Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Amazon Kindle: Nej Tak

22. oktober 2012 kl. 12:3675
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg har siddet og kigget på flyruter til den konference jeg skal til i New Zealand i februar og en af konklusionerne var at jeg skulle have en eller anden dims med til at læse e-bøger på, for jeg kan ikke slæbe 32 timers literatur med i papirform.

Jeg var ved at have vænnet mig til ideen om en Amazon Kindle, fordi det alt andet lige er den der har den bedste batterilevetid.

Det sluttede brat for lidt siden, på grund af dette blogindlæg.

Kort fortalt har Amazon lukket en norsk kvindes Kindle, slettet alle de bøger hun havde købt og vil ikke fortælle hende hvorfor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det siger næsten sig selv at de heller ikke giver hende en refusion.

Det er DRM i sin værste form og det kan siges meget klart: Det pis vil jeg ikke være med til.

Amazons forsøg på at monopoliser ebook-markedet har jeg det allerede meget svært med, det har hidtil holdt mig fra deres Kindle, men med 2 gange 32 timers rejse i kikkerten var jeg næsten blevet blød i knæene.

Det er slut nu, definitivt slut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset hvad Amazon nu vælge at gøre for at fedte for den norske kvinde har jeg ikke tænkt mig at skifte mening: At de kan behandle en kunde på den måde til at begynde med har definitivit blacklistet Amazon Kindle hos mig.

Livet er for langt til DRM.

Løsningen bliver en Android Tablet med lige så mange GB af Bell Systems Technical Journal jeg kan proppe ned i den.

Anbefalinger modtages. Noget med SD-kort slot vil klart være at foretrække.

phk

75 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
74
29. oktober 2012 kl. 00:26

Jeg har haft en Kindle i over en måned. Jeg har slået wifi fra, og har endnu ikke været inde på Amazon's ebogshandel, og har ingen planer om det. Jeg bruger bare DRM-fri bøger, som jeg køber andre steder fra. Calibre kan konvertere ganske glimrende fra fx epub, og oploade på kindle, så kompatiblitet er ikke noget problem.

Jeg kan ikke se nogen grund til at roote min Kindle. Så længe jeg ikke kommer den på nettet, så kan Amazon vel ikke lave ulykker.

Jeg havde en Sony Reader før (hvor batteriet gik i stykker). Kindle er langt overlegen, meget bedre kvalitet.

75
29. oktober 2012 kl. 11:15

"Så længe jeg ikke kommer den på nettet, så kan Amazon vel ikke lave ulykker."

Det er dog et 'økonomiske stemme' Så længe man køber et device/ service med et problem så længe vil den kunne sælges og man financer også at de bliver de almindelig forretnings betingelser, at andre produkter kan holdes ned/ er ikke rentabel.

Som jeg har lige oplevet med KOBO nu VIRKER DEN IKKE før man er gået online og (gen)registeret den.

Hvad hvis den næste generation af devices kræver at du gå online med jævne mellemrum for at de virker, dette kunne nemt indføres under (påskud) af behovet for at opdater DRM software osv.

IGEN Kobo-en har tvunget opdatering, - skal jeg nulstille mit apparat KRÆVES dette (gen)registrering, som helle ikke kan gennemføres uden at man opdater PC appen.

Jeg kender ikke Kindle, men al den tid at Amazon sælger apparatet til kost pris og kun tjener på sælg af bøger så er de motiveret til dette og lign tiltag.

Jeg er helt enig med PHK, og DYBT skuffed i KOBO (så naive er (var) jeg :-))

71
28. oktober 2012 kl. 20:33

Jeg har en Cybook Opus som jeg er rimeligt tilfreds med. Det er en no-nonsense enhed uden netværk (og dermed bagdøre som producenten kan bruge til at slette mine bøger efter forgodtbefindende), den er fokuseret på EPUB, Linux-baseret, den har ingen intentioner om at fastlåse mig til en bestemt bogbutik/-leverandør, omtrent det letteste på markedet (175 g), god batterilevetid.

Ulemperne er at 5" er for småt til de fleste PDF'er. Og så er den ikke så god til at søge og springe/bladre hurtigt (opslagsværker) - men det tror jeg mest er et vilkår ved E-Ink-skærme, det er vist mest tanken at man skal læse bøgerne fra start til slut. Måske er der sket noget på det felt i de sidste par år.

Siden da er franske Bookeen dog kommet med flere nye, mere fancy modeller.

Skulle jeg købe en ny e-bogslæser i dag ville jeg nok skele en del til Barnes&Noble, mest fordi de - modsat de fleste ofre - tog kampen op med Microsoft og udstillede softwarepatent-vanviddet i retten, hvor hele verden kunne følge med ;-)

69
28. oktober 2012 kl. 18:06

Der er rettelse til PHK:

"slettet alle de bøger hun havde købt"

Sagen er vist lidt mere komplekst. I en mikropost skriver Simon Phipps "I spoke to her. She confirmed they did NOT remotely wipe device; it was already broken & AMZN closed her account when she called for support" http://identi.ca/notice/97481427

Så sagen synes at være en kombination af en Kindle der er i stykker, samtidig med at Amazon har mistanke om misbrug. Hun havde købt den "on a Danish classifieds site" men den stammede muligvis fra UK. http://blogs.computerworlduk.com/simon-says/2012/10/rights-you-have-no-right-to-your-ebooks/index.htm

"firmaet i England"

Amazon.co.uk er (pga. skattefordele?) lokaliseret i Luxembourg. http://www.guardian.co.uk/technology/2012/apr/04/amazon-fulfilment-less-tax-uk-activities

Tak for pointerne til frie elæsere.

72
28. oktober 2012 kl. 21:21

Jeg fastholder min primære kritik af Amazon: "Du ved godt selv hvad du har gjort!" er ikke en rimelig måde at behandle en kunde på.

73
28. oktober 2012 kl. 23:12

Redundant indlæg. Slettet.

67
28. oktober 2012 kl. 11:16

Jeg må træk mit positive omtale tilbage.

Jeg har lige haved et crash på min Kobo touch som medført et komplet genstart. For at tænd den begefter så måtte jeg fobind den til min PC og update' / genforbind til KOBO's website. dette skal være via. deres PC app, som er kun til windows. Jeg var desuden tvunget til at opgrade PC appen.

der er ikke noget andet option, du kan ikke forset indtil din reader har været forbundet til hjemmesiden, du kan ikke gør noget med apperatet før dette sker. Du kan ikke forset på pcen før du har opgraded app.

Du er låst til at have PC/Windows/Netforbindelse/Konto og tid (updaten har indtil vidre taget 30 min den er38% ind i 'proccessing content' - sikket alle de ikke kobo bøger jeg har på SD kort - men du kan intet før den er færdig.)

Det er ikke et sporgsmål at Kobo har 'Bricked' den - den er bricked nå den ankommer, du kan alle nådigest få lov til at få den til at fungere...

68
28. oktober 2012 kl. 16:19

Min erfaring er, at Windows app'en virkede uden viddere i wine. Alternativt skulle det være en helt almindelig sqllite fil, den retter på Koboen, som man selv kan sætte op med sine kontooplysninger. Men ja, en rigtig dum skønhedsfejl at de ikke har en platformsuafhængig opstart, nu den ellers er ret Linux/Unix venlig, f.eks med mass storage device understøttelse.

70
28. oktober 2012 kl. 18:37

Den låst igen lige efter den var op at køre. :-( Derefter 'fik den et fysisk skade' så jeg skal have et nyt skærm hvis den skal bruges mere...

63
27. oktober 2012 kl. 11:16

<a href="http://www.proconsult.dk/katalog/m_tab/s_tablet/pad-and/padpov-protab2x…;
<p>Det ligner en tablet jeg har råd til at glemme et sted i New Zealand...

Min summary:

 • God pris (1340 kr.)
 • Ikke så meget RAM (512 MB)
 • Ikke så stor opløsning (1024x600)
 • Kapacativ skærm (godt,nødvendigt)
 • 4 GB internt lager vil hurtigt blive spist så regn med at skulle bruge et (godt) SD kort
 • Webcam kun til nød
 • Vægten er fin nok
 • Ingen GPS eller mobildata (bare så du ved det)
 • Overraskende god til media-playback og spil
 • Ikke særligt lang batteritid og lang opladningstid
 • Det er absolut ingen racerbil
 • Til læsning formodentligt helt Ok, hvis du kan leve med opløsning og batteritid.

Grundigt review: http://www.guru3d.com/articles-pages/point-of-view-protab-xxl-tablet-review,1.html(bemærk at den oprindeligt kom med Android 2.3 men øjensynligt er opgraderet til 4.0, godt!)

Specs: http://www.pointofview-online.com/showroom.php?shop_mode=product_detail&product_id=316

Alt i alt, virker som et Ok produkt til prisen, så længe man er bekendt med pros/cons.

65
27. oktober 2012 kl. 13:24

Hej,

Har selv købt en af de billige Android tablets til testformål. Det altafgørende problem er batteritiden der ikke rækker til en længere flyvetur. Så ville jeg istedet bruge de samme penge på en 7" samsung eller nexus.

I fald man har noget kindle indhold, e der også en udmærket app til det.

66
27. oktober 2012 kl. 18:08
64
27. oktober 2012 kl. 12:07

Jeg tror at opløsning, er for lille til at læse behagelig på, men jeg kan tage fejl. Sådan en skal man have i hånden, så man selv kan bedømme den. Men hvis det KUN er til at læse på, så få en med "electronic ink" det holder bare, både med hensyn til batterilevetid og sollys.

Forsat god weekend.

58
24. oktober 2012 kl. 15:58

Re "effektive tekniske foranstaltninger" Hvis den var effektiv kunne man vel ikke kopier data, eller fjerne kopi beskyttelsen.

Eller ? LOL

56
24. oktober 2012 kl. 05:32

Hej. Jeg kunne godt tænke mig noget feedback på tablets til videnskabelige artikler også (PDF som f.eks. de BSTJ PHK vil stoppe på den). "Papers" på iPad er ret nice (og på en 10" skærm læseligt). Men, hvad med Android og eInk tablets? Jeg er en del på lange togrejser i solrige Indien, det kunne være godt med rigtig lang batteritid.

Mvh,

61
24. oktober 2012 kl. 23:03

Hej Vijay, Jeg er en glad bruger af en ASUS TF700. Skærm format på 16:9 (og resolution 1920x1200) er perfekt både til visning a film (super til eksempelvis NetFlix) og til at læse bøger/artikler. Jeg låner en del bøger på e-reolen på mine rejser som supplement til arbejdsrelaterede artikler og dokumenter! Med dockingstationen/tastatur er enheden virkelig robust og batterilevetiden er rigtig god (for mig ca. 18 timers brug). På rejser bruger jeg den også meget til direkte at se/sortere billeder fra min DSLR kamera (SD kort kan anvendes direkte).

52
23. oktober 2012 kl. 22:21

Jeg har kig på Kobo Glo http://www.kobo.com/koboglo som julegaveønske. Vil bare gerne have en enkel eink læser jeg måske endda kan bruge med de danske biblioteker (hvis der da er ebøger til udlån til den tid).

