Politikere kræver redegørelse for udbuddet af Sundhedsplatformen

Taberen anklagede regionen for at give vinderen - Epic og NNIT - en konkurrencefordel, viser aktindsigt fra Politiken

Region Hovedstaden og Region Sjælland ændrede på vurderingskriterierne undervejs i udbuddet, da den amerikanske it-koncern Epic og det delvist Novo-ejede firma NNIT tilbage i 2013 vandt ordren på EPJ-systemet til de østdanske hospitaler.

Det skriver Politiken.

Som Version2 tidligere har omtalt, vandt de to partnere, selvom de præsenterede et tilbud, der var dyrest, målt på Total Cost of Ownership. Den afgørende årsag til, at Epic og NNIT vandt var systemets evne til at understøtte klinikernes arbejde med bl.a. diagnoser, beslutninger, overblik, patientforløb og journalisering.

Læs også: Aktindsigt: Sundhedsplatformen vandt på it-understøttelse af dagligt hospitalsarbejde

Ifølge Politiken lå buddet fra Epic/NNIT over 200 millioner kroner dyrere i samlede omkostninger.

Forhold omkring vurderingskriterierne fik en af konkurrenterne til at klage over aftalt spil, viser en aktindsigt ifølge avisen. It-selskabet Cerner mente, at Epic og NNIT havde en uberettiget konkurrencefordel.

Der blev klaget over, at regionerne havde lagt for lidt vægt på pris, og at Region Hovedstadens øverste it-direktør indtil 2011, Jan Kold, nu arbejdede for NNIT.

Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden og blandt de øverste ansvarlige for it-projektet, som har ført til en markant fald i hospitalernes produktivitet, siger til Politiken:

»I løbet af udbudsprocessen bliver det klart, at funktionalitet og implementering er vigtigere end pris.«

Efter at sagen er kommet frem vil både Venstre og De Radikale i Region Hovedstaden have en forklaring på sagen.

Venstres regionsmedlem Martin Geertsen vil i første omgang bede embedsværket om en redegørelse, men han er åben over for at lade sagen undersøge af en uvildig advokat.

»Måske var der før i tiden en tendens til at kigge for meget på pris og for lidt på funktionalitet ved offentlige indkøb. Men man kan mildt sagt diskutere, om Sundhedsplatformen har virket godt nok i forhold til prisen,« siger Martin Geertsen til Politiken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Louise Klint

Jeg mener at der bør iværksættes en uvildig undersøgelse. Jeg mener at der er en række forhold og indikationer blandt de nye oplysninger, der er kommet frem, som taler for en nærmere undersøgelse. Sundhedsplatformen er en milliardinvestering med afledte økonomiske interesser. Jeg synes ikke det er tilstrækkeligt med (endnu) en redegørelse fra regionens administration.

En uvildig undersøgelse kunne bl.a. afklare:

1) Processen, der danner grundlag for Indstillingsnotatet Hvorfor involverer regionen 500 klinikere, som – over 2 dage, fra forskellige lokationer på Sjælland – sættes til at evaluere de 3 tilbudsgivere, når klinikernes vurdering i sidste ende ikke tillægges (afgørende) betydning?

Evalueringsnotatet (på 15 sider) var anonymt og der var ikke foretaget en opsummerende konklusion på klinikernes vurdering: At Cerner entydigt var den foretrukne, målt på alle 21 parametre. (Dette kom frem i foråret, ved pressens hjælp). Jeg synes det er relevant at se nærmere på processen, der fører til valget af Epic, i lyset af de nye oplysninger, samt involveringen af 12 evalueringsgrupper og et klinisk evalueringsteam, når resultatet blev som så. https://www.version2.dk/artikel/sundhedsplatformen-500-klinikere-foretra... + link i artiklen ^^ ”Aktindsigt…”

2) Indikationer på evt. interessekonflikter ang. Jan Kold og Claus Balslev. Ifølge Politiken arbejder begge i dag for NNIT, men har været kolleger i Region Hovedstadens IT-afdeling fra 2006. Kold blev ansat i 2001 (daværende Kbh.s Amt) hvor han året efter blev chef for IT-afdelingen og dermed chef for Balslev, som kom dertil i 2004. Som nævnt i artiklen og hos Politiken var Jan Kold IT-direktør i Region Hovedstaden frem til efteråret 2011, hvor han skifter til NNIT, der har varetaget IT-driftsopgaver for Region H siden 2007. Kolds åremålsansættelse udløber daværende efterår, mens regionen foretager indledende undersøgelser af markedet for leverandører af et nyt sundheds-IT-system. Som vicedirektør i NNIT bliver han fra starten ansvarlig for at etablere er forretning på sundhedsområdet. 11 dage efter sin tiltræden, efteråret 2011, kontakter han Epic (på den årlige branchekonference E-sundhedsobservatoriet, afholdt i Nyborg) og tilbyder sig/NNIT som underleverandør. På dette tidspunkt ved alle i branchen at Region Hovedstaden forbereder et stort udbud. Claus Balslev blev i 2012 programchef for Sundhedsplatformen, leder af den afdeling, som stod for at anskaffe IT-systemet. Varetager kontakten til leverandørerne, der byder på opgaven (herunder Kold og NNIT sammen med Epic, bl.a.).

Balslev er overordnet ansvarlig for indstillingsnotatet, der er den opsummerende konklusion på evalueringerne af tilbudsgiverne (link i artiklen ^^ ”Aktindsigt…”) som er sidste led i processen. Det notat, der udpeger vinderen af milliardordren og et notat, der blot skal godkendes af regionspolitikerne, så kan kontrakten med Epic underskrives. Det er i samme notat, at de 500 klinikeres entydige valg af leverandøren Cerner ikke tillægges nævneværdig betydning. https://politiken.dk/indland/art6343959/Regionerne-gik-efter-den-dyreste...

Jeg synes det giver god mening at grave et spadestik dybere. I lyset af sagens omfang og alvor. Se nærmere på processen omkring indstillingen, på baggrund af den korrespondance, Politiken har fremlagt.

Jeg er ked af, at det er kommet så vidt.

 • 4
 • 0
#2 Hans Nielsen

Det kan vel snart koste liv, eller dårligere livs kvalitet. Penge brugt til udredning af dette, kan vel ikke bruges på patienter.

Og hvis der feks. er en overhyppighed af infektioner eller genindlæggelser så bliver de ikke fundet. Og den eneste grund, til at de "gad" at rette op på dette problem, var at de ellers ikke fik penge.

"Det har været muligt at rette fejlene og finde den rigtige data, fordi man på afdelingen for en sikkerheds skyld besluttede at blive ved med at skrive fødslerne ind i det gamle IT-system, samtidig med at de skulle tastes ind i Sundhedsplatformen."

Denne dobbelte bogholderi er vel heller ikke billigt.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/vigtig-viden-om-foedsler-er-blevet-vae...

 • 0
 • 0
#3 Jesper Frimann

Øh, det har det helt sikkert allerede. Der er forskning på området, der viser 'Stærk evidens for sammenhæng' mellem underbemandede og stressede sygehusafdelinger og så f.eks. dødelighed for patienter.

Du kan f.eks. læse den her præsentation: https://teamarbejdsliv.dk/wp-content/uploads/Pr%C3%A6sentation-DSR-hoved...

Og så spørge dig selv om du tror at den valgte måde at implementere sundhedsplatformen, har haft en positiv eller negativ indvirkning på dødeligheden.

// Jesper

 • 1
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

Og man kan så også spørge sig selv, om de 30 mill. som er bevilget til Watson i Region Hovedstaden over de næste par år, kunne have gjort bedre gavn et andet sted?

Fra artikel i Politiken for et par dage siden: " »I Danmark er der opstået en helt bestemt måde at tænke på, hvor man kritikløst har lovprist det digitale potentiale, og hvor man har brugt fortællingen om dette potentiale til at retfærdiggøre store politiske it-beslutninger og investeringer."

"Han peger på, at vi ikke alene har undladt at spørge til dokumentationen. Vi har ligefrem aktivt lukket ørerne, når kritiske rapporter har sået tvivl om effekten af it i uddannelserne"

Ganske vist er artiklens hovedfokus uddannelsessystemet - men citatet gælder vist mange andre steder i det offentlige også? https://politiken.dk/indland/uddannelse/art6346774/Vi-lukker-%C3%B8rerne... (kræver abonnement)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere