Martin Rasmussen

Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

En ting er de tekniske specifikationer, på USB-C, en anden ting er hvad hver oplader så kan levere... I teorien kan USB-C understøtte at oplade op til 200watts effekt; Men ingen oplader derude går så højt. En kommer med ren USB-C 65watt oplader, en anden med properitært strømstik+USB-C, men hvor USB-C delen alligevel kun kan levere 65watt. Jeg søgte og det højeste officielle effekt jeg kunne finde, via ren usb, var en 90watt.

Jeg er klar over at jo mere effekt der skal leveres, desto størrere bliver opladerne også - men jeg savner muligheden for at have en fast oplader diverse steder, som så kan oplade alle USB-C enheder, også fremtidige enheder med et forbrug på mere end 90watt...

12. februar 2020 kl. 19:56
Folketinget opruster værn mod cyberangreb

Nu tror jeg ikke at de folk som ønsker at aflytte disse møder, har noget imod at man skriver offentligt om det nu aflytningssikrede kommende lokale; service er vel service? Men at tro at man kan have et lokale som bliver ved med at være aflyningssikret, er godt nok naivt; Med mindre de vil have relevante myndigheder til at 'sweepe' rummet, før hver møde af betydning? Men! Held og lykke, med at have et af de mest åbne instutioner, uden størrer adgangskontrol, til nu at være beskyttet mod aflytning..

25. januar 2020 kl. 21:56
Tyndbenet kontrol med snageopslag på patientdata i Region H

Screeningen indebærer altså, at hvis en medarbejder f.eks. slår op på et familiemedlem, sig selv eller en nabo, uden at der er tale om aktuel behandling, så bliver først Juridisk Kontrol i Region Midtjylland og herefter HR adviseret.

Nogen der kan kaste lys på hvorfor en medarbejder ikke må kigge på sig selv? Er det fordi der kan stå psykologiske profiler, patienten/medarbejderen ikke må vide, og i så fald hvorfor?

21. juli 2019 kl. 18:46
Kinesisk database over 1,8 millioner kvinder og deres frugtbarhed lå frit tilgængelig

Hvis man læser nogle af kommentarerne på twitteropslaget, er der nogle der spekulere i at en dårlig oversættelse fra kinesisk til engelsk, kan være en årsag til at der stå 'BreedReady', istedet noget så uskyldig som 'Har Børn'. I det hele taget er der en del der spekulere i om det ikke blot er for et dating side, da informationerne vil passe godt hertil.

Hermed ikke sagt at det er det; Men, lad os nu være være med at slå fast med syvtommersøm, at der nu er tale om 'forplantningsklar'. Der er ingen regler der siger at personen der har skrevet dette, har været opmærksom på den forholdsvise lille kinesiske fejlantagelse, kunne blive oversæt så dårligt.

Alternativt, hvis vi holder os til datingteorien, kunne det være: 'er klar til at få børn'; Altså, ja, jeg vil gerne have en partner som vil have børn sammen med mig.

13. marts 2019 kl. 21:12
Google Cloud-engineer om Kubernetes: Du bør absolut definere netværkspolitikker

Som udgangspunkt ingen, udover de folk/organisationer som benytter disse. Her adskiller det sig eks. ikke fra github, hvor der, ifølge mange malware/virus undersøgelser, ligger en del skadelig kode.

Som udgangspunkt er dem der hoster disse sider, dog mere end behjælpelige til at få fjernet sådanne indhold hvis du/man laver indsigelser imod indhold.

Så; husk at afsætte nogle ressourcer til at gøre denne del, og lad være med at antage at 'det har de andre nok gjort'..

8. marts 2019 kl. 15:33
Software som er offentligt finansieret bør være open source

Har jo en formand som har det som mål at statens it løsninger skal kunne bruges så bredt som muligt; Dette gøres ved at høre outsource alt it udvikling til det private. Herved står de firmaer nu med et produkt de kan sælge til det private også (ca. oversat; den præcise ordlyd kan sikkert søges frem).

Hvordan ser personer herinde at overstående kombineres med frit og tilgængelig Open source (FOSS) tankegang?

