Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alexa - HAL9000 eller C3PO?

10. oktober 2016 kl. 07:2410
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Så gjorde jeg endelig det, de fleste mænd hemmeligt går og drømmer om: jeg bestilte en kvinde på nettet. Hun hedder Alexa, og jeg har allerede taget hende ud i køkkenet, hvor hun kan gøre sig nyttig på flere forskellige måder. Hun er sort og rund i det, og svarer aldrig igen. Hun forstår ikke altid, hvad jeg siger. Men sådan er de jo.

Jeg tror faktisk at flere vil realisere denne drøm og gøre som jeg i fremtiden. De vil købe en virtuel assistent som Amazon’s Alexa, der er fanget i en cylindrisk dims, der hedder Echo.

Endelig kommer vores robotter

Som de fleste andre mænd har Star Wars filmene formet vores forventning til fremtiden (skønt der udtrykkeligt står i starten af alle film, at det her altså skete for lang tid siden). Scenerne, hvor en ung mand, Luke, går rundt og snakker med sin robot (C-3PO) har ligesom sat barren for, hvad vi er kommet til at forvente os. Efterhånden voksede man op, og forventningerne ændrede sig lidt. Men i baghovedet, har man stadig dette ønske om en robot, man bare kan spørge om, hvad som helst.

På sin vis er dette scenarie tættere på og mere omfattende end vi måske havde forestillet os. Dels er maskiner integreret i mange flere aspekter af livet, dels bliver devices bedre til at genkende tale og omsætte det til handling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amazon Echo med Alexa er det første eksempel, jeg kender på en general purpose virtuel assistent, som man ikke skal aktivere først. De findes naturligvis også i telefoner, biler, fjernbetjeninger og lignende, men her er de ofte mere funktionsrettede. En god introduktion til, hvad Echo er for en ting kan ses her. Man kan så vidt vides ikke få den i Danmark endnu, og den sværeste ting i forbindelse med at tage den i brug for mig var faktisk at få installeret Alexa appen, som kun findes i det amerikanske Appstore (blev nød til at lave en helt ny bruger, men det er en anden historie, som mere handler om Apple og kreditkort osv.)

Livet med Alexa

Efter at have levet med Alexa nogle uger, har vi allerede fundet nogle gode use cases. F.eks. er det ret fikst bare at kunne spørge ud i luften om konvertering af fahrenheit til celsius eller dollar til kroner i stedet for at skulle finde en unit converter app eller website. Det er også fikst for børnene at få hjælp til lektierne, når de bare kan spørge, hvad et givet stykke giver eller få hjælp til at stave et ord (på engelsk forstås).

Alexa har også et koncept, som heder flash briefing, hvilket dækker over forskellige kategorier af nyheder. Man vælger selv hvilke komponenter, man vil have i sin flash briefing. Jeg har f.eks. noget lokalnyheder, NPR, BBC og så tech nyheder. Det er faktisk meget rart at kunne høre de nyheder, jeg interesserer mig for, når jeg har lyst i stedet for at vente på radioavisen.

Grunden til, at jeg købte den var egentlig, at jeg ville have en bluetooth højtaler til køkkenet, så jeg kunne høre musik. Her tager Alexa nogle ekstra stik hjem, for hvad den ikke har i lydkvalitet (som dog er glimrende til hverdagsbehov), har den i andre services. Hvis man har amazon prime, har man f.eks. adgang til et kæmpe musikbibliotek, man kan også forbinde sin spotify konto. Så skal man bare huske, at sige, at hun skal spille musikken fra spotify (“Alexa, play artist Dark Throne from Spotify”). Her skal man dog have spotify premium for at få det til at virke. Radio kan man høre fra TuneIn. Det var derfor rart, at vi her i USA bare kunne bede om at høre P8 Jazz søndag morgen, som vi plejer hjemme i Danmark i stedet for at skulle finde en computer frem, finde DRs hjemmeside og sætte jackstick til højtaleren. Man kan bare sige “Alexa, Play Station DR P8 Jazz from TuneIN”.

Hvis man keder sig kan man også bede hende fortælle en joke: “What has 8 wheels and flies?…A Garbage truck”. Køb den ikke som erstatning for standup billetter dog.

Indkøbsliste er oplagt, når man kommer i tanke om noget, man skal have købt, kan man bare bede Alexa om at tilføje det til indkøbslisten. Man kan derefter se indkøbslisten i appen, når man køber ind eller sende den til en anden i familien.

To-do list og kalender er selvfølgelig også en del af funktionaliteten, og kan integreres med google, så man har det opdateret på alle sine devices.

Smart home

En af de drømme, som kom efter man blev lidt ældre, var om man kunne få robotterne til at gøre ting for sig. For eksempel tænde lyset, støvsuge eller skrue op for varmen. Dette kaldes i dag ofte for Home Automation eller Smart Home teknologier. Hvis man kombinerer dette med robotter, så begynder vi at få noget som bliver interessant.

Der findes allerede en del ting, som Alexa integrerer med rundt omkring i huset. F.eks. Phillips Hue, og en generisk kontakt, som kan tænde og slukke for strømmen til en hvilken som helst enhed. I USA kan man selvfølgelig også bede den om at regulere varmen, hvis man har en NEST termostat. Man kan ringe efter en Uber eller bestille en pizza. En fuld liste kan findes her

Vi har efterhånden længe snakket om Internet of Things, som det store nye, men det har været svært at se præcist, hvad det skulle bruges til og hvilken standard, der vil komme til at dominere. Inden for teknologi er det ofte den, som først opnår kritisk masse. Her er der jo en anden oplagt kandidat til at invadere vores hjem og de ting, som kan komme på internettet, nemlig Apple. Det rejser derfor spørgsmålet om det vil være Amazon eller Apple, der sætter standarden for vores smart homes? Hvis vi kender Apple ret, vil det primært/udelukkende fungere med Apple ting, men Amazon har en helt anden tilgang, som de har haft lige fra starten. Man kan se det i Amazon marketplace, hvor andre konkurrerende forhandlere får lov til at sælge deres varer side om side og i direkte konkurrence med Amazon. På samme måde kan man med Alexa se, at Amazon ikke er bange for at tilbyde konkurrenter en lige tilgang til platformen. Som eksemplet med musik viser, så kan man både bruge Amazons eget produkt (prime) eller en konkurrent (Spotify). Det svarer til, at der var en Spotify tab i din iTunes. En umulig tanke, som er svær at visualisere. Selv hvis man prøver hårdt. Derfor tror jeg, at Amazon har en bedre chance for at sætte sig på dette marked.

”I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that…”

Men før vi falder ned af stolen af begejstring, skal vi huske på en anden kendt virtuel assistent fra fiktionens verden, nemlig HAL 9000 fra Arthur C Clarke’s 2001: A Space Odyssey. Den er godt nok ikke ligeså pæn, men fungerer på stort set samme måde. Man taler til den og den svarer og gør ting. Ikke altid hvad du vil have den til at gøre dog. I 2001 er den kendt for at lyve og at aflive mandskabet ombord på rumskibet (se klippet her ). Det er jo en uheldig bi-effekt.

Historien peger på et velkendt problem, som tilhører virkeligheden lige så meget som litteraturen. Jo mere man overlader til maskinerne, uanset hvor velfungerende de er, jo mere reel bliver muligheden for at vi mister kontrollen og maskinerne begynder at gøre ting, vi ikke har forudset eller ønsker. Folk som Elon Musk skider grønne grise i søvne over dette scenarie med at robotterne overtager verden.

Men i første omgang er det nok mere overvågningen og privacy, som vi skal bekymre os om. Eftersom Alexa hele tiden nødvendigvis er tændt og forbundet til internettet, har vi simpelthen det perfekte set up for overvågning eller andre former for angreb på privatlivet. Det er svært som forbruger, at vide præcist hvad Amazon opsamler, hvad NSA opsamler, og hvad de russiske hackere egentlig kan få fat i. Det virker jo meget uskyldigt det hele, men HAL9000 var jo også kun lavet for at beskytte missionen I en højere sags tjeneste.

Good robot - bad robot

Dybest set er det den evig mytologiske kamp mellem den gode robot (C3PO) og den onde (HAL9000), som er blevet til virkelighed. Vi ved endnu ikke hvilken en kategori Alexa hører til i.

