Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alternativet: En Pirat går i land på den grønne Ø

Af Rolf Bjerre28. april 2015 kl. 08:0036
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg mener, at vi i Danmark skal være førende indenfor IT og derfor have de bedste vilkår for programmører og andre, som bygger nettet, vi alle surfer på.

Vi er allerede rimeligt med.

Men vi kan gøre det bedre – min ambition er, at vi skal ligge nummer 1! Derfor vil jeg arbejde for følgende:

  • Lavere beskatning på programmering som det ses i Canada

  • Massiv støtte til startup og hackathons mm. som i Chile.

  • Understøttelse af et peer­-to­-peer open source arbejdsmiljø, hvor viden kan flyde frit.

  • Programmering som en central del af det danske uddannelsessystem.

Dette vil jeg gøre, fordi det er af absolut vigtigste karakter, at vi tager IT i vores samfund seriøst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at lave en omsiggribende udluftning på IT-­området, kan vi gøde grobunden for de mange gode idéer, der findes i Danmark. Fremtidens valuta er netop gode idéer – der er ganske enkelt penge at hente her. Se blot på Facebook eller Alibaba; den rigtige idé på det rigtige tidspunkt tæller mere for økonomien end tusindvis af hårdtarbejdende, varme hænder. Dette bliver vi nødt til at tage seriøst.

Tænk et Danmark, der er verdens idébank – det er faktisk slet ikke så urealistisk.

Vi har allerede nogle eksisterende strukturer i dette land, som giver rigtig gode muligheder.

Eksempelvis har vi en flexicuty model, der giver gode vilkår for lønmodtagere og arbejdsgivere.

Danmark er også kendt for vores sprudlende innovation. Skype, Vestas, Aarstiderne eller Novozymes er få eksempler på nogle af de virksomheder, der manifesterer sig grundet gode, danske idéer.

Desuden er vores samfund bygget på en nordisk model, der fordrer en stærk borgerinddragelse og kulturdeling. Hertil kommer den store frivillighedsbevægelse i Danmark, der står som symbol på viljen til at bidrage og dele.

Når der er så store og gode muligheder i Danmark, bliver vi nødt til at udnytte dem.

Her spiller Moores lov ind– ganske enkelt betyder det, at vi må handle i dag og ikke i morgen. Det er ikke holdbart, at teknologien tager styringen.

Som mennesker i et samfund bliver vi nødt til at tage stilling.

En stillingtagen både til hvordan, vi skal bruge teknologien klogest, men også til hvordan, vi aktiverer vores moral i teknologien.

Dette kan I hjælpe med!

Forstå mig ret: Vi må forholde os til den teknologiske udvikling og finde en vej i fællesskab – først dérefter kan vi bygge de rigtige løsninger.

Men det kan synes svært at skabe et universelt fællesskab, specielt fordi teknologien i sagens natur er teknisk og i konstant acceleration. Her ser jeg, at jeg kan varetage en slags brofunktion.

Det er vigtigt, at vi taler IT på et samfundsniveau og ikke et teknologisk niveau. Her vil jeg bede jer deltage på mit niveau med jeres faglighed, men på en måde, så holdninger og fællesskabets beslutninger ikke kun tages ud fra et klinisk, teknologisk grundlag.

Elefanten i rummet: IT er ikke prioriteret højt nok i det politiske rum. Denne elefant skal løftes i fællesskab.

Derfor er jeg ved at forberede en turné under navnet ”Danmarks IT-­politiske program”. Dette skal udvikles gennem dialog og tankeudvekslinger.

Desuden har mange sager som overvågning eller hævnporno vækket en spørgsmål i mig: Hvordan kan vi tale om moral og etik, når vi taler om teknologi? I den forbindelse ønsker jeg at tage de første skridt mod skabelsen af et IT-­etisk råd.

Jeg har også en klar vision om at arbejde for et IT-­ministerium, som ikke er business as usual. Det er vigtigt at få en integreret institution, der kan varetage vores interesser, når det kommer til teknologien.

I denne sammenhæng kalder jeg på jer og alle, der kan hjælpe med at få forklaret og italesat IT til de mange. På denne måde kan vi sammen lægge en plan for vores fremtid. Et orkester spiller nu engang bedst, når alle instrumenter stemmer og spiller sammen. Jeg mener grundlæggende, at flere ved mere - specielt med jeres hjælp.

Jeg vil fertilisere muligheden for, at I kan hjælpe mig gennem konkrete forslag.

Jeg har brug for alle til at opstille big/small data i infographs eller datadriven documents. På denne måde kan jeg oplyse Danmark med fakta. Den politiske dialog om teknologi er i dag præget af for mange sminkede tal og populistiske holdninger. Jeg har brug for jeres hjælp til at imødekomme dette.

Derfor foreslår jeg helt konkret, at I kan hjælpe mig via min hjemmeside.
Her kan du bygge på min side igennem Github, og du er også meget velkommen til at kontakte mig af anden vej.

Jeg står med en klar vision om åbenhed og dialog, og derfor kalder jeg på idéer fra jer også. Mit ryk fra Pirat Partiet over til Alternativet har ændret mig mere, end jeg havde set komme. Vores borgerinddragende processer, dogmer og værdier skaber et rum, hvor kreativitet og innovation bare vokser, jo flere vi er.

Så kom – vi kan bygge sammen herovre!

Kh
Rolf Bjerre
Ordfører for IT & Digitale frihedsrettigheder - Alternativet

36 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
30. april 2015 kl. 00:41

Jeg synes det er dejligt du har åbent kode i fokus, jeg forstår dog ikke helt det github repository. Så vidt jeg kan se er alt bygget på cockpit og andre open source projekter, da indholdet ikke er på github. Er de fleste ændringer så ikke bedst udnyttet hvis de sendes upstream så moder projekterne kan få glæde af dem eller er der noget jeg overser? Det jeg kan få ud af dit repository er at jeg kan tilgå din admin login side, er den beskyttet mod brute force angreb?

God vind og tak for åbenheden.

25
29. april 2015 kl. 13:16

Jeg var til DI's konference om "Digitale visioner for det offentlige 2020". Her fandt jeg ud af, at kommunerne idag udvikler fri software gennem OS2web.dk-fællesskabet. De gør det i små dele; og ved at gøre det som fri software, så har de rettigheder til at sætte de små legoklodser sammen på nye måder. Derved kan de opnå genbrug og en besparelse. Som ekstrabonus kan de skifte leverandør, hvis leverandøren begynder at malke eller sylte dem.

Og mon ikke de fleste store IT-systemer idag kan designes modulært, så modulerne hver især ikke er kæmpestore og ingen af dem er så store, at det er en skandale, hvis de viser sig at være fejlskud og skal skrottes?

Hvis Folketinget vil støtte den retning, så kunne man jo kræve: Softwareudvikling betalt af det offentlige, skal være ejet af det offentlige (eller være fri). Hvis man ikke benytter fri (eller egen) software skal man redegøre hvorfor (comply-or-explain). Hvis man sender moduler større end X mio kr i udbud, så skal man redegøre for, at modulet ikke kan splittes op i mindre delmoduler.

34
1. maj 2015 kl. 01:57

Ole Tange

Er vild med det,, selv titlen, den vil jeg huske.. Men hvad med den store vision hvor alting bliver bygget kun af lyst og hvor alt produktion er "leg". Synes at kunne se den verden som en mulighed med et kortere tilløb.

26
29. april 2015 kl. 15:04

Mht. IT i staten kunne man kigge efter Estland.

https://www.x-road.eu/

De bygger open source, og har nogle spændende principper - fx. at man kun må spørge borgeren om en oplysning en gang, og så er det også de små mini-services/lego.

Går og overvejer om jeg skal blive e-citizen i Estland som de har åbnet op for fornyligt.

35
1. maj 2015 kl. 02:01

Hej David Nielsen

Jeg ser også Open source som vigtigt nødhjælpsarbejde, fordi det gør det muligt for en gruppe hurtigt at kunne på samme som os andre.. Estland rykker for vild,,

24
29. april 2015 kl. 12:19

Først og fremmest, pas på med at udtale dig om ting du ikke har forstand på. Vi har alle grænser for vores viden og færdigheder. Hvis ikke du har kompetencerne til at udtale dig om et emne, så lad være. Find nogen du kan diskutere tingene med i ro og fred, og udtal dig så når du har fået styr på tingene.

