Kryptografiprofessor købte ‘skrivemaskine’ for 750 kroner og solgte den videre for 340.000

Han vidste med det samme, der var tale om sjælden nazi-krypteringsmaskine.

Under et besøg på et loppemarked i rumænien gjorde en kryptografiprofesor et opsigtsvækkende fund. Han blev nemlig tilbudt at købe ‘en antik skrivemaskine’ for 750 danske kroner og slog straks til.

For som krypteringsintereseret genkendte professoren nazi-krypteringsmaskinen Enigma I, der blev brug af Nazityskland og dets allierede til at sende krypterede beskeder til hinanden og forskellige militære afdelinger. Det skriver reuters.com.

Læs også: Teleselskabs webformular misbrugt til at bombardere Version2 med smæde-mails

Senere satte professoren maskinen til salg ved auktionshuset Altmark, der inden hammeren lød fik presset prisen helt op på 45.000 euro svarende til 340.000 danske kroner.

Krypteringsmaskinerne er eftertragtede, da mange af dem blev ødelagt af tyskerne selv, hvis maskinerne risikerede at falde i hænderne på allierede.

Læs også: Trafikselskaber: Rejsekort-passagerer må selv opdage, når der er taget for meget for turen

Det tog de allieredes kodeknækkere, der blandt andre talte den britiske matematiker Alan Turing, flere år at knække krypteringen af Enigma. Nogle estimerer, at bruddet på krypteringen forkortede anden verdenskrig med mere end et år.

Enigma

Maskinerne fungerer ifølge tu.no ved at når man taster et bogstav ind på maskinen, lyser et erstatningsbogstav op, som i stedet skal noteres i meddelelsen.

Læs også: Aprilsnar: Datalogisk brøler - C er alligevel ikke Turing-komplet

Hvilket bogstav der vises afhænger af, hvordan maskinen er indstillet og det gav tyskerne trillioner af muligheder for krypteringsmønstre, så længe maskinerne er indstillet ens.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
Mikkel Mikjær

Jeg vidste ikke at danske kroner var gængs valuta på loppemarkeder i Rumænien? Er det redaktionen at Version2's målgruppe er for dumme til at forstå konceptet "Valuta"? og er intelligensniveauet i givet fald steget 3 linier længere nede? Eller er det bare praktikantens dag idag?

Martin Bøgelund

Jeg vidste ikke at danske kroner var gængs valuta på loppemarkeder i Rumænien?

Den gængse valuta i et dansk netmedie er - ganske forventeligt - danske kroner.

På et loppemarked i Rumænien handles der givetvis i Rumænske Leu, eller evt. i Euro. Prisen på 750 Kr kunne godt indikere et slagtilbud på 100 Euro for Enigma'en til ham professoren.

Hvis du ikke kan sove i nat uden at kende prisen i Rumænske Leu, vil jeg blot fortælle at Google er din ven. "750 DKK to RON" burde klare opgaven.

God fornøjelse - og bare spørg hvis Google-søgningen stadig volder problemer :-)

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017