Nyt system til 1,1 milliarder er ikke meget bedre end EFI

Skatteministeriet er ved at udvikle et nyt it-system til gælds­inddrivelse. Det kan stort set det samme som det dødsdømte EFI – som modsat manges opfattelse faktisk anvendes af Skat i dag.

Et helt nyt it-system skal inddrive gæld fra borgere og virksomheder til det offentlige i stedet for det skandaleramte EFI, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) stoppede i september 2015.

Det nye system udvikles helt fra bunden af it-selskabet Netcompany for Skatteministeriet og er budgetteret til 1,1 milliarder kroner. Men på papiret kan det teknisk ikke mere end det omstridte EFI-system, der løb op i 700 millioner kroner. Det viser en gennemgang af udbudsmaterialet foretaget af Inge­niøren, som efterfølgende er blevet bekræftet af kilder i bl.a. Skatte­ministeriet.

Ifølge Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet, er der ‘umiddelbart ikke nogen forskel på, hvad der står i det udbud, og hvad EFI kan i forvejen’.

»Så der er andre årsager til, at man vælger at bygge et helt nyt system,« siger han og understreger, at han udtaler sig på egne vegne.

Lukningen af det 700 millioner kroner dyre EFI, der er udviklet af it-selskabet KMD, skete, efter at Kammeradvokaten havde påpeget, at systemets forvaltning af løn­indeholdelse var ulovlig.

Men Søren Lauesen mener, at man i stedet kunne have ændret lovgrundlaget, så EFI kunne forvalte lønindeholdelse lovligt. Og herefter gennemføre de nødvendige ændringer i EFI. Sådanne lovændringer er i øvrigt også nødvendige for at få EFI’s afløser til at lave lønindeholdelse, påpeger professoren:

»Det virker som spild af penge, at man ikke fik lovliggjort det gamle EFI, så det automatisk kunne inddrive gæld, mens man ventede på det nye. KMD siger, at det var muligt.«

Situationen er i dag, at EFI – trods dødsdommen i 2015 – anvendes af over 1.600 medarbejdere i Skat og andre myndigheder. Omkring 80 flere, end før Skatteministeriet i 2015 valgte at standse ‘alle automatiserede inddrivelsesskridt via EFI’, som skatteministeren kaldte det.

Ifølge et skøn fra KMD bruges over halvdelen af det oprindelige EFI-system stadig, sågar med automatiserede processer.

‘En mærkelig prioritering’

Anvendelsen af EFI foregår samtidig med, at skatteministeren så sent som i februar i år bekræftede, at man har taget en beslutning om ‘at suspendere den automatiske inddrivelse i EFI’. En formulering, der har fået flere – heriblandt folketings­politikere – til at ytre sig, som om EFI er lukket helt ned.

Professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, Bent Greve, mener som Søren Lauesen også, at det er en mærkelig prioritering af pengene:

»Hvis man er ved at ændre lovgivningen, så den bliver enklere, så mindsker det behovet for at have et nyt system, specielt når man kan se, at der faktisk er flere, som bruger det,« siger han og tilføjer:

»Det virker, som om man er ved at bruge nogle penge, som kunne være brugt bedre på at gøre EFI mere brugervenligt.«

En intern rapport fra KMD, som Ingeniørens it-medie, Version2, er i besiddelse af, underbygger, at EFI kunne lovliggøres. KMD var klar til at rette systemet, så det kunne tilpasses et nyt lovgrundlag, men blev ifølge andre interne rapporter ‘af for KMD ukendte grunde – [bedt om, red.] ikke at implementere disse rettelser’ og i øvrigt se bort fra både nuværende og kommende rettelser.

Ifølge Dansk Told & Skatteforbund bruges EFI i dag primært som et bogholder- og analyseværktøj. Det fortæller sagsbehandlerne, hvilken gæld der er udestående, men det er sagsbehandlerne, som manuelt beslutter, hvordan den skal inddrives.

EFI er i dag delt op i flere forskellige processer, hvor enkelte sags­behandlere sidder med enkelte dele.

»Du kan godt finde nogle, som er helt vilde med EFI. Men det er én bestemt del, som fungerer for dem. Billedet er anderledes andre steder i Skat,« siger fællestillidsrepræsentant i Skat Inddrivelse Lene Höilund.

EFI vil blive taget gradvist ud af drift, efterhånden som det nye milliardsystem bliver færdigt.

Ingeniøren har været i kontakt med Skatteministeriet, som ikke ønsker at kommentere sagen. Tirsdag meddelte regeringen, at Skat skal nedlægges og erstattes af syv nye styrelser, heriblandt en til it-­udvikling og vedligeholdelse.

Den artikel stammer fra den trykte udgave af avisen Ingeniøren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
Henning Mølsted Journalist

Kære Rasmus

Tak for debat. Vi refererer KMD for at EFI kunne gøres lovligt.

Og ja, en professor for at de væsentligste fejl og mangler i EFI kunne være fixet. Og hvis du læser artiklen, vil du se, at ansatte i Skat er citeret, nemlig en tillidsmand.

Vh Henning Mølsted, redaktør.

Mikael Ibsen

alt efter hvad tabloidpressen serverer af skandaler med efterfølgende kø af ivrige opportunister med forslag til endnu mere knopskydning på det i forevejen uigennemskuelige skattelov-sammensurium, så kommer der ikke et dueligt system.
Med mindre man da køber et nyt system efter hver folketingssamling - og nogen lige har overblik nok til at implementere de nye påfund...

Albert Nielsen

Før noget andet og specielt før et nyt system udvikles, er det strengt nødvendigt at harmonisere de mange regler for f.eks. gæld, så antallet falder til noget håndterligt.

I modsat fald risikerer man at udvikle et system med lige så mange problemer som EFI, bare med andre farver på skærmen.

Jakob Dahl

>"Men Søren Lauesen mener, at man i stedet kunne have ændret lovgrundlaget, så EFI kunne forvalte lønindeholdelse lovligt"

Så det han siger er at når man forvalter ulovligt så skal man bare ændre loven. Det harmonerer som jeg ser det ikke med grundlæggende retssikkerhedsprincipper
/Jakob

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017