Nu lænker EU tech-giganterne: Ny aftale stiller strenge krav og giver brugerne magt
Der er sandsynligvis svedige håndflader på direktionsgangene hos de amerikanske tech-giganter. Natten til lørdag blev Europa Parlamentet og Ministerrådet i Bruxelles nemlig enige om den såkaldte Digital Services Act (DSA), der skal lænke de store platforme bedre fast og lirke deres algoritmer op.
Det fremgår af en meddelelse fra Europa Parlamentet.
Aftalen glæder Christel Schaldemose, der er Europa-Parlamentets chefforhandler på lovforslaget og medlem af parlamentet for Socialdemokratiet.
»Med aftalen tøjler vi tech-giganterne og deres stigende indflydelse i vores samfund og vores demokrati. Algoritmer, desinformation og online dataindsamling fylder mere og mere. Vi har manglet demokratiske værktøjer til at modsvare de voksende tech-giganter med. Det får vi nu med Digital Services Act og det vil sætte en global standard og skabe tryghed for brugere på nettet,« siger hun.
Helt konkret er aftalen med til at sikre en bedre kontrol med nogle af de amerikanske tech-giganter, der fylder enormt meget i en moderne europæsik hverdag, hvor søgninger foretages på Google, debatten foregår på Facebook og indkøb af alskens sager i stigende grad flytter ind på enorme markedspladser som Amazon.
De store tech-virksomheder bliver med aftalen forpligtet til at fjerne ulovlige produkter, beskytte børn og unge bedre mod målrettede reklamer og være mere åbne om, hvorfor brugerne mødes af eksempelvis målrettede reklamer baseret på data.
Læs mere her: Digital Markets Act - det seneste Pick your losers tiltag fra EU
Mere magt til brugerne
Generelt er det formålet med lovgivning at stille de europæiske brugere bedre overfor de tech-virksomheder, der ved enormt meget om dem. Aftalen høster også roser hos parlamentskollega Morten Løkkegaard, der optager et sæde i Bruxelles for Venstre.
»Den nye lov er et tiltrængt skridt i den rigtige retning for os som brugere af de store digitale platforme. Aftalen om DSA'en er afgørende for at bremse nogle af de problemer, vi som brugere oplever på eksempelvis sociale medier eller online markedspladser. Facebook, Google, Amazon og andre skal nu tage større ansvar for indhold og data på deres platforme – og forbrugerne er sikret større gennemsigtighed og bedre mulighed for erstatning, hvis platformene ikke lever op til de nye krav,« skriver Morten Løkkegaard til Version2 og understreger, at man fra Venstres side har arbejdet for, at reglerne ikke skulle fælde små virksomheder som en byrde.
»Store tech-giganter skal fremover gøre rede for, hvordan deres algoritmer virker, og det er vigtigt for at sikre bedre forståelse for algoritmerne, som kan have stor indflydelse på os og det indhold, vi præsenteres for, når vi fx logger på et socialt medie,« lyder det fra Morten Løkkegaard.
Læs mere her: Big tech er målet for ny lov: Børn skal beskyttes bedre
Som en del af aftalen skal de store tech-virksomheder give adgang til deres algoritmer. Det skal være med til at give brugere en forklaring på, hvorfor de ser særlige reklamer på nettet eller de sociale medier.
Derudover bliver det pålagt tech-giganterne at risikovurdere deres algoritmers effekt på samfundet, så de i mindre grad påvirker samfundet i en negativ retning.
»Det er en sejr for demokratiet, at vi nu åbner algoritmernes maskinrum, som har så stor indflydelse på vores samfund. Det er et spørgsmål om demokratisk kontrol over de platforme, hvor meget af vores offentlige samtale foregår til daglig,« forklarer Christel Schaldemose, der ligeledes er glad for, at brugerne af platformene i stigende grad for kontrol over deres egen data og hvem der får adgang til det.
Læs mere her: Regeringen vil have indsigt i techgiganternes algoritmer
Har set til for længe
Nyheden om den europæiske aftale har også nået de hjemlige kyster, hvor man i regeringskontorerne herhjemme har barslet med et opgør med tech-giganterne.
Derfor falder aftalens skrappere krav til Facebook, Amazon og alle de andre også i god jord hos erhvervsminister og partikollega Simon Kollerup.
»Vi har alt for længe set til, mens tech-giganterne har kørt efter deres egne spilleregler, men med DSA’en er det målet at tage magten tilbage ift. hvem der bestemmer på nettet. Derfor er jeg rigtig glad for den aftale, at vi er blevet enige om på europæisk plan. Og jeg er især glad på vegne af vores børn og andre forbrugere, der handler på nettet,« udtaler ministeren i en pressemeddelelse.
Troede man, at alt nu var klappet og klart fra Bruxelles tager man naturligvis fejl. Aftalen skal nemlig nu rent formelt godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet. Derefter vil den være gældende for hele unionen.
Om lænkerne er i stand til at tøjle de tech-giganter, som Europa har varslet et opgør med, vil tiden vise.
Læs mere her: Hård kritik af Vestagers tech-regulering: »Jeg synes, hun svigter her«