I øjeblikket er en af de vigtigste forskelle en IT-ordfører kan gøre at få stoppet udbudscirkusset. Når først der for alvor er gået udbud i den koster et offentligt IT-system rundt regnet 100 gange så meget som det burde gøre. Det er et tal som er så latterligt at folk gennemgående ikke tror på det. Jeg har ikke nogen meget præcis forklaring på hvorledes det er gået så galt, jeg kan blot konstatere at når jeg efter bedste evne vurderer omfanget af en af disse opgaver, lægger en skov af uforudsete problemer til, og ganger med π, så rammer jeg en pris omkring 1/100 af det tal som jeg kan læse i medierne.

Mit bedste bud på en forklaring er at processen indeholder en pæn stak bureaukratiske lag. Fra en politisk beslutning, til folkene på gulvet der skal bruge systemet, til komiteen som skriver kravspecifikationen, over udbudsprocessen, gennem leverandørens ledelse, og endelig til de udviklere som faktisk skal implementere systemet er der simpelthen alt for mange mennesker og regler som blander sig. Der er brugerne, og der er udviklerne, alle andre bør i videst muligt omfang blande sig udenom.

Det kan simpelthen ikke lade sig gøre i en udbudsproces som vi har nu, man kan givetvis skære meget af fedtet væk ved at tænke sig om, men decideret godt bliver det næppe. Få opgaverne indsourced, en udviklingsafdeling bestående af kompetente folk kan gøre det bedre end en hær af bureaukratibelastede konsulenter.

Vi har brug for politikere som kan slå i bordet og sige: "Nej, det kan ikke passe at det skal være så dyrt."

33
1. maj 2015 kl. 01:52

Hej Jacob Christian Munch-Andersen

Jeg vil påstå at 100% open source er en del af løsningen - Det er min mærkesag nr 0.. Men mærkesag nr 1 er "gennemskuelighed i Staten". Min mærkesag nr 2 er "Dynamik i Samfundet". og den sidste og nr 3 "nærhed i teknologi". Vil sige at de sigter på lukkede løsninger i lukkede systemmer bygget på lukket kode. groet i 100% open source muld.. Kh Rolf

23
29. april 2015 kl. 11:42

"Elefanten i rummet: IT er ikke prioriteret højt nok i det politiske rum. Denne elefant skal løftes i fællesskab."

Den billede kan jeg overhovedet ikke genkende.

Vores politikere digitalisere over hals og hoved alt hvad de tror de kan spare penge på.

Problemet er at denne høje prioritering er baseret på en magisk opfattelse af IT der overhovedet ikke forholder sig til teknologiske og menneskelige begrænsninger eller sideeffekter af digitaliseringen.

Hvis noget kunne jeg faktisk godt tænke mig at vi fik Folketinget til helt at holde op med at digitalisere ting i nogle år, indtil vi er kommet til bunds i det roderi de allerede har lavet.

30
1. maj 2015 kl. 01:15

Hej Poul-Henning Kamp

Først, tak for dit arbejde for almenheden og mange gode indlæg i IT debatten. Jeg er bestemt ikke pro mere IT, for mig handler det mest om hvad det kan end om hvor mange der er. For mig personligt er tvangs digitalisering en speciel form for underkastelse, og at rejsekortet er produceret stort set af Thales er mere end slemt. Alt lukket kode er vel super centralistisk i sin grund natur og hvis man tror at centralisme skaber/tiltrækker røvhuller.. Så er der lidt at gå igang med.. Vil du ikke være med i første skridt henimod et uafhængigt IT-Etisk Råd. Jeg har lige stiftet det idag..?

28
1. maj 2015 kl. 00:12

Problemet er at denne høje prioritering er baseret på en magisk opfattelse af IT der overhovedet ikke forholder sig til teknologiske og menneskelige begrænsninger eller sideeffekter af digitaliseringen.

Apropos "magisk opfattelse af IT": Så kan jeg godt lide at virksomheder som Facebook bliver fremhævet som positivt. Facebook tjener penge på masse overvågning af folk og Alibaba på at sælge billige kopi vare til Vesten - det skal vi da klart have mere af !

20
28. april 2015 kl. 21:36

Desuden har mange sager som overvågning eller hævnporno vækket en spørgsmål i mig: Hvordan kan vi tale om moral og etik, når vi taler om teknologi? I den forbindelse ønsker jeg at tage de første skridt mod skabelsen af et IT-­etisk råd.

Spørgsmålet er så bare om et "råd" er vejen frem. Normalt plejer den slags at koste en masse penge, og politikerne kan frit vælge om de vil følge deres forslag eller ej.

Det der mangler er politikere som sætter borgerens rettigheder højere end systemets behov for kontrol.

31
1. maj 2015 kl. 01:21

Hej Knud Jensen

Jeg forstiller mig at den skal være uafhængig og selvfinansierende og jeg er enig resten,,

18
28. april 2015 kl. 19:08

Desuden er vores samfund bygget på en nordisk model, der fordrer en stærk borgerinddragelse og kulturdeling. Hertil kommer den store frivillighedsbevægelse i Danmark, der står som symbol på viljen til at bidrage og dele.

"Den nordiske velfærdsmodel" blev skabt i tiden efter anden verdenskrig og fremefter.

Inden da var Danmark en forholdsvis success fuld landbrugsnation med masser af jobs der, og godt organiseret i mindre enheder af andelsselskaber. Mange af de store arbejdsgiver virksomheder blev også skabt inden - bla. Novo Nordisk, Mærsk, Danfoss, Arla Foods (andelsmejerierne), Carlsberg, DLG (andelsbevægelsen), Danish Crown (andelsbevægelsen).

Borgerindragelse og kulturdeling er ikke velkommen i en centraliseret dansk model. Vi mister stadigt mere nær-demokrati og alt magt centraliseres i Christiansborg. Borgerindragelse kræver decentralisering og nærdemokrati (lær af Schweiz).

Med frivillinghedsbevægelse - mener du der godhedsindustrien af vellønnede jobs? ;-)

Foreningsliv i idrætsforeninger ("frivillige") rækker tilbage langt før velfærdsstaten og var nok mere populære dengang som i dag (hvor private fitness klubber mere tager over).

Ikke sagt at den nordiske model er helt forkert - synes bare den skal indtages i passende dosis :-) (og ikke tilskrives mere end den er berettiget til).

17
28. april 2015 kl. 18:11

Vi har allerede nogle eksisterende strukturer i dette land, som giver rigtig gode muligheder.</p>
<p>Eksempelvis har vi en flexicuty model, der giver gode vilkår for lønmodtagere og arbejdsgivere.</p>
<p>Desuden er vores samfund bygget på en nordisk model, der fordrer en stærk borgerinddragelse og kulturdeling. Hertil kommer den store frivillighedsbevægelse i Danmark, der står som symbol på viljen til at bidrage og dele.

Kendetegnende ved danske tech-startups (iflg. egen erfaring) - så er der er en overvejende stor andel af udlændinge i danske tech-startups. Iflg. undersøgelser lavet af staten - så ser dansker positivt på iværksætteri - men vil på ingen måde selv lave det. "den danske model" er bedst til store virksomheder og normale lønmodtager jobs (eller jobs i staten).

http://erhvervsstyrelsen.dk/vi-knuselsker-vores-ivaerksaettere-men-vil-selv-vaere-loenmodtagere

I Danmark er strukturen centralisering - alt magt til folketinget og alt skal udlignes i et mili-meter demokratisk system. Monopol og ingen konkurrence. Det er dræbende for ide-skabelse og innovation.

Staten omfordeler erhvervsstøtte der svarer til ca. halvdelen af selskabsskatten. Dvs. fjernede man de politiske smagsdommer ordninger kunne man halvere selskabsskatten (eller bruge det til at fjerne/reducere afgifter som nok er mere tiltrængt). Erhvervsstøtten er samtidig en ting som favoriserer store virksomheder - som lille virksomhed eller startup har man ikke en chance for at få overblik over eller søge alle ordningerne (og ressourcer til at administrere dem løbende).

Hvis man skal kigge mod udlandet efter ideer - så kig på Island som har stor iværksætterlyst - og starter virksomheder - og en nordisk velfærdsmodel... På Island brandbeskatter de ikke, mindre tung stat, er ikke med i EU (men EFTA), et lille samfund/"bystat".

16
28. april 2015 kl. 18:05

Danmark er også kendt for vores sprudlende innovation. Skype, Vestas, Aarstiderne eller Novozymes er få eksempler på nogle af de virksomheder, der manifesterer sig grundet gode, danske idéer.

Skype (lavet i Estland), Vestas (massiv statsstøtte), Aarstiderne fint luksus-produkt, Novozymes (Novo ca. 100 år gammel virksomhed).

Skype har sendt en hel del penge til Estland - hvilket har lavet en masse nye virksomheder der. Det danske islæt i Skype bor vist i London?, og ikke vildt mange danske investeringer siden.... (her er "den danske model" /brandbeskatningsmodel ikke speciel god til at skabe et økosystem, eller lysten til at lave en nummer to).

14
28. april 2015 kl. 14:18

Hvad med at lave en national business case for øget brug af open source?

Da regeringen for et par år siden besluttede sig for at frigive data, blev der udarbejdet en business case, som indregnede blandt andet øget beskæftigelse og øget omsætning i den private sektor.

Hvad med at lave en lignende national business case for øget brug af open source, som indregner øget beskæftigelse og forbedring af betalingsbalancen?

En sådan beregning vil vise, at det rigeligt kan betale sig. Men der er bare ikke nogen der tør lave beregningen.

Oplagt opgave for Finansministeriet (eller et nyt politisk parti, der gerne vil gøre en forskel).

29
1. maj 2015 kl. 00:56

Hey Leif Lodahl, det er en rigtig god ide. Jeg har ikke tiden til at kigge på det nu.. Også fordi jeg mener at have set udregninger fra england som vist er rigeligt.

10
28. april 2015 kl. 13:41

Hvad med at gå til valg på at love, at staten holder sig helt og aldeles væk? Hver eneste gang politikere/staten "lover" et eller andet for en given branche, er der en tendens til, at hele porcelænsbutikken ligger i ruiner efter besøget af elefanten.

De samfund, som i dag oplever vækst i befolkningens velstand og teknologiske kunnen, er de lande, som formår at holde statens indflydelse på et absolut minimum. Selvfølgelig skal rammerne være på plads, det siger sig selv.

I Danmark kunne man skrive lange bøger om alt det, politikere finder det nødvendigt at blande sig i på trods af mangelfulde (for at sige det mildt) kvalifikationer. Rækken af havarerede IT-projekter og spildte penge synes nærmest endeløs, og taler vel for sig selv. På selvsamme tid må den ældre del af befolkningen finde sig i at æde dåsemad og muggent brød, og vores folkeskoler affolkes imens de dratter ned ad alle ranglister. Og ingen evner tilsyneladende at se sammenhængen. Det er virkelig trist.

(Og sammenhængen er naturligvis dén, at hver eneste gang en politiker helt risikofrit vælger at "investere" 250 mio. i et eller andet IT-skrammel, bycykler, lysende bænke og lignende, så opstår der ikke på magisk vis nye 250 mio. til brug på dét, der var meningen med velfærdsstaten. De svageste lider under politisk makværk i disse år).

Med ønsket om et godt valg.

22
29. april 2015 kl. 10:32

De samfund, som i dag oplever vækst i befolkningens velstand og teknologiske kunnen, er de lande, som formår at holde statens indflydelse på et absolut minimum.

Det er faktuelt forkert. Faktisk udbasuneres det modsatte i disse år - at den "nordiske model" (og i særdeleshed Danmark), formår at skabe rigtigt gode vækstbetingelser og grundlag for iværksætteri: http://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2014/12/17/u-s-slides-again-as-denmark-tops-forbes-best-countries-for-business/

Bemærk, at det er Heritage Foundation (en stærkt højreorienteret, amerikansk tænketankt finansieret af Koch-brødrene), der fremsætter påstanden om at det er den store, føderale stat i USA, der er skyld i deres vækstproblemer. Hvilket er noget ævl - men den underliggende pointe består stadig: Danmark er et rigtig godt sted at tjene penge, og det er vi (firkantet sagt) fordi staten regulerer markedet, ikke på trods af det.

7
28. april 2015 kl. 12:18

På den ene side er der "sprudlende innovation", og på den anden side vil du have massivt skattefinansieret pick-the-winner-politik? Kliché-fyldt og kaloriefattigt. Varm luft i spandevis. Gab.

