Andreas Szekacs

Transportministeren lover forenkling af rejsekortets zonekaos i 2015

Der indføres rejsekort i løbet af 2015/16 i Budapest, Ungarn. Byen med næsten 2 millioner indbyggere bliver til een udelt takstzone. En enkelt check-in gælder i en time for ubegrænset brug af offentlig transport. Man kommer meget langt i løbet af en time på deres transport-net. Der skal ikke checkes ud, forholdet ophører automatisk. Hvis man samler 5 betalende check-in i en 24 timers periode, så bliver evt. efterfølgende rejser gratis i resten af denne periode, idet man betragtes som indehaveren af en dagsbillet.

11. december 2014 kl. 09:45
Trafikselskaber: Uklogt at droppe klippekort under opdatering af rejsekort

Rejsekortet - i hvert fald i Movia-området - er en elektronisk implementering af et grundlæggende tåbelig takstsystem med 117 faldgruber udtænkt af provinskøbmænd. En sikker vej til at vænne publikum fra at benytte offentlig transport. Når jeg ser den fuldstændig tomme bus defilere forbi 1 gang i timen her i "whisky-bæltet" hvorefter bekymrede lokalpolitikere beslutter at bussen kører nok for hyppigt og ændrer køreplanen tilsvarende så står vi ad åre med et rejsehjemmel uden busser. Så er det ligegyldigt om det er lavet af pap eller plast med NFC-chip.

9. september 2014 kl. 08:55
Skifte fra Blackberry til iPhone indledte to års roaming-amok i Odense kommune

I takt med at EU tvang inter-EU roamingpriserne ned, forhøjede teleselskaberne roaming-taksterne gældende for ikke-medlemslande tilsvarende. Provenuet skal jo hentes hjem til investeringsselskaberne og kapitalfondene. En hel verden lider under det internationale roaming-cirkus, som er landevejsrøveri ved højlys dag med international politisk accept. De ulasteligt klædte lobbyister som udvirkede denne accept har tjent deres herrer til UG med kryds og slange. Sluk for mobilnet i udlandet, brug WiFi på hotellet mod evt. et beskedent gebyr, nyd solen i ferien, glem arbejdsrelaterede mails... Det er et sygdomstegn, når teleselskaberne advarer imod deres egne roamingtakster før sommerferie-perioden.

19. maj 2014 kl. 07:42
Rejsekortets prismodel bør gøres strafbar

"Hvad er så prisen for en time i Budapest?"

Ikke helt fastlagt endnu - mit gæt er 10-12 DKK for en times benyttelse af OT. En drøm set med danske øjne, men ret dyrt i forhold til lokale lønninger.

15. maj 2014 kl. 11:22
Rejsekortets prismodel bør gøres strafbar

Det kommende rejsekortsystem i Budapest (2 millioner indbyggere) skulle virke på flg. måde: byen er et stort takstområde, et klip gælder i en time med nødvendige omstigninger, man skal ikke tjekke ud idet forholdet ophører af sig selv efter en time. Hvis man tjekker ind mod betaling 5 gange i løbet af dagen så bliver efterfølgende rejser gratis resten af dagen. Jeg har lige været i Budapest og man kan nå virkelig langt i byen i løbet af en time. (Jeg rejser ellers gratis pga. alder ;-) )

15. maj 2014 kl. 10:02
S om fiber-prisklemme: TDC har en ’anløben’ forretningsmoral

....så kan hun jo starte med at overveje om alt den "privatisering" Folketinget er så forhippet på, faktisk er en god ide når det kommer til stykket ?

Karin Gaardsted kunne passende spørge sin partikammerat daværende finansminister, nuværende formand for Folketinget Mogens Lykketoft om det var en god ide i sin tid at sælge hele TDC-molevitten.. Hvis jeg husker korrekt, så sagde Lykketoft dengang at salget var samfundsmæssigt forsvarligt, provenuet sikrede fortsat finansiering af det danske velfærd. Senere sagde politikere i korte bisætninger at salget var måske alligevel ikke så heldigt. Resultatet kan ses med det blotte øje.. Umådelig kompliceret regulering med uforudsete "huller", som TDC udnytter til det yderste.

29. marts 2014 kl. 10:07
Efter 10 måneder: TDC har endnu ikke givet fiberkonkurrent adgang

Sørgeligt at vi ikke har politikkere med reel IT indsigt som fatter hvor vigtigt det er at vriste kontrollen af fiberen ud af hænderne på TDC og skabe en reel fri konkurence på markedet til fordel for det Danske folk.

De velklædte lobbyister er deres løn værd for hver eneste Krone. Det begyndte med at sælge "arve-kobberet" (stor tak til daværende finansminister Mogens Lykketoft) og undlade at opdele infrastruktur og tjenester i separate selskaber. Salget af fibernet kunne gå igennem Konkurrencestyrelsen pga. dårlig lovgivning. Man kiggede på omsætningen af det solgte og ikke værdien af. Omsætningen var forholdsvis lav på fibernet i DONG-tiderne, derfor sagde man at handlen var ikke konkurrenceforvridende. Resultat kan ses med det blotte øje..