Skal jeg bare ønske mig strømper i stedet?

55
24. oktober 2012 kl. 00:17

Der er meget der tyder på at den norske dame er blevet glad: <a href="http://www.digi.no/904675/helomvending-fra-amazon">http://www.digi.no/9…; det er fatisk sådan at Amazon har tilbudt hende en gratis og ny Kindel.

Det tror jeg sgu er en yderst tvivlsom konklusion. Det er ynkelig damage control og intet andet.

Jeg vil tro hun er nøjagtigt lige så pissesur (og med rette), som hun hele tiden har været.

Det ville jeg være!

53
23. oktober 2012 kl. 22:29

Jamen, det var da pænt af Amazon. Men hun har ikke fået en forklaring, en undskyldning eller lignende. Hun har fået en ny Kindle, hvilket ikke løser den grundlæggende problem med deres adfærd. Og mon ikke deres kovending skyldes den opmærksomhed sagen har fået? Som forbruger er læringen af historien, at DRM gør virksomhederne i stand til at fjerne indhold, du har købt og som den almindelige forbruger mener at eje. Det siger de desværre ikke højt og tydeligt, når man handler med dem. Det er alt andet lige tab af frihed for forbrugeren.

54
23. oktober 2012 kl. 23:26

Jamen, det var da pænt af Amazon. Men hun har ikke fået en forklaring, en undskyldning eller lignende. Hun har fået en ny Kindle, hvilket ikke løser den grundlæggende problem med deres adfærd.

Præcis.

Uanset hvilket corportate spin-speak der kommer om folk der har "acted over authority" og/eller offerlam der er blevet offret, er sagens indhold stadig at Amazon opførte sig som en magtfuldkommen og arrogant hersker der ikke skylder nogen forklaring for deres handlinger.

Det bliver uden mig som kunde.

47
23. oktober 2012 kl. 13:12

Jeg har en KOBO touch som jeg er forholdsvis glad for.

Jeg købte den fordi den skulle være independent og det er den langt hen ad vejen selv om firmaet er købt op.

enklete løfter holder desværre ikke. der blev lovet "nar du køber en bog hos os så er den din - uden DRM" dette gælder kun for deres egen KOBOEPUB format, hvis du skal hent den i almindlige EPUB så kræves en omvej over adobe dokuments, og så er den DRM.

Det har dog unden det stor problem inporteret et ret stor mængde EPUBS som jeg haved i forvejen 'Fra andre kilder' Høst .txt m.fl. converteret til EPUB i Calibra, dertil har jeg købt et 8GB micro SDkort og jeg bruger det et SD kort kan fjernes til at lave et (kobo)system uafhængigt backup. jeg læser ellers med FBreader på pc/netbook/phone.

Hardwaren /GUI /altså selveste readeren er OK. Jeg bryder mig ikke om den tvunget firmware opdatering, men den har været godt indtil vidre, og man kan jo slå wifi fra (hvad også spare meget på batt.) den er skulle også være til at roote, - den har vist et *nix embedded styresystem.

Conclusion: gode billigt concept, der fungere ok. Men det jeg vil købe: Et Eink device til at læse min bøger på med den ekstra function at jeg kunne købe flere. Det jeg fik var: Et device jeg kunne købe og læse Kobo books på, med den ekstra function at jeg kunne læse mit egen E-Books.

;-)

PHK, Hvis du vil lån den for din tur vil det være mig en fornøjelse :-)

 • prisen bliver at læse om din oplevelser / meninger af/om den

Å&F Peter warholm

45
23. oktober 2012 kl. 12:18

I følge de seneste informationer har den Norske kvinde fået sin konto og sine bøger tilbage. Men uden forklaring fra Amazon. Måske skal der twittes lidt om det på Engelsk, så de vågner op. Der er ikke mange Amazon folk der læser dansk eller norsk

43
23. oktober 2012 kl. 09:15

Skulle jeg nu spille rolle som djævlens advokat, så ville jeg påpege, at det vel er enhver forretningsdrivendes ret at afvise at handle med en kunde?

Ja, sagen lyder mystisk, som den er fremlagt i blogindlægget, men på den anden side kan jeg også godt forstå, at Amazon ikke nødvendigvis vil fortælle for meget om, hvad de gør for at opdage svindel.

I dette tilfælde er problemet selvfølgelig, om kunden er bevidst om, at hun blot har købt sig adgang til Amazons e-bøger, eller om hun opfatter det som om, at hun har købt bøgerne til ejendom. Det kunne være en interessant sag at få taget op. Problemet er, at når det lige er UK og Norge, så er det ikke sikkert, at det er lige så let, som hvis det var mellem en dansker og Amazon DE.

44
23. oktober 2012 kl. 10:06

Skulle jeg nu spille rolle som djævlens advokat, så ville jeg påpege, at det vel er enhver forretningsdrivendes ret at afvise at handle med en kunde?

Jo, men i dette tilfælde er der tale om en kunde som har "købt" e-bøger hos Amazon, men som ikke længere kan få adgang til dem. Jeg læste ikke noget om at Amazon ville refundere kundens tidligere køb fordi Amazon, af grunde som de ikke vil oplyse, har valgt ikke at opfylde deres del af aftalen?

Hvis Amazon mener at køb af en e-bog i virkeligheden blot er en lejeaftale som løber indtil det passer Amazon at stoppe den, så bør Amazon skrive det meget tydeligt. Eftersom Kindle priserne typisk ligger ret tæt på papirudgaven, er det ikke det indtryk som man får.

I forvejen er e-bøger et ringere produkt end en rigtig bog fordi jeg ikke kan låne mit eksemplar af e-bogen ud til andre, og fordi jeg ikke kan sælge den (det sidste er nok lidt uklart når det kommer til stykket, jf. den nylige dom i EU regi om salg af software; men reelt er den slags domme ligegyldige fordi Amazon har DRM på deres bøger).

Moralen må være at med DRM er dit "køb" af en bog, musik eller film under alle omstændigheder på lånt tid. Den dag hvor udbyderen stopper DRM serveren, eller blot din adgang, har du mistet det som du "købte". Nogle gange er det blot en enkelt kunde (som her), andre gange er det alle kunder fordi udbyderen simpelthen lukkerhttp://boingboing.net/2008/09/26/walmart-shutting-dow.htmlhttp://arstechnica.com/information-technology/2008/04/drm-sucks-redux-microsoft-to-nuke-msn-music-drm-keys/

Hvad får folk til at mene at livet er langt nok til DRM p*s?

Det er fair nok at sælge lejeprodukter som Spotify og Netflix gør. Her er prisen afstemt efter at du kun har adgang i den periode hvor du betaler. Kunderne bør sige nej tak når der er tale om købepriser for et lejeprodukt (som hos Amazon).

41
22. oktober 2012 kl. 23:38

Vil også anbefale denne, lagt den bedste tablet jeg har haft. Og tastatur med extra bateri, USB stik,og SD kort er genial, tager næsten ikke min "normale" bærbar med ud af døren mere, hvis jeg ikke skal arbejde. Rigtigt god at læse på, men som alle aktive skærme, IKKE god i sollys.

Ellers vil jeg også anbefale Zinio, de har bedre udvalg af magasiner ind Amazon, og mellem 10-20 kr for PCWorld og PC Magazine, synes jeg er billigt, og på Asus er det med farver og billeder i fuld version.

Har også købt mig en billig Amazon Kindle Touch, og må indrømme at på ferie tog jeg denne med ned til "dammen", bedste tablet i sol, samt billigt nok, til at man ikke græder hvis den får lidt vand eller sand. Har også tilmeldt mig med et udløbet kredit kort, så jeg kan ikke blive "trukket" nogen beløb, hvis jeg ikke får husket at afmelde mig nogen abonnenter. Have fyldt den med H.C.A eventyr og fortællinger, så jeg fik læst op på nogen af klassikerne (Hyp alle mine heste). Så som billigt alternativ, hvor man kun bruger den "local" synes jeg ikke man skal afskrive den, hvis "det med småt" og "de større" firmaers handle måder, kun skulle styre ens indkøb så sad man tilbage med et meget lille udvalg. Selv Raspberry Pi kunne man ikke købe for her er video formatet h.264/MPEG-4 jo lukket og licenseret.

39
22. oktober 2012 kl. 21:06

Er mægtigt glad for min Asus Transformer Infinity, og kan klart anbefale den. Den er lidt dyr, da den kun kan købes med 64GB lager herhjemme. Det opvejes af den sublime skærm, samt at Asus har vist sig at være et særdeles positivt bekendtskab. De voldtager stort set ikke vanilla Android, og bliver opdateret næsten ligeså hurtigt og længe som Nexus serien. Kan købes bla. i Computercity.

32
22. oktober 2012 kl. 17:48

Jeg har i dag sendt følgende forespørgsel til "resolution-uk (snabel-a) amazon.co.uk":

Dear Sirs

I have recently read about how you apparently terminated the account of a Norwegian woman and erased the content, she bought from you without giving any reason for this termination other than a vague 'we think your account is linked to an abusive account' as described in this blog entry:

http://www.bekkelund.net/2012/10/22/outlawed-by-amazon-drm/

To be frank it disturbed me excessively to read that I could be liable to a similar treatment if basing my e-book reading on your platform.

Since I also do business with you and have been contemplating a purchase of your hardware I'm taking the liberty of writing you in the hope that you may help me answer these two questions:

 1. What behaviour should I avoid so as not to end in a similar predicament?

 2. Why are you not able to offer any further information to customers singled out by your 'account linked to abuse' policy to address the possibility that you may have made a mistake?

You will notice that it is possible to answer these two questions generally without going into specifics about the case at hand, which I presume you are not at liberty to discuss with third parties.

Thanks in advance for your attention.

Hvad anbefalinger og New Zealand angår, så vil jeg ikke undlade at benytte lejligheden til at fremhæve følgende mikrobryggede gourmetøl fra den danske nomadebrygger Søren Andersens hånd:

http://8wired.co.nz/

Hvis man altså er til den slags kreative frembringelser :-)

31
22. oktober 2012 kl. 17:36

I mangel af en Nook Glowlight (det kan tage tid at få fat i sådan een), er Sony Readere rimeligt gode til DK. Det er f.eks. dem som e-reolen/bibliotekerne og f.eks. Gyldendal anbefaler. Der er microSD i - men, du skal godt nok læse meget for at det bliver relevant :-) Den har Wifi og touch, men jeg bruger mest knapperne, faktisk, til at bladre med.

Calibre (http://calibre-ebook.com/) er guld værd til at styre dit bibliotek (og, du ender med et bibliotek af e-bøger). Det er OSS - men der er nok ikke en direkte port til *BSD - det håndterer hardware events under Linux. Der er sikkert mange der ville blive glade for udvidet support under *BSD. :-)

Der er et par rigtigt gode grunde til en dedikeret læser frem for en tablet: Skærmene er way better, formfactoren er bedre (passer i jakkelommen), og batterilevetiden er bedre.

Jeg er af den opfattelse at man godt må omgå den tekniske blokering for at tilegne sig værket: http://www.kum.dk/Infokiosk/Film/Kopisparringer/ - men naturligvis kun til privat forbrug!

(Og, vi er nogen stykker der er glade for at vi fik det ud af balladen om InfoSOC!).

Adobes DRM på epubs kan håndteres under Linux/*BSD/Wine: http://blog.greenpirate.org/a-wine-remedy-for-acsm-epub-drm-adobe-ades/ - men bemærk at hvis du har adgang til en Windows maskine kan Sony Readeren faktisk sættes op til at virke med Adobe DRM "native". (Men, ikke uden Windows - måske Mac). Det er relevant, fordi de fleste danske udgivelser bruger Adobe DRM, og det virker ikke under Linux, uden ovenstående krumspring (som reelt er at fjerne DRM fra filerne, beklager, men sådan er jo - det er jo ikke min skyld at man har valgt at lægge DRM på.).

Jeg har ikke personlig erfaring med at fjerne kindle kopispærringer - men der er god info på nettet: http://www.the-digital-reader.com/2012/06/15/how-add-kindle-drm-removal-plugin-calibre/#.UIVkuhKUfmE - jeg har faktisk holdt mig fra at købe kindle bøger af DRM årsager, men de sælger også nogen uden DRM. F.eks. Hugh Howie. Ham er jeg dog endt med at købe fra kobobooks, da de så kommer i EPUB (stadig uden DRM).

Ebøger er kanon. DRM er noget snot. Der findes heldigvis flere og flere der har indset at det er tilfældet. OReily sælger alt uden DRM. Tor (SF) har været undervejs med en bookstore længe, men indtil da kan alt købes uden DRM fra flere kanaler: http://www.tor.com/blogs/2012/07/torforge-e-books-are-now-drm-free - kobobooks og baen har mange, osv. Det bliver dejligt når vi en dag ikke skal bekymre os om DRM for de bøger vi køber.

Der er dog stadig malurt. F.eks. er det meget vanskeligt at købe nogen (skønlitteratur) e-bøger fra Danmark, fordi de checker hvor man kommer fra når man vil købe, og afviser dig som kunde, hvis du ikke er fra det relevante land. Det har min søn (11 år) f.eks. oplevet, da han gerne ville læse Twilight serien på engelsk.

Der er veje rundt om det, men man ender med at føle sig som en kriminel, bare fordi man gerne vil købe en bog. Det kan være at forlagene en dag fatter det - jeg har skrevet til Gyldendal (som har de trykte Twilight bøger i DK), men de var nærmest fuldkommen ligeglade... :-(

25
22. oktober 2012 kl. 15:53

Jeg vil gerne se hvordan den historie ender. Det er jo komplet latterligt hun ikke kan få anklagerne at vide, så hun ingen chance har for at tilbagevise dem.

Står selv og skal flyve til Australien inden længe, og jeg ville have købt en Kindle Paperwhite til turen. Heldigvis er der 4-6 ugers levering på dem, så måtte droppe tanken.

Åbenbart kan man tillade sig alt, hvis blot man har succes. Gad vide om Amazon er ligeså klamme i deres håndtering af sager når det kommer til brugen af deres sky.

"Vi har din kundedatabase, du har forbrudt dig imod reglerne med en tidligere konto, nu må du ikke få adgang mere. Og, ja, alle dine fremtidige henvendelser bliver mushroomet"

24
22. oktober 2012 kl. 15:27

Kindle er langt fra den eneste og heller ikke nødvendigvis den bedste.

http://wiki.mobileread.com/wiki/E-book_devices

Hvis du vil have noget til at læse på, så køb en dedikeret ebook enhed - det er langt bedre end tables. Hvis du bare vil læse en time eller to kan du overveje en tablet - eller hvis du primært vil andre ting med den.

21
22. oktober 2012 kl. 15:12

Jeg bakker gerne Kenneth op mht Sony prs-650, den er vist udgået, men deres T1 er også ret lækker. Der er/kommer en T2, som jeg ikke kender, men mon ikke den fortsætter de gode takter. Jeg har tilføjet nogle flere funktioner til 650'eren, så den er blevet lidt mere fleksibel (http://blog.dekov.dk/2012/08/tilfoj-nye-funktioner-til-sony-prs-650/).

Mht fjernelse af DRM, så mener jeg, der er ok, så længe det er til eget brug. Alt andet lige er det jo op til ens samvittighed. Jeg har ingen kvaler ved at fjerne Amazons DRM, så jeg kan læse deres ebøger på min 650'er.

18
22. oktober 2012 kl. 14:53

Har en Samsung Galaxy tab, med "Moon reader" til E-bøger, og O'reilly har en smart funktion hvor de lægger alle ens E-bøger i Drop Box automatisk, så der er nem adgang til det bibliotek også. P.S Kan også bruges som Kindle

17
22. oktober 2012 kl. 14:45

Hej

Jeg vil helt sikkert også anbefale Nook Simple Touch.

Både mig og den bedre halvdel har en. Den er så behagelig at læse/betjene fordi du kan bladre med dine tommelfingre. Frem tilbage i hver side så man kan skifte hånd skulle det være nødvendigt. Har brugt den jævnligt på mine Kina rejser.

De kan købes på ebay england for omkring en 1000kr inkl fragt.

15
22. oktober 2012 kl. 14:29

Riidr sælger kun drm fri epubbøger.. rigtig smart..

13
22. oktober 2012 kl. 14:25

Det er rigtigt trist at høre, at en bruger har haft sådan en kedelig oplevelse med en virksomhed som Amazon. Det er synd for hende, men det er ikke noget som jeg i første omgang vil bekymre mig ret meget om. Kindel vil fortsat overtage en større og større del af familiens litteratur - specielt skønlitteraturen men også faglitteratur.

Meget værre er det, at når man hører sådan en historie, kan jeg ikke lade være med at tænke på: "Hvad nu, hvis det sker for en virksomhed som har lagt hele sin infrastruktur eller alle deres data i skyen?".

Hvis en serviceleverandør beslutter sig for at røvrende en kunde, så er der i virkeligheden ikke rigtigt noget at stille op, sådan som virkeligheden ser ud i dag. Den norske kvinde er i realiteten både magtesløs og retsløs - og det vil en virksomhed i praksis også være.

Ja ja, der er kontrakter og regler og alt muligt, men det er i realiteten komplet ligegyldigt. Hvis en virksomhed får slettet hele deres EC2-baserede infrastruktur - fra mails til filer og backups, så vil den virksomhed simpelthen ikke overleve. (Ikke at jeg specifikt vil skyde efter Amazon - det kunne være en vilkårlig hosting leverandør)

Det er lidt ligesom at være fodgænger i et lyskryds: Det kan godt være at lastbilen kørte over for rødt, det hjælper dig bare ikke hvis du er under den...

I dag er det i praksis service leverandøren som har rollen som både den lovgivende, udøvende og dømmende magt.

Hvordan kan dette laves om, således at Amazon ikke kan slette min EC2-server eller den norske kvindes Kindle, uden at andre magter først har godkendt denne handling?

19
22. oktober 2012 kl. 15:04

Hvis en serviceleverandør beslutter sig for at røvrende en kunde, så er der i virkeligheden ikke rigtigt noget at stille op, sådan som virkeligheden ser ud i dag.

Hvorfor skal vi acceptere at e-bøger er et ringere koncept end papirbøger når det ikke er nødvendigt? Selvfølgelig skal du have lige så meget kontrol over dine købte e-bøger som dine papirbøger

Amazon har åbenbart alligevel ikke lært noget af deres "1984" fiasko for et par år siden..

10
22. oktober 2012 kl. 14:06

Jeg har haft min kindle de sidste 1,5 år, og er generelt glad for den, men en sag som den her ændre naturligvis min opfattelse af servicen. Jeg har prøvet at læse på en tablet, men det er bare mere afslappende at læse på en e-ink skærm. Mange af mine bøer er købt via oreily som jo ikke bruger DRM. De der er købt via amazon er det trivielt at fjerne drm fra. Samme metode kan anvendes til Barnes & Nobles Nook. Jeg tager back up af alt på min kindle, selv om amazon "tilbyder" at opbevare alt hvad jeg har købt fra dem. Så jeg ville nok købe en Kobo hvis amazon skulle vælge at vipe min kindle.

20
22. oktober 2012 kl. 15:06

Næppe ifølge amazon. Jeg er ikke klar over hvordan det vil blive fortolket i dansk lov når man gør det for at lave en backup. I stil med en kopi af en CD til eget brug.

23
22. oktober 2012 kl. 15:24

Næppe ifølge amazon. Jeg er ikke klar over hvordan det vil blive fortolket i dansk lov når man gør det for at lave en backup. I stil med en kopi af en CD til eget brug.

Hvis vi skal diskutere "lovligt" er det ligegyldigt hvad Amazon mener. Det som betyder noget er hvad der er står i ophavsretsloven.

Undtagelsen i ophavsretsloven om at du (altid) må lave sikkerhedskopier gælder kun edb-programmer, ikke digitale værker. Den kan du ikke bruge her.

Du må gerne kopiere en CD eller en DVD som du selv ejer, men du må ikke bryde en effektive teknisk foranstaltning når du laver en kopi. Det betyder i praksis at når der er DRM p*s med i spillet, kan du ikke lave lovlige kopier (hvor du fjerner DRM).

Et andet problem er at det som gælder for en CD/DVD i fysisk form, ikke nødvendigvis gælder for et digitalt værk der alene eksisterer i "virtual" form. Men det er mindre væsentligt her, da din ret til at kopiere alligevel bortfalder på grund af DRM.

Ophavsretsloven gider dig nogle forpligtelser og rettigheder, som i mange henseender er rimeligt velafbalanceret når der er tale om et fysisk eksemplar (CD, DVD, eller bog).

Når vi taler om rene digitale værker, sker der imidlertid det at alle dine rettigheder forsvinder, mens dine forpligtelser består. Selv retten til at læse, som slet ikke er reguleret af ophavsretsloven, vil kun eksistere på serviceudbyderens præmisser, når der er DRM med i spillet.

Jeg køber stadig 100% papirbøger..

26
22. oktober 2012 kl. 15:55

Du må gerne kopiere en CD eller en DVD som du selv ejer, men du må ikke bryde en effektive teknisk foranstaltning når du laver en kopi.

Men du må godt bryde den tekniske foranstaltning for at få adgang til det værk du har betalt for, f.eks for at kunne se DVD'er på et FOSS operativsystem osv.

Balladen her er at Amazon ikke sælger dig en kopi af værket, de udlejer kun en kopi til dig.

Men det er ikke det der gør mig harm.

Der hvor tråden knækker er at forbrugeren ikke kan få at vide hvad hun har gjort forkert.

Dermed er hun stort set afskåret fra at bruge retssystemet til at få nogen form for retfærdighed, for hun kan ikke sagsøge Amazon når hun ikke ved hvad hun skal sagsøge for.

