Af Hans Henrik Groth, Adm. direktør og grundlægger, CrossWorkers

Den kritiske mangel på kvalificeret IT-arbejdskraft går hårdest ud over det danske it-iværksættermiljø, som står svagest i kampen om de dyre specialister. Derfor går mange nye idéer til grunde allerede i opstartsfasen. Redningen kan i mange tilfælde hedde offshoring for mange af de it-iværksættere, der ellers forgæves venter på at skyde væksten i gang.

Jeg har set mange eksempler på, at ellers driftige og lovende iværksættere har måttet bøje nakken og droppe drømmen, fordi it-udfordringerne har været for store. Og omvendt kan jeg mange eksempler på, at netop offshoring har været løsningen og det, der har gjort forskellen. Min årelange erfaring bygger på arbejdet med virksomheden CrossWorkers, hvor vi hjælper danske virksomheder med it-udvikling på distancen. Veluddannet personale i Egyptens hovedstad Kairo er personligt knyttet til virksomheder i Danmark, der professionelt og særdeles konkurrencedygtigt får løst opgaverne af folkene i Kairo. Fordelene er ikke mindst oplagte for iværksættere.

Fremskrivninger viser, at der i 2030 vil der mangle 19.000 dataloger, softwareudviklere og programmører i Danmark. Andre tal viser, at der om fem år kommer til at mangle op mod 30.000 app-udviklere. Danske universiteter har kun marginalt øget optaget på it-uddannelserne, og det er slet ikke nok til at mætte virksomhedernes efterspørgsel.

It-startups har sjældent de fornødne økonomiske ressourcer til at konkurrere med større virksomheder om it-specialisterne. Min oplevelse er, at mange it-startups knækker nakken allerede i udviklingsfasen, fordi der ikke er adgang eller økonomi til dygtige udviklere, der kan tage sig af rugbrødsarbejdet, mens iværksætteren fokuserer på forretningen. Her er offshoring-løsningen effektiv, fordi den i Kairo rummer et miks af at være prisbillig og en meget veluddannet arbejdskraft.

Der er meget at spare ved at vælge Offshoring, men det kan ende med at blive en dyr affære, hvis man ikke tager de rigtige forholdsregler fra starten. Især når man er en startup, der ikke har råd til at risikere en masse kapital.

Som det første skal man være opmærksom på rejsetiden til offshore-destinationen og overveje, om tidszonen fungerer for teamet. Kommunikation er helt essentiel for, at Offshoring-løsningen skal lykkes. Derfor skal man også sikre sig, at der ikke er for store sproglige eller kulturelle barrierer, der kan komme i vejen for samarbejdet. Når det går godt, er der som tommelfingerregel en besparelse på to tredjedele af, hvad det koster at have en dansk udvikler ansat, og bindingen vil som regel være begrænset.

CrossWorkers har assisteret flere danske startups gennem Offshoring-junglen, og gevinsten er til at få øje på, når man gør det ordentligt – mens en it-medarbejder i Kairo koster under 20.000 kroner om måneden, vil lønudgiften til en dansk udvikler med samme kompetencer ofte overstige 50-60.000 kroner.

Egypten er godt forsynet med it-arbejdskraft. I Kairo uddannes der hvert år omkring 50.000 it-kandidater. Det er flere, end der uddannes i hele Norden. Kairo er kun én time fra den danske tidszone og egypternes engelsk-kundskaber er høje.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere