Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Acorn Computers genopstår!

1. april 2016 kl. 16:006
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Acorn Computers var et britisk computerfirma, der i 1980'erne var bedst kendt for at lave den hjemmecomputer, der blev brugt af BBC til programmeingsundervisning, og som derfor blev kendt under navnet BBC Micro. Da Acorn midt i 1980'erne planlagde en efterfølger til BBC Microen, var de ikke tilfredse med nogen af de tilgængelige 16- eller 32-bit processorer, så de lavede deres egen processor: Acorn RISC Machine, eller ARM, som de brugte i deres Archimedes computere. Den første af disse kom i 1987, og var dels den første hjemmecomputer med en RISC processor (på trods af at Apple påstod noget andet, da de flere år senere lancerede den anden generation af MacIntosh computere, der brugte PowerPC processoren), og dels var Archimedes langt den hurtigste hjemmecomputer på dette tidspunkt. Indenfor UK var Archimedesserien en success, men Acorn havde svært ved at komme ud over landets grænser, og efterhånden som flere og flere krævede MS-DOS og Windows, skrantede salget. Endvidere havde Acorn udskilt ARM til et separat firma, som blandt andet Apple havde aktier i, hvilket medførte et skift af fokus fra bordcomputere til håndholdte computere (bl.a. Apples Newton PDA). Det betød, at ARM ikke kunne følge med Intel-processorer på performance. Midt i 1990'erne var Acorn involveret i nogle mislykkede projekter, bl.a. netcomputere og tablet computere, og deres forsøg på at forlænge Archimedes serien af computere med den såkaldte Phoebe computer så aldrig dagens lys på grund af økonomiske problemer. Sidst i 1990'erne blev resterne af Acorn omdøbt til Element 14 og opkøbt af Broadcom, som brugte noget af teknologien i deres DSL-produkter.

Men nu har nogen af folkene bag det oprindelige firma købt navnet tilbage, og vil lave ARM-baserede computere med Acorn navnet. De første modeller vil være baseret på den seneste udgave af Raspberry Pi (som har en 64-bit udgave af ARM-processoren). Der vil dels blive lavet en bordcomputer med indbygget tastatur og TV-udgang i et design, der minder om den oprindelige BBC Micro (omend noget mindre), og dels en 13" notebook computer i mere moderne design. Begge kører en variant af Linux, men med en GUI, der er inspireret af RISC OS (som blev brugt i Archimedes). En talsmand fra Acorn udtaler: "Der var mange interessante features i RISC OS, som ikke findes i traditionelle GUI'er. F.eks. at applications er filmapper indeholdende alle nødvendige filer, så applikationer ikke skal installeres, men kører direkte fra deres eget filkatalog. Endvidere bruger GUI'en en fælles font manager på tværs af alle applikationer, så alle applikationer kender og bruger de samme skriftsnit". Som standardsoftware leveres de nye Acorn maskiner desuden med opdaterede udgaver af de klassiske RISC OS applikationer Paint og Draw samt en BBC Micro emulator, der gør det muligt at køre blandt andet de gamle Acornsoft spil, som leveres sammen med computeren. Endvidere har de en opdateret udgave af BBC Basic, som gør det nemt at lave grafiske, interaktive programmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er kun begyndelsen: "Vi er i samarbejde med Computing at School programmet i gang med at udvikle produkter, der er rettet mod brug i skoler på alle niveauer fra de små klasser i folkeskolen op til universitetet. Brugen af computere i undervisning har indtil nu haft begrænset succes, hvilket skyldes, at man har koncentreret for meget på at få computerne ud i skolen, men ikke i samme grad på software, der faktisk understøtter undervisningen. Derfor samler mange skolecomputere støv, og iPads og lignende bliver i skolerne brugt mere til Facebook og Snapchat end til egentlig undervisning. Det vil vi gøre noget ved".

Det oprindelige Acorn Computers havde også fokus på skolecomputere, så der er håb om, at det nye firma lever op til traditionen.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. april 2016 kl. 13:12

En spøjs detalje i Micro Men er, at Sophie Wilson spiller en mindre rolle som bartender.

3
2. april 2016 kl. 10:22

Sehttps://www.youtube.com/watch?v=hco_Av2DJ8o

84 minutters historisk dokudrama vedr. fødslen af BBC micro. Der er også mange andre dokumentarprogrammer om personen Sir Clive Sinclair på youtube, hvis man da ikke læser kulørte engelske ugeblade :-)

2
2. april 2016 kl. 09:45

Måske du skulle checke datoen ... ? :)

1
1. april 2016 kl. 17:15

En talsmand fra Acorn udtaler: "Der var mange interessante features i RISC OS, som ikke findes i traditionelle GUI'er. F.eks. at applications er filmapper indeholdende alle nødvendige filer, så applikationer ikke skal installeres, men kører direkte fra deres eget filkatalog. Endvidere bruger GUI'en en fælles font manager på tværs af alle applikationer, så alle applikationer kender og bruger de samme skriftsnit".

Begge disse findes i Mac OS X?