I denne debattråd udtrykker skribenten alene deres egen holdning om emnet. Hold venligst vores debatregler i tankerne hvis du ønsker at deltage i debatten.

Blokering af "thepiratebay.se"

1
11. april 2012 kl. 15:38

Jeg skriver, og håber at få respons, i egenskab af min stilling som netværksansvarlig hos en lokal københavnsk internetudbyder.

Grunden er, at jeg i et brev fra Rettighedsalliancens Advokat, er blevet anmodet om at - "udvide blokeringen af adgangen til The Pirate Bay, således at denne også omfatter www.thepiratebay.se og dertil hørende undersider og subdomæner." Der henvises i øvrigt til det fogedforbud (http://tinyurl.com/dya6xsx) der i 2008 pålagde det daværende Tele2, at forhindre deres kunders adgang til "thepiratebay.org". Et fogedforbud der blev stadfæstet af Højesteret i maj 2010.

Jeg har, i lighed med de fleste andre (måske alle?) danske internetudbydere indført den DNS-spærring der blev anbefalet i den oprindelige dom, sådan at de af mine kunder, der anvender vores dns-servere, i stedet for at ende på "thepiratebay.org", bliver dirigeret til en side med oplysninger om hvorfor de ikke må det.

Jeg synes dog ikke, at der i den oprindelige dom er noget der entydigt retfærdiggør, at jeg nu skal forhindre mine kunders adgang til "thepiratebay.se"?!
Selvom det er åbenlyst for enhver, at "thepiratebay.se" er identisk med "thepiratebay.org", så er det vel strengt taget ikke op til andre end vores domstole at afgøre netop det?
Jeg kan godt, fra Rettighedsalliancens synspunkt, se det uholdbare i, at The Pirate Bays bagmænd kan skifte domænenavn, og derved unddrage sig den spærring der er blevet os Internetudbydere pålagt. På den anden side, er det jo netop domænet ”www.thepiratebay.org” der blevet påbudt spærret. Havde man omvendt valgt at lægge fokus på indholdet, var man jo endt op med en ladeport af spærringsmuligheder, og måtte spærre for betragtelige dele af internettet. Man kunne også forestille sig, at man skulle spærre for tjenester oprettet af bagmændene bag The Pirate Bay. Men de kan jo stå bag sider, hvor indholdet er helt i overensstemmelse med almindelig forretningspraksis.

Hvad er jeres mening om dette, og er der nogen med juridisk indsigt, der kan sige noget fornuftigt om det?

Med Venlig Hilsen Anders Dahl

settingsDebatindstillinger
2
30. april 2012 kl. 23:43

Hej Anders. Jeg sidder tilfældigvis lige og afslutter min juridiske Bachelorafhandling, omhandlende lige præcis thepiratebay, og ophavsret på nettet. Jeg kan fortælle dig, at du ikke behøver sætte blokering på thepiratebay.se. Der var for et par år tilbage nogle lignende sager, hvor daværende TELE2 fik nedlagt fogedforbud og påbud om, at hindre adgangen til hjemmesiden www.allofmp3.com, dette valgte de at følge uden kæring til Landsretten, idet denne hjemmeside tydeligt formidlede ophavsretligt beskyttede musikfiler. Dette fogedforbud valgte (alle) internetudbydere dengang at følge, og jeg vil gætte på i også selv har blokering på denne side.

allofmp3.com tog dengang konsekvensen af fogedforbuddet, og ændrede deres domænenavn til www.mp3sparks.com, et lille års tid senere fik TELE2 endnu et fogedforbud og påbud om at hindre deres kunder i at komme på denne hjemmeside.

Situationen er den samme i denne sag, med den ene forskel at thepiratebay.org og thepiratebay.se fungerer som en hjemmeside der formidler Torrent filer, som ikke indeholder noget ophavsretligt beskyttet materiale, men udelukkende informationer om, hvor andre brugere af et peer-to-peer netværk befinder sig.

Pointen er: lad være med at oprette blokering til thepiratebay.se, ved det er bekosteligt for jer som internetudbyder, når i skal vedligeholde en evt. DNS-blokering. Og jeg er sikker på i gerne vil give jeres kunder så mange muligheder som muligt.

Dog er det meget muligt at der allerede senere i år bliver nedlagt fogedforbud og påbud om at hindre kunder adgang til netop thepiratebay.se, dette vil sikkert blive nedlagt til Telenor, og så må i jo tage det til den tid.

Håber mit svar var til hjælp.

mvh. Kristian Iversen stud.Ha(jur.)