalogi-økonomi: 370 (+15,3%)
Machine learning og datavidenskab: 362 (+24,8%)
Sundhed og informatik: 210 (+36,4%)

Datalogi alene har det største ansøgertal af alle uddannelser på det natur- og biovidenskabelige fakultet på KU. Tallene dækker kvote 1 og kvote 2 samlet, og for alle prioriteter. Jeg har ikke fået tal, der er fordelt på prioriteter for kvote 1, men på kvote 2 havde Datalogi en stigning på 82,4% førsteprioritetsansøgere mod 54,3% samlet over alle prioriteter. Så min forventning er, at også på kvote 1 er førsteprioritetstallene for Datalogi steget procentvis mere end det samlede ansøgertal. Grunden til den meget store stigning på kvote 2 er dog nok, at kravet om minimum 6 i snit på kvote 2 frafaldt, så folk med lavere snit, der ikke kunne søge sidste år, har kunnet søge i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at håndtere det store ansøgertal har KU efter aftale med ministeren øget optaget på de tre uddannelser, der er forankret på Datalogisk Institut (dvs. Datalogi, Datalogi-økonomi og Machine learning og datavidenskab) med 25 pladser hver, dog under forudsætning af, at det ikke får optagelsessnittet til at falde markant. Det ser nu ikke ud til at være tilfældet, så min forventning er, at de ekstra pladser bliver en realitet. Det får vi se sidst i juli.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
3. august 2020 kl. 10:19

Der er på Datalogi optaget 250 studerende, heraf 43 kvinder (17,2%). Adgangssnittet var 6,0 (adgangskrav på KU). De 30 ekstra pladser gav ikke tilsvarende flere studerende, da der sidste år blevoptaget 247.

På Datalogi-økonomi er optaget 98, heraf 21 kvinder (21,4%). Snittet var 6,6.

På Machine Learning og datavidenskab er også optaget 98, heraf 17 kvinder (17,3%). Snit også her 6,0.

Kommunikation og IT har som sædvanlig overtal af kvinder: 77 ud af 109 (70,6%), og snittet er også som sædvanligt højere (7,9).

Sundhed og informatik har også overtal af kvinder: 40 ud af 55 (72,7%). Snittet er 6,7.

Andelen af kvinder er (undtaget på Datalogi-økonomi) steget siden sidste år, men på de tre førstnævnte måtte det godt være højere, mens man på de to sidste godt kunne ønske flere mandlige ansøgere.

Optagelsestallene kan ændre sig inden studiestart, da optagne kan sige nej tak til deres pladser, og andre kan søge om optag, hver der er ledige pladser.

8
8. juli 2020 kl. 10:44

optaget ikke ser ud til at følge den stigende tilgang OG det stigende behov

På Datalogi er 30 flere pladser mere end 9,6%, som er stigningen i ansøgertal, da optaget sidste år var 247. På Dat-Øk og Machine learning og datavidenskab optog man hver 63, så 30 ekstra plader er langt mere end de hhv. 15,3% og 24,8% ekstra ansøgere. Så optaget følger bestemt den stigende interesse.

Om det følger det stigende behov er mere tvivlsomt, men optaget er siden 2014 steget fra 160 til 247 i 2019 og nu ca. 280. Dertil kommer, at der i 2019 åbnedes i alt 126 pladser på de to nye uddannelser, og det bliver til ca. 190 i år. En stigning fra 160 til 470 på seks år er ret voldsomt, og har krævet et stort antal nyansættelser. Da indtjeningen fra nyansættelser ikke viser sig før efter flere år, kan man ikke bare hyre en hel masse på en gang for at øge optaget, for så går man konkurs. Og en pludselig stigning i antal pladser giver ikke nødvendigvis flere studerende, da der måske ikke er ansøgere nok til alle pladserne. Husk på, at de viste tal dækker alle prioriteter, så mange af de medtalte ansøgere har sikkert søgt 5-6 forskelige uddannelser, inklusive flere af de nævnte. Så frit optag vil ikke give 706 studerende på Datalogi, 503 på Kommunikation og IT, og så videre.

Så optaget bliver nødt til at følge interessen, uanset behovet. Så indsatsen bør gå på at øge interessen hos potentielle nye studerende og på at åbne nye uddannelser der, hvor der er interesse, men ikke udbud.

7
7. juli 2020 kl. 11:11

Og kvinderne klarer sig fint. Til det kursus, jeg afholdt i dette forår (Programming Language Design), gik over halvdelen af 12-tallerne til kvinder, selv om de kun udgorde godt 20% af deltagerne. Og det var selvsagt uden forskelsbehandling.

Tak Torben, Tak for tallene, omend optaget ikke ser ud til at følge den stigende tilgang OG det stigende behov, ligner vel ingeniørene ret meget ! det er lækkert at se de unge piger nørde vildt ved de forskellige begivenheder, hvor det drejer sig om IT, og over hele paletten ! Jeg ved godt at kvinderne også klare disse fag godt, det er alene tonen der får dem til at forlade studier/jobs, jeg taler med nogle stykker som siger drømmejobbet var vildt diskreminerende !

6
7. juli 2020 kl. 10:05

Hvordan ser %'erne mænd/kvinder ud, og er der fokus på at få flere kvinder ind ?

Hvordan ser %'erne mænd/kvinder ud, og er der fokus på at få flere kvinder ind ?

Jeg har ikke tal på kønsfordelingen (det får vi normalt kun at vide for antal optagne). Der gøres en del for at gøre uddannelserne mere attraktive for kvinder, heriblandt retningslinjer for omgangstone, arrangementer kun for kvinder, og bedre oplysning til gymnasielever, blandt andet FemTech workshops (https://di.ku.dk/begivenhedsmappe/begivenheder-2020/femtech-workshop-internet-of-things-for-gymnasieelever/). Vi har også fået en del flere kvindelige undervisere og forskere end for ti år siden.

Og kvinderne klarer sig fint. Til det kursus, jeg afholdt i dette forår (Programming Language Design), gik over halvdelen af 12-tallerne til kvinder, selv om de kun udgorde godt 20% af deltagerne. Og det var selvsagt uden forskelsbehandling.

4
7. juli 2020 kl. 06:20

Hvordan ser %'erne mænd/kvinder ud, og er der fokus på at få flere kvinder ind ? Jeg har selv oplevet at mandehørmen i højeste grad kunne trænge til at blive tonet meget kraftigt ned, og det vil selvfølgeligt også gælde i uddannelsesforløbene ! Jeg skriver ikke at der skal kønskvoteres, men at få ændret på "tonen og lugten af herre omklædningsrum" ! Det vil også give anderledes løsninger !

2
6. juli 2020 kl. 17:00

Hej Torben, Spændende! Er tallene for de enkelte uddannelser offentligt tilgængelige? Det er ikke lykkedes os at finde detaljerne for sundhed og informatik, og selvom ferien truer, er der en vis interesse for uddannelsen her i huset ;-)

Mvh Ole

1
6. juli 2020 kl. 15:17

Jeg har lige fået oplyst, at de tre nævnte uddannelser får 30 pladser ekstra hver, uanset adgangssnittet (som dog næppe falder væsentligt).