12. december 2013 kl. 21:34
Efter 10 måneder: TDC har endnu ikke givet fiberkonkurrent adgang

Da NESA lagde luftledningerne i jorden og lagde samtidig rør til fiber i Bistrup/Rudersdal i 2006, fik jeg et tilbud om ilægning af fiber helt ind i mit hus for ca. 1200 kr. Jeg accepterede tilbudet og valgte Dansk Bredbånd som ISP. Første ting TDC gjorde efter overtagelsen at sløjfe den symmetriske forbindelse, fordyre adgang til multicast for TV for andre end dem selv og udskifte CPE hos alle abonnenter. Dansk Bredbånd trak sig mest pga. problemer med TV-adgang. Hvis jeg skulle abonnere på en symmetrisk forbindelse så ville prisen stige til det dobbelte af den nuværende. Det liberale monopol når det er bedst. TDC ejer kobber, kabel-TV og fiber her i området. I parentes bemærkes, at TDC har fået indirekt statsstøtte ved opkøbet a fibernet for en slik, den 73% statsejede DONG har tabt ca. 1,5 milliard på denne handel.

12. december 2013 kl. 10:41
Digitaliseringsbombe: 4 ud af 10 pensionister har aldrig været på nettet

undertegnede er frivillig IT-hjælper for Ældresagen i Rudersdal kommune. Jeg kan konstatere et der er masser af problemer også hos dem som "er på". Mange har aflagte computere med ringe ydeevne, død-langsomme. Hvis noget afviger fra den indlærte, så går man i stå. Problemer med Java opdateringer, Ask Toolbar overalt. (der er en registry-fif for at undgå snavset, men man griber ikke ind i andres registry) Syndigt kaos over dusinvis af gældende og udgået bruger-id os password på små papirlapper. Man kan ikke installere sikkerhedssoftware som stiller spørgsmål - disse jager livet ud af brugeren. Nyt problem er Windows 8 Modern interface, Kommunens (Min Rude) system er godt for de øvede, men sværet tilgængelig for ældre - mange ta'r kurserne om og om igen for at kunne det basale. Jeg vover den påstand at løsningen ligger i CPR-nr. Vi ældre langsomt uddør til glæde for politikerne. Problemet løser sig langsomt.

25. september 2013 kl. 09:12
Lenovo krævede 13.000 kroner for at skifte defekt strømstik

Jeg har en HP 8510W laptop - ikke helt ny mere. 3 års garanti fra producent. I garantiperioden fik keyboard problemer. "Kan du selv skifte? Vi har en video on-line med instruktioner" 2 dage efter fik jeg varen leveret.. 2,5 år efter gik knappen på touchpad i stykker - samme procedure, 0 diskussion, 2 x 10 minutters arbejde på køkkenbordet. "Dyret" er fortsat i brug..

31. august 2013 kl. 09:06
EU's indre telemarked: Nu afskaffer vi roaming en gang for alle

men der er tale om "datastrømme" og ikke konventionelle PSTN links.

Det er jeg udmærket klar over. Problemet er at takseringen er "analog" dvs. kunderne får at vide at de skal betale for en "ledningskapacitet" frem og tilbage mellem værts- og hjemmenet. Hvis taleforbindelsen er lokal (datastrøm), så er takseringen ren svindel. Man bilder folk ind at man bruger international netkapacitet - som takstmæssigt anskueliggøres som kobberledninger - og samtalen rejser tusinder af km, som skal betales.

4. juni 2013 kl. 09:59
EU's indre telemarked: Nu afskaffer vi roaming en gang for alle

sinalering (opsætning af voice/data kanal og billing)kan fint køre over Danmark, mens voice/data bliver i udlandet hvis begge mobiler er der.

Hvis dette praksis følges i virkeligheden - som almindelige dødelige kan på ingen måde kontrollere - så er det gældende takseringsprincip alm. svindel. Kunderne betaler for brugen af 2 udlandsstrækninger som slet ikke benyttes.

3. juni 2013 kl. 13:47
EU's indre telemarked: Nu afskaffer vi roaming en gang for alle

Jeg gad vide om disse højtflyvende planer vil også se på det absurde i at en samtale mellem to danske mobiltelefoner i f.eks Rom skal takstmæssigt frem og tilbage over København på begge parters bekostning når samtalen kunne afvikles lokalt - aktuel routing-data er tilstede i centralerne. Jeg vover den påstand at samtalen afvikles lokalt og takseringen er et afregningsmæssigt stunt overfor kunderne. Når en lokal (mobil)abonnent ringer til en gæste-mobil, så skal opkaldet ligeledes igennem gæstens hjemmenet og tilbage til værtslandet for begge abonnentens regning. Det er et levn fra de analoge fastnet-centralers tid, som havde begrænset "intelligens". Disse centraler er borte, de digitale fastnet-centraler afløses efterhånden i sitgende omfang af VoIP-tjenester. Selskaberne har ikke travlt med at afskaffe de analoge centraler i taksttabellerne.. Det har hidtil været umuligt at få politikerne og (fag)journalisterne til at kigge på dette problem, som er også en guldgrube for mobilkartellet.. Ingen har adgang til de hellige routing-tabeller i centralerne..

3. juni 2013 kl. 11:14
Kommunalt udbudstrick skal redde bredbåndsdækning i yderområder

Et kontor på Strandvejen i 2920-området kan ikke få bedre kobber-internet på deres 2 linier end 10/1 Mbit/s og 8/0,5 Mbit/s. De har desparat brug for bedre upload-hastighed på begge linier. Der er Yousee-kabeltv i området hvor de kunne købe 2 abonnementer på 50/5 Mbit/s men man skal abonnere på mindst TV-grundpakken for at kunne få bedre upload-hastighed over kabelTV-internet. Det fordobler prisen. De ser ikke TV i arbejdstiden... Området har ikke fiber idet moderniseringen af el-nettet skete efter TDC's overtagelse af DONG Fibernet og al videre udbygning blev stoppet.. Man skulle tvinge TDC/Yousee i disse områder til at levere internet uden bundling med TV.

14. marts 2013 kl. 11:06
Eksperter: TDC's kobber kan umuligt overholde bredbåndskrav

Man kan måle ganske nøjagtigt hvilken hastighed brugeren kan vride ud af sin forbindelse. TDC kan måle de enkelte ledningers kvalitet fra deres netovervågning. Man kunne beregne en realistisk hastighed for den enkelte kunde og sætte prisen derefter. Så betaler man for det ledningen kan klare.

6. december 2012 kl. 09:57
Regeringen vil udrydde vage 'op til x megabit'-reklamer

Fiberforbindelsen er ikke synkron, men (kan være) symmetrisk. TDC har i begyndelsen af overtagelsen af DONG fibernet brugte begrebet "synkron-tillæg" som blev forholdsvis hurtigt fjernet igen. De forlangte 30-50 kr ekstra for en symmetrisk forbindelse, men prisen blev senere voldsomt forhøjet. Den symmetriske forbindelse koster dobbelt op hos min udbyder, som er udenfor økonomisk rækkevide for mit vedkommende.

21. august 2012 kl. 08:56
Regeringen vil udrydde vage 'op til x megabit'-reklamer

"Forbrugerne skal kunne stole på teleselskabernes markedsføring, fx omkring hastigheder, når de køber en bredbåndsforbindelse, så de reelt får det, de betaler for,« hedder det i en pressemeddelelse fra erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF)."

Det burde formuleres sådan, at kunden betaler for det som han/hun reelt får. Hvis ledningen kan kun bære 12 Mbit/s på en "op til 20 Mbit/s" forbindelse, så reduceres prisen tilsvarende.

21. august 2012 kl. 08:49
Sommerferie-surf sikret: Her er EU's nye, lave roamingpriser

Hvornår vil man se på det problem, når to f.eks. danske telefoner gæster i udlandet og skal ringe til hinanden? Den kaldende betaler udlandstakst til DK, den kaldte betaler roaming-modtagelse fra DK. Samtalen kunne afvikles for lokaltakst på værtsnettet, idet centralerne ved at begge telefoner er i samme land! Jeg har forelagt denne problemstilling til EU-komissionen og de svarede at reguleringen af denne kombination hører under de nationale myndigheder. Det lader vi stå på skærmen et øjeblik.. Jeg vover den påstand at samtalen afvikles allerede lokalt og frem-og-tilbage takseringen er en regnskabsmæssig stunt.

29. marts 2012 kl. 09:04
Overblik: Politikere og organisationer kræver højere NemID-sikkerhed

Undertegnede er en "ældresag" eller med politikernes yndlingsord en "ældrebyrde". Jeg finder papkortløsningen primitiv og jeg kan ikke se hvorfor en elektronisk kodegenerator skal koste ekstra, når tallene på displayet er større end skriften på papkortet, omkostningerne ved fremstilling og udsendelse af papkortet er højere end den elektroniske løsning koster i hele dens levetid. Det er mig også en gåde hvorfor skal hele kodegeneratoren kasseres når batteriet er opbrugt. NemID som "digital signatur" med de private nøgler i et fjern opbevaringsdepot er ikke efter ETSI-forskrifterne, jeg har ikke set en application som muligør underskrift af et dokument med NemID. Godt at jeg har ikke så mange penge i banken at "man in the middle" kan klæde mig af ;-)

12. november 2011 kl. 09:14
Nye Google Street View-billeder spotter Microsoft-milliardær i København

Charles (Károly) Simonyi trådte sine barnesko som selvlært programmør ved den sovjetiske computer URAL 2 som ejedes af Ministeriet for Byggeindustri i Budapest. Her udviklede han en ALGOL compiler i ren maskinkode. Denne computer var også bemandet af folk fra Ungarns Statistiske Bureau. Den GIER computer som Charles kom til at lære at programmere ejedes senere af Ungarns Statistiske Bureau. Gennem disse folk kom kontakten til GIER. Instituttet ved Budapest Tekniske Universitet hvor Charles' far var den legendariske professor og underviste bl.a. i Teoretisk Elekticitetslære havde ikke en GIER til rådighed.

3. november 2011 kl. 13:37