Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Adgang til kvalificeret arbejdskraft er ikke problemet i den tyske softwareindustri

12. februar 2014 kl. 12:004
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forskningsprojektet “German Software Champions,” der skulle finde årsagerne til at Tyskland ikke klarer sig så godt på det global softwaremarked, konkluderer, at manglen på kvalificeret arbejdskraft ikke er en hæmsko for global vækst.

De fleste landes regeringer er opmærksomme på, at softwareindustrien udgør et vækstpotentiale, der ikke er betinget af særlige forekomster af råstoffer i jorden. Softwareindustriens værdikæder er ligeledes væsentligt lettere at internationalisere end de fleste andre industrier og repræsenterer derfor umiddelbart en kilde til eksport og hermed tilførsel af fremmed valuta endda med et helt ubetydeligt importindhold. Endelig er softwareindustrien leverandør af velbetalte jobs i den høje ende af den globale værdikæde.

Vækst i den nationale softwareindustri og en positiv betalingsbalance overfor udlandet er således højt placeret på de nationale erhvervspolitiske dagsordener verden over.

Tyskland klarer sig øjensynligt ikke godt nok i den global konkurrence, og det behager ikke den tyske regering, der med forskningsprojektet har forsøgt at komme til bunds i årsagerne hertil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tyske forskere konkluderer, at manglen på kvalificeret arbejdskraft ikke er problemet i den tyske softwareindustri. På trods af at de fleste virksomheder, der blev interviewet, peger på mangel på kvalificeret arbejdskraft, så lykkes det alligevel at finde de medarbejdere, man har behov for.

Forklaringerne på, hvad virksomhederne så gør for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, er faktisk åbenbart indlysende: Virksomhederne gør sig mere "lækre" for de kvalificerede medarbejdere og tilbyder attraktive løn- og arbejdsvilkår. De udvider deres arbejdsmarked ved at kigge udenfor landets grænser.

Jeg var fra 1998-2001 Geschäftsführer for Damgaard i Tyskland. Det var en periode præget af voldsom vækst og vi (samt alle vore konkurrenter) var konstant ude efter alle typer medarbejdere. Vi havde ikke det store besvær med at finde kvalificeret arbejdskraft. Vi engagerede to eksterne konsulenter til at hjælpe os. Ledelses- og salgsfolk fandt vi udelukkende via executive search (headhunting), mens vi benyttede traditionel annoncering til andre typer jobs.

Vi havde en række stærke USPs (Unique Selling Points):

  1. Krystal klar strategi og ambition – der var ingen tvivl om, at vi havde ambitionen om at blive global markedsleder. Denne ambition omfattede også Tyskland, hvor vi havde ambitionen om at blive markedsleder på ERP systemer til ”Der Mittelstand.” Vi havde en strategi for, hvordan vi skulle opnå denne position, og vi kunne påvise, at vi også eksekverede på strategien.
  2. Skandinavisk ledelsesstil - kandidaterne var vilde med vores flade organisation og vores uformelle omgangstone.
  3. International virksomhed – selvom vi var meget mindre end vores tyske konkurrenter, blev vi opfattet som mere attraktive, fordi vi var internationale.
  4. Konkurrencedygtige løn- og arbejdsvilkår – det nytter ikke noget at fedtspille, hvis man er en lille virksomhed og vil have de bedste medarbejdere.

Også her i landet hører vi med jævne mellemrum klager over mangel på kvalificeret arbejdskraft i softwareindustrien. Der bliver sendt bulletiner til regeringen om, at nu må der gøres noget ved forholdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg tror (og håber inderligt), at der altid vil være mangel (stor og voksende efterspørgsel) på kvalificeret arbejdskraft. På den lange bane skal vi naturligvis på topplan forsøge at motivere vores unge til at søge kompetencer, der vil være efterspørgsel efter, og som kan styrke vores globale konkurrenceevne. På den korte bane må virksomhederne nok selv løse opgaven, og det gør de, som det fremgår af det tyske forskningsprojekt, altså også ganske glimrende i Tyskland.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
22. februar 2014 kl. 11:54

Der kan godt forekomme flaskehalse på arbejdsmarkedet. De kan aflæses i ledighedsstatistikken. Jeg er dog enig i at arbejdgiversiden har en objektiv interesse i at sikre et rigeligt udbud af arbejdskraft. Både af kapacitetshensyn, men også for at undgå et lønpres. Derfor skal man altid tage udtalelser om "mangel på kvalificeret arbejdskraft" fra brancheforeninger og enkeltvirksomheder med et gran salt. Afspejler ledighedsstatistikken det samme eller hvad er agendaen?

3
17. februar 2014 kl. 23:20

Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en kæmpe løgn. Det er nok virksomhedernes måde at lægge pres på staten og sørge for at der bliver ved med at komme en god strøm af (billig) arbejdskraft. Hvis en virksomhedsleder snakker om mangel på specialister, så svar med 2 spørgsmål: 1: Er det lige så svært at finde folk til middle management? (Svar: nej) 2: Hvor mange specialister i din virksomhed tjener mere end deres direkte manager? (svar: ingen!) Der er stadig mange specialister som begynder at holde styr på kollegaernes lønseddler rent for pengenes skyld!

2
14. februar 2014 kl. 08:23

Skandinavisk ledelsesstil - kandidaterne var vilde med vores flade organisation og vores uformelle omgangstone.

Ja, en god tysk kollega får store runde, længselsfulde blanke øjne, når han taler om de gode tider i det (nu lukkede) svenske firma han arbejdede for... :-) ("De gik rundt i varme uldsokker!!! På kontoret!!!")

1
12. februar 2014 kl. 12:31

Tak for linket Hans, det ser jeg frem til at dykke dybere ned i.

Min personlige holdning er, at hvis man skal fokusere på noget fra Offentlig side, så skulle det være at hjælpe virksomhederne med at deres medarbejdere fik uddannelse for livet. Set fra det offentliges side er folk jo færdige forever så snart de bliver spyttet ud fra Universitetet eller en lignende længerevarende uddannelse. Måske skulle man også fokusere, fra offentlig side, på at holde 'arbejdstyrken' skarp/relevant og enable at den lærer noget nyt. Altså konstruere en konstruktion, der tillod efteruddannelse i offentlig regi. Og min oplevelse er, at det kan være svært i dagens virksomheds klima, at få lov til at udvikle medarbejdere i bredden, for firmaernes midler. Også selv om IMHO tit er meget stor værdi at have folk hvis ekspertise både er bred og dyb.

// Jesper