Den 15. august skal Bipjeet Kaur forlade Danmark, og dermed mister landet en specialist inden for it og radiokommunikation.
Siden hun kom til landet i 2002 og efter nogle år fik humanitær opholdstilladelse, er loven nemlig ændret, så hun ikke kan få opholdstilladelsen forlænget. Og på trods af, at Bipjeet Kaur har et specaliseret job inden for it og elekronik, kan hun heller ikke få lov at blive i Danmark på en green card-ordning.
Hun forsker og underviser i trådløs kommunikation på Ingeniørhøjskolen i København, hvor hun også tog en uddannelse som it-ingeniør, men den type job er ikke på listen over godkendte områder, lyder svaret fra Udlændingeservice.
»Myndighederne siger, at mit job ikke er på positivlisten. Jeg ved ikke, hvordan de kan sige det, for på listen er der områder som it, netværk og computere. Jeg tror ikke, de forstår, hvad jeg arbejder med,« siger hun til Version2.
Hendes chef har også sendt et brev til Udlændingeservice og forklaret nærmere, men det har heller ikke ændret på situationen. Afslaget på ønsket om at forlænge opholdstilladelsen står derfor ved magt.
»Det er virkelig en hård situation,« siger Bipjeet Kaur.
Jobbet på Ingeniørhøjskolen rummer både forskning og undervisning, og Bipjeet Kaur har siden, hun blev ansat i 2008, arbejdet mest med sikkerhed i fremtidens trådløse teknologier. Et projekt har for eksempel handlet om, hvordan man beskytter sig mod Denial-of-Service-angreb i 5G-radiokommunikation, altså afløseren for den LTE- og 4G-teknologi, som følger efter 3G-netværk.
Hun blev ansat to uger efter, hun havde taget en uddannelse som it-ingeniør i Danmark, men CV’et rummede allerede en indisk uddannelse som diplomingeniør inden for elektronik og kommunikation, da hun ankom til Danmark og derefter tilbragte flere år i asylcentre. I øjeblikket læser hun videre på en masteruddannelse i softwareudvikling, ved siden af jobbet.
Syg søn i fare for tropesygdomme
Undervejs fik hun en søn med sin indiske mand, der i dag er flyttet tilbage til Indien. Sønnen var ikke rask ved fødslen og måtte igennem en nyreoperation, og senere kom flere andre helbredsmæssige problemer frem i lyset. Blandt andet en autoimmun defekt, som betyder, at han let pådrager sig infektioner og feber og desuden er afhængig af løbende undersøgelser. Da han samtidigt har en blodsygdom, som gør, at han ikke kan tåle febernedsættende medicin, og heller ikke medicin mod malaria, er det risikabelt at sende ham til et land, hvor infektionsrisikoen er høj.
»Myndighederne siger, at så længe det er muligt at få behandling i hjemlandet, er det ikke deres problem, og så kan man ikke få opholdstilladelse. De ved godt, at han ikke kan behandles for malaria eller andre sygdomme, der giver høj feber, men det betyder ikke noget for dem,« siger Bipjeet Kaur.
Sønnen er født og opvokset i Danmark og har aldrig været i Indien. Han er vokset op med dansk som hovedsprog og taler ikke punjabi, men var klar til at begynde i børnehaveklasse efter sommerferien.
Udvisningen af Bipjeet Kaur har fået flere folk på barrikaderne. De tre forfattere Christina Hesselholdt, Solvej Balle og Thomas Boberg står bag en underskriftsindsamling på nettet, hvor man kan protestere over, at Bipjeet Kaur ikke kan få lov at blive i landet. Omkring 1.200 personer har foreløbigt støttet protesten.
Læs også den opfølgende artikel om de muligheder, Bipjeet Kaur har for at blive i Danmark: Udvist it-ingeniør kan måske blive i Danmark