Alexa/Echo kan vise sig at være et rigtigt godt bud på, hvordan internet of things kan tage fart i hjemmet. Det virker meget intuitivt. Der er selvfølgelig grænser for hvad hun kan forstå og man skal også vide hvordan fraser skal siges, men det er overraskende hvor godt hun forstår almindelig tale, og det kan blive meget bedre jo flere ting der tilføjes til økosystemet.

Det kan også være, at det ender i et google glass scenarie, hvor alle synes, det er en tand for creepy, at der står en ting, som hele tiden transmitterer vores mest private øjeblikke. Det kan også være, at hun får sit eget wikileaks moment, hvor det bliver klart, at NSA har en direkte pipeline til Alexa.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
18. november 2016 kl. 15:16

I følge anmeldelser på amazon.co.uk er den version, der sælges der (men ikke kan sendes til Danmark) væsentlig ringere i features end den amerikanske version.

9
10. oktober 2016 kl. 23:19

Ingen fornuftigt menneske vil basere sin søgning på Bing.

Jeg ved ikke om jeg kan kaldes fornuftig, men...

Måske ikke direkte basere, men i hvert fald ofte bruge i stedet for, som supplement eller backup til google. Duck Duck Go er desværre noget nær ubrugelig -især når man kan søge på google anonymt via startpage- og ind i mellem har jeg oftere og oftere brug for andre eller endda bedre resultater end dem google giver. Det virker faktisk lidt som om google er faldet en del af den på det sidste. Der er snart lige så meget støj som relevante resultater.

8
10. oktober 2016 kl. 17:28

Du gør grin ikke ?
Ingen fornuftigt menneske vil basere sin søgning på Bing.

Det skulle ikke forstås som en endorsement af bing, jeg bruger de ikke selv, men jeg ved at hvis man kigger på den amerikanske version (som også har markant større market-share end den danske) så kan bing efterhånden rigtig mange af de samme smarte ting som google med at besvare spørgsmål, lave udregninger, hente film information etc ud i søgeresultaterne i stedet for at du skal besøge en side for at finde det.

Det ændrer dog ikke ret meget på at den danske version er totalt håbløs...

Credit where credit is due and all that.

man ser bare ikke særlig smart ud når man først skal åbne sin telefon og trykke på en knap, snakke ned i telefonen, for at spørge om noget, og så er det heller ikke praktisk.

Eller slå "Hey Cortana" til så du bare kan sige "Hey Cortana ...". Det lyder ikke for mig meget anderledes end at skulle sige "Alexa ...". Men jeg skal da være den første til at indrømme at det er dejligt at have et plug and play device der bare virker, men jeg tænker at man kan komme langt med en windows 10 device og en mikrofon for billige penge...

5
10. oktober 2016 kl. 10:52

ja men de har puttet den i sin egen enhed, så man ikke skal trykke på en dims først eller lign.

man ser bare ikke særlig smart ud når man først skal åbne sin telefon og trykke på en knap, snakke ned i telefonen, for at spørge om noget, og så er det heller ikke praktisk.

4
10. oktober 2016 kl. 09:59

Så den kan ca. det samme som Cortana som alle windows 10 devices har indbygget... Cortana kan også: Jokes, musik, daily overview, noter, tidstagning, kalender, ord opslag eller svar på regnestykker etc..

Men virker også kun på engelsk fordi Cortana bruger meget af bings advancerede funktionalitet som ikke er released i Danmark endnu.

Eller for den sags skyld Siri eller Google Now (eller hvad den nu har skiftet navn til) men de kører ikke på andet end telefoner afaik.

3
10. oktober 2016 kl. 09:27

Det er sjovt at amazon har evne til at lancere produkter med succes på markeder hvor man forventer andre ville rykke. (apple og google)

Og så har amazon nok også fået medvind med deres product placement i mr robot.

Bliver spændende hvor det fører hen nu når google lancerer deres google home som er en direkte konkurrent samt deres google assistent i deres pixel telefoner der sikkert kommer til alle andre androids med tiden.

Hvis amazon var smarte, så fokuserede de på privacy. ved ikke om man overhovedet kan vise/overbevise brugeren om hvornår og hvad der bliver sendt, men tror virkelig at det er en parameter der kunne få brugere til at vælge side.

1
10. oktober 2016 kl. 08:03

Eller et Snowden-moment, hvor Alexa har en pipeline direkte fra NSA i stedet... "Alexa, am I on the no-fly list? - Please remove me".