5. marts 2019 kl. 22:03
Kom med på rundtur i Danmarks største datacenter

Mit overslag var 250 gange mere data kunne der være plads til, I sådanne gigant haller som overstående er, med disse 80TB QLC Ruler/EDSFF format ssd'er. Jeg har ingen ide om hvad der foregår af trafik på Internettet; Det er absurde mængde, så meget ved jeg dog :)

28. august 2018 kl. 21:50
Kom med på rundtur i Danmarks største datacenter

Det kommer vist an på hvordan du opgør plads. Eks. Intels 'Ruler', kan der kommes 32x af i, pr U1 rack. Den gang da den kom ud, I 2017, var der ca. plads til 1PB SSD pr U1 (32slots af ca. 32TB pr ruler.) Nu, et år senere, er LiteOn så kommet med et 80TB ssd baseret på samme format, så nu er der pludselig plads til 2.5PB pr U1.

Afhængig af antal U's pr rack, kan hvert rack altså indeholde ca. 105PB pr rack.

Jeg vil håbe at de to datacentre har plads til mere end 40 racks til sammen…

(og ja, jeg ved godt at det er QLC basseret SSD, men hvor ofte tror i selv lige at jeres private gøgl bliver over skrevet.. . At det så nok langt fra er den billigste løsning, og derfor nok derfor ikke bliver valgt, er så en anden diskussion..)

Det var blot for at sige at 20EB med overstående teknologi, nok nærmere skal være x250 mere, hvis ikke mere..

28. august 2018 kl. 16:23
Indehaver af @anders.dk bombarderet med yderst følsomme hovsa-mails

Jeg er desværre også i den situation, hvor nogle af mine mails modtager 'meget' privat info... Det startede med nøgenbilleder fra kærsten (uden titel, så ingen advarsel om indhold), til flybilletter(altså den du skal printe ud), lønningssedler (tak KU for at tage den henvendelse godt), lister af CPR numre fra kommuner og stat, årsopgørelser (fra personerne, ikke skat!), til nok de første 100 abonnements koder.

Det er meget svært at stoppe, da de fleste nu har ens email i deres program, som autoudfylder min mail.

Har sågar været nød til at kontakte itafd i en kommune, for at få dem til at rejecte min mailadresse, fra deres side, da de personlige informationer blev alt for meget.

Læren af overstående, er at offentlige institutioner som regel tager det alvorligt, men de private forsætter i en lind strøm, uanset hvor mange gange man har bedt dem om at stoppe med at sende billeder af dem selv, eller deres børn(eller lign.).

De værste har jeg sat et permanent; nej tak mailreply op, og auto slet herefter, men det er svært at holde tingene ajour, med så store mængder.

Resultatet er at jeg ikke bruger den mail mere aktiv; ærgelig, da det er en yderst fornuftig sigende mailkonto.

Jeg er glad for det ikke er en firmamail, med alt det ansvar der følger med der..

6. august 2018 kl. 15:26
Kæmpedatacentre er for sløve til IoT-enheder og selvkørende biler

Nu bor vi jo i et land der ikke er særligt stort, og jf. mine erfaringer med latency tider til hele Danmark, kan jeg ikke se at 5G Edge computing skulle være så meget bedre end 5G til dansk Datacenter. Normalt forventer jeg under 2msec til hele Danmark, såfremt det er et fiber opkoblet knudepunkt. Jeg ved at Nianet vist skriver at det skal være under 5msec til hele Danmark, blot for at komme med en anden ISP's retnigslinjer.

Dvs. selv på en dårlig dag, ville det være svært at tænke sig til mere end 10msec latency, ialt, når der skal kommunikeres med et dansk Datacenter.

Nu ved jeg naturligt ikke 5G latency tider, men udgangspunkt i 4G, har den allerede tabt før den når den første mast. Men, lad os antage at de kan nøjes med 2msec til lokal mast, dvs. 5msec på dårlige dage, og tilbage igen.

Som Christian Lynbech allerede er inde på; hvilke services forventes det at kan lægges over på noget som kan nøje med 5msec, men ikke 10msec?

