Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

2022: Jagten på den gode forbindelse

4. januar kl. 09:0928
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Så er vi i gang med 2022, og min første arbejdsdag på kontoret gik med orientering af medarbejderne, efterhånden som de mødte ind: Kviknet har fået ny ejer i form af energikoncernen EWII fra Kolding.

På den korte bane kører alt videre som hidtil, dog med den lille, vigtige detalje, at jeg får tid til at hellige mig teknikken og missionen om at skabe et teknologisk overlegent produkt - og med EWII i ryggen kommer vi til at sætte betydelig mere strøm til vores vækst, end vi har været vant til.

Jeg var spændt på, hvordan medarbejderne ville tage imod budskabet - for som medarbejder i en virksomhed, der skifter ejere, er det naturligt, at man bliver ramt af en øjeblikkelig usikkerhed. Er det en spareøvelse, er der en fremtid for alle på holdet, hvad kommer der til at ske?

Heldigvis er det et rigtig godt budskab, jeg kunne overbringe til vores hold af dedikerede IT-supportere, datateknikere, elever og øvrige medarbejdere: I slipper ikke for mig foreløbig, og der bliver brug for alle mand, for nu får vi endnu mere travlt, end vi havde - vi skal nemlig have en masse nye kunder og gode kolleger i de kommende år!

Den gode forbindelse

Når jeg og den hidtidige ejerkreds i Kviknet har valgt at indgå i et samarbejde med EWII, skyldes det primært, at der er et godt match mellem værdierne i vores respektive virksomheder, og sekundært, at Kviknet har brug for en stærk ejer for at fortsætte den voldsomme vækst, vi har haft gennem de sidste mange år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EWII er en af trekantområdets største arbejdsgivere med ca. 500 ansatte, og medarbejderpleje, ansvarlighed og fair konkurrence står højt på prioritetslisten.

EWII har flere gange været ude med riven efter platuglerne på elmarkedet, og i regulatorisk sammenhæng er det mit indtryk, at EWII har været fortaler for en øget konkurrence på fibermarkedet - EWII var blandt de første energiselskaber til at åbne deres fibernet for tredjepartsoperatører som Kviknet.

Økonomen Milton Friedman havde ret i, at en virksomhed primært skal koncentrere sig om at tjene penge, men hvis man løfter snuden fra sporet et øjeblik og kigger sig omkring, er det indlysende, at man som virksomhed er nødt til at tage ansvar for den rolle, man spiller i samfundet.

Heldigvis behøver der ikke være en modsætning mellem at have et kommercielt fokus og være en ansvarlig virksomhed, hvilket også er årsagen til, at Kviknet uddanner IT-supportere og datateknikere og aktivt promoverer Open Source-software - det giver mening, både for os og for samfundet som helhed.

På det personlige plan får jeg fremadrettet ansvar for den tekniske leverance af bredbånd til EWII Bredbånds og Kviknets mange tusinde kunder, og det er nok tæt på at være den bedste situation, jeg kunne ønske mig: At have en stærk koncern i ryggen, samtidig med, at jeg med et dedikeret team af gode folk kan koncentrere mig fuldt ud om teknikken bag.

Det er en prioritet for EWII, at vi leverer et kvalitetsprodukt, og det er en ambition, jeg kun kan gå helhjertet ind for.

I den kommende tid vil jeg dykke ned i de tekniske forudsætninger for at levere en god internetforbindelse, og jeg glæder mig til at inddrage læserne i vores overvejelser undervejs.

Godt nytår!

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
21. januar kl. 19:52

Årsagen er, at vi stadig kører friendly user test. Når vi føler os sikre på, teknikken virker som den skal, begynder vi at åbne for salg på Fibias netværk - vi forventer p.t. at være i luften inden for den næste uges tid.

Undskyld jeg graver den frem igen - Tålmodighed er åbenbart ikke min stærke side ;-)

Er der opstået problemer siden der ikke er åbnet for salg på Fibia's fibernet, og jeres support siger at horisonten er ukendt nu?

26
17. januar kl. 10:30

Historisk har vi haft glæde af at kunne løse enkelte problemer for kunder ved at ændre peering, og vores Netnod-opkobling er netop blevet opgraderet til 100 G for nylig. Så vi har umiddelbart ingen planer om at udfase vores egne peeringer, tværtimod.</p>
<p>Og ja, vi kører også videre med vores egne recursors.

Godt - for jeg ser det som meget central styrke ved jeres produkt versus andre ISP'er.

25
17. januar kl. 07:51

En ting "bekymre" mig - beholder I jeres egne peerings realtioner, eller fases de væk, og kviknet overgår 100% til bruge det setup som EWII benytter - som såvidt jeg kan se "blot" er TDCs ASN3292 ?

EWII anvender i dag et whitelabel-produkt fra TDC til kunder på EWII Fibernet.

En af vores konkurrenter bruger i dag TDC som den eneste upstream transit-udbyder. Det er en løsning, som fungerer godt, fordi man får den fulde styrke af TDC's peering-relationer, men til gengæld betyder det også, at man ikke kan optimere forbindelsen efter specifikke peers - det er TDC, der 100 % bestemmer hvad vej, trafikken flyder.

Historisk har vi haft glæde af at kunne løse enkelte problemer for kunder ved at ændre peering, og vores Netnod-opkobling er netop blevet opgraderet til 100 G for nylig. Så vi har umiddelbart ingen planer om at udfase vores egne peeringer, tværtimod.

Og ja, vi kører også videre med vores egne recursors.

24
16. januar kl. 23:11

Yoel - tillykke med det! Det syntes jeg basalt lyder godt.

En ting "bekymre" mig - beholder I jeres egne peerings realtioner, eller fases de væk, og kviknet overgår 100% til bruge det setup som EWII benytter - som såvidt jeg kan se "blot" er TDCs ASN3292 ?

Ikke at TDCs direkte peeringer er svage - de er vel nok de mest omfattende set fra DK - måske kun overgåets af Telia (Telia Carrier) - det er bare noget andet....

Og fases jeres DNS også væk...?

22
13. januar kl. 17:30

Jeg følger lige lidt med her. Jeg er dog fortsat på DSL.

21
12. januar kl. 17:52

Tillykke med salget! Men kan det passe, at det snart er slut med bredbånd til 199/md på coax? Det ser ud som om, at engros-prisen er hævet her til nytår (Hiper, Fastspeed m.fl. tilbyder ikke længere en forbindelse til 199/md, på nær i en kort introperiode) MVH Morten

19
11. januar kl. 22:25

Uhhh, jeg kan faktisk se at Fibia har fået åbnet for andre leverandører nu efter nytår. Jeg kan faktisk bestille bla. Hiper og Fastspeed nu på Fibia linien her i østjylland Det er selvfølgelig til den dyreste 1Gbe pris i DK hos de leverandører - Men stadig billigere end 500/500 ved Fibia/Waoo selv. Det var også svært at forestille sig Fibia skulle vælge at levere deres Fiber videre til alm. markedspris - man kan jo ikke ligefrem sige de har udvist lyst til at gøre andet end at malke koen til den er tør (ingen IPv6, 40kr/md for IPv4 adr. og så videre....)

Er der en grund til Kviknet ikke også er klar til at levere på Fibia nu? Hos jer kan jeg fortsat kun bestille ADSL.

18
10. januar kl. 22:43

Først og fremmest tillykke på det personlige plan til dig :-) Det er fantastisk godt gået og en stor cadeau til hvad du har opnået.

Jeg har dog lidt svært ved at forblive positiv når det kommer til det tekniske/produktet. Kviknet var præcist det som markedet havde brug for - en teknisk stærk spiller der rent faktisk ser potentialet i teknologien (ikke kun ser pengene). Det er svært at forestille sig at jeres opkøb skulle blive andet end hvad 99% af alle lignende opkøb ender med: Et mere pakketeret produkt som tager nogle få at jeres tekniske stærke sider og integrerer det i den større markedtingsmaskine for at få prisen op på et - på sigt - ringere produkt for nichen (Pakketerede produkter skal jo passe til mængden).

Men jeg har jo lov at håbe - ligesom man nu på 3. år stadig venter på at Fibia som lovet, rent faktisk åbner op for at man kan få andre leverandører og dermed bla. IPv6 mm.

Min erfaring er: Større ejer = mindre agilitet = ringere produkter for nichekunder

17
5. januar kl. 17:15

Når man ser på hvor mange milliarder elselskaberne har brugt på at grave fiber ned, så var pengene måske givet bedre ud, hvis de var brugt til grøn strøm. (Mange vil så sige, jamen så havde vi ikke fået fiber og det er sådan set rigtigt, bortset fra at nu er en masse private selskaber igang med at grave fiber ned, bla. OneFiber og TDC).

Man havde jo PSO-midlerne til at fremme grøn strøm, i mange år, mens der blev gravet fiber ned.

Man kan vælge at se fiberinvesteringen i lyset af statens forsøg på at score forbrugerejede værdier, som det skete med Teledanmark, og DONG.

Det mener jeg faktisk er et realistisk scenarie, hvis pengene ikke kom i spil.

Næsten uanset effektiviteten ser jeg hellere at min andel bliver brugt til nedgravning af fiber i mit område, end fordelt med få pct. til statskassen og resten til tvivlsomme udenlandske investeringsselskaber.

Jeg forstår selvfølgeligt at det må føles helt urimeligt at have en forretning, som bliver udsat for konkurrence på de vilkår.

Men af 2 onder . . . .

16
5. januar kl. 14:24

... Men det er i sidste ende ejernes beslutning.</p>
<p>EWII forrenter sin egenkapital ved at investere i kommercielle aktiviteter, der giver afkast, og investeringerne udvælges af bestyrelsen, der i sidste ende repræsenterer ejerne i form af repræsentantskabet

I min verden er der forskellige niveauer af risiko. At drive en virksomhed som Kviknet som opererer indenfor en branche med lave marginer og stor konkurrence synes ikke at være den rigtige risikoprofil for offentligt ejede virksomheder der blot ønsker at forrente egenkapitalen.

Når jeg ser på bestyrelsen for EWII (og sikkert i endnu højere grad repræsentantskabet) så er det ikke iværksættertyper eller tung bestyrelseskompetence jeg ser. Jeg synes derfor der er okay at stille et stort spørgsmålstegn ved den risikovillighed virksomheden lægger for dagen for "andre folks penge".

... men langt de fleste danskere er tvunget til at investere i en arbejdsmarkedspension, der er valgt af arbejdsgiveren eller dikteret af overenskomsten.

Generelt har det danske pensionssystem været en gigantisk succes set på den måde at danskerne ikke har en pensionsbombe der tikker som en række andre lande. Men det ændrer ikke ved at incitamentsstrukturen for køberne af pensionsydelser er helt hen i vejret. Det koster danske borgere mange penge og specielt kortere uddannede bliver trukket rundt ved næsen af fagforeningsstyrede pensionskasser.

Der er mange muligheder for at lave et bedre system men … alas ... pensionskasser, virksomheder og fagforeninger er sammen i en uhellig alliance der koster borgerne dyrt (om end ikke jævnt fordel ud over alle borgere). (og så kommer jeg ikke nærmere i min beskrivelse af pensionssystemet)

Jeg bed på - men du havde vel heller ikke regnet med, at jeg kunne lade dit indlæg svæve i luften? ;)

Jooo ... det havde jeg faktisk.

For når man går fra rollen som direktør til en slags almindeligt ansat så ryger en del af ens ytringsfrihed. Ikke rent juridisk men i praksis. Man kan nemt komme ud i at diskutere nogle ting som ejeren ikke er glad for (fx. kompetenceniveaet i bestyrelsen som ovenfor). Jeg gætter også på at dine muligheder for (berettiget) at banke løs på den store televirksomhed i Danmark bliver noget mindre i fremtiden.

Af samme grund holder jeg mig personligt fra at diskutere min branche andet i overordnede betragtninger (som ovenfor) og jeg gør store anstrengelser for ikke at komme med kritik af den virksomhed jeg arbejde for eller tidligere virksomheder.

Anyway held og lykke. Det er fantastisk hvad I har bygget op og du fortjener til fulde hvad der er tilkommet dig i denne omgang. Og held og lykke til Kviknet i fremtiden.

14
4. januar kl. 20:40

Til lykke til dig Yoel.

Tak for det :)

Øv for konkurrenterne

Enig.

og borgerne i trekantområdet

Ikke enig, selv om du med rette kan angribe præmissen om, at et energiselskab beskæftiger sig med kommercielle aktiviteter ved siden af sin infrastrukturforretning, der normalt drives efter et princip, hvor det hviler i sig selv. Men det er i sidste ende ejernes beslutning.

EWII forrenter sin egenkapital ved at investere i kommercielle aktiviteter, der giver afkast, og investeringerne udvælges af bestyrelsen, der i sidste ende repræsenterer ejerne i form af repræsentantskabet. Kviknet er ikke en underskudsforretning, men en lean kommerciel forretning, der giver overskud, og for EWIIs vedkommende handler øvelsen om at styrke den kommercielle forretning.

Er afstanden mellem bestyrelsen og ejerne så lang, at man kan tale om en ufrivillig investering? Måske, men det samme gælder enhver investering, der foretages af en pensionskasse - inkl. pensionskassernes investering i TDC Net.

Som ansat i finanssektoren kan du muligvis selv vælge, hvor du vil placere din pensionsopsparing, men langt de fleste danskere er tvunget til at investere i en arbejdsmarkedspension, der er valgt af arbejdsgiveren eller dikteret af overenskomsten. Friedman roterer i sin grav ved tanken, men ikke desto mindre er det sådan, det meste af det danske samfund fungerer - og når det nu engang er sådan, er Kviknet ikke nogen dårlig investering for borgerne i trekantområdet.

I øvrigt vil jeg påpege, at både Nord Energi og Thy-Mors Energi har valgt at frasælge deres kommercielle bredbåndsaktiviteter for udelukkende at være et infrastrukturselskab. Jeg gætter på, repræsentantskabet i EWII kunne foranledige det samme, hvis de ville.

Nu er Yoel købt og betalt og ansat i en offentlig ejet virksomhed. Derfor forventer jeg naturligvis ikke noget svar på dette indlæg.

Jeg bed på - men du havde vel heller ikke regnet med, at jeg kunne lade dit indlæg svæve i luften? ;)

13
4. januar kl. 16:38

Det er naturligvis helt forkert at "offentligt ejede" monopolvirksomheder opkøber virksomheder på et område hvor der er fri konkurrence.

Når man ser på hvor mange milliarder elselskaberne har brugt på at grave fiber ned, så var pengene måske givet bedre ud, hvis de var brugt til grøn strøm. (Mange vil så sige, jamen så havde vi ikke fået fiber og det er sådan set rigtigt, bortset fra at nu er en masse private selskaber igang med at grave fiber ned, bla. OneFiber og TDC). De fleste elselskaber har så over de sidste 10 år afskrevet gevaldigt på forretningen, f.eks. fik SE (Nu Norlys) for år tilbage overskud, ved at sælge DONG aktier for at dække den (nødvendige) kæmpe afskrivning på købet af Stofa.

https://jv.dk/artikel/trods-kritik-se-medlemmer-vil-beholde-stofa

Vi graver f.eks. fibernet ned til væsentligt lavere pris pr. husstand end elselskaberne.

Jens, Skywire

12
4. januar kl. 16:32

Stort tillykke til Yoel med salget!

Og dermed vil konkurrencen i markedet blive hårdere fremadrettet, fordi EWII kaster sig ind i kampen om det nationale bredbåndsmarked.

Tja, så længe der kun er ét fiberkabel at levere på, så er det da så som så med konkurrencen. For der er en engrospris der skal betales.

Det ses også på prisen for 1/1 Gbit/s. Den er ens blandt alle lavprismærkerne. Det betyder bare at man har nået smertepunktet, dvs. der udover engrosprisen også skal være lidt tilbage til markedsføring, support osv. Spørgsmålet er, hvor mange penge der smides efter hver kunde.

Rigtig konkurrence får vi først for alvor, når der er min. 2 fiberkabler ind i hvert hus. Indtil da er det netejeren, som skummer fløden. EWII's direktør er sjovt nok ikke pjattet med den konkurrence i deres dækningsområde.https://jv.dk/artikel/ewii-er-utilfreds-med-at-konkurrent-ogs%C3%A5-graver-fibernet-ned-det-svarer-jo-til-at-de-enkelte-bilm%C3%A6rker-skulle-have-hver-sin-vejbaneDe steder, hvor der pt. er fiber og coax, er der fin konkurrence. Men det er et spørgsmål om tid, så lukkes en del coax-net, dels fordi de ikke kan leveres, dels fordi hypet omkring fiber er væsentligt større og dels fordi coax-nettene blive dyre at drive. Men indtil videre ser vi frem til DOCSIS v4.0 med væsentligt lavere latency og højere upload end DOCSIS v3.1

11
4. januar kl. 16:20

Jeg er sikker på at EWII vil kunne komme med en sang fra de varme lande om at der er vandtætte skotter mellem monopol virksomhederne og de kommercielle virksomheder i koncernen.

De vil helt sikkert fortælle dig, hvis du spurgte, at øverste myndighed i EWII er repræsentantskabet, dvs. almindelige kunder, og at det egentlig er en selvejende institution. Det ville være pænere hvis det var en andelsselskab (som f.eks. SEAS eller Energi Fyn), men bedre end et aktieselskab.

10
4. januar kl. 14:15

Til lykke til dig Yoel. Det er altid fantastisk når iværksættere der har kæmpet hårdt og skabt en virksomhed får gode penge i lommerne.

Øv for konkurrenterne og borgerne i trekantområdet. Det er naturligvis helt forkert at "offentligt ejede" monopolvirksomheder opkøber virksomheder på et område hvor der er fri konkurrence. Det er at spille hasard med borgernes penge - vel og mærke et spil borgerne ikke selv kan vælge om de vil deltage i.

Det er også skidt for konkurrenterne og konkurrencen. For pludseligt kan kviknet konkurrere med monopolpenge i ryggen. Det forvrider konkurrencen. Jeg gætter på at Yoel fra sidste år havde brokket sig højlydt hvis EWII havde købt en af konkurrenterne. Jeg er sikker på at EWII vil kunne komme med en sang fra de varme lande om at der er vandtætte skotter mellem monopol virksomhederne og de kommercielle virksomheder i koncernen. Den slags giver jeg ikke en meter for.

Nu er Yoel købt og betalt og ansat i en offentlig ejet virksomhed. Derfor forventer jeg naturligvis ikke noget svar på dette indlæg. Alas, intet af ovenståede skal tage noget fra glæden ved at have skabt noget stort og nu givet det videre til andre at udvikle.

8
4. januar kl. 12:43

nøj da. det havde jeg ikke opdaget. men det er godt nok ikke tydeligt på jeres side at man kan ringe og bestille et opkald. de kunder jeg har været ude til det sidste halve år med abo hos jer har heller ikke opdaget det og bare givet op og ringet direkte til mig for at få det løst. ikke at det noget problem da de jo betaler for det :)

7
4. januar kl. 12:42

For mig lader opkøbet næsten til at følge et klassik mønster.</p>
<p>Mønsteret bliver/blev også set inden for mobiltelefoni se blot på CBB og alle udfordrene. De blev købt at den leverandør som de gjorde brug af.

Både og.

I de tilfælde, du nævner, handler det som regel om market repair - at man opkøber en konkurrent for at kunne lukke et hul i markedet og hæve priserne efterfølgende.

I dette tilfælde har EWII ikke købt os for at fjerne konkurrencen i sit eget forsyningsområde (den eksisterer fortsat i bedste velgående), men fordi man gerne vil gøre detailforretningen (EWII Bredbånd) nationalt dækkende.

Det er en ret afgørende forskel for mig, for det betyder, at Kviknet fortsat skal være et kompetitivt brand med lave priser - blot i større skala, end vi er i dag. Og dermed vil konkurrencen i markedet blive hårdere fremadrettet, fordi EWII kaster sig ind i kampen om det nationale bredbåndsmarked.

5
4. januar kl. 12:28

Ved ikke om jeg skal le eller græde.

Har været glad for kviknet. - lige indtil de valgte at droppe telefon supporten. det synes jeg er nedern. især når jeg som tekniker kommer ud til kunder uden internet. -og nu det her. Rent erfaringsmæssigt så synes jeg ikke jeg har oplevet et opkøb til en større virksomhed som noget særligt posetivt på noget tidspunkt. især ikke inden for telebranchen. Tit bliver virksomheden konsolideret totalt i moderselvskabet og alle kunder indlemmes med div ændrede vilkår til følge inden for en kort årrække. Og priserne stiger hurtigere og produktet foringes. - det sidste sker somregel alligevel pga effektiviseringer. f.eks som at der pludselig ikke er telefonsupport

4
4. januar kl. 12:01

Det er planen

Skønt. Så vil jeg glæde mig til I bliver klar på Fibia :)

3
4. januar kl. 11:38

Betyder det ændret strategi i Kviknet?

Nej, for den opskrift, vi har fundet, virker. Vi kommer blot til at kunne sætte en større kraft bag vores markedsføring, indtag af kunder, bemanding af kundeservice m.v. Kviknet vil fortsat være et no-frills-brand, og EWII Bredbånd vil være premium-brand med diverse value added services.

Jeg håber Kviknet bevare sin tekniske profil, hvor man involvere kunderne i det tekniske, som man har gjort hidtil.

Det er planen, og fordi jeg fremadrettet kan nøjes med at koncentrere mig om teknikken, får jeg forhåbentlig tid til at gå mere i dybden med blogindlæg, feedback fra læserne etc.

2
4. januar kl. 11:14

EWII var blandt de første energiselskaber til at åbne deres fibernet for tredjepartsoperatører som Kviknet.

For mig lader opkøbet næsten til at følge et klassik mønster.

Mønsteret bliver/blev også set inden for mobiltelefoni se blot på CBB og alle udfordrene. De blev købt at den leverandør som de gjorde brug af.

Dog er det ikke helt klassisk at Chefen for det opkøbte firma tager en teknikrolle.

Tillykke og jeg håber at du og medarbejderne går den ønskede fremtid i møde.

1
4. januar kl. 10:28

Tillykke med det nye ejerskab.

Betyder det ændret strategi i Kviknet? Som jeg læser det, så skal der leveres på to brands. EWII og Kviknet, hvor der vel er tale om to forskellige kundesegmenter. Jeg håber Kviknet bevare sin tekniske profil, hvor man involvere kunderne i det tekniske, som man har gjort hidtil. Det ville være en skam, hvis kundeservice overgår til en commercielt bullshit linje, hvor unge medarbejdere i udvidet åbningstid, følger taleark og eller fejlmelder bagud. For mig er det vigtigt med et kompetent cuttingedge produkt til en skarp pris, hvor jeg kan fravælge router og unødvendigt kundeservice.