Senest kommenterede indhold

Af Benny Amorsen 
Re: Hjælpepakker er ikke magiske

Gang det op og fortæl at du stadig foreslår at lukke samfundet ned i 5 måneder.


Regeringens plan medfører en nedlukning i 5 år. Deres egen kalkulation siger at R vil øges til over 1,2. Det betyder at efter relativt kort tid (måske en måned, måske to) vil den begrænsede oplukning medføre at hospitalerne bliver overbelastet, og så skal der lukkes igen.

Af Rasmus Madsen 
Og det forsætter...!

Vi må erkende at danskerne forsætter sit indtog på den store Counter-Strike scene :)

En ting er Astralis men også de mindre danske hold gør sig virkelig godt bemærket ude i verdenen! Samtidig har vi massere af danske spillere og coaches som styre de mest elskede hold ude i den store verden.

Fx er det de færreste der ved at coachen af det tyske hold, mousesports, også er dansk! Allan Petersen aka 'Rejin' gør det sku godt: https://emanager.gg/en/csgo/players/rejin/biography

Vi gælder os til at se meget mere fra danskerne :)

Af Benny Amorsen 
Re: Omvendt rationale

Det er sundhedsfagligt supporteret, at vi skal maksimere arealet under den grønne kurve. Uden at kurven bliver rød. Indtil en vaccine eller kur ankommer.


1% af arealet under den grønne kurve består af døde mennesker. Det er dybt uansvarligt at maksimere arealet under den grønne kurve.

Af Benny Amorsen 
Re: Hvad brokker Yoels sig egentlig over ?

»I og med at det ikke længere er muligt at inddæmme og bekæmpe virus, er målet med Sundhedsstyrelsens strategi og regeringens politik at hjælpe Danmark gennem denne epidemi, uden at sundhedsvæsenet og samfundet knækker over,«

Jeg har ærlig talt fortsat tillid til en højt kvalificeret faglig direktør for infektionsberedskab hos Statens Serum Institut.


Det synes jeg ikke du bør have. Han bliver ansvarlig for at mindst 30.000 ekstra dør, hvis politikerne ellers bliver ved med at høre på ham.

Han taler jo lodret usandt. Vi VED det er muligt at inddæmme og bekæmpe virus, Kina gjorde det. Og deres udgangspunkt var 10 gange værre end Danmarks er nu.

Jeg forstår ikke at folk stoler på en person hvis helt centrale tese er i åbenlys modstrid med virkeligheden.

Af Benny Amorsen 
Re: Hvad brokker Yoels sig egentlig over ?

@Benny Amorsen - dit tredje alternativ falder vel dybest set ind under kategorien - sundhedsvæsnet kan følge med = grøn kurve ;-).


Mit alternativ er væsensforskelligt på den måde at i mit alternativ dør der 30.000 færre. Det er en procentvis større forskel på dødsfald end mellem den grønne kurve og den røde kurve.

Af Ebbe Hansen 
Re: Den inverse situation er værre

Nej, det er ikke værre. Princippet om hellere 10 skyldige der går fri end en uskyldig der bliver dømt, gælder også her.
At den slags fejl bare ikke må ske er noget andet. Men mon ikke de som sædvanlig finder en mindelig løsning uden rullnde hoveder og uden at ansvarlige udpeges.

Af Bjørn Rosell 
Re: Grafernes virkelighed

Det er ikke korrekt at rapporterne mangler disse tal. Kurverne viser netop antal på intensiv samt antal på almindelige hospitalspladser - over tid, og med fine farver for forskellige sandsynlighedsintervaller. Meget fint. Det fremgår blandt andet et der er 50% chance for at det vil toppe med 264 på intensiv, hvis social afstand bibeholdes.

Hvad, der er dogdy er til gengæld at de ikke har vist graferne for hvordan det ville se ud, hvis vi fortsatte med de nuværende restriktioner. Så vi kan ikke sammenligne direkte. De skriver bare: "Ud over disse modeller har vi også kørt et scenarie, hvor de nuværende restriktioner fortsættes. I dette scenarie opnås en lavere belastning end i scenariet med social afstand". Ja-tak. Det kunne vi godt regne ud...

En anden bemærkelsesværdig ting er at de i modellen går ud fra at børn smittes lige så nemt som voksne: "Børnenes rolle i spredning af COVID-19 er kritisk at forstå, især da scenariet involverer åbning af børnehaver og skoler. I de anvendte modeller er det antaget, at børn smittes og smitter på samme niveau som andre aldersgrupper på baggrund af et studie, som har vist, at børn og voksne ved kontakter med en COVID-19 patient har samme risiko for at blive smittet (Bi et al, 2020, Gudbjartsson et al. 2020))." Men det nye islandske studie giver håb om at dette ikke er tilfældet. Og i så fald kan vi forvente bedre tal end modellerne har spyttet ud.

En tredje bemærkelsesværdig ting er at de i modellerne går ud fra engelske forhold i børnehaver og vuggestuer, hvor der er markant færre børn: "I modellen benyttes de engelske kontakttal, som forventes at ligne de danske forhold under forudsætning af at der indføres særlige tiltag: Vuggestuebørn samles i mindre grupper (5-6 børn) som holdes adskilt samt større fysisk adskillelse mellem børn i vuggestuer og børnehaver, fx ved at sikre, at der er færre børn i det enkelte lokale, og at børnene opholder sig mere udenfor – under hensyntagen til, at grupper af børn ikke blandes". Der er ingen indikation af hvor meget det hele skrider, hvis ikke dette overholdes.

Af Yoel Caspersen 
Re: Grafernes virkelighed

Yoel ville gerne have nogle flere tal at regne med. Det får vi ikke, men vi får nogle flere grafer: https://www.ssi.dk/-/media/ssi-files/ekspertrapport--matematisk-modeller...

Det er meget fint, men der står intet om, hvor mange døde og skadede, vi skal forvente på baggrund af genåbningen af skolerne.

Så enten holdes det skjult for os, eller også indgår det ikke i statsministerens beslutningsgrundlag.

Jeg ved ikke helt, hvad der er værst.

Af Ditlev Petersen 
Re: Den inverse situation er værre

Jeg tror, jeg er uenig. Altså gamle damer kan vel godt være bagmænd, og plejehjemsbeboere er næppe vidner til gadeskyderier ret tit. Så en hel del yngre og midaldrende personer er uden grund blevet mærket som suspekte. Om det har medført ubehageligheder, ved vi ikke. Men det kan jo også få politiet til at spilde en masse tid på efterforskning af den hårde bandekriminalitet i Hvilsager. Som altså er et fantom. Blev nogen f.eks. overvåget på grund af en nummerforveksling? Har jeg måske stået som mulig bagmand for kvindehandel?

Spekulerer på, om man skulle kræve pc-kørekort i politiet? Og om det ville hjælpe?

Af Ditlev Petersen 
Jeg tør ikke nævne det,

men når lægerne nu hele tiden bliver overrasket og ikke kan forstå, hvad der sker, hvorfor nogle kollapser, selv om de egentlig er unge og i god form, hvordan pokker skal denne elektroniske Lapis Philosophorum dog fungere? Kan den se, at ham her spiser pizza, så han er risikopatient, mens ham her kører på rulleskøjter og spiller counterstrike, så han er sikker nok?

Altså som eksperiment er det fint nok, man kan højest risikere at blive klogere.

Af Martin Slot 
Re: Analyserne er ikke retvisende

However, we did not see a sudden drop in Firefox traffic when they implemented this.

Skal vi ikke lige have hele sandheden med når nu du gerne vil have sandheden frem :)

Af Helge Svendsen 
Den inverse situation er værre

Jeg er sikker på, at betjentene godt kan regne ud, hvis der lige pludselig er en ældre dame på et plejehjem, der uforvarende er rodet ind i en narko sag.

Det er værre den anden vej rundt, hvor folk der HAR forbindelse til en sag taber deres tilknytning, og derfor måske overses mhp en eventuel retsag.

Af Lars Christensen-b 
Pseudo?

Sjovt de vil anvende pseudonymiseret data og ikke som i Norge, hvor de er anonymiserede.

Ville godt vide hvilken data, der kan sættes i sammenhæng med brugeren af app’en.

Af Mads Johansen 
Grafernes virkelighed

Yoel ville gerne have nogle flere tal at regne med. Det får vi ikke, men vi får nogle flere grafer: https://www.ssi.dk/-/media/ssi-files/ekspertrapport--matematisk-modeller...

Så mangler vi de vigtigste tal: Antallet af intensiv pladser og antallet af hospitals pladser generelt.

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Hensyn til de svage?

"Af retningslinjerne for både daginstitutionerne og skoleområdet fremgår det, at hvis man bor i husstand med en person, der er i særlig risiko, så kan man som udgangspunkt godt komme på arbejde eller i skole alligevel – noget, som flere forældre har udtrykt bekymring for."

Hvor er det med at passe godt på de udsatte grupper blevet af?
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-04-07-skoleelever-skal-sidde-to-mete...

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Re: Omvendt rationale

Det bliver sagt igen og igen, at det ikke er en strategi at opnå herd immunity.


Jeg tror ikke, der er ret mange - heller ikke eksperter - som tror på, at det ikke er flokimmunitet, man går efter, Martin Dahl.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7743260/L%C3%A6s-hv...

Men uanset om det, er det, der er målet, så er det det, der gøres.

Af Jørgen Larsen 
Re: Hjælpepakker er ikke magiske

@Anne-Marie Krogsbøll - Det har aldrig været regerings politik og det har den åbent sagt. Dette er en vanskelig balancegang mellem sundhed og økonomi. Jeg har svært ved at se, at det kan være anderledes.

Af Martin Dahl 
Omvendt rationale

Anne-Marie Krogsbøll:

man kalkulerer jo direkte med at smitten skal øges

Det bliver sagt igen og igen, at det ikke er en strategi at opnå herd immunity.

Det som er rationalet er, at sålænge vi har kapacitet til behandling, så er det ønskeligt at lukke mere op.

Det er en sundhedsfaglig vurdering, at det er forsvarligt at åbne mere op.

Hertil kommer argumentet, at hvis det på et senere tidspunkt skulle blusse op igen, så vil konsekvenserne være mindre, hvis vi allerede nu, under sundhedsfagligt støttede omstændigheder har haft åbnet mere op.

Det er sundhedsfagligt supporteret, at vi skal maksimere arealet under den grønne kurve. Uden at kurven bliver rød. Indtil en vaccine eller kur ankommer.

Og det er ikke det samme, som at sætte herd immunity som mål, eller at ønske øget smitte.

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Re: Hjælpepakker er ikke magiske

Har du set interviewet med Dalgaard, Martin Dahl? Som jeg forstår ham, siger han mindst to ting:

  • det bør være det sundhedsfaglige, der styrer - ikke økonomien.
  • vi har råd til det, og det vil være alt for dyrt at risikere opblussen og fornyet nedlukning.

Min pointe er, at en kombination af det norske strategi-forslag og Dalgårds tilgang er realistisk og langt mere menneskelig. Ligeså realistisk som det, man gør nu, hvor risikoen for genopblussen er overhængende - man kalkulerer jo direkte med at smitten skal øges.

Af Martin Dahl 
Hjælpepakker er ikke magiske

@Anne-Marie Krogsbøll det er også fint at økonomien kan bære hjælpepakker til trecifrede milliardbeløb. Men der er forskel på hjælpepakker og omkostningerne for det samlede samfund.

Jeg har ikke set bud på beregningerne for hvad det koster hvis vi lukker helt ned og indfører udgangsforbud.

Men bare lige som en servietberegning, så er der 6000 frisører i Danmark, som lad os sige omsætter for 40.000 per måned.

Det er en kvart milliard per måned, bare for frisører.

Gang det op og fortæl at du stadig foreslår at lukke samfundet ned i 5 måneder.

Det vil være for dyrt at risikere genopblomstring af epidemien - billigere at undgå at risikere genopblussen

Hvorledes er dette bakket op? Vi håndterer i forvejen 1.500 årlige tilbagevendende influenza dødsfald. Og det er tragisk, men det er desværre et livsvilkår med vira.

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Re: Hvad brokker Yoels sig egentlig over ?

Mølbak er blevet banket på plads - må ikke sige det forbudte ord - ganske som han for et par uger siden ikke måtte sige, at børn ikke skulle have legeaftaler pga. smitterisikoen:
https://www.weekendavisen.dk/2020-14/samfund/det-tabuiserede-ord

Hvad er der i øvrigt blevet af hans bekymring for børns leg? Smitter det ikke mere?

Af Bjørn Rosell 
Politisk valg

Man kan udtrykke det sådan, at det er meget bekvemt for Mette Frederiksen at hun har sundhedsmyndighedernes ord for at flokimmunitet er uundgåeligt. Så kan det ikke gøres bedre end at gå efter den grønne graf. Hvis ikke myndighederne havde bekendtgjort dette, ville hun stå med ansvaret for et politisk valg.

Men det ER et politisk valg. Og det er det, de ikke må løbe fra.

Af Jørgen Larsen 
Re: Hvad brokker Yoels sig egentlig over ?

@Benny Amorsen - dit tredje alternativ falder vel dybest set ind under kategorien - sundhedsvæsnet kan følge med = grøn kurve ;-).

Hvad har Kåre Mølbak så helt præcist givet udtryk for?

"»helt overordnet godtager jeg ikke præmissen om flokimmunitet som en strategi. Flokimmunitet er et begreb fra infektionsepidemiologien og ikke en sundhedsfaglig strategi«.

»I og med at det ikke længere er muligt at inddæmme og bekæmpe virus, er målet med Sundhedsstyrelsens strategi og regeringens politik at hjælpe Danmark gennem denne epidemi, uden at sundhedsvæsenet og samfundet knækker over,«

»Nogle lande lægger mere vægt på generelle foranstaltninger, der kan nedsætte smittetryk. I andre lande har man det udgangspunkt, at det stadig er muligt at identificere særlige smittekæder og forsøge at begrænse disse med klassiske principper som (selv)isolation af sygdomstilfælde og karantæne af kontakter. Den danske strategi har elementer af begge dele, og har indtil videre vist sig effektiv,«

»Når man åbner op, vil der være mere aktiv testning og inddæmning af smittekæder. Men samtidig er det en illusion at forestille sig, at man kan undgå smitte i det hele taget. For hvert tilfælde, der kommer i kontakt med et sygehus, er der måske 20 gange flere tilfælde ude i samfundet. Nogle har symptomer, andre ikke. Det er en umulig opgave at finde alle disse,«

»I de asiatiske lande, der i starten havde held med at inddæmme, ser man nu, at smitten kommer tilbage. Så der er noget basal biologi, som det desværre ikke er muligt at regulere sig ud af rent politisk. Men naturligvis kan man italesætte det på forskellig vis«

»Det som i sidste ende vil begrænse smittetrykket, er en opbygning af immunitet i befolkningen eller ændringer i virus, så smitsomheden reduceres. Vi ved endnu ikke nok til at sige, hvornår eller hvordan denne ligevægt mellem immunitet og virus forekommer, men det vil tage lang tid. Det er klart, at en vaccine kan fremskynde denne ligevægt. En vaccine har dog stadig lange udsigter,«

Reference: https://ing.dk/artikel/kaare-moelbak-praeciserer-flokimmunitet-ikke-stra...

Jeg har ærlig talt fortsat tillid til en højt kvalificeret faglig direktør for infektionsberedskab hos Statens Serum Institut.

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Re: Det modsatte

Det sidste link til Lippert indeholder det væsentlige: Det vil være for dyrt at risikere genopblomstring af epidemien - billigere at undgå at risikere genopblussen.

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Re: Det modsatte

Jeg undskylder - jeg blandede overvismanden sammen med denne:
https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7729421/Hj%C3%A6lpepakker-for...

Af Jacob Gorm Hansen 
Re: Sats paa forskning og uddannelse

Folk flygter allerede fra Trump og det antividenskabelige og racistiske klima og de hoeje leveomkostinger i tech-metropolerne, og det bliver kun vaerre nu efter at corona har lagt landet oede og arbejdsloesheden specielt for nyuddannede ph.d.'er kommer til at eksplodere. Mange store universiteter har allerede aflyst aarets indtag af nye adjunkter og er endda ved at kalde deres ansaettelstilbud tilbage. Derudover er der ogsaa mange gode nyuddannede ph.d.'er i Europa, som nu maa droppe planen om tenure track i USA, fx er der mange gode AI-folk i Amsterdam og paa de gode engelske universiteter.

Jeg er enig i at det er et problem at der ikke er nok store firmaer i DK/EU, og at dem der er ikke er gode nok til at suge startups ind. I Silicon Valley er der et par haandfulde firmaer som virker som sorte huller og opkoeber alt omkring sig, dem mangler vi her, men det kan EU altsaa ikke fixe med tilskud eller raadgivning. Heldigvis bliver markedet for startups gradvist mere internationalt, saa det er ikke laengere helt umuligt at lave en exit i fx Koebenhavn, hvor der er firmaer som er blevet koebt af baade Apple og Facebook.
Coronakrisen vil muligvis ogsaa betyde at remote-only startups faar lettere ved at exit'e til udlandet.

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Re: Det modsatte

Her er i hvert fald hans optimistiske vurdering:
»Jeg hører til optimisterne i forhold til, at genopretningen kan ske hurtigere end i 2008. Den krise var frembragt af en lang række ubalancer rundt omkring i verden også i Danmark omkring huspriser og andet. Min forventning vil være, at genopretningen efter corona-krisen vil gå hurtigere end efter finanskrisen, men det umiddelbare stød kan godt ende med at være sammenligneligt«, siger han.

https://politiken.dk/forbrugogliv/art7736004/%C2%BBDanskere-vil-holde-p%...

Jeg leder videre efter resten...

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Re: Det modsatte

Jeg er i fuld gang med at finde linket til overvismanden, Martin - lige nu kniber det, selv om jeg troede, jeg havde gemt det.

Det er muligt, at jeg har blandet ham sammen med denne:
https://www.berlingske.dk/kronikker/professor-nu-maa-regeringen-klart-va...

Men jeg har ikke opgivet, for jeg synes bestemt, at han har været ude og sige den slags - vist nok i Politiken - for et par uger siden. Når/hvis jeg finder det, kommer det straks ud. Ellers må jeg konstatere, at min hukommelse har svigtet mig her.

Af Benny Amorsen 
Tak Yoel

Jeg vil gerne takke Yoel for at udtrykke præcist hvad som er i vejen med regeringens strategi. En strategi som de i øvrigt deler med de fleste andre lande i den demokratiske verden.

Yoel og jeg har meget forskellige politiske ståsteder, men jeg er fuldstændig enig i indlægget.