Jeg er en af de piger som trives så godt i it-branchen at jeg frygtelig gerne vil dele oplevelsen med andre - og gerne andre piger.

Men hvad kan man gøre for at tiltrække kvinderne til branchen?

Jeg har personligt mange svar hvoraf det vigtigste nok er at vi skal huske at fortælle hvor spændende vores arbejde er til et bredere publikum end lige folk som er i branchen i forvejen. Jeg selv bruger it-campen for piger i Århus <www.alexandra.dk/it-camp&gt; til at komme ud med mit budskab.

Et andet svar jeg har er at man skal lade være med at dumme branchen/uddannelserne ned og så tro at det tiltrækker kvinderne - det er lidt en arrogant holdning efter min mening. Og det er en holdning jeg oplever i min hverdag - "jamen vi pillede alt det svære matematik og kode ud af it-uddannelsen og kaldte den noget med design, hvorfor er der så ikke nogen piger som søger ind på den?".

Jeg tror at mange flere kvinder tænder på at kunne gøre noget godt for andre og hvis man fokuserer på de ting man kunne gøre godt for andre mennesker med it, så ville man få flere kvinder på it-uddannelserne.

Men først skal man løse et lille problem der hedder "at være den eneste"-syndromet. Der er ikke mange piger som gider at være den eneste pige på en årgang af f.eks. dataloger og det forstår jeg godt. Det spotlys det medfører er ikke altid sjovt. Men sagen er jo at man sjældent er den eneste - der er ikke mange piger indenfor f.eks. datalogi, men der er som regel et par stykker på en årgang og pigerne har også noget at gøre med hinanden på tværs af årgange.

Det var bare mine umiddelbare tanker - hvad synes du?

Camilla Ellyton

Jeg er 100% enig i, at man bør satse på at fortælle pigerne hvordan man igennem IT også kan være med til at hjælpe andre. Det er selv en af de ting jeg virkeligt har savnet at få afvide mens jeg læste...
Da jeg selv startede min uddannelse var jeg både bange for at være den "eneste" men jeg var også aldeles bange for nørderne. Det lyder måske komisk, men tanken om at komme til at gå i klassse med 20 nørdede fyre med briller og opsmøg på bukserne gjorde at jeg virkeligt tænkte længe over det før jeg søgte ind. (Jeg blev så desværre nærmest den eneste pige, men det er jo en helt anden historie) Det er også en af de fordomme vi kæmper imod når vi gerne vil have pigerne ind.
Jeg syntes at IT-Camps er en super idé, men er bare bange for at de i virkeligheden kun tiltrækker de piger der måske i forvejen overvejde noget IT. Jeg tror virkeligt at det kommer til at kræve ben-arbejde at få pigerne op af stolene. Der skal desværre nok laves opsøgende arbejde på folkeskoler og gymnasier. Her tænker jeg så at man burde sende et par stærke IT-kvinder rundt og fortælle, men når jeg så tænker på min egen fordom bør man nok også sende en stærk IT fyr med dem :)

  • 0
  • 0
Therese Hansen

Jeg havde faktisk lidt den samme frygt som dig, Camilla, omkring it-campsne - nemlig at vi kun nåede de piger som allerede havde set lyset i it.

I løbet af den første time af campen måtte jeg sande at begrebet it ikke opfattes ens af teenagepiger og af mig og mine kolleger. It er for de fleste teenagepiger noget med Word og Excel - nok også fordi det er den slags it-undervisning de får på ungdomsuddannelserne. Flere af pigerne på dette års camp fortalte at de kom på campen fordi de havde fået gode karakterer i den slags it og de derfor ville se om det var noget for dem.

Men vi rykkede deres opfattelse markant - på campens anden dag om morgenen stod en af pigerne og sagde til tv2 news at hun ikke havde vidst hvilke muligheder der var i it, da hun kom på campen, men nu vidste hun, at det var det hun ville arbejde med! Og det var efter en dag med introduktion til hvad en it-forsker laver, en workshop omkring it i fremtidens hjem og en rundvisning i center for avanceret visualisering (CAVI).

Evalueringerne fra pigerne på campen viste i høj grad at de havde rykket sig fra ikke at se it som en karrierevej til at overveje it som en karrieremulighed - og det synes jeg gør campen til en enorm succes!

Jeg er dog helt enig i, at der også skal opsøgende arbejde til ude på skolerne. Og gerne i form af noget konkret it-arbejde, så de kan se hvad det går ud på. Forbilleder er selvfølgelig også vigtige, men jeg har aldrig set så stor forandring i opfattelse af it-branchen som da pigerne på it-campen fik stukket konkrete arbejdsopgaver i hånden og fandt ud af, at de godt kunne løse dem.

Jeg kan godt li' at du nævner den stærke it-fyr som også skal med ud og fortælle om it-arbejde. Og det er jo også en del af problemet - opfattelsen af it-folk som kun omfatter de virkelig nørdede, bebrillede, uhygiejniske, bebumsede, ildelugtende drenge er jo utilstrækkelig på alle måder. Der er ikke mange it-folk som passer på det billede. Det skal vi da gøre alt for at komme ud over.

  • 0
  • 0
Therese Hansen

Der kommer jo snart en mulighed for at vise de unge, at der også er kvinder i branchen og at de ikke bliver den eneste pige, hvis de vælger den karrierevej.

D. 6. februar 2008 løber it-natten af stablen og her håber jeg at også nogle af it-kvinderne stiller op fra it-firmaernes side.

Skal du deltage?

  • 0
  • 0
Inna Zelikmane Kauders

P.t. er lønningerne stigende for IT-folk, så gårsdagens "nørdede" drenge bliver kaldt for "ekstravagante" i stedet for, da grimme briller blev udskiftet med flotte designer-glas :-)

Jeg vil faktisk reklamere IT-uddanelsesteder netop fordi der er så mange flotte fyre :-) med så flot en fremtid :-)

  • 0
  • 0
Anne-Sofie Nielsen

Jeg fik min arbejdsplads overtalt til, at vi meldte os til it-natten i år, så jeg vil bestemt være at finde der. Vi får besøg fra to gymnasier i lokalområdet.

Jeg har også meldt mig som en af it-branchens "rollemodeller" og skal ud på et gymnasium i januar sammen med repræsentanter for andre videns-brancher. Eleverne skal arbejde med oplæg om bl.a. om de fleste videregående uddannelser fører til bestemte typer af jobs, vi paneldeltagere skal fortælle om vores uddannelses- og arbejdsliv og forhåbentlig komme i dialog med eleverne.

Der er masser af steder, man kan komme i kontakt med de unge, hvis man stikker næsen lidt frem... og det har jeg lovet mig selv at gøre, siden jeg gik i gymnasiet og nær havde fravalgt DTU pga. en meget lidt engagerende udsending derfra.

  • 0
  • 0