Harmonoka forudsigelser, ville realt kunne formidles på selv 100msec, og stadig være i god tid. Jeg mangler at se fordelen ved Edge computing lige for selvkørende biler i Danmark.

14. juni 2018 kl. 10:21
Medie: Israel fandt russiske hackere i Kasperskys infrastruktur

Hvilket hul snakker du om? Artiklen handler om at israelske statshackere fandt 'tegn på produktet blev benyttet til andet end det gav udtryk for';

Denne adgang til Kasperskys systemer har de israelske hackere blandt andet andet brugt til at opdage, at de ikke var de eneste, der luskede rundt i Kasperskys kulisse.

Problemet er at statshackeene ikke ved om det er producenten, eller eksterne der har introduceret disse ting.

Men... Burde en abtivirus producent ikke vide hvis;

Israelerne fandt ud af, at noget inde i Kasperskys systemer lå og scannede computere over hele verden efter alt, der kunne associeres med amerikanske sikkerhedsprojekter - med Kasperskys antivirus-software som improviseret søgemaskine

For mig lyder det enten som en ganske valid grund at forbyde et firma, hvis:

 1. firmaet bliver brugt af andre sikkerhedstjenester, til at spionere mod andre myndigheder.
 2. firmaet opdager ikke hvis der bliver introduceret 'ny' funktionalitet, af eksterne parter
26. oktober 2017 kl. 07:53
Et chat-klenodie takker af: AIM lukker og slukker

Og sjovt nok Jabber, som er den protokol som google chat i virkeligheden bruger, og adskillige flere.

17. oktober 2017 kl. 22:05
Apple bygger datacenter nummer to i Danmark ved Aabenraa

Mere rettelse: Mener det var Computerworld.dk, jeg læste de 800MW fra (kan dog have været 600). Det var ikke skrevet på et medie a la ing.dk, hvor der trods alt forventes at vides forskellen mellem MWh og MW, så.. det er lidt farligt udsagn jeg lavede på den baggrund :) Deres søgefunktion er desværre elendig, og diverse søgemaskiner ser ikke ud tik at søge i dens artikel database. Mener det var engang i forbindelse med at nr 2. datacenter fra Apple blev annonceret, at der blev nævnt dette tal. Det havde været nemmere hvis jeg kunne finde kilde... beklager igen.

De 800(måske 600) MW(måske MWh), skulle være ved fuld udbygning af begge datacentre.

3. august 2017 kl. 00:05
Apple bygger datacenter nummer to i Danmark ved Aabenraa

Tydeligvis skrevet via en mobil, som jeg ikke nåede at lave ordentligt autokorrekttur på, før timeout udløb, beklager. Et eksempel: "borgerlig" => bogstaveligt...
suk

2. august 2017 kl. 23:17
Apple bygger datacenter nummer to i Danmark ved Aabenraa

Jeg synes her at jeg bliver nød til at begrunde hvorfor jeg ikke er enig.

 1. Som andre allerede har nævnt, så er det kun overskuddet der skal betales selskabsskatten.
 • dette har vist sig af utalige firmaer, udover Apple, igennem utalige år, hvordan 'man' har fiktive udgifter af 'services' der købes i det land som har lavest selskabsskat, så som Coca Cola, Nestle, Microsoft, Google + manga, mange flere.
 • Datacentre er ikke guldforretninger. Tag et kig på computerworld(comon), som har haft flere artikler om hvor stor konkurrencen er på dette felt. Nu er dette så Apple, men forvent ikke at de pludselig leverer millioner efter millioner i overskud.

Det Danmark levere, er en stabil el-infrastruktur, og en forholdsvis grøn profil. stederne der er valgt at slå sig ned har tilkobling af flere el-nets, som sikre en højere pålidelighed.

 • Stederne har dog på ingen måde mulighed for at lave nok grøn strøm selv, så her skal man ud og låne grøn strøm fra Dansk infrastruktur. Det betaler vi alle privatpersoner og firmaer igennem PSO afgiften. En afgift som sjovt nok store datacentre/energiforbrugere kan undgå at betale. Samme afgift bliver i fremtiden betalt over den private skatteregning, hvor altså samtlige firmaer går fri. Det kan vendes og drejes på mange metoder, men betaler Apple for de op imod 800MW årsværks manglende PSO indtægter, som deres to datacentre vil bruge, på nogen måde? ( 800MW er ret meget i Danske forhold!)
 • Apple har efterfølgene været ude og sige at de vil opstille op til 10 møller for at modvirke deres 'grønne belastning' - Et tal som ing.dk vist har skrevet burde være 200 møller. Altså en faktor forskel på 20gange.
 • Du kan ikke bare sige at din vindmøllepark's strømproduktion i punkt A og dit firma's strømforbrug i punkt B skal gå lige op. Sådan virker det kun hvis det er før det offentlige el-net, og på samme lokation.
 • Derefter skal der også være backupstrøm, hvilket igen er en fællesomkostning, hvor Apples reale bid bliver ufatteligt lille.
 • det har af flere medier været spekuleret i om disse store giganter, har fået 'alternativ' støtte, i form af en reduceret strømpris. Dette gør heller ej at Apple skulle bidrage det mere til det fælles el-net.

Jeg gengiver gerne at der vil være nogle gode bygningsstillinger(uanset om det er danskere, polakkere, eller et helt tredje folkefærd, der ufører) under opbygningen af disse centre, men jeg forholder mig yderst kritisk til de vedvarende stillinger!

Det er alt uden lige lav tekniske stillinger de skal bruge til driften heraf, specielt når der tales om så monotome udskiftningsinfrastruktur som lige disse DC' vil indeholde.

 • Det er tilmed stillinger som i højere grad må forventes bliver 'robotiseret', iden for en overkommelig fremtid. Roomba's og lign, findes allerede for rengøring, græsklipning m.m. - Det bliver måske en mand som tjekker at dette arbejde er udført i den første automatiseringsfase. I nr. 2 udgave, er denne person også erstattet.
 • Der vil blive udskiftede hele racks. Senere hen vil firmaer, så som backupit, have udviklet fuldautomatiske robotter til at udskifte rackunits selv, uden menneskelig indblanding.

Så, når disse robotiserings-itterationer har haft deres indtog, hvor mange arbejdspladser er der så tilbage?

Igen, vi snakker ikke om at Apple vil lægge deres softwareudviklingscenter i Danmark, som vil kræve personer som klart vil være svære at 'automatisere'(!)

Danskere vil ikke opleve den store latency forskel, om det var placeret i resten af norden eller Tyskland. 'Vores' fordele her vil være yderst negligerbare!

Så nej, alt ialt kan jeg borgerlig ikke få armene over hovedet for disse store firmaets datacentre i Danmark.

Jeg havde egentligt håbet at (alle)vores politikere kunne indse det samme, i stedet for dette til kanten af hysteri over at der kommer et datacenter, hvis ejer er Apple...

2. august 2017 kl. 23:05
Ny opgørelse: København sakker bagud på internethastigheder

'Problemet' med TDC, er at de ønsker en fremtid hvor alle skal have flow tv. Set i dette lys er det billigst for TDC at fremføre fiber til små Ø'er(skabe, kald dem hvad i vil), og herfra fremføre COAX, fordi her har kunden allerede fået tv'et via afgrænsede frekvenser, som TDC kender til. Fiber baseret flowtv, inkludere (oftest) multikast, og så skal TDC ud og investere i nye fiber til tv, eller, alternativt, levere ekstra konverter bokse til kunderne. Det er besværligt, både for det intetanende slutkunde som kun kender til flowtv, og TDC, og derfor vælger TDC som de gør.

Hvis man fjerner flowtv fra ligningen, er COAX begrundelsen død.

TDC vil ikke fiber til slutkunderne, fordi de tror fast besluttet på at alle skal have flowtv...

I den grovere ende, kunne jeg så spekulere på at de sikkert også vælger COAX til slutkunderne, fordi så kan de sige at de skal have xxxx antal kroner pr ø, til selskaber som vil leje sig ind. Det er smart... at udelukke andre, ved absurde priser...

11. juni 2017 kl. 23:15
Ny opgørelse: København sakker bagud på internethastigheder

Personligt ville jeg til sort set en hver tid vælge en bolig med fiberadgang versuset nyt køkken. Men det siger vel også noget om prioriteringen hos folk nu til dags, og deres begrænsende syn på ting. Et køkken er for mig noget privat noget, hvor jeg gerne selv vil præge det, istedet for at overtage noget andre syntes var fedt. En fiber er noget som er meget lidt privat vs køkkenet, hvor jeg stort set kan acceptere meget brede løsningsmuligheder. Problemet er blot at fiber meget hurtig kan tage år at få installeret, hvorimod køkkenet stort set kan laves måned til måned. Alligevel er det køkkenet der bliver salgspunktet, ikke at der er fiber indlagt. Jeg så meget gerne at internetmuligheder var et større salgsargument, end den det er idag. Evt. gerne udmundet i et krav om at boligannoncer skulle have denne information.

10. juni 2017 kl. 22:48
Sikkerhedsforsker blev ramt af pacemaker-fejlkonfiguration på vej op ad trapperne

Som der allerede er blevet sagt, så findes det utalige versioner af pacemakere - det er ikke 'one size fits it all'. Med det i mente, havde jeg håbet på at artiklen fik beskrevet hvilken type pacemaker hun havde fået!

Hvad med et eksempel af hendes pacemaker-konfiguration? Eller hukommelses dumpet hun fik? (anonymiseret selvfølgelig, er ret ligeglad med om hun fik et puls-spike mens hun lå i sengen; med mindre at det var en hjertefejls-udslagsgivende ting)

..og Per, man kan også få hjerteflimmer ved lav puls, som typisk, men langt fra altid, også er kombineret med lavt blodtryk når personen ligger ned/sover. Det er en af mange grunde til at eks. en holter måling foretages over 24timer, og ikke blot for at fange at du løber efter bussen

10. juni 2017 kl. 13:28
Dropbox: Sikkerhed skal bygges ind i alt for at sikre 500 petabyte og en halv milliard brugere

Men Dropbox lagrer ikke som sådan filer, men opererer med blockstorage. Brugernes filer deles op eller samles i blokke på fire megabyte, som krypteres, og lægges tilfældigt i store puljer med tusindvis af milliarder af andre blokke. Oplysningerne om filerne lagres som metadata i et separat system.</p>
<p>»Vi har ingen anelse om, hvad dine filer indeholder,« forsikrede Mark Crosbie.</p>
<p>En tekniker vil altså kunne have adgang til blockstorage-systemet for at servicere det, men sandsynligheden for at kunne trække de rigtige blokke ud og dekryptere dem og sætte dem korrekt sammen er meget lille. Tilsvarende vil adgang til metadata ikke afsløre indholdet af filerne.

 1. de bruger block storage.
 2. oplysninger om hvordan block storage hænger sammen, står i metadatafilerne.

Det er altså ikke svært at sætte bidderne sammen for en person med bare lidt teknisk viden!

De er godt nok krypteret herfra, men teknikeren burde vide hvilken metode firmaet bruger; Det kommer lidt an på hvor meget Dropbox har lækket af informationer som kan bruges i metadatafilerne, eller i deres kildekode...

Men;

»Vi har ingen anelse om, hvad dine filer indeholder,«,

samt;

En tekniker vil altså kunne have adgang til blockstorage-systemet for at servicere det, men sandsynligheden for at kunne trække de rigtige blokke ud og dekryptere dem og sætte dem korrekt sammen er meget lille. Tilsvarende vil adgang til metadata ikke afsløre indholdet af filerne.

Seriøst?

Og så har jeg end ikke spekuleret i hvordan deres kildekode og metadatafiler kan hjælper en "person med viljen".

Endelig, hvis de får data ud, men den blot er SHA256 eller BCrypt'd, så har "personen" jo fint mulighed for at decryptere offline, uden at skulle have travlt..

Sikkerhed koster... 48 minutter lyder dog som i overkanten... , men tak for at fortælle at de må have mobiltelefoner med på arbejdet, det gør angrebsvinklen jo det stører :) Og hardware tokens er umulige at kopiere... suk..

Lad nu være med at være så blåøjet med "cloud" løsninger..., tak!

22. maj 2017 kl. 02:34