Hvilken open source-relevant ting er der sket i 2007 I gerne vil fremhæve og hvad tror I vil ske i 2008 af store open source-ting?

#1 Flemming Sørensen

Jeg synes det har været lidt dødt i 2007, men jeg kan da sagtens have overset noget, idet jeg jo ikke i så høj grad interessere mig for Linux (eller for open source på Windows, for den sags skyld).

Én ting skiller sig dog positivt ud fra mængden af ikke-begivenheder, og det er Hollændernes fortsatte stærke fokus på åbne standarder, og på open source. De mener det alvorligt, og de er ikke bange for at lytte til dem der sidder med det, ude i det virkelige liv. Deres fokus er heller ikke kun rettet mod de største, for de har indset at de små sagtens kan have lige så meget at byde på, selvom bruger-antallet ikke kan følge med endnu. Heller ikke de alm. brugere i Holland overser open source. Det er mange arrangementer, og efter hvad jeg har hørt fra folk der er aktive, så er de altid godt besøgte.

I 2008 kunne man sagtens ønske sig at se noget af det samme, her i landet, men det er nok desværre ikke realistisk. Mere realistisk er det nok at vi kommer til at se en svag tilbagegang, idet der er for lidt fokus på den brugervenlige del af open source. Det hele går op i "hvorfor A er teknisk bedre end B", istedet for "hvorfor A er mere brugervenligt end B". Hvis vi kan gøre brugervenlighed til det primære fokus i 2008, så kan det ske store ting :-)

Imens de store spillere idag sætter fleksibilitet højre end brugervenlighed, giver det de små systemer en chance for at træde frem, og gøre opmærksom på deres eksistens. 2008 kunne meget vel blive året hvor nørder, og andre stærkt motiverede personer, lære at Haiku ikke kun er Japanske digte, og at Syllable ikke handler om stavelser.

Hvis jeg skulle kaste et blik på Syllable, som jo nok må siges at være mit område, så vil jeg tippe på at Syllable Server bliver mere brugervenlig, men samtidig risikere vi at Syllable Desktop flytter sig tættere på Server, for at de kan integreres bedre, og det risikere at skabe splittelse, hvilket kan give konkurrenterne en svag kortsigtet fordel.

 • 0
 • 0
#2 Jacob Saaby Nielsen

Jeg så gerne at man i 2008 begyndte at skelne meget kraftigt mellem Open Source og Åbne Standarder, for nogen har vist fået galt i halsen at det er det samme.

Jeg så gerne en langt mindre hellig, og langt mere pragmatisk tilgang til emnet, med fokus på åbne standarder, ikke nødvendigvis open source.

For hvor open source mest er et spørgsmål om overbevisning, er åbne standarder vist utvivlsomt noget vi alle kan blive enige om.

Har vi åbne standarder, er det for såvidt fuldstændigt ligegyldigt og irrelevant om den software vi bruger er lukket eller åben.

Det er de data vi udveksler der i sidste ende er vigtige. Og det håber jeg at man i 2008 ender med at indse.

 • 0
 • 0
#3 Martin Otzen

Helt kort kan jeg beskrive det sådan, at jeg ville ønske det danske forsvar kom til fornuft, og sagde som det tyske. At ingen hemmelige oplysninger må håndteres af software de ikke her kildekoden til. Det er desværre så længe siden jeg læste at jeg ikke kan huske kilden.

 • 0
 • 0
#4 Leif Lodahl

Nu vi taler om at skelne ;-)

Jeg så gerne at vi får den konventionelle 'omverden' væk fra den forkerte opfattelse, at open source er noget mommandolinje-halløj som kun nørder kan finde ud af (undskyld alle I Linux/UNIX folk).

i 2007 har jeg set en meget positiv tendens, nemlig at open source software (OpenOffice.org, Firefox, ...) faktisk betragtes som et konkret og meget seriøst alternativ til proprietær software.