Estland er fortfarende lysår foran.

9
28. april 2015 kl. 13:13

Hej Kasper Myram

Jeg er glad for at du giver dit besyv med her også selv om du ikke lige kan lide min vinkel, måske jeg kan lære noget af dig? er enig i at Estland har nogen gode ting kørende, Island synes jeg også er spænende at skele til.. Jeg er af den holdning at mand godt kan være innovativ og fastholde samtidig fra national side,, men kan du ikke beskrive din ønske Ø. Om lidt tager jeg jo på danmarks tourne og crowdsourcer IT-politik. hjælp mig gerne til en flyvende start. Kh Rolf

15
28. april 2015 kl. 17:52

Rolf, intet er lettere og mere fristende for politikere end at love Peter flere af Palles penge og kalde det for omfordeling eller "støtteordning" - ingenting er skabt andet end frustration for Palle og længere frist til Peter før virkeligheden sætter ind. Vil du give kunstig åndedræt til dine hobbyprojekter så gør det for egne penge, tak. Det eneste politikere skal gøre er at lade være med at stå i vejen - I kan ikke drive jernbane, luftfart, teleselskaber eller knapt nok et sundhedsvæsen uden at fågge alting op. Hvis du bliver valgt ind, så hold gerne en 4 år lang ferie - men lad for guds skyld være med at gøre dig nogen illusioner om, at du kan ændre noget!

36
1. maj 2015 kl. 02:07

Hej Kasper Myram

Du må være vild med Open Bazar :) og jeg vil blive ved at ændre noget hver dag og determinisme er bare destruktivt xD

6
28. april 2015 kl. 12:16

Rolf Bjerre, vil du ikke være venlig at uddybe dit indlæg på følgende punkter:

  1. At være nr. 1 blandt andre er et relativt mål. Kan du opsætte absolutte mål: Hvad skal vi være gode til? Hvem skal være gode til det? Hvor mange skal være gode til det? Hvad er tidsperspektivet? Hvordan skal indsatsen monitoreres?

  2. Kan du henvise til dine finanseringsforslag, beregninger og tal? Fx hvad dækker "massiv støtte" over. Jeg har ikke selv kunnet finde frem til dem.

  3. Hvorfor er det "programmering", som skal beskattes lavere i forhold til andre fagområder (Du fremhæver firmaer som Vestas, Aarstiderne eller Novozymes, som ikke har programmering som produkt)

  4. Hvad er et "peer­-to­-peer open source arbejdsmiljø"?

  5. Hvor er jeres IT politik i opposition til andres partiers politik på området?

Jeg ser frem til dine svar.

11
28. april 2015 kl. 13:44

Hej Martin Høgh

Tak for dine spørgsmål, jeg vil forsøge at besvare dem bedst muligt.

1: først, jeg har ikke sat mig ind i hvilket muligheder der findes til at validere kvalitet af kode og programmøres arbejde, viste stack overflows måling som et eksempel. Vi er i Alternativet igang med at udforme et anden måde at måle værdi på, mine absolutte vil tage udgangspunkt i vores nye værdi lineal. Men mit kæreste barn (udover de ægte) er OSS, så det vil blive en central del af værdiberegningen,,, Jeg forstår hvis du ser dette lidt flydende, men håber at du vil give mig tiden til at tage danmark rundt og komme med bedre svar til dig efter. (husk mig gerne på det)

2: Igen, jeg starter på visionsniveau, dog kan vi ved at kigge på Chile, tydeligt se at det er små penge når vi kigger på statens udgifter som helhed. Når jeg konkretisere prisen, vil jeg også fortælle hvor pengende kommer fra.

3: Her kan jeg måske svare dig til det niveau du ønsker. For mig er vi globalt syltet ind i IT. Det gælder også de nævnte firmaer. Tror faktisk det kommer af dovenskab, men jeg går tit og tænker over hvor der skal skubbes lidt før det hele falder på plads. Jeg ser Internettet og derfor kodning som den nederste byggesten i vores globale verden,, så derfor vil jeg fixe der helst.

4: Det er et sted hvor nøgleholdere virkelig skal have en grund til at være med. Et sted hvor trust og sam-skabelse tæller højere end profit til de få. Men forstå mig ret: Jeg ser bizness som en positiv ting, som bare har fået "lidt" for meget fylde i vores verden. Jeg vil bruge en del tid på at gå i dybten med dette.

5: Alternativet har ikke en IT specifik politik endnu, så det kan jeg kun gætte om. Som person vil jeg sige at jeg ikke "endnu" er blevet levebrøds politiker og der ved kan stå med den danske befolkning bedre end de andre IT-ordfører. At Vi vælger at crowdsource vores IT-Politik underbygge denne påstand.

Jeg ved at du gerne ville have tydeligere svar, men håber at du vil give min tiden til at bygge dem med dem som vil være med.

Kh Rolf

13
28. april 2015 kl. 14:09

Rolf Bjerre, tak for svar.

Jeg spurgte ind til dine forslag, fordi de præsenterer "hård" politik: Skattelettelser, nye (massive) erhvervsstøtteordninger og specifikke ændringer i uddannelsessystemet. Vi, vælgerne, behøver din holdning til hvordan dette kan ske: Ved nedprioritering af andre områder (unge, ældre, kultur, militær, politi)? Troen på selvfinansiering ved et øget skattegrundlag? Noget tredje? Det er fint at crowd-source løsninger, men dine politiske holdninger må du da selv stå for:)

Held og lykke med valget.

5
28. april 2015 kl. 11:29

Så vidt jeg husker er Alternativet liste Å og ikke liste Ø. Heldigvis er både ø og å navneord på dansk, så du kunne sagtens have lavet en vittighed med en pirat og en å.

8
28. april 2015 kl. 13:07

Hej David Rechnagel Udsen

Du har såååå ret,, men da jeg sad og skrev,, kunne jeg bare ikke finde noget med Å som symbolsk gav mening i mit hoved. Men lover at Å bliver en central del af fortællingen fremover.. Kh Rolf

4
28. april 2015 kl. 11:16

Jeg ser heller ikke pointen i at forskelsbehandle på basis af branche. Subsidier fjerner vores evne til at gennemskue hvor meget den egentlige efterspørgsel er. Subsidier garanterer ikke en spredning af omfordelingen - som David Nielsen foreslår, kan det nemt medføre en skævvridning af branchen som man fx ser det med fødevarer i både USA og Europa. Der er brug for flere programmører og derved uddannelse. Hvorfor vælger alle ikke i forvejen at blive programmører, hvis det medfører højere løn og jobgaranti? Fordi det er svært!

At opfordre til en lavere beskatning af programmører, i et forum af programmører, er billige points. Hvilken konsekvens har det haft for Canada? Har det medført en eksplosion af tilmelding til it-uddannelser? Er branchen vokset i mandtal?

Retorikken i it-politik: Jeg savner stadig at se en måde hvorpå status quo påvirkes ud over kritiske kommentarer fra sidelinjen, som fx Erik Frøkjærs løbende kommentarspor af berettiget, men sandsynligvis ubenyttet kritik: http://www.diku.dk/nyheder/2015/erik-froekjaer-sundhedsdata/

I øvrigt mener jeg, at vi burde oprette en it-havarikommision. :-)

Programmering i folkeskolen: Dét er jeg tilhænger af! Du må kende Coding Pirates: http://codingpirates.dk/ - Sofie Carsten Nielsen har været lidt i forkøbet: https://www.facebook.com/sofiecarstennielsen/posts/860767413995435

Jeg forstod overskriften på dit blogindlæg da jeg sidst i blogindlægget indså at du er skiftet fra Piratpartiet. Det gi'r egentlig lidt flere point i min bog, så det er da synd at underdrive din baggrund ved at sige, Alternativet har ændret dig meget, uden at sige hvordan. :-)

21
29. april 2015 kl. 01:31

Jeg tror hverken lavere skat eller højere løn vil få flere til at programmere eller studere IT. Der skal helt andre faktorer til. Med udgangspunkt i Dan Pinks studier om hvad der motiverer os: RSA Animated TED Talk er det især forhold som medindflydelse og at være med til at skabe ideer, der får os til at yde noget ekstra.

Så derfor er mit råd at fokusere på programmeringsmiljøet og iværksættermiljøet. Der skal ikke nødvendigvis flere penge til, der skal bare bedre faciliteter til. Det er her til dels lovgivning og inkubationsfaciliteter, kan hjælpe. Og så lidt formidling om det :-)

I øvrigt mener jeg, at vi burde oprette en it-havarikommision.

32
1. maj 2015 kl. 01:43

Hej Jens Krabbe

Meget enig i medindflydelse er mulighed for at skabe er centralt... Men jeg mener at det får vi kun hvis der er flere "gode" programmøre end "onde" programmøre :). Det meget karikeret sat op,, men investering i god kode er det bedste sted at ligge sine kræfter for en god overgang til det der accelererende teknologi styre. Er selv stor fan af Liquid Democracy og har mock ups til en minimal udgave som jeg mangler gode programmør hjælpende hænder til. Er enig i at det handler om at sigte på programmeringsmiljøet og iværksættermiljøet, jeg personligt mener bare friheden og først der efter understøttelsen - - - Groft sagt. Men du han flyttet mig lidt tror jeg :) Tak for gode råd..

19
28. april 2015 kl. 21:34

Simon Shine: Jeg vil bare lige orientere alle herinde om at Rolf Bjerre har været en massiv støtte af Coding Pirates i meget lang tid! Ingen kom ham i forkøbet :)

12
28. april 2015 kl. 14:06

Hej Simon Shine

Virkelig tak, synes alle dine observationer giver mig noget. Du er uden tvivl den som tættest rammer Alternativets "værdier og dogmer" i tråden indtil nu. Jeg anerkender at det billige point at tale mindre skat, men se, kloge hoveder er ikke får. Lige nu backfire den. Jeg er enig i at det skævvrider at forskelsbehandle faggrupper, men grunden til at jeg mener det er på sin plads indenfor programmering er kodnings specielle væsen og den fundamentale placering i vores samfund. Vil gå i dybten med Canada's resultater snarest, der er meget godt at lytte til vil jeg bare sige.

Coding Pirates bestyrelse vil nok sige gode ting om mig, jeg har længe løbe ved siden af disse fantastiske mennesker og samarbejdet som en pirat nu gør det. OG tak for at sige at det trækker lidt op at PP, tænker at mange nok vælger mig fra på den konto.

Jeg vil også komme med bud på hvordan vi ændre samfundet uden om Christiansborg og tror den vej er hurtigst... Men er en "både og", person P-)

Kh Rolf Bjerre Ordfører for Alternativet indenfor IT og Digitale frihedsrettigheder

2
28. april 2015 kl. 09:56

Hvor skal pengene komme fra, der skal kompensere for lavere skat? Eller den massive støtte? Eller betaling af de undervisere der skal lære eleverne at programmere?

At hæve skat/afgifter/moms er jo ikke en brugbar mulighed.

3
28. april 2015 kl. 10:59

Så, så, Søren - små slag. Det er Alternativet, vi taler om - det er lidt urimeligt at kræve, at de skal gøre rede for finansieringen af deres forslag.

1
28. april 2015 kl. 08:53

Lavere beskatning på programmering som det ses i Canada

Hvad med bare generel lavere beskatning for alle (bedre rammevilkår - og uden at det er politikere der skal være smagsdommere for hvad vi skal beskæftige os med)... og hvornår kan man evt. definere at det er programmering en virksomhed laver? eller en person/ansat hvis det er på det niveau?

Massiv støtte til startups ala Chile

Pas blot på med at støtten ikke bliver som i dag - hvor det bliver til en hær af statslige konsulenter - der er massiv støtte i dag - bare ikke særlig smart støtte:

http://www.b.dk/nationalt/ivaerksaettere-offentlig-raadgivning-er-spild-af-tid

Kunne også godt ønske mig som tech iværksætter at der kom på programmet en fair beskatning (rammevilkårene - ikke særfordele) - så man ikke bliver tvunget til udlandet ved exit og dermed laver sit næste startup i udlandet (tjek historikken på danske IT successer og hvad de så laver bagefter). IT/tech er sjældent bundet af lande-grænser og i dag sidder folk ofte overalt på kloden i en virksomhed.

"Fællesskab" er ikke altid den bedste vej til at finde løsninger - ofte sker det geniale af enkelt-personer (som ville opleve fællesskabets jantelov/kompleksitet/møde-helvede). Mythical-man-month. Crowd-sourcing af ideer kan dog være fint nok.