Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

3 ufede pc-ting der heldigvis er døde

18. maj 2015 kl. 13:3782
3 ufede pc-ting der heldigvis er døde
Illustration: Privatfoto.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er forførende let at svømme rørstrømsk hen ved tanken om den sprøde knitren fra en Star 24-nålsprinter eller 33.6 handshake-arien fra et Lasat-modem. Men pc-verdenen of yesteryear var ikke lutter LAN-party.

Derfor er det på sin plads at lægge en dæmper på nostalgien med en liste med 3 ufede ting ved pc'en, der heldigvis nu er forvist til de bagerste reoler i printerrummet, hvor gammel hardware får lov at falme fra farvestrålende beige til bromeret flammehæmmerskidengul.

Computerbordet

Der er et særligt sted på genbrugsstationen, som er reserveret til forbandede computerborde fra Jysk Sengetøjslager i lamineret spånplade og så ergonomisk ukorrekte, at de betragtes som særlig farligt affald.

Visse hensynsløse personer forsøger at skille sig af med disse torturinstrumenter via Den Blå Avis, og som nedenstående illustrerer, så er der ikke ligefrem tale om møbler fra guldalderen i dansk møbeldesign.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bordene har tilsyneladende forårsaget så invaliderende skader, at sælgerne ikke har været i stand til at tage et ordentligt foto. Eller også tager folk bare dårlige fotos til Den Blå Avis.

De væsentligste kendetegn ved de værste af computerbordene er: Hævet podium til placering af skærmen, så den kommer op i en højde, som i dag får ergoterapeuter til at finde vievand og bibel frem for at bortmane uhyret. Udtrækshylde til tastaturet, for der er jo ingen grund til at give tilstrækkelig plads til at hvile armene, når man en sjælden gang skal give datamaten input. Musen skal også helst have så lidt plads til at bevæge sig på som muligt, så musearm er garanteret. Og endelig skal printeren stå på en hylde lige dér, hvor du gerne ville have dine ben.

Kuglemusen

Og nu vi taler om musen, så var den ofte et raffineret torturinstrument i sig selv. Specielt var Apples 'hockeypuk' sjov at se på, men direkte smertefuld at betjene. Men Apple var ikke ene om dårligt musedesign i 1990'erne.

Den typiske pc-mus kom i de fleste danske hjem i to afskygninger: Musen med en fjedermodstand i knapperne, som kunne måle sig med aftrækkeren på en Smith & Wesson .44 Magnum, så man virkelig skulle mene det, hvis man ønskede at dobbeltklikke på 7-kabalen. Eller musen, der var fremstillet af så billige materialer, at legetøj fra Kinder-æg føltes mere pålideligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værst var dog kuglen. Princippet var en ingeniørgenistreg, men i praksis var den lille, hårde gummikugle ude af stand til at modstå nullermænd, chipskrummer og de fedtstoffer, brugerens hånd udskilte, som blev absorberet af den desværre nødvendige musemåtte.

Derfor måtte man med jævne mellemrum pille kuglen ud og forsøge at fjerne en sort kage af ovennævnte materialer fra de små ruller inde i musen. En herlig overspringshandling fra før vi fik Facebook og Youtube.

Scroll-hjulet kom først til sent i kuglemusens liv. Før det var der ingen, der anede, hvad der gemte sig i bunden af hjemmesider og Excel-ark.

Coax-kablet netværk

Coax-kablet er jo et dejligt kabel. Det er så stift, at det aldrig slår knuder på sig selv, det er godt skærmet, og der er en vis tilfredsstillelse ved at få vredet armen om bag et tower-kabinet og få drejet stikket, så han og hun bliver låst i et elektrisk favntag. Hvis man altså kan gøre det uden at få stød.

Da jeg flyttede på kollegium i 1995, gik der ikke længe, før min DTU-nabo fik overtalt mig til, at jeg da skulle være den tredje person på netværket i vores blok. Det foregik med sorte coax-kabler, som blev trukket over trapper og sat i klemme i døre. I løbet af de næste måneder fik vores netværk vokseværk og blev udvidet, indtil vi havde brugt den rulle på 100 meter kabel, som var blevet købt hos Zitech.

Her ses luksusudgaven, hvor kablet ikke er crimpet ved håndkraft.
Og så begyndte det sjove. Altså ikke Doom II og Warcraft II over netværket. Heller ikke fildelingen. Nej, det sjove var at holde netværket kørende, når kablerne slyngede sig i gangen og forbandt 7-8 pc'er i ét langt serielt netværk.

Det indebar, at hver pc enten skulle have to netværkskabler forbundet til pc'en via et t-stykke eller et kabel og en terminator (ikke så sejt som det lyder). Det havde min overbo ikke helt styr på, så han kunne finde på at forsvinde en hel weekend, hvor han havde skilt sit netværksstik ad, og vi stod med to stumper netværk, der var lige så ubrugelige som to stumper af en regnorm.

82 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
81
27. maj 2015 kl. 15:32

I starten af 80'erne kørte jeg, sammen med en kammerat, den lange tur fra Skagen til Dortmund og retur. Vi havde fået kontakt til et lille firma som solgte "turbo" bambus PC'er - så billigt at rejseudgifterne var godt og vel dækket. Vel at mærke hvis vi købte 5 PC'er. PC'erne var også udstyret med et indstikskort, som havde et ur med indbygget batteribackup. Det var smart, for så kunne man bare stille PC'ens ur vha. en kommando i autoexec.bat. En af grundene til at vi valgte at tage den lange tur, var at PC'en havde en turbo knap, så cpu'en kunne køre med 6,67 MHz i stedet for 4,77 MHz. Det var ikke helt almindeligt på de PC'er, vi ellers havde kigget på. Vi undrede os godt nok over at datotidsstemplet på de gemte filer ikke helt passede. Det viste sig at PC'ens ur også kørte ca. 40% hurtigere, når turbo knappen var trykket ind. Så turbo funktionen måtte vi desværre koble fra, da det var bøvlet at skulle huske at sætte uret, inden man gemte noget på floppydisken.

80
27. maj 2015 kl. 12:04

Det jeg husker som det værste var MS Windows.

Et OS som fanden havde lavet i vrede så hele verden kunne sidde og bande over at alt det umulige.

Selv i dag er der nogle som stadig hænger fast i det forfærdelige OS og ikke kan komme væk.

Heldigvis ser det ud til at være udødende.

Hver gang jeg skriver en smule kode kigger jeg på den lille gule lap som sidder nederst på skærmen hvor der står: "Husk nu MS Windows!"

Så må jeg lige kigger efter om det er ordenlig kode jeg har skrevet.

78
22. maj 2015 kl. 09:00

Jeg savner ikke søgningen efter specifikke drivers til stort set alt der fandtes. Printere, mus, scannere, skærme, tastatur, netværk, osv. Fuldstændig uforståeligt for den primære målgruppe, kunderne.

Jeg kan ikke huske én gang hvor jeg ikke blev hevet ind til [Indsæt selv familiemedlem]'s hjemmekontor under en familiefest for at lave deres computer fordi jeg utilsigtet havde fortalt jeg var inde for IT.

76
21. maj 2015 kl. 16:56

Måske skulle man lave en afdeling af Frilandsmuseet, Hjerl Hede eller Den Gamle By, hvor folk med minder kunne sidde og arbejde med kabler, store disketter, kommandoprompter og underlige programmer.

73
21. maj 2015 kl. 16:05

Jeg brugte Sprint, en tekstbehandler fra Borland. Jeg har aldrig skrevet så effektivt. Windows og andre GUI'er ikke ikke kun et fremskridt.

69
21. maj 2015 kl. 06:34

Skidsamlingsproblemet med kuglemusen er så blot videreført til scroll-hjulet på mange mus i stedet :-)

Har for nylig måtte skrabe en gevaldig klump af scroll-hjulet på min mus...

67
20. maj 2015 kl. 16:03

Kings Quest på en 7" brun og gul skærm - og alle kommandoer skulle skrive ind som sætninger. "Open door", "talk to witch". Sikke en glæde da man fik Amstrad CPC464, stor skærm og mere end to farver! Tilgængæld tog det mindst 5 minutter at indlæse et spil fra båndene.

68
20. maj 2015 kl. 16:18

Leasure Suit Larry. AutoCAD/CAM i DOS. Det første var sjovt. Det andet er blevet en del bedre med rent GUI, end at skulle taste koder ind manuelt. Begge dele blev kørt på skolens computere.. LSL kan fås i dag, men SVJV ikke på Steam (correct me if I'm wrong). Der kan man til gengæld få Duke Nukem 3D Metaton Edition. Man har ikke levet i 90erne, hvis man ikke har spillet LSL eller Duke Nukem.

...og Lemmings.

65
20. maj 2015 kl. 13:08

Jeg havde flere konfigurationer til MS-DOS, for det var ikke alle spil, der kunne køre på "spil-konfigurationen" (hvor der vist ikke var noget dansk tastatur). Der var megen justering, før ting virkede. Jeg har stadig en DOS 6.22-maskine med Win 3.11, den virkede for to år siden. Det, der forbløffer mi, er, hvor hurtig den er til at boote og efterfølgende starte Windows. Moores Lov kan ikke følge med "Gates' Lov" (en gennemsnitlig programmør kan gøre et program dobbelt så komplekst for hver 9 måneder).

Men der var nu noget charmerende ved at at skrive små TSRs i assembler. Nogle, der konverterede tegnsæt til printeren, andre der var screen-savere, og en, der skulle agere "driver" for en oldgammel kædeprinter uden buffer. Jeg har ikke set assembler siden 1999.

Mus med kugle har jeg stadigvæk. Godt nok bruger jeg en mus til en tegneplade, men engang imellem falder driveren til den af, så skal jeg kunne reparere fejlen. Til den slags kan en gammel mus godt bruges. Det er nu længe siden nu - forresten har jeg glemt at sætte den i stikket siden min afstøvning sidste weekend. Der var et stik til overs, det er da den.

Jeg fik lavet noget meget snedigt med to SHARP-computere jeg havde. Jeg havde en assembler kørende på den ene. Når jeg skulle teste programmet (det medførte som regel et crash og assembleren skulle så læses ind fra bånd igen), så overførte jeg det til den anden computer over kasettebåndoptagerkabel. Jeg måtte modificere printpladen på den ene, så den ikke brokkede sig over, at motoren ikke kørte på dens egen båndoptager. Der var nogle frygtelige kabler. Jeg skulle også kunne skifte skærm med en kontakt.

Og tændte jeg for kortbølgeradioen, kunne jeg følge med i, hvad et program lavede. Skete der fremskridt, eller loopede det hjælpeløst?

55
19. maj 2015 kl. 18:24

Den iskolde fornemmelse når man oplevede at en bug i Stacker havde grylfet éns 10MB harddisk totalt og at éns backup floppy var fyldt med bad blocks.

54
19. maj 2015 kl. 17:43

Lever skam i bedste velgående, i al fald i Apple verdenen. Her har de bare placeret kuglen OVEN PÅ musen hvor den fungerer som scroll hjul. Og ja, den bliver præcis lige så klistret til og uvirksom som det gamle rullehjul neden under musen.

Forskellen er bare at en Mac mus absolut ikke kan skilles ad, så det er noget med renseservietter med sprit, vende bunden i vejret på dyret, og køre det i 8-taller indtil snasket er blevet opløst nok til at falde ud ...

Brugervenlighed - min bare r..

51
19. maj 2015 kl. 16:36

Så kan man rigtig bande over, at man ikke kan finde ud af, hvilken mus, tastatur og radiosender, der hører sammen. Eller løbe tør for batteri og skulle en tur ud i regnen for at købe nye.

Hov, de findes jo egentlig stadig :/

50
19. maj 2015 kl. 16:12

Da de andre amatørnørder kørte programmer ind fra kasettebånd til deres Spectrum, kørte jeg programmer ind på min BBC B fra en Revox spolebåndoptager (og jeg behøvede aldrig justere azimuth) Til gengæld havde de andre tonsvis af de fede spil (Daley Thompson's Decathlon, Manic Miner, Football Manager) jeg havde kun....Chuckie Egg :-\

31
19. maj 2015 kl. 08:57

Alt den snakken i datid... Jeg sidder da og vedligeholder en kodebase som kører på DOS 6.22 og som snakker med et ISA CAN-bus kort. Når bare kunden er tilstrækkelig konservativ kan et system overleve i maaaange år.

26
19. maj 2015 kl. 00:18

Åh ja, at sidde og fintune config.sys og autoexec.bat for at få de sidste ledige kB ud af systemet.

21
18. maj 2015 kl. 22:18

Jeg mindes den udmattende opgave, at sidde under et skrivebord med en lommelygte og sidde og skrue parallel, seriel og VGA kabler fast bag på kabinettet med en skruetrækker. Især de gange, hvor det var en maskine der måske ofte var i stykker og skulle pilles fra og sættes op hele tiden.

Og de gange man havde et stik med pins, som bøjede lidt for nemt...

Det var et stort fremskridt med fingerskruer, men nu er alt det forbistrede fis heldigvis helt væk med HDMI, DisplayPort og USB.

23
18. maj 2015 kl. 23:35

Det var et stort fremskridt med fingerskruer, men nu er alt det forbistrede fis heldigvis helt væk med HDMI, DisplayPort og USB.

Hvad der til gengæld er et KÆMPE tilbageskridt er at serielporten er forsvundet både på computere (det kan dog klares med en USB til seriel konverter) og ISÆR på enheder som skal kunne konfigureres, eksempelvis routere.

Den eneste måde at tilgå disse enheder (som mere og mere bliver sovset ind i et håbløst webinterface) er over nettet, hvilket kræver at man kender IP adressen på enheden (og det er ikke givet man ved det når man kommer ud og skal prøve at redde et håbløst setup) og man ikke bare kan koble sig ind "på sidelinien".

Ligesom man heller ikke kan følge en boot sekvens.

20
18. maj 2015 kl. 20:54

Hvem husker ikke de tunge riflede Token Ring kabler med de 'sjove' firkantede stik de evindelige snoninger og medfølgende pull, der kunne rive en slæbbar Compaq 'symaskinemodel' på gulvet.

52
19. maj 2015 kl. 16:47

Hvem husker ikke de tunge riflede Token Ring kabler med de 'sjove' firkantede stik de evindelige snoninger og medfølgende pull, der kunne rive en slæbbar Compaq 'symaskinemodel' på gulvet.

Det kablet "seriel" Ethernet, der skulle terminers i begge ender kunne også være lidt træls. Hvis nogen kom til at koble et kort fra, og ikke lod stikket T stykker blive på linjen. Kan huske en gang jeg trådte i et, og rev det over mens andre spille Red Alert. Sådan 1-2 timers "arbejde" gik til. Var ikke populær, men det gik med en undskyldning, og alle kunne jo komme til at falde over det. Men det var noget mere irreterende når win95 i starten kom med blåskærm, og fejl i registreringsdatabasen, så var kun en geninstallering nok. Savner ingen af delen, men nok det mere sociale, hvor man mødtes til nettraf og spillet. Nu sidder man næsten altid hjemme.

18
18. maj 2015 kl. 17:02

config.sys autoexec.bat

Prøv f.eks. at installere Dos 6.22 samt Windows 3.11 wfw, med både netværk, cdrom, og lyd. For det er næsten umuligt at spille et spil når både netværk, cdrom, og lyd er aktivt på samme tid, lige på det område er jeg glad for at operativ systemer er kommet videre der fra. Er glad for at operativ systemer ikke længere lider af hukommelses problemer. Prøv f.eks. at konfigur

25
18. maj 2015 kl. 23:58

Er glad for at operativ systemer ikke længere lider af hukommelses problemer.

Strengt taget var det nu kun DOS/Windows, som havde de problemer. Dem slap de først af med da de kom over på NT kernen.

Men der var rigtigt mange ting som var upraktiske:

Parallel ports printere f.eks. Hvis man satte sådan et dyr til medens der var strøm på, så kunne det hele gå op i røg.

Hvis man f.eks. brugte MS word var man nødt til at dele dokumentet op, for hvis det kom over ca. 30 sider, så gik programmet ned og så kunne man ikke åbne filen igen.

Winnuke var sjovt.

Hvem husker ikke da internettet gik i sort fordi er var en "smart" outlook feature som automatisk kørte makrokode i mails.

Og hvad med OS2? Er der nogen som savner det?

Hørt i perioden: Skal du ikke have Windows installeret? Nej tak jeg synes Norton Commander er bedre.

46
19. maj 2015 kl. 13:05

Og hvad med OS2? Er der nogen som savner det?

Ja, meget endda. WPS er det fedeste GUI der er lavet til dato.

Samtidig var ressourceforbruget minimalt. Jeg afspillede 128kbps MP3, MIDI og MOD på samme tid på en 100MHz 486 med 32 MiB RAM.

25
19. maj 2015 kl. 00:12

Og hvad med OS2? Er der nogen som savner det?

OS/2 fejlede som så ikke noget (fra Ver 3).

Det største problem, og som blev altafgørende for at at OS/2 ikke løb af med sejren var fraværet af en native kontorpakke.

Jeg tror, at hvis IBM havde taget fat i klokkespillet på Lotus og tvunget dem til at lave en kontorpakke til OS/2, så havde meget set anderledes ud i dag.

39
19. maj 2015 kl. 10:48

Jeg tror, at hvis IBM havde taget fat i klokkespillet på Lotus og tvunget dem til at lave en kontorpakke til OS/2, så havde meget set anderledes ud i dag.

Lotus har aldrig kunnet lave software. Mage til ulogisk brugerinterface har jeg ikke set andre steder. Selv ikke Microsofts Ribbon kommer tæt på.

Iøvrigt mener jeg at StarOffice fantes til OS/2 allerede da OS/2 Warp (3'eren) kom frem.

Det jeg savnede til OS/2 var et let tilgængeligt (og billigt) udviklingsmiljø.

28
19. maj 2015 kl. 07:25

Det største problem, og som blev altafgørende for at at OS/2 ikke løb af med sejren var fraværet af en native kontorpakke.

Nix. det største problem var, at de fleste programmerings API'er blev ændret grundlæggende mellem v1.3 og v2.0, hvilket gjorde, at i praksis alle programmer skulle omskrives på et tidspunkt, hvor Windows var begyndt at få godt tag i markedet. Hvad vælger leverandøren af pakken så at gøre ?

Der var et 32 bit / 16 bit thunk layer der kunne klare banale opgaver. Men havde man et hårdt pumpet system med native threads, memory management, semaphorer m.m., var det game over, da bl.a. semafor modellen ikke overlevede 'thunking'. Ret ærgerligt, da programmerings API'et faktisk var ganske godt. Det var kun presentation manager, der ligesom windows på de dage, var noget altmodish skod, at programmerer.

29
19. maj 2015 kl. 08:14

Nix. det største problem var, at de fleste programmerings API'er blev ændret grundlæggende mellem v1.3 og v2.0, hvilket gjorde, at i praksis alle programmer skulle omskrives på et tidspunkt, hvor Windows var begyndt at få godt tag i markedet. Hvad vælger leverandøren af pakken så at gøre ?

Nu sagde jeg sådan set også fra version 3.

Og jeg vil stadig hævde, at hvis IBM havde sørget for en (god) native kontorpakke, så havde meget set anderledes ud - i lang tid kørte IBMs kernekunder (bankerne) således med Windows kontorprogrammer på OS/2, men mistede tålmodigheden til sidst.

Og det med skiftet af API'er var IBM ikke alene om, MS gjorde det også, så eksempelvis Borland var tvunget til at lave Delphi radikalt om ved overgangen fra Win 3.11 til 95.

41
19. maj 2015 kl. 11:13

Og jeg vil stadig hævde, at hvis IBM havde sørget for en (god) native kontorpakke, så havde meget set anderledes ud - i lang tid kørte IBMs kernekunder (bankerne) således med Windows kontorprogrammer på OS/2, men mistede tålmodigheden til sidst.

Hvis vi nu skal opstille "hvad nu hvis"-scenarier, så vil jeg stille spørgsmålet: Hvordan ville Linux have stået i datacentret i dag, hvis OS/2 var blevet et hit? Ville IBM stadig være gået ind og have blåstemplet Linux lige omkring årtusindskiftet? Hvordan ville Red Hat have stået uden den opbakning fra IBM?

Jeg tror, vi kan takke OS/2's død for en ikke ubetydelig del af open sources succes. Jeg tror ikke, vi var blevet meget gladere, hvis IBM og Microsoft havde byttet roller på styresystemsmarkedet i begyndelsen af 1990'erne.

Og i det mindste var der mange, der fik stakkevis af billige disketter ud af det, da OS/2 til sidst kom på brandudsalg. ;)

56
19. maj 2015 kl. 18:29

Jeg tror ikke, vi var blevet meget gladere, hvis IBM og Microsoft havde byttet roller på styresystemsmarkedet i begyndelsen af 1990'erne.

Det ville have krævet, at IBM var ligeså oppe på beatet med udvikling som MS var.

Man skal ikke være blind for, at meget af Microsofts succes skyldes at de udviklede helt vildt i begyndelsen, faktisk helt op til 2001. Det gjorde de kom først med ganske meget. Så Jobs havde ret i, at MS "earned its succes". Eller vel mere Bill Gates earned his success...

Derimod, så sker der gerne det med sådan et foretagende, når det får monopol, så falder udviklingen. Det er naturligt, der er jo ingen konkurrenter.

Om det så havde været IBM eller MS har ingen rigtig betydning, fordi alle selskaber som har monopol handler ens.

Så udkommet ville have været det samme - sindssyg høj udvikling i starten (de 7 fede år), derefter en træthed og mangel i udvikling (de 7 magre år).

Det kommer også til at ske med Google på fx. mobil, hvis de får monopol. Og lige nu er de vel på højdepunktet i søgning.

Der er ingen rigtig forskel på monopoler. De har jo de samme krav fra deres ejere alle sammen. Rule the world, earn great money.

Jeg synes så det er lidt interessant hvor Apple er i det spil. IBM har jo sådan set fundet sin plads. MS er vel ved det, jeg tror de ender som IBM i sidste ende. Google er nu som MS var lige før 2001 (sammenlign de to browserkrige og udskift Microsoft IE med Chrome). Men Apple? Jeg har svært ved at placere dem.

Om Linux... Linus har sagt, der er ingen nedfældet plan for Linux. Det passer ind, hvor det passer ind, og så udvikles derfra. Udfra det kan der komme ganske store succeser i fremtiden (måske som del i selvkørende biler...), og ligeså store fiaskoer.

Jeg har iøvrigt ligeså stor respect for Linus, som jeg har for Gates og Jobs. De havde og har alle en vis stolthed ved det de gjorde, som er ret unik. At kunne give sjæl til deres produkt. De har det dér nørd-gen...

Jeg har lige lidt respekt for Stalman og Balmer. De er outrerede og har ingen stolthed, kun arrogance. De har absolut ingen sjæl, kun fanatisme. Som man også ser hos religiøse fanatikere.

58
19. maj 2015 kl. 19:26

Jeg har lige lidt respekt for Stalman og Balmer. De er outrerede og har ingen stolthed, kun arrogance. De har absolut ingen sjæl, kun fanatisme. Som man også ser hos religiøse fanatikere.

Jeg tror du taler ud fra uvidenhed. Richard Stallman kan på ingen måde sammenlignes med Balmer, da Stallman har udviklet, eller været medudvikler af, mange af de applikationer, der udgør GNU delen af GNU/Linux. Jeg vil anbefale dig at læse lidt flere man-sider på din GNU/Linux computer.

59
19. maj 2015 kl. 19:49

Måske kan man godt have respekt for Stalman for hans faglige kunnen, og det ville jeg nok også have hvis han er dygtig, men han er altså en fanatiker i sine holdninger. Jeg synes, der er svært at afvise?

66
20. maj 2015 kl. 15:26

Stallman er dygtig, rent fagligt. Og han er fanatisk frihedstænker. Er det skidt?

Emnet er ret stort. Nok også større, end det vil være specielt interessant for andre at læse i dette blog-oplæg. Jeg kunne sagtens komme med forlaringer på, hvad jeg selv mener er frihed, fra forhold til menneskelige frihedsrettigheder over frihed i software sammenhæng - noget er ganske givet baseret på de samme tanker, men ordet "fanatisk" får mig altid til at gå kold.

I stedet, lad os bare sige, jeg finder Linus-fløjen mere tiltrækkende, jeg kan godt lide Linus' (som regel) pragmatiske linje. Jeg har set ganske mange videoer og læst bloggen af Linus Thorvald og han er ganske tæt på min opfattelse af verden. Linus er ikke uden vid og mening,og såmænd selvironi. Det sidste er ret vigtigt.

Ikke at jeg ikke har lyst til at føre diskussionen, som den bør gøres, men så skal det nok være i en blog-indlæg oprettet til formålet.

57
19. maj 2015 kl. 18:46

Det ville have krævet, at IBM var ligeså oppe på beatet med udvikling som MS var.</p>
<p>Man skal ikke være blind for, at meget af Microsofts succes skyldes at de udviklede helt vildt i begyndelsen, faktisk helt op til 2001. Det gjorde de kom først med ganske meget. Så Jobs havde ret i, at MS "earned its succes". Eller vel mere Bill Gates earned his success...

Nu er du vist relativt ung, men historien er altså ikke helt så simpel, og begyndelsen er altså ikke lige op til 2001, men starten af 80'erne (fsva. det der kaldes en PC).

Og meget af MS' udvikling er altså baseret på opkøb, så det der med "udviklede helt vildt" må vist stå for din egen regning.

60
19. maj 2015 kl. 20:21

og begyndelsen er altså ikke lige op til 2001

Det tidspunkt er højdepunktet af sidste browserkrig, og samtidig hvor MS topper. Derefter kommer de 7 magre år. Hvoraf selvfølgelig nogle af de år stadig var totalt MS monopol... men også totalt uden udvikling fra dem.

I al den tid op til 2001, der sad MS på alle styresystemer af værdi. Lige fra Commodore Basic - til OS/2 og Apples OS. Og så Windows. Det var MS som lavede alle sammen.

Med lidt god vilje kan man godt sammenligne Microsofts optakt til at få total magt i/omkring 2001 med Googles optakt til det samme i den nuværende browserkrig.

Det svarer lidt til, at Google er ved at overtage kontrollen med nettet nu... jeg tror ikke MS er stærke nok i det spil. Også fordi mobil er så vigtig.

Googles støtte til Mozilla var en genistreg på linje med Gates idé om en browser indbygget i OSet - som derved gjorde den "gratis" og smadrede Netscape.

Google er ved at gøre det samme nu med Chrome overfor IE. De brugte Firefox bla. også til at få magt over standarderne og Android til det samme bare på mobil.

Men selvfølgelig er der flere/andre spillere nu end dengang.

Også derfor Apple er lidt interessant. Hvad hvis Apple fx. laver samme nummer med IoT som med iPhone. Det kan ændre lidt. Men jeg har ingen idé om, hvor de ligger.

Måske Apple er den næste i rækken efter Google, når Google går nedad som MS gør nu...

64
20. maj 2015 kl. 06:34

I al den tid op til 2001, der sad MS på alle styresystemer af værdi. Lige fra Commodore Basic - til OS/2 og Apples OS. Og så Windows. Det var MS som lavede alle sammen.

Microsoft lavede kun 16-bit OS/2. 32-bit OS/2 er et IBM-produkt.

Da IBM ville på markedet med deres udgave af OS/2 fik PC-leverandører at vide at hvis de ville være forhandler af MS-software (Windows, Office, etc.) så skulle der være et MS-OS på alle maskiner de langede ud af døren. De måtte således vælge mellem Microsoft-porteføljen eller OS/2.

62
19. maj 2015 kl. 23:05

Jeg "tror" ikke, og jeg er anti-religiøs. Uden en underbyggelse af en påstand udfra reelle fakta, er den påstand rent vrøvl. Eller en "opinion", som er en smagssag, ikke faktabaseret.

42
19. maj 2015 kl. 11:26

Hvis vi nu skal opstille "hvad nu hvis"-scenarier, så vil jeg stille spørgsmålet: Hvordan ville Linux have stået i datacentret i dag, hvis OS/2 var blevet et hit? Ville IBM stadig være gået ind og have blåstemplet Linux lige omkring årtusindskiftet? Hvordan ville Red Hat have stået uden den opbakning fra IBM?

Hvad præcis der ville have sket er jo selvfølgelig svært at gætte om, men det er helt sikkert at IBM ville have en uhyggelig stor magt.

Og givetvis ville det nok mere være Unix der sad mellem OS/2 og de deciderede mainframes.

Jeg tror, vi kan takke OS/2's død for en ikke ubetydelig del af open sources succes. Jeg tror ikke, vi var blevet meget gladere, hvis IBM og Microsoft havde byttet roller på styresystemsmarkedet i begyndelsen af 1990'erne.

Det har du sikkert helt ret i, og jeg sagde heller ikke at verden nødvendigvis havde set bedre ud, hvis IBM havde haft en linie, i stedet for at blafre rundt uden kompas, og dermed havde fået alt for megen dominans.

Men jeg køber gerne dit argument, og sender en varm tak til IBM for deres klovnen rundt i manegen ;-D

17
18. maj 2015 kl. 16:54

Så vidt jeg erindrer var det Tom (DIKU) og jeg (DTU) der startede netværket, så jeg formoder at jeg var den formastelige der fik dig overtalt.

Selvom der var en del kedelige problemer, så var COAX dog noget mere SU kompatibelt rent prismæssigt end et CAT5 baseret setup, og vi fik da et par gode spille seancer ud af det - specielt med vores hjemmelavede Doom II dødsmatch bane.

/Kim

16
18. maj 2015 kl. 16:39

En Acer 166mhz(!) desktop, et Matrox Mystique 220 card (som kostede en bondegård, og var udsolgt i den fysiske butik, man var nødt til at gå i). og som krævede install fra diskette, det nyeste SoundBlaster128 lydkort (som man skulle konfigurere i DOS for at kunne spille Rise of the Triad). Men det vigtigste... en SCSI brænder til små 3000, et PCI->SCSI kort (kan faktisk ikke huske hvordan jeg fik den del til at fungere). Brændbare CD-ROMmer, som kostede 80 kr. stykket. Et 33.6 modem (som svjh kunne trigges til at køre en anelse højere) til telefonstikket. En piratside, som havde det nyeste 10 minutters Aqua-mix i MP3 128kb.

Og en telefonregning på små 1200 for lidt over en times download (gennemsnitsligt 1-2kb/s), samt 160 kr i fejlbrændt medie pga. buffer underrun (2 medier). Husk ikke at lave andet på computeren når den brænder!

Men så havde man også det nyeste af det nyeste. Et fedt mix, som kunne smides i CD-afgspilleren og høres overalt.

Næh... savner det egentlig ikke.

Men jeg har stadig det mix. Det er ret fedt. Alt andet lige. Det første jeg lavede som pirat, sådan rigtigt.

14
18. maj 2015 kl. 16:04

Det indebar, at hver pc enten skulle have to netværkskabler forbundet til pc'en via et t-stykke eller et kabel og en terminator (ikke så sejt som det lyder). Det havde min overbo ikke helt styr på, så han kunne finde på at forsvinde en hel weekend, hvor han havde skilt sit netværksstik ad, og vi stod med to stumper netværk, der var lige så ubrugelige som to stumper af en regnorm.

Ha, ha, minderne vælder helt op i én. På POP kollegiet var der eksempler, hvor fyren for enden af gangen glemte at sætte termineringen på, inden han dampede af på sommerferie... Da et mikrobølge-radiolink senere blev sat op, for at forbinde os til DTUs net blev de tidligere driftsudfordringer godt nok sat i perspektiv med utallige genstarter af udstyr, m.m.

12
18. maj 2015 kl. 15:06

Turbo-knappen på kabinettet.

Det er meget federe dengang man kunne trykke på turbnoknappen på kabinettet og man så oplevede en mærkbart cpu boost.

Idag er det noget fesent bygget ind i cpu'en selv. Det giver ikke den samme tilfredsstillende følelse.

15
18. maj 2015 kl. 16:18

Der er rig mulighed for overclocking i dag, faktisk mere end dengang! Min oprindelige 3.2GHz Intel i7 2600k arbejder i dag ved 5.0GHz rent (efter lidt kraftig overtaling fra væskekøleren)

32
19. maj 2015 kl. 09:02

Det gjorde min også lige indtil sidste søndag kl 2 min i formel 1 :( Så hvis der skulle være en med en i overskud så er der en køber :)

Jeg kører også på #2 2600k :P Heldigvis valgte den første at opgive ånden inden garantien udløb. Det er også en rar ting i dag: Garanti selvom man clocker derop hvor de er helt oppe at ringe! I gamle dage skulle man helst købe CPU og køler hver for sig, da sælger ellers typisk ville påstå den var blevet overclocket hvis den brændte af. I nogle tilfælde havde de muligvis ret... ;)

11
18. maj 2015 kl. 14:53

Hvem savner de lange alfanumeriske licenskoder, der stod bag på CD-coverne, som skulle tastes ind, når man ville installere softwaren?

Eller de fysiske "dongles", der skulle sættes i printerporten eller andre steder, for at dyrt indkøbt software kunne køre på maskinen?

Eller alle mulige andre kneb for at komme pirateriet til livs, og hvis primære effekt var, at selv legitime brugere foretrak piratkopier, der ikke havde den slags besværligheder.

Med hensyn til musekugler, så er problemet med at fjerne snavs fra musen ikke helt væk: Jeg skal stadig en gang imellem fjerne snavs fra musens fødder, så den glider bedre på bordet.

33
19. maj 2015 kl. 09:47

Hvem savner de lange alfanumeriske licenskoder, der stod bag på CD-coverne, som skulle tastes ind, når man ville installere softwaren?

hvilken verden lever du i ??

  • Windows skal stadig have en 5x4 karakters kode
  • Office skal stadig have en 5x4 karakters kode
  • Visual Studio skal stadig have en 5x4 karakters kode
  • SQL Server skal stadig have en 5x4 karakters kode
  • Hvert andet spil skal i dag have en kode (med mindre man køber på Steam o.lig.)
  • Mange programmer kræver kode, bl.a. Antivirus og diverse utilities (Ultramon, Action, PowerISO, FlashFXP, WinRAR osv osv)

Men okay, hvis du er blevet en Linux Freebie, så er der nok ikke så mange koder

35
19. maj 2015 kl. 10:00

hvilken verden lever du i ??

Det var sjovt nok lige præcis den liste, som jeg brugte som eksempel da mine svigerforældre skulle have en pc i hjemmet - og jeg som deres kommende IT-supporter havde stor interesse i at 'sælge' dem en Linux i stedet for Windows.

Så nu har de i årevis brugt Linux (senest Mint 17) uden andre "problemer" end en exe-fil downloadet til desktoppen i ny og næ.

Win!

43
19. maj 2015 kl. 11:39

what... siden hvornår er brug af licenskoder blevet et argument for at skifte væk fra Windows ??

Det gør den da også i erhvervslivet... licenskode plejer ligesom at betyde at der er en pris på licensen.

34
19. maj 2015 kl. 09:59

CD-keys kommer idag digitalt og kan copy-pastes.

13
18. maj 2015 kl. 16:03

Dongles er desværre ikke helt døde endnu. Kender til et par produkter der stadig bruger dem. Men de er dog blevet opgraderet fra parallelport til USB...

Men ellers er der da 5 1/4" disketterne der var en fed upgrade fra 8"... Husker tydeligt at skulle installere et fuldt Progress 4GL miljø fra 42 disketter.

45
19. maj 2015 kl. 12:31

Dongles er desværre ikke helt døde endnu. Kender til et par produkter der stadig bruger dem. Men de er dog blevet opgraderet fra parallelport til USB...

Ja, jeg har en USB-dongle til mit tegneprogram (Dietrichs). Jeg husker ikke helt om den allerførste udgave jeg havde, var med en printerport dongle.

Men ellers husker jeg sådan noget som Superdisk - en diskette med plads til 120 MB. Der var også ZIP-disk o.lign. men jeg syntes at Superdisk var smartere og havde faktisk en overgang en bærbar med integreret Superdisk drev.

5
18. maj 2015 kl. 14:22

Et langt stykke hen ad vejen har WiFi bare overtaget den rolle i dag.

WiFi er et delt medie der på mange måder kan sidestilles med Coax kabler (af hvilke der i øvrigt var to dominerende typer, nemlig det tykke gule og almindelig RG-58), og som også lider af den skavank, at i hænderne på amatører kan det gå grumme galt.

@Martin - det kan nu nogen gange være hurtigere, og mere behændigt at slå op i en bog, end søge på nettet.

47
19. maj 2015 kl. 13:19

WiFi er et delt medie der på mange måder kan sidestilles med Coax kabler (af hvilke der i øvrigt var to dominerende typer, nemlig det tykke gule og almindelig RG-58), og som også lider af den skavank, at i hænderne på amatører kan det gå grumme galt.

Vi var to på kollegiet der trak et fint RG58 imellem os og sørgede for 50Ω i enderne. Det virkede fint og så inviterede vi et par mere med, på den betingelse at de selv skaffede kablet. Derefter gik det galt. Nabomaskiner kunne ikke se hinanden. Vi rodede og baksede indtil der var en der fik øje på teksten på et af de nytilkomne kabler. RG59. 75Ω. Thin Ethernet kører på 50Ω. Mistilpasning og refleksioner overalt på kabelstrækket. Doh!

4
18. maj 2015 kl. 14:21

Fantastisk tilbageblik til en svunden tid, hvor der ikke absolut skulle være lazors i alt!!

Raffineret finmekanik og ublu kabelføring er dyder som nutidens unge også burde bekende sig til!

Den gang var himlen på jorden!

PS. husker i før coax kablets tid, og netværk (til konsummarkedet), hvor man spillede spil mod hinanden over serial link kabler?

3
18. maj 2015 kl. 14:12

"Får jeg stød, eller får jeg ikke stød nu" var den bedste BNC-stik leg. Med mindre man tabte... Så var den ikke så fed.

Man kunne snyde og lad være med at røre ved kabinettet inden stikket sad på, men når computeren ikke stod strategisk betød det oftest bare at stødet kom på et uventet tidspunkt når man alligevel liiiige snittede.

74
21. maj 2015 kl. 16:37

Og vé ham som jordede sin computer. Ja, bare træk al spændinging i netværket igennem dit netkort, motherboard, strømforsyning og så til lysnettet. Hvis du var heldig brændte du kun dit netkort af på det.

Enten var alle jordet, eller også var ingen jordet, og vægstik med jord var en mangelvare på kolligier.

75
21. maj 2015 kl. 16:54

Og vé ham som jordede sin computer. Ja, bare træk al spændinging i netværket igennem dit netkort, motherboard, strømforsyning og så til lysnettet. Hvis du var heldig brændte du kun dit netkort af på det.

Ja det var med at får skruet netkortet fast til kabinettet, ellers kunne det gå helt galt.

Det mest absurde stød jeg nogen sinde har fået skete netop ved at en af naboerne på kollegiet syntes at jeg da skulle have et et coax kabel op i næsen. Han ramte så bare min fortand på vejen medens jeg sad og rodede med min PC. Det vil jeg godt advarer imod. Det var en ud af kroppen oplevelse.

2
18. maj 2015 kl. 14:11

Hvem husker ikke tiderne fra før PCI busen, hvor det kunne tage flere timer at få tilsluttet eksterne enheder som printer, lydkort etc.

På de gamle udvidelseskort skulle brugeren selv konfigurere interrupt og memory område med dip-switche!

6
18. maj 2015 kl. 14:25

Og det kuriøse faktum at ISA og EISA udtales præcist modsat hinanden på engelsk og dansk. Man får hurtigt lært at bogstavere.

1
18. maj 2015 kl. 13:52

Hahaha!! Bedste CMYK-henvisning ever. :-)

"Printede manualer" må være i opløbsfeltet. Hvor mange manualer havde man ikke stående engang, lige fra Turbo Pascal til AutoCAD, som i dag dyrker en form for otium i en kasse på loftet? Eller måske allerede er havnet i småt brændbart.

9
18. maj 2015 kl. 14:35

Neeejjj daaaa! Ikke papirmanualer!!!

Jeg holdt meget af den gamle basale DOS-manual, jeg på et tidspunkt samlede op på et loppemarked, simpelthen fordi den på en eller anden måde var LÆKKER - selv om jeg var absolut pc-basisbruger.

Jeg har sjældent stødt på en bedre manual - fantastisk logisk og pædagogisk opbygget. Ved dens hjælp lykkedes det mig faktisk at lære at oprette noget så eksotisk som en "partition" (så vidt jeg husker). Det lykkedes at finde forsvundne filer, og forstå, hvad BIOS var ( i hvert fald til husbehov). Det var med sikkerhed aldrig lykkes, hvis jeg havde skullet sidde ved skærmen og kæmpe mig igennem en online manual.

Den var i lang tid min ven i nøden, når PC-en forsøgte at tage magten i relationen. Men den tid er desværre forbi, hvor man får gode og overskuelige manualer til pc-er. Til kamp for de gode papirmanualer!