33
22. oktober 2012 kl. 18:00

Jeg kan godt huske det var sådan en gang - så vidt jeg kan se af §75c er det ikke længere lovligt at omgå såkaldt effektive tekniske foranstaltninger for at se en DVD.

Jo. Det er netop § 75 c som både PHK og jeg taler om.

Hint: § 75 c regulerer kun handlinger som er omfattet af ophavsretsloven. Modsat kopiering (eksemplarfremstilling) er tilegnelse af værket i privatsfæren (eller "afspilning i hjemmet", hvis du ikke vil lyde som en advokat..) ikke reguleret af ophavsretsloven. Derfor er det uden betydning af du bryder en effektiv teknisk foranstaltning sålænge du blot afspiller. Med hensyn til eventuelle temporære kopier som skabes under afspilningen, så gør det ingen forskel, jf. bemærkningerne til den lov som indsatte § 75 c (den danske implementering af Infosoc direktivet).

59
24. oktober 2012 kl. 21:27

§ 75 c regulerer kun handlinger som er omfattet af ophavsretsloven. Modsat kopiering (eksemplarfremstilling) er tilegnelse af værket i privatsfæren (eller "afspilning i hjemmet", hvis du ikke vil lyde som en advokat..) ikke reguleret af ophavsretsloven. Derfor er det uden betydning af du bryder en effektiv teknisk foranstaltning sålænge du blot afspiller.

Ja og nej. Ophavsretloven skriver:

§ 12. Af et offentliggjort værk må enhver fremstille eller lade fremstille enkelte eksemplarer til sin private brug, såfremt det ikke sker i erhvervsøjemed.

MEN:

§ 75 c. Det er ikke tilladt uden samtykke fra rettighedshaveren at foretage omgåelse af effektive tekniske foranstaltninger.

Det fremgår ikke klart hvilken paragraf, der har præcedens, så vi må tage Kulturministeriets ord for hvordan situationen skal fortolkes. De har bl.a. gjort klart at man godt må omgå DRM, i det omfang det er nødvendigt for at benytte værket. Men det er en minimal tilladelse: Du må fx godt afspille en dvd i VLC - men kun hvis du ikke har mulighed for at afspille dvd'en i en licenseret afspiller (fx fordi du hverken kører Windows eller Mac OS X).

Jeg ville måske gerne bruge VLC på Windows, eller evt. rippe min dvd, så jeg kan lægge den på harddisken i mit mediecenter og se filmen uden at skulle grave skiven frem. Det er umiddelbart IKKE lovligt.

Det skal således understreges, at det fortsat er lovligt at tage kopier af bl.a. cd’er og dvd-film til personlig brug inden for en husstand. [...] Hvis der er en kopispærring, må man imidlertid ikke omgå denne for at fremstille kopien.

(Her undlader KUM fint at nævne det faktum at 99.999% af dvd'er er kopispærrede.)

Hvis du har købt ebøger til din Kindle, må du derfor IKKE fjerne kopibeskyttelsen for at læse dem på en anden ebogslæser, da du har en licenseret ebogslæser i form af din Kindle.

62
24. oktober 2012 kl. 23:45

Du må fx godt afspille en dvd i VLC - men kun hvis du ikke har mulighed for at afspille dvd'en i en licenseret afspiller (fx fordi du hverken kører Windows eller Mac OS X).

Du har ikke færre rettigheder fordi du bruger Windows. Vil du gerne bruge VLC til DVD afspilningen på Windows, er dette fuldt lovligt.

I øvrigt findes der i dag licenserede DVD afspillere til Linux, men mange vil sikkert hellere bruge VLC med libdvdcss2 (en licenseret DVD afspiller vil i øvrigt begrænse dig til en bestemt DVD region)http://www.fluendo.com/shop/product/fluendo-dvd-player/

Se afsnit 4 i dette notathttp://webarkiv.ft.dk/Samling/20021/udvbilag/KUU/L19_bilag35.htm

Jeg mener at du overfortolker "nødvendigt". Ordet "nødvendigt" betyder i denne sammenhæng alene at du ikke kan se DVD indholdet uden at bryde den effektive tekniske foranstaltning.

34
22. oktober 2012 kl. 19:07

</p>
<p>Jeg kan godt huske det var sådan en gang - så vidt jeg kan se af §75c er det ikke længere lovligt at omgå såkaldt effektive tekniske foranstaltninger for at se en DVD.

Men det er jo en selvmodsigelse, ikke? Hvis der var tale om en "effektiv teknisk foranstaltning", så kunne jeg jo ikke omgå den. Det er netop fordi den aldeles ikke er spor effektiv, at jeg kan omgå den...

Men det er sikkert ikke det, juristerne lægger i de ord.

37
22. oktober 2012 kl. 19:24

Men det er sikkert ikke det, juristerne lægger i de ord.

Definitionen af "effektive tekniske foranstaltninger" er angivet i selve ophavsretsloven

§75c:Stk. 4. Ved effektive tekniske foranstaltninger i stk. 1 og 2 forstås enhver form for effektive tekniske foranstaltninger, der under deres normale funktion har til formål at beskytte værker og andre frembringelser m.v., som beskyttes i henhold til denne lov.

Så det er åbenbart nok at blot formålet er beskyttelse i hht loven - så er der tale om "effektive ..."

51
23. oktober 2012 kl. 19:59

Så det er åbenbart nok at blot formålet er beskyttelse i hht loven - så er der tale om "effektive ..."

Hvis formået med stk. 4 var, at give en definition af "effektive", så havde formuleringen nok været:

Stk. 4. Ved effektive tekniske foranstaltninger i stk. 1 og 2 forstås enhver form for tekniske foranstaltninger, der under deres normale funktion har til formål at beskytte værker og andre frembringelser m.v., som beskyttes i henhold til denne lov.

Læg mærke til, at ovenstående ikke er en direkte afskrift fra lovteksten, idet 2. forekomst af ordet "effektive" her er fjernet.

28
22. oktober 2012 kl. 16:56

Dermed er hun stort set afskåret fra at bruge retssystemet til at få nogen form for retfærdighed, for hun kan ikke sagsøge Amazon når hun ikke ved hvad hun skal sagsøge for.

Der var nogle brugere, som vandt (indgik forlig) en retsag mod Amazon ifbm 1984 miseren. Det kan godt være at jeg er blevet lidt forvirret over den aftale, som jeg har accepteret, men jeg har gået og troet at Amazon ikke ville banne uden varsel og/eller refusion.

I alle fald, så må det da være muligt at komme efter Amazon. Hvis andre har klaret det, så kan nævnte person vel også. Ikke at det er en rimelig måde at drive forretning fra Amazons side..

9
22. oktober 2012 kl. 14:06

Personligt bruger jeg min android tablet til at læse en bøger... Langt de fleste af bøgerne kan jeg dog kun få fat på via amazon eller pirateri så jeg køber dem på kindle og som første handling bliver de så befriet for DRM så jeg har en backup og er sikret når amazon engang laver ged i den.

8
22. oktober 2012 kl. 14:00

Så vidt jeg ved sælges Kindles med tab, så at købe den, roote den og aldrig sende penge efter Amazon virker som en udemærket løsning.

7
22. oktober 2012 kl. 13:58

Er en udmærket enhed og med Aldiko readeren (som Doc nævner) er den ganske god at læse på. Har SD slot.

6
22. oktober 2012 kl. 13:40

... laver nogle udemærkede prisvenlige enheder og apps, og importerer gerne epub.

5
22. oktober 2012 kl. 13:20

Nu handler jeg ikke bøger på amazon, så mit trådløse på min kindle er slukket. Det indhold jeg har på den, stammer fra Ereolen, Riidr og et par andre online butikker. I dag ville jeg nok kigge på Sony's ebogslæser, som værende den mest interessante til skønlitteratur.

4
22. oktober 2012 kl. 13:18

Jeg købte for ca. 1.5 år siden en Sony PRS-650 og den er jeg ganske tilfreds med. Jeg kan læse i sollys (Portugal om sommeren) og halvmørke (S-togsstationer om aftenen). Den understøtter både ePub og PDF dog er PDF ikke så sjovt på en lille skærm. Der er mulighed for at sætte et SD-kort i den, men det har jeg aldrig brugt: 2 GB er faktisk meget når vi taler om ren tekst.

Eftersom jeg primært køber bøger fra O'Reilly og Packt og downloader fra arxiv.org og Gutenberg, kan jeg bruge Calibre. Jeg har købt bøger med DRM - og det er ikke sjovt.

Jeg er glad for den indbyggede ordbog (engelsk betydningsordbog), da jeg en gang i mellem støder på et ukendt ord.

Jeg kan godt lide at den ikke er på nettet så jeg helst ikke vil forstyrres når jeg læser (ja, ja, jeg er single tasker).

3
22. oktober 2012 kl. 13:13

...kan varmt anbefales. Barnes & Noble vil godt nok ikke sælge bøger til en, hvis man er udenfor USA, men det er jo deres tab. Desværre er den ikke så egnet til at læse videnskabelige artikler på, selv om den kan læse pdf dokumenter. Jeg overvejer om man kan installere en anden pdf-læser der gør det lettere at zoome ind og panorere, hvilket vil løse problemet.

Har micro-SD port.

40
22. oktober 2012 kl. 23:38

Det lille "spot" efter et stød som jeg ikke husker - sådan en har min desværre :-(

Er især irriterende når lyset er på. Så sørg for at have et cover fra dag et :-)

36
22. oktober 2012 kl. 19:23

Desværre er den ikke så egnet til at læse videnskabelige artikler på, selv om den kan læse pdf dokumenter. Jeg overvejer om man kan installere en anden pdf-læser der gør det lettere at zoome ind og panorere, hvilket vil løse problemet.

Og det kan man åbenbart godt: http://www.youtube.com/watch?v=JDk8a0leP4U&feature=player_embedded#!

Skal prøves når jeg får tid.

14
22. oktober 2012 kl. 14:26

Jeg kan også varmt anbefale en Nook. De har et smart system til at købe deres eget DRM'ede bøger som desværre ikke virker uden for USA, men til gengæld kan den sideloade epub og pdf-bøger uden problemer. Den har en rigtigt praktisk form, og har plads til sd-kort hvis man på en eller anden måde skulle kommer op på over den indbyggede lagerplads. Hvis man vil lege lidt ekstra, så kører den Android og kan let rootes.

Som Flemming vil jeg klart anbefale at læse bøger på en skærm der ikke er baggrundsbelyst. Jeg har også en Glowlight, og hvis man skruer tilpas ned for det indbyggede lys, så er det helt anstændigt at læse på i et mørkt område.

Det største problem er, at de fleste bøger man køber er inficeret med DRM. Jeg har måttet installere Adobe Digitals i en wine for at få det til at spille, og det er jo rart at det kan lade sig gøre, men for fanden da... Kan vi ikke bare få lov til at købe vores bøger uden at de bundler et par håndjern med?

2
22. oktober 2012 kl. 13:09

Jeg bruger selv Aldiko, iReader og FBreader til at læse eBooks med, på Android. Aldiko har Freedbooks, BooksOnBoard, Smashwords og O'Reilly Ebooks integration.