Christian W. Moesgaard

Næsten ingen vil tage Windows 11 i brug

Heller ikke ret meget ved det. PC'en bliver ikke hurtigere eller nemmere at bruge på nogen som helst måde.

Hvad angår den tvungne konto så fandt jeg ud af at man kan hidkalde en CMD under OOBE hvilket resulterer i at man kan springe det hele over og oprette brugeren manuelt fra indstillinger i den resulterende administratorbruger. Suk, at jeg skulle derud. Det var før Rufus fik sine indstillinger.

14. november kl. 08:21
Blockchain 2008-2019, RIP

Men hvorfor er det vi har inflation? Det har vi fordi det er opputunt i nogle tilfælde.

Opportunt er ikke synonymt med god idé. Der skal dog være noget konstant inflation, ja.

Men faktisk gør mange cryptocurrencies, BitCoin inkl., lige netop det. Det er det som "mining" gør.

Hvad er det for nogle rædsomme tricks? Er det at lade seddelpressen køre? Hvad er alternativet hvis man har en idiotisk politik? Der findes ikke et teknisk løsning der kan forhindre regeringer i at opføre sig idiotisk. Det vil de fint finde ud af uden. Når det handler om cryptocurrency, så er regeringens første løsning at uddele BitCoin IOU's.

Ja, det er jo lige det. Man kan faktisk ikke slippe afsted med at korrigere for fuldstændig idiotisk og skadelig politik igennem en længere periode.

I modsætning til dig så anser jeg dette for en god ting.

Nej. Du kan ikke overføre danske kroner elektronisk uden mellemmænd.

Du er godt klar over at jeg beskriver nøjagtigt den modsatte påstand, ikke?

Jeg siger at man godt kan have mellemmænd med BitCoin, jeg sagde ikke at man kan slippe for mellemmænd med DKK (uden for kontanter, som ikke virker på nettet).

Det er en god ting. Det er med til at mindske kriminalitet.

Dybt uenig. Det fremmer bare en anden form for kriminalitet. En hvor vi spionerer og høster data vi ikke har noget at skulle gøre med, en hvor vi har tal i en computer vi kan sjuske med tallene.

20. december 2019 kl. 15:07
Blockchain 2008-2019, RIP

Det er da vidst en smagssag hvis jeg nogensinde har set det.

Jeg synes det er fantastisk at man essentielt har opfundet virtuelle kontanter der ikke bare lige dubleres og rammes af inflation.

Centralbanker og regeringer lavet en hel masse rædsomme tricks med vores valutaer, og jeg tror langt mere problemet er, at folk ikke forstår farerne ved de gamle systemer, fordi vi i Danmark som udgangspunkt har et velfungerende samfund hvor vi stoler på hinanden.

Bryder den tiltro sammen, så kommer Bitcoin (eller noget lignende) til at storme frem.

BitCoin og andre blockchain teknologier er fuldt ud kompatibel med idéen om mellemmænd og ansvarstager. Du kunne i princippet sagtens hyre en virksomhed, som derefter påtager sig den opgave, at holde din BitCoin wallet sikret og backed up, og som vi dække for de Bitcoins, de mister, eller reimburse dig i tilfælde at svindel, mod et honorar eller mod at de må invistere de bitcoins og tage noget af overskuddet - ligesom en bank.

Der er bare ikke nogle der har haft succes med det endnu, fordi folk ser Bitcoin som en måde at komme uden om det problem på. Men realiteten er jo, at folk er bange for de forkerte mennesker, og derfor ikke gennemskuer Bitcoins værdi, og derfor ikke går til sådanne virksomheder.

Det kommer nok. :) De er faktisk begyndt at komme her i 2019 i form af virksomheder som bitwala.

19. december 2019 kl. 13:08
Hacket for 270.000 kroner: Nogen fik banken til at sende nyt NemID-nøglekort til Ronja

Der er faktisk primære ejere eller ansvarsholdere på enhver virksomhed.

Personlige virksomheder er åbenlyse.

Aktieselvskaber eller "limited liability" firmaer er lidt sværere, men egentlig er det stadig relativt simpelt.

På CVR kan du se Ejerforhold. I Ejerforhold står der en legal ejer og en reel ejer. Den reelle ejer kan muligvis ikke eksistere, i hvilket tilfælde direktionen anses som de reelle ejere, med CEO i spidsen.

Så vi har faktisk al den information, vi har brug for, for at komme efter dem. Desværre leder stien dog nogle gange i udlandet. Det gør det for f.eks. NETS, men for f.eks. Netcompany - en konkurrent der skal overtage NemID, så kan man trace det hele vejen op i CVR alene. Men om ikke andet kunne man komme efter CEO/CTO/Osv.

Når det så er sagt, så skal man huske at formålet med denne slags firmaer netop er at ejeren ikke er personligt ansvarlig for virksomhedens finanser, og derfor er det faktisk et lovmæssigt imperitiv, at det ikke er ejeren selv, der straffes.

Formålet med en straf mod sådan noget som det her er naturligvis at virksomheden dybt økonomisk berøres. Det kan godt være de bare kan "sende regningen videre til kunden", men i sådan et tilfælde som dette kan kunden vælge en anden bank, hvis den bliver for dyr - hvilket den bliver, hvis episoder som dette fortsætter.

19. december 2019 kl. 10:55
Youtube trækkes i retten for diskrimination mod LGBT-indhold

Det er da meget nemt - Google censurerer højrefløjen OG LGBT i favør for venstreorienteret indhold. Men det er faktisk underordnet hvad for noget indhold det er.

Faktum er bare at Google blæser og har mel i munden. De kan ikke være en neutral platform med redaktion der går rundt og manuelt fjerner videoer.

Simpelt.

15. august 2019 kl. 11:37
Richard M. Stallman kommer til Danmark

Er selv medlem af FSF, fordi de kæmper en god kamp. Er enig i deres holdninger om DRM og skjult kode, som spionerer. Mange af os har mistet kontrollen over væres pc'er hardware ved at installere software, som er designet til ikke at kunne kontrolleres af brugeren. Mange gange kommer PC'en med denne slags software, og det er essentielt umuligt at slippe af med. (UEFI, Secure boot, osv)

Men manden er ikke bare iskold og kompromisløs, han er også sær og ulækker. Sidst han var i danmark så jeg ham sidde ved kateteret i DTU bygning 116 og spise det sorte snuller mellem hans tæer...

Så kom kun for en dialog omkring idealer, ikke for hans personlighed. :)

3. maj 2019 kl. 08:53
Windows 10 test-opdatering blokeret på computere med eksternt lager: Kan lave rod med drev-bogstaver

Hvad var det sidste gang? Nårh ja - det var Windows installeren der kludrede i drevkonfigurationen og slettede HOME.

Siden Windows 7 i hvert fald har det været essentielt umuligt at installere Windows på en maskine med mere end et drev indsat under installationen. Hvis ikke du for en fejl om at alle drev er ugyldige destinationer for Windows, så kan du være sikker på at bootloaderen bliver installeret på et forkert drev, for det kan jo ikke være så nemt at installere boot loaderen på samme drev som Windows, vel?! Eller måske bare spørge?

Og nu assigner den drive letters til netværksdrev?! Hey, i det mindste kan dette måske love en fremtid om Remote Windows installationer. Det lyder fedt - bare ærgerligt at de er omtrent 20 år bagud ift Linux og MacOS.

Nogle nævnte også tidligere i denne tråd at standardkontoen er administrator. Hvorfor?!

Jeg håber snart der kommer fokus på det her problem. Rigtig fokus. Windows er en krig at sætte op korrekt. Installer er absurd elendig og fejler oftere end den virker. Nu tror jeg vidst lige der skal strammes op fra Redmond.

Ind til da installeret jeg Windows manuelt fra commandline. Tør ikke andet.

27. april 2019 kl. 06:09
Festlig fredag: Her er Version2’s længste ord gennem tiderne

Dansk er normalt betragtet som et isolerende sprog, ligesom Engelsk og Kinesisk, men det er ikke nær så isolerende som Engelsk, og slet ikke ligeså isolerende som Kinesisk.

Særligt danske navneord kan udvides nærmest uendeligt, og det er sådan set det vi gør, når vi opfinder de her latterligt lange navneord, som artiklen hentyder til.

Og man kan faktisk blive ved: Skrivemaskinefarvebåndsudskiftningsekspertaspirant Programmeringsparadigmeekspertuddannelseslærermesterrekrutteringskonsulent.

Osv.

Mange af dem er naturligvis nonsens, men det er faktisk en integral del af det danske sprog, og det er tilsyneladende ikke noget som version2's programmører har tænkt over, da de designede siden; siden kan faktisk gå helt i stykker hvis du skriver et tilstrækkeligt langt dansk ord i kommentarinputfeltet. :p

6. april 2019 kl. 12:17
Krænkelseskulturen breder sig: Dansk Bank og Nordea krænket af blockchain

Jeg har gennem mange også år lagt mærke til, at banker er dybt krænket over, at deres forretning er blevet associeret med, at blive slået gentagne gange.

Dansk Sprognævn forsvarer ordvalget med, at den er bankerne da selv uden om, da de har en nævneværdig historik af, at folk slår sig økomisk gentagne gange efter en dårlig aftale med en bank, og at det kan være svært at komme sig.

Men den forklaring giver de fleste bankmænd ikke meget for, og hvis Dansk Sprognævn ikke trækker deres krænkende kommentarer tilbage inden for rimelig tid, så vanker der altså.

1. april 2019 kl. 20:59
Enhedslisten overvejer forslag om loot box-forbud

På den ene side er jeg dybt imod at regulere og skrive love om noget så banalt som salgsmetoder for computerspil.

Danmark har allerede absurd mange love, og det bliver mere og mere uoverskueligt. Normalt vil jeg sige "lad den bedste virksomhed vinde".

Men lootboxes er blevet seriøst irriterende. Jeg hader dem inderligt. Jeg hader at ellers gode spil fyldes med reklamer, og jeg hader at jeg føler mig snydt, når jeg uundgåeligt ikke fik det jeg var efter i en lootbox.

Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor folk accepterer lootboxes. Jeg ville virkelig gerne af med dem. Jeg er bare ikke helt overbevist om, at lovgivning er vejen frem.

Til gengæld vil jeg dog mene, at lootboxes skal være helt uden for rækkevidde for børn! Ingen tvivl om det.

19. marts 2019 kl. 23:34
Efter første slag: Foreningen mod Ulovlig Logning 0-1 Justitsministeriet

Hvordan kan afgørelsen i andre EU lande have afgørende betydning for den danske afgørelse? At undgå dette var netop begrundelsen for, at vi stemte nej til at afgive retsforbeholdet, dvs. dansk lov ligger altid over EU lov.

Vi må da kunne tage vores egne afgørelser hér, evt. i henhold til EU lov.

Den eneste grund til denne afgørelse må være hengivenhed over for EU's domstole, hvilket er en politisk dom. Øv!

14. marts 2019 kl. 15:36
'Den Digitale Prøvevagt': Totalovervågning af elevers computere midlertidigt trukket tilbage

Der går i øjeblikket et dokument rundt på Google, som påpeger at programmet er befængt med dårlig kodestil og adskillige fejl. For eksempel krypteres data åbenbart med enkel DES. Nøglen er 12345678, og denne nøgle er hardcoded i programmet.

I følge https://uvm.dk/gymnasiale-uddannelser/proever-og-eksamen/netproever/den-digitale-proevevagt/spoergsmaal-og-svar opbevares al data hos Amazon i Irland, herunder personoplysninger i 4 måneder, men selv samme FAQ siger, at ingen personoplysninger videregives til tredjeparter. Det giver ingen mening.

Hvis de allegeringer, der findes i dette dokument, er rigtige, så er dette dybt uansvarligt i en sådan grad, at det er kriminelt. Det bør stoppes omgående.

8. marts 2019 kl. 23:26
Dissektion af en business case: IoT - lige til skraldespanden

Det interessante ved IoT, netop opkobling og "Intelligens" (dvs. computer-lignende egenskaber) er netop det farlige ved IoT.

IoT i vores skraldspande lyder som en interessant idé. Der er helt klart noget interessant ved idéen om en skraldespand der, via nettet, kan fortælle os om en skraldespand er fyldt på meget lang afstand.

Men hov, er det ikke business casen? Det er da meget simpelt at finde en sikker netværksstak og en algoritme/sensor, der kan detektere om en skraldespand er fyldt, uden at vi skal hive hele Linux kernen ind med alle dens fejl og behov for opdateringer.

IoT enheder mister ofte fokus på deres usecase i et forsøg på at være "smarte", og får i den forbindelse udsat anveder for et hav af risici, herunder i den grad sikkerhedsrisici.

Forestil dig alle skraldespande i København som et DDOS'ende botnet. Forestil dig alle skraldespande i København som bruger kameraer til at finde ud af om spanden er fyldt, og forestil dig nu en hacker, som har adgang til dem. Han kan ikke bare se skrald, han kan måske se hvornår du åbner skraldespanden og holde øje med hvornår skraldemanden rutinært kommer, hvilket han potentielt kan bruge til at afgøre, at der ikke er nogen hjemme og ikke kommer en skraldevogn på grunden, således at han kan planlægge et inbdbrud.

Når man designer et system som skal udbredes så mange steder, er det vigtigt at enheden, man frigiver, kan det den skal kunne, og ikke alle mulige uafdækkede ting. Hvis den kan mange uafdækkede ting, skal dens sensorer være begrænset, og den skal være let at monitorere/opdatere/reinstallere, hvilket IoT enheder ikke er fordi hele idéen er, at der er mange, og de er mere eller mindre skjult for anvender.

27. februar 2019 kl. 00:38
2,7 milliarder er ikke nok: it-system til ejendomsvurderinger bliver dyrere

Ejendomsvurderingen bliver lavet ud fra adskillige datakilder i stedet for at blive kørt primært af markedet.

Her er nogle komponenter som skulle skrives/omskrives. Ikke alt af det her er med i ovenstående, men noget er det er sikkert nok. Denne liste er langt fra udtømmende - en udtømmende liste ville indeholde lige over 100 datakilder, men flere forskellige datatyper fra hver kilde.

 1. BBR
 2. Danmarks adresser (som en stor enumereret liste, kan man sige, dvs. der er styr på alle adresser)
 3. CPR
 4. CVR
 5. Matriklen
 6. Plandata, digital byplanlægