11 år med softwareudvikling uden at snakke med en eneste slut-bruger
Der er noget helt galt!
Det er gået op for mig, at jeg har haft en sammenhængende periode på 11 år, hvor jeg ikke har talt med et eneste menneske, der rent faktisk bruger de systemer, jeg har været med til at udvikle. Det er desværre ikke en unik situation. Sådan er der mange udviklere, der arbejder.
De fleste udviklingsafdelinger har bygget et beskyttende skjold af funktioner, som product owners, support, UX og andet, der alle sørger for, at udvikleren aldrig forstyrres af slutbrugeren.
Skjoldet er for så vidt godt. Du kan ikke være effektiv, hvis du bliver forstyrret hele tiden. Men når du ikke møder en slutbruger i 11 år, har det taget overhånd.
Du er som udvikler ofte både intelligent, kreativ og innovativ. Men når du ikke forstår, hvordan hverdagen ser ud for de mennesker, der skal bruge det, du udvikler, bliver din opfinder-kraft brugt på rent tekniske udfordringer. Der er et stort uforløst potentiale i at du, gennem din personlige forståelse af slutbrugeren, kan opfinde teknisk smarte løsninger til dem.
At forstå slutbrugeren er et fælles ansvar
Vi har hos Debitoor sat os det mål, at vores udviklere skal forstå nogle af de mennesker, der bruger vores løsning og deres hverdag.
Det at mødes med slutbrugeren og få noget værdifuldt ud af det, er et komplekst felt. Jeg har talt med designere, UX’ere og innovations-eksperter. Det kan hurtigt blive så akademisk, at det bliver uoverskueligt.
Vi har valgt at starte simpelt. Et par udviklere sætter sig sammen med en bruger, der fortæller om sin hverdag og hvordan vores produkt passer ind i den. En almindelig snak, over et par kopper kaffe. Planen er at eksperimentere med mødeformen, øve os, lære og blive bedre. Men nu er vi i gang.
Mødet mellem udviklere og slutbrugere er et supplement til alt det, vi allerede gør for at forstå slutbrugerne, markedet osv. Vi har stadig vores skjold af product owners, support, bruger-feedback-system, UX, A/B-splittests og andet. Vi lukker bare en lille smule fokuseret sollys ind gennem skjoldet, direkte ind til udvikleren.
Der har allerede vist sig gode resultater, selvom vi er kun lige er gået i gang.
Er du udvikler? Kunne du tænke dig at sidde sammen med en slutbruger, for at forstå hendes eller hans hverdag og hvordan det, du udvikler, passer ind i den?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.