Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

10 trin til effektiv outsourcing

7. september 2015 kl. 11:35
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som jeg tidligere har advokeret for, handler outsourcing ikke bare om at trykke på en knap, og så er du i gang. Hvis du vil have succes med outsourcing, kræver det omtanke, forberedelse og god planlægning. Jeg har samlet ti trin, som jeg mener er fornuftige skridt på vejen til effektiv outsourcing – både i forbindelse med korte udviklingsprojekter og længere samarbejde om udviklingsopgaver.

1. Tag stilling til, hvilket land du vil outsource til

Forskellige lande er lig forskellige kulturer. Afhængigt af dit projekt kan nationale præferencer have betydning for dit valg af partner. I forhold til nogle projekter er det vigtigt med stor indsigt i din virksomheds udfordringer, og her er det eksempelvis en god idé at vælge en partner, hvis kultur ligger tæt på den skandinaviske.

2. Vælg den rigtige partner

Når du skal finde den rigtige sourcing-partner, minder processen i høj grad om den rekrutteringsproces, du skal igennem for at finde en ny medarbejder. Ligesom med rekruttering handler outsourcing-samarbejdet i høj grad om kemi og intern forståelse. Derudover er det vigtigt, at du husker at tage højde for partnerens erfaring med teknologier, værktøjer og processer, som matcher din virksomheds behov. Hvis det er en projektopgave, du outsourcer, bør du sikre, at partneren har erfaring med lignende projekter og udviklingsopgaver. Og naturligvis skal du, ligesom når du ansætter en person, huske at spørge efter referencer.

3. Få professionel hjælp til kontrakten

Få professionel hjælp, når du skal skrive kontrakt med en outsourcing-partner. Der er mange faldgruber. Er din kontrakt fx skrevet i henhold til dansk lovgivning? Eller er det loven i partnerens land, der gælder? Sørg også for, at der foreligger nedskrevne aftaler om, hvem der er dine kontaktpersoner hos partneren, så der er rene linjer i det daglige samarbejde.

4. Undersøg sprogforhold

Kan du kommunikere direkte med de mennesker, der arbejder på dit projekt? Eller skal du igennem en projektleder eller en tolk? I nogle projekter er det en stor fordel, at du kan tage telefonen og ringe direkte til en udvikler. Undersøg derfor sprogniveauet fra bund til top i den organisation, du skal arbejde sammen med.

5. Billigst eller mest værdi?

Outsourcing handler oftest om at spare på omkostningerne. Derfor bliver partneren typisk udvalgt på baggrund af pris. Men husk også at tage højde for elementer som kvalitet, leveringstid og mulighed for skalering af projekter. Outsourcing handler nemlig ikke kun om at spare penge – det handler også om at skabe værdi. Derfor er der stor forskel på, om du vælger et klassisk black-box-projekt eller et dedikeret team, når du vil outsource – læs en sammenligning af de to metoder i mit tidligere blogindlæg.

6. Lær din partner og udviklerne at kende

Når kontrakten er underskrevet, og samarbejdet indledes, er det vigtigt, at du, partneren og dine sourcede udviklere lærer at samarbejde. Eksempelvis kan det være en god idé at besøge det land og de mennesker, der skal arbejde på dit projekt. Alternativt kan du invitere udviklerne på besøg i din organisation, så de får et indblik i kulturen hos jer. Sørg også for at arrangere løbende evaluering og opfølgningsmøder for at sikre et tæt samarbejde.

7. Læg en klar plan

Sørg for, at der foreligger en klar og tydelig plan for eksempelvis overdragelse af viden, deadlines og del-leverancer. Sørg så for, at planen er dynamisk og kan korrigeres efter dine behov. Det er langt lettere for både partneren og dig, hvis der er udarbejdet præcise planer gennem hele processen.

8. Få styr på ejerforhold

Hvem ejer den viden og erfaring, der opbygges hos din outsourcing-partner under et projekt? Og er der klarhed omkring dit ejerskab af de produkter, der udvikles? Sørg for at have klare aftaler om, hvordan man håndterer ejerskab. Og sørg også for, at du kan udnytte viden og erfaring opbygget hos partneren til senere projekter. Læs mere om ejerskab og domæneviden i mit tidligere blogindlæg.

9. Hav fokus på tiden efter afslutning

Man kan blive så fokuseret på at få et projekt afsluttet, at man helt glemmer livet bagefter. Husk at overveje support på produktet samt videreudvikling og rettelse af fejl. Hvis du glemmer at tænke de efterfølgende scenarier igennem kan det være, at de folk, som sidder med kompetencerne og den rette viden til at videreudvikle dit produkt, ikke er til rådighed, når det går op for dig, at du har brug for dem.

10. Husk ressourcerne hjemme

Outsourcing handler om at få andre til tage del i eller helt at løse en opgave for dig. Derfor glemmer man nogle gange, at der også skal bruges ressourcer hjemme i virksomheden til for eksempel projektledelse, evaluering og opfølgning. Sørg for at have rollefordeling og allokering af ressourcer på plads, før projektet sættes i gang. I mit forrige blogindlæg om TCO ved outsourcing kommer jeg nærmere ind på de interne opgaver, der er forbundet med outsourcing.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger