I et digitalt samfund som vores, skal noget af det helligste i vores demokrati, valghandlingen, selvfølgelig være digital. Eller skal den?

Jeg mener elektronisk valg, E-valg, er udemokratisk og utroværdigt.

Udemokratisk fordi det reducerer mekanismerne bag valghandlingen til noget de få kan deltage i. I dag repræsenterer valgtilforordnede et forholdsvist repræsentativt udsnit af vores samfund. Mange danskere kan deltage som folkets repræsentanter og legitimere valghandlingen. Hvis krydset flyttes fra et simpelt og entydigt stykke papir, til en indviklet digital cyklus, hvor man skal have en højere it-forståelse for at følge med, vil det kun være de få, der kan deltage og forstå. I valglovens paragraf 31 står: ”Enhver vælger har pligt til at påtage sig hvervet som valgstyrer eller tilforordnet vælger.”. Hvordan skal en vælger kunne dette, hvis det kræver flere års erfaring med It-sikkerhed at gennemskue processen. Det er udemokratisk.

Utroværdigt fordi det vil være de få, der kan forklare hvordan et tryk på en skærm, bliver til en stemme. Utroværdigt fordi der altid ville kunne skabes tvivl om valgresultatet nu også er det rigtige. Der vil altid komme historier om stemmemaskiner, der afgiver forkerte resultater. Sporene fra præsidentvalget i USA må da skræmme. Senest fra valget i 2012, hvor der stadig var mange problemer med digitale stemmemaskiner. Både i Tyskland og Holland er lignende forsøg blevet stoppet, på grund af problemer med sikkerheden. I dag er vores valg meget troværdige. Alle kan være med til at tælle stemmesedler op. Det er ikke svært for 3 valgtilforordnede af forskellige politisk observans, at blive enige om, hvor på papiret krydset står. Vil vi virkelig sætte den ellers høje troværdighed til valghandlingen og vores demokrati over styr? Et E-valg vil blive utroværdigt.

Det vil koste samfundet dyrt i tillid at indføre E-valg. Men det stopper ikke her. E-valg vil også koste dyrt i kroner. De nuværende foreslåede testordninger i bl.a. Aalborg og Odder, bliver dyrere at gennemføre end ved at papirvalg. Frederiksberg Kommune har meldt fra, fordi kommunen vurderede det som en ekstra udgift at gennemføre E-valg.

Andre offentlige It-projekter skræmmer også; POLSAG, Digital Tinglysning, Nationale Skoletests og Elektronisk Patientjournal er blot nogle få af offentlige It-projekter der enten er kørt helt af sporet og blevet lukket eller lever et skandaleramt liv. E-valg vil havne i samme boldgade.

Lad os fortsætte med at digitalisere den offentlige forvaltning, hvor det giver mening og forbedringer af produktiviteten. E-valg giver hverken mening eller bedre produktivitet. Det er hamrende udemokratisk og meget utroværdigt for vores demokrati.

Allan Nyhus, It-chef

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Peter Johan Bruun

I valglovens paragraf 31 står: ”Enhver vælger har pligt til at påtage sig hvervet som valgstyrer eller tilforordnet vælger.”. Hvordan skal en vælger kunne dette, hvis det kræver flere års erfaring med It-sikkerhed at gennemskue processen. Det er udemokratisk.

Den del af valgloven skal I så fald ændres til: "IT eksperter og krypteringskyndige er de eneste der kan bruges som valgstyrer og og tilforordnet vælger" ... jeg vil gerne bede om en lønforhøjelse tak :)

PS: Det første var ironi, den sidste sætning hersker der til stadighed tvivl om !

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere