Christian Lynbech

For 328 mia orgler, tak!

Det kan sagtens tænkes at det var det han ville (mere fri tale), det er bare rigtigt svært som Nilay Patel skriver på The Verge: https://www.theverge.com/2022/10/28/23428132/elon-musk-twitter-acquisition-problems-speech-moderation

Alle de tjeneste der skød op efter at Trump blev forvist fra Twitter har måtte indse den samme sandhed, der er ikke nogen vej udenom moderation, hvis man også vil have brugere på sin tjeneste.

Jeg tror personligt ikke på at der sker det store, og hvis ikke Musk skyder begge benene af i et forsøg på at gøre noget, så tror jeg heller ikke brugerskaren vil ændre sig meget. Nogen forlader lige nu Twitter i mistilid til hvad Musk kan finde på, men (hvad årsagen så end er) Twitter et uforholdsmæssigt stort samlingspunkt for journalistrer og andre medie typer og vi har før set at netværkseffekten er virkeligt stærk.

31. oktober kl. 08:19
Når vi peger fingre ad Google og Amazon, peger de fleste fingre på os selv

Og da behovet opstod med udbredelsen af WWW i sidste halvdel af 1990'erne, var relevante myndigheder som Erhvervsstyrelsen eller DIFO / DK-Hostmaster ikke kommercielt modne til at skabe en model for en virtuel DK fællesvej, som kunne modsvare den transparens og forretningsmæssige tilgang, som landets kommuner har udviklet i den fysiske verden.

Så hvad skulle de da have gjort? Det er en ret kæk kritik når ikke den bakkes op af nogen konkrete alternativer. Og hvis ikke du har nogen gode forslag nu, med 20-30 års bagklogskab i bagagen, hvordan kan man så med nogen som helst rimelighed forvente at nogen skulle have haft den indsigt da de stod midt i det i sin tid?

17. november 2021 kl. 08:36
På trods af hype og store konsulent-satsninger: Blockchain-revolutionen er udskudt

Brugen af kryptografiske algoritmer i blockchain gør det ikke til en kryptografisk metode.

Jeg bliver lidt nysgerrig, hvad er i dine øjne forskellen på en "kryptografisk metode" og en "kryptografisk algortitme"?

1. november 2021 kl. 09:38
På trods af hype og store konsulent-satsninger: Blockchain-revolutionen er udskudt

Jeg er sikker på at vi kan diskutere hvad en blockchain er til køerne kommer hjem, men vi er vel enige om at en lang række af de unikke attributter som Blockchain har, er baseret på kryptografiske algoritmer. Uden disse algoritmer ville der heller ikke være nogen blockchain.

29. oktober 2021 kl. 15:33
På trods af hype og store konsulent-satsninger: Blockchain-revolutionen er udskudt

Nej, ZKP er som sagt ikke blockchain, men en teknologi der ligger i samme kasse af kryptografiske metoder.

29. oktober 2021 kl. 13:04
På trods af hype og store konsulent-satsninger: Blockchain-revolutionen er udskudt

Nu er der mange teknologier i landskabet omkring blockchain, en af dem er zero knowledge proofs som faktisk er en måde at arbejde sikkert med følsomme data.

Ideen i ZKP er at man kan checke en information uden at afsløre de fulde data. Til eksempel så kan man lave en løsning hvor et centralt system kender en kundes alder mens en butik kan checke om kunden er over 18 år, uden at få adgang til den præcise alder. Butikken får dermed kun den information den har behov for.

29. oktober 2021 kl. 11:41
Gamle AI-dyder skal gøre maskinlæring både 'safe' og 'secure'

Det lyder jo forjættende, og vil bare tage 5 år, så kan vi styre de neurale net. Nu er jeg ikke professor men jeg har ret svært ved at se hvordan man kan checke om et neuralt netværk har aflæst et trafikskilt korrekt.

Lige præcist med trafikskilte eksemplet, så har jeg aldrig forstået hvorfor man bruger ML til det. Det er velkendt at ML er meget bedre end andre teknikker til genkendelse at svært beskrivelige størrelser som katte men trafikskilte er immervæk stærkt geometrisk, der er en kendt mængde af medlemmer i kategorien og de står på ret veldefinerede måder langs vejen.

25. august 2021 kl. 11:27
ITU-forsker: »Vi behandler kunstig intelligens som en religion«

Mht. at kunstig intelligens er en statistik beregning der munder ud i et tal - jeg er enig. Men hvem siger en hjerne ikke også er det?

Eftersom vi hverken kan definere hvad intelligens er eller ved hvordan hjernen opnår at være intelligent, så er man jo fri til at tro hvad man vil.

Personligt er jeg af den overbevisning at maskinlæring er en blindgyde i forhold til ægte intelligens, men det er i ligeså høj grad en tro som det modsatte synspunkt.

23. august 2021 kl. 14:48
ITU-forsker: »Vi behandler kunstig intelligens som en religion«

Er kunstig intelligent, ikke meget mere, og andet end kun Neurale Netværk?

I princippet jo, AI feltet er meget større og rigere end maskin læring. Desværre er det løb kørt, i en uhellig alliance mellem teknologi begejstrerede journalister, en uvidende befolkning og nogle smarte marketingsfolk er det i dagens debat umuligt at skelne det ene fra det andet.

Jeg kender ikke til hvordan dagens selvkørende biler bruger ML, at det indgår i centrale dele er det tidligere nævnte eksempel på Teslaer der ikke kan kende forskel på månen og et trafiklys et fint eksempel på; det er præcist sådan noget man oplever med ML.

23. august 2021 kl. 14:23
Midt i Epic-slagsmål: Erstatningssag for milliarder på vej mod Apple i UK

Hvis man som undertegnede heller ikke har fået taget det omtalte aftenkursus i anti-trust jura, så kan jeg anbefale The Verges dækning af retssagen, og kan da her lige nævne et par ting derfra:

  • Om Apple har et monopol eller ej, er genstand for intens debat og er kernen i bla. det amerikanske senat og EU kommisionens undersøgelser. Jeg synes ihvertfald ikke selv at konklusionen er helt så oplagt som Tomas synes.
  • Jeg har endnu ikke hørt nogen fremføre at Sony, Nintendo eller Microsoft skulle udøve den mindste smule mindre kontrol over deres platforme end Apple, også selvom man kan betale andre steder. Feks. er det kommet frem i Epic retssagen at Sony har som en del af aftalen med Epic, at hvis for meget af Epics indtægt går uden om Playstation, så skal Epic øge betalingen til Sony. Man er kun på Playstation hvis man har en aftale med Sony, det er ikke en åben platform.
  • Epic (samt de stater der har puslet med et lovindgreb mod Apple) har gjort sig store anstrengelser for at friholde spillekonsollerne. Om det kan lykkes er nok tvivlsomt; som John Gruber fra Daring Fireball har fremført: selvom man har sympati for spillekonsollernes forretningsmodel, så er det meget usikkert om man kan lave en valid og gyldig juridisk distinktion imellem de forskellige typer.
  • Epic har iøvrigt også lagt sag an mod Google. Google tager også 30% af spil-indtægter og selvom man kan skifte app-store, så mener Epic at Google reelt lægger en masse hindringer i vejen for at det sker.

Hvordan retssagen mellem Apple og Epic ender, er op til dommeren, det er ikke en jury-båret retssag (den kan så nok appelleres). Holdet fra The Verge synes at hælde til at Epic ikke for alvor tror på at de kan vinde retssagen men at det mere handler om at finde information og skabe en folkestemning og derigennem påvirke lovgivere og konkurrence-myndigheder.

17. maj 2021 kl. 14:16
Video: Linux på Windows får grafiske programmer

Jeg forstår ikke kommentaren om at det skulle kræve "hacks og knofedt" og kun ville give skrivebordsprogrammer "i et begrænset omfang".

Jeg går ud fra at man med skrivebordsprogrammer mener grafiske applikationer hvilket i Linux sammehæng betyder at man skal have en X11 service.

VNC løsningen er som nævnt en mulighed, men der findes også adskllige implementationer af X11 til windows, feks MobaXterm, Xming og VcXsrv. Jeg har selv brugt MobaXterm og synes det fungerer fint og der er ingen problemer i at installere den, det er ihvertfald ligeså nemt som at aktivere WSL.

Har man en X11 server, så der er der ikke nogen reelle begrænsninger på de normale skrivebordsprogrammer.

28. april 2021 kl. 09:44
GPT-3 er ikke stærk AI

det brede brug af ordet AI blandt lægmænd

Det er vist ikke kun lægmænd der slynger om sig med ordet "AI", det er noget der er udbredt over hele det teknologiske spektrum, og der er nok ikke det hele der kan karakteriseres som en ærlig mangel på indsigt. Desværre skaber det nogen helt forkerte billeder i hovederne på folk (herunder selvfølgelig især lægfolk) der ikke forstår hvor langt vi netop ikke er kommet indenfor AI feltet.

Man kan evt læse med her: https://timmccloud.net/blog-the-bs-industrial-complex-of-phony-a-i/

11. marts 2021 kl. 10:44
Facebook åbner igen for australske nyhedsmedier efter konflikt om ny lov

The Vergecast har en god gennemgang (synes jeg) i deres senete episode (https://www.theverge.com/2021/2/19/22291162/vergecast-podcast-441-australia-news-media-nintendo-direct-recap).

En ting de fremhæver var at Facebook synes at skudt sig selv lidt i foden ved at lukke ned som de gjorde. Det var rimeligt kaotisk og ramte en masse forkerte sites, tilsyneladende fordi de blandt andet brugte machine learning til at regne ud hvad der skulle ekskluderes fremfor bare at lave at håndlave en liste over den formodentlige ret endelige mængde af australske nyhedssites.

Omvendt må man også formode at de australske medier fik sig en grim overraskelse både over at Facebook var parat til at tage det skridt og at det med det samme kostede dem 20% af deres trafik.

24. februar 2021 kl. 10:59
Slid, men vid: Ting Ta'r Tid

I januar '98 startede jeg hos Telebit Communications[1], en mindre biks i Aarhus der var bygget på (nogen af) resterne af Regnecentralens netværksafdeling.

Telebit havde et par år tidligere (jeg tror det var i '95) udsendt verdens første kommercielle dualstack IPv4/IPv6 router og vi gik nu og ventede på at IPv6 ville blive et hit.

I sluthalvfemserne sad rejsepengene noget løsere end de gjorde senere, så jeg fik lov til at tage til en Linux konference der blev holdt på Duke University. Alan Cox holdt oplæg om IPv6 i Linux og allerede på dette tidspunkt var der en udbredt frustration over at det ikke gik stærkere med at få IPv6 rullet ud.

Alan Cox fremførte, og det synes jeg stadigvæk lyder plausibelt, at havde man ikke ændret ret meget andet end at sætte adresse størrelsen op, så havde det været rullet ud overalt. Bagsiden af den analyse, som jeg også synes lyder plausibel, er at man så nok aldrig ville have fået en ny chance for at rette op på nogen af de andre uhensigtsmæssigheder der var i IPv4; manglen på IPv4 adresser skulle være den motor der drev IPv6 igennem. Man havde så blot overset den kreativitet som ISP'ere og udstyrs-leverandører ville ligge for dagen for at arbejde rundt om manglen på IPv4 adresser, som ydermere var yderst ulige fordelt. Jo tidligere du kom på internettet, jo større en del af addresse rummet havde du, så amerikanerne svømmede i IPv4 adresser mens lande som Kina havde sådan som noget som ét klasse C netværk til alle folkeskoler i hele Kina.

[1] Telebit lever på sin vis stadigvæk. I 1999 blev vi købt af Ericsson og siden solgt videre til konsulenthuset TietoEVRY. Telebit routeren (TBC) blev i al væsentligthed solgt til TDC hvor den i første omgang drev alarmnettet (når sirenerne blev testet kunne alle høre at nettet var oppe) og skulle efter sigende også have været en væsentlig årsag til at TDC var tidligt med på IP toget. Og nej, Telebit Communications havde ingen relation til den nu hedengangne amerikanske modem producent der også hed Telebit.

15. februar 2021 kl. 09:47
Twitter suspenderer 70.000 konti efter angreb på den amerikanske kongres

Hvad mener du med "klart ulovligt"? Det er vel ikke noget platformen skal vurdere, hvis man følger din tankegang?

Enten tager platformen ansvar og kan slette ting ellers også må platformen helt lade være og kun slette ting efter kendelse i retten. Man kan nu engang ikke gøre begge dele på samme tid.

14. januar 2021 kl. 21:03
Twitter suspenderer 70.000 konti efter angreb på den amerikanske kongres

Identifikation af brugere.

Plus, antager jeg du mener, en regel om at facebook ikke må fjerne noget som helst. Facebook (som eksempel) har så intet ansvar for hvad der på platformen, er man utilfreds med noget må tage sagen op med domstolene.

Hvordan forestiller du dig at facebook skal implementere en sikker identifikation på tværs af alle lande i verden?

Hvis Al-Queda starter en indsamling som ikke ovetræder nogen love i Afghanistan, hvordan skal danske domstole håndtere det? Lade det passere?

14. januar 2021 kl. 16:08
Twitter suspenderer 70.000 konti efter angreb på den amerikanske kongres

Så hvad er løsningen? At der ikke må være nogen regler på sociale medier? Hvordan skulle man håndhæve retten til at blive hørt? Skal der være en minimumsdistribution af et opslag?

14. januar 2021 kl. 13:47
Twitter suspenderer 70.000 konti efter angreb på den amerikanske kongres

Du kan da stadigvæk feks skrive et læserbrev, hvis du har noget på sinde, ligesom du kunne for 20 år siden. Det er ikke sikkert det bliver publiceret, men det var det heller ikke for 20 år siden, så hvordan ser du vores demokrati eller ytringsfrihed som mere truet nu end den var i gamle dage?

14. januar 2021 kl. 13:23
Twitter suspenderer 70.000 konti efter angreb på den amerikanske kongres

Nu er ytringsfrihed retten til at tale (nogenlunde) frit og ikke retten til at blive hørt. Jeg har svært ved at se at ytringsfriheden skulle være mere truet i dag end den var for 20 år siden da der hverken fandtes facebook eller twitter.

Det ser altid dramatisk ud når man ændrer i grundlaget for en eksisterende måde at udbrede ideer på, men det er jo ikke det samme som at demokratiet er ved at bryde sammen, blot fordi en ret man troede man havde går sin vej igen.

Jeg kan sagtens have sympati for ønsket om at regulere de store platforme så de på en eller anden måde flugter bedre med nogens ideer om den demokratiske samtale, jeg har bare ektremt svært ved at se hvordan det skulle kunne gøres, uden at det får alle mulige værre konsekvenser end den situation vi har nu.

14. januar 2021 kl. 10:48
Skatteminister: Skat mangler milliarder til it lige nu

Jeg kan godt forstå at det koster mange penge at udskifte Skat's mange systemer, men skal man læse udtalelserne bogstaveligt så mangler der 13 mia for bare at holde det nuværende kørende?!?

Hvorfor er 1. januar en deadline, hvad er det der risikerer pludselig at holde med at virke?

Selvom man har gamle systemer (både HW og SW) der risikerer at fejle snart (og hvor løsningen er at lave en reel erstatning) så virker det mærkeligt at kunne sætte dato på. Det kan være den gamle mainframe står af i morgen, det kan være den kan køre et år endnu.

Dertil kommer at man nok ikke (historien taget i betragtning) kan bygge nye systemer inden nytår, så hvad er det lige de 13 mia skal bruges på?

26. august 2019 kl. 10:46