Adblock - for bonus patere
Da Apple lancerede deres app model og AppStore skabte de en ny købsmentalitet, som jeg ikke er sikker på de var klar over up-front. Dette nye begreb blev hurtigt døbt "tossable apps" - og den repræsenterede det nye at software (apps) ikke længere kostede flere hundrede kroner at købe - men i stedet kostede meget små beløb; for mange blot 99cent. Med andre ord - så billig en pris at brugerne blot "smed den væk", hvis de ikke kunne bruge dem alligevel. "Barrier of entry" ifht et nykøb blev altså så lav, at den reelt blev negligérbar for de fleste.
Herhjemme og i udlandet:
"Kampen" imellem brugere, der er irriterede over reklamer og indholdskaberne, der ikke vil af med dem, fortsætter på uformindsket styrke. I skrivende stund har Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske, Ekstra-Bladet og andre mere eller mindre avancerede løsninger til at undgå adblock-udvidelser til læsernes browser.
Min mavefornemmelse siger mig, at denne krig nok vil fortsætte i det uendelige.
På den ene side står vi (brugerne) og siger, at vi er møgtrætte af blinkende reklamer og på den anden side står indholdsskaberne og siger, at reklamer altid har været en del af finansieringen af fx aviser.
Det kunne synes som en umulighed at løse dette.
For på den ene side har indholdsskaberne jo en pointe - reklamer er og har altid været en del af finansieringen af aviser, websites og TV-udsendelser (på det liberale marked). På den anden side står vi, der ikke ønsker blinkende reklamer der dræner batteriet på vores enheder og ikke mindst sporer hvad vi foretager os.
Men hvis vi nu skulle løse det ... hvad skulle der så til?
- Brugerne skulle slippe for reklamer (og trackere)
- Indholdsskaberne skulle kompenseres for deres indtægtstab for manglende visninger
- Brugerne skulle ikke tvinges til at betale for abonnement for hvert site de besøger
Mit relativt ukvalificerede gæt er, at en sidevisning på fx version2.dk indbringer Version2 noget i retning af 10 øre. Dermed er Dankort-betalinger i hvert fald udelukket - og det ville nok også blive en anelse uoverskueligt i længden.
Men hvad med bitcoin? En Bitcoin-transaktion er jo "gratis" og også negligérbar i beregning/tid, så denne kunne være en oplagt kandidat.
Fra et teknisk synspunkt synes dette trivielt at implementere og følgende protokol synes at skulle kunne tilfredsstille "version 1.0" af dette setup:
- En browserudvidelse laver et initielt HTTP OPTIONS request til websitet.
- Websitet returnerer med en x-show_no_ads header med websitets Bitcoin adresse
- Indholdsleverandøren tilføjer en pris for en givet side i URL, dvs ?display_no_ads=0.0001 . Prisen er i Bitcoins
- Browserudvidelsen opsnapper klikket på linket, verificerer at prisen er under en angivet grænse, laver en bitcoin-transaktion via udvidelsens BTC-wallet
- Browser-udvidelsen laver det faktiske GET request imod den ønskede side - med en signeret offentlig nøgle tilføjet til URI samt evt kvitteringen fra blockchain.
- Indholdsleverandørens site validerer nøglen, kontrollerer tilstedeværelsen af en ny indgang på blockchain og ved positivt resultat renderes siden uden reklamer og trackere.
Så hvad er det jeg foreslår?
Jeg foreslår en mulighed for de af os, der gerne vil bidrage til økonomien hos indholdsskaberne. For de af os, der er klar over, at det ikke er gratis at generere indhold. For de af os, der ikke gider at se på reklamer på internettet. For de af os, der ikke synes om trackere, der holder øje med, hvad vi surfer rundt og ser. For de af os, der finder det urimeligt at skulle oprette en særskilt konto for hvert medie vi gerne vil læse indhold fra.
Jeg foreslår en mulighed for indholdsleverandørerne til at blive kompenseret "krone-for-krone" for de tabte indtægter ved deres brugeres brug af AdBlock'ere. For at give deres brugere en bedre (og mere privat) oplevelse på deres sites. For de indholdsleverandører, der i deres hjerter er kede af at skulle afskærme deres brugere i form af betalingsmure fra indhold, der i sagens natur er skabt til at blive læst.
I skrivende stund er stort set samtlige større online-medier blokeret for brugere af adblock-værktøjer - med andre ord sidder der mennesker hos hvert medie og bruger deres tid på at lege "katten efter musen". Gad vide om disse medier ikke kunne ønske at bruge disse ressourcer til at skabe indhold i stedet - altså efter de har brugt nogle af ressourcerne på at få lavet/tilpasset en browserudvidelse, der kan udføre ovennævnte?
Så kan det misbruges? Sikkert. Man kan forestille sig alle mulige måder at forsøge at snyde denne protokol. Spørgsmålet er jo så, om - hvis man vil snyde - det ikke var nemmere blot at installere en adblocker? Man kan også forestille sig alle mulige krav fra brugerne - fx ikke at skulle betale flere gange for samme artikel. Dette er i mine øjne "blot detaljer". Men hvis prisen er tilpas lav, så er jeg overbevist om, at det ikke betyder noget i længden. Spørg dig selv: i forhold til hvor mange artikler du læser henover en uge - hvor mange læser du så mere end én gang? De må klart falde ind i "tossable apps"-kategorien, da prisen for den enkelte side er negligérbar.
Lad mig understrege, at jeg sagtens kan forstå mediernes dilemma. Men jeg kunne ønske mig en større forståelse for deres brugeres kvaler med at tillade enten beregningstunge reklamer eller trackere.
Måske var ovenstående en billig måde for indholdsleverandørerne til at få nogle penge ud af de brugere, der besøger deres sider?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.