 • 0
 • 0
#5 Flemming Sørensen

Jeg er helt enig med dig (Leif), men jeg vil gerne have lov til at protestere over formuleringen "og meget seriøst alternativ til proprietær software". Jeg kan ikke se hvorfor Firefox er et alternativ til IE, eller hvorfor OpenOffice.org er et alternativ til MS-Office, når Ford ikke er et alternativ til Opel. Så længe i omtaler (open source) softwaren som anden-rangs produkter, så vil folk også opfatte det som sådan.

 • 0
 • 0
#7 Ville Witt

Jeg er glad for at openmoko telefonen nu er kommet med Wifi, GPS, herlig skaerm og! ...GPL!

Nu kan man have en telefon uden simlaas, uden firmware der bare ikke kan fikses, problemmer med at faa flyttet data, hardware man ikke kan bruge pga. lukket OS, ...

www.openmoko.com - de sender telefonerne paa gaden fra d. 5/7-08...

Inde paa wiki.openmoko.org kan man se MEGET mere - selve udviklingsprocessen er aaben. Man kan ogsaa faa CAD filerne til coveret og saa kan man jo lege hvis man ellers hved hvad CAD er.

En "lille" ting som kan saette skub i hele telefon markedet...

 • 0
 • 0
#8 Esben Damgaard

Du tog ordene ud af min mund :)

Faktisk kan man allerede bestille den via distributører i EU.

Men for at få rabat på en ordre har jeg lavet en google-gruppe, hvor man kan skrive sig op og diskutere hvad der er billigst: http://groups.google.com/group/freerunner-order-dk

Tja, og fremtiden for open source.. Jeg håber fokus kommer på image og brugervenlighed. At open source image'et ikke er noget man altid reklamere for, kan man prøve at gå ind på firefox.com og sætte en download igang. Nu har de noget du ikke aner er open source!

Heldigvis synes jeg brugervenligheden er kommet i meget mere i fokus end tidligere. Synes Ubuntu gør meget. Må sige at det godt nok aldrig har været lettere at sætte to skærme op, installere drivere oma. Men meget kan gøres endnu, men det føler jeg også nok skal komme.

 • 0
 • 0
#9 Jacob Saaby Nielsen

@Ville Witt: "En "lille" ting som kan saette skub i hele telefon markedet..."

Don't count on it. Det er udelukkende nørder og udviklere der går efter de ting du lige beskrev der.

Den gennemsnitlige bruger vil som oftest have en telefon der ser godt ud, og er god til de fokusområder den pågældende telefon nu har.

LG/Samsung/Nokia/S-E har sat gang i kamera telefon markedet.

Apple har til dels boostet og omdefineret smartphone markedet, og må siges om nogen at have bragt smartphone konceptet ud til alle.

Google rykker MÅSKE noget med Android, alt efter de enheder der bliver produceret.

Windows Mobile enhederne bliver bedre og bedre, men operativsystemet mere og mere non-standard fordi de forskellige operatører tweaker WM for at det kan virke efter deres egne ønsker.

Men OpenMoko i sig selv - not a chance in hell. Det er bare et stykke hardware med noget andre også er på vej med.

 • 0
 • 0
#11 Flemming Sørensen

Ja, så er 2008 et overstået kapitel, og jeg har ikke observeret de store begivenheder. Linux fik lidt positiv omtale, da Eee endelig nåede lille Danmark, og så har der været et par nye releases af allerede udbredt software, deriblandt Firefox og Open Office, men ellers ikke noget udover det sædvanlige.

Men i stedet for at kikke tilbage, kunne man også vælge at se fremad, og da det der er tættest på én selv, også er lettest at se, så kan det måske forklare de (for mig at se) manglende begivenheder, idet jeg har siddet begravet, og ikke haft tid til at se ud af vinduet, på verden udenfor. Verden kunne gå under, og Microsoft kunne udgive Windows som OSS (hvad mon der sker først?), uden at jeg ville have opdaget det, for i Syllable land har der været ballade, og i starten af i år er vi klar med en fork, under Dansk/Canadisk ledelse :-)

 • 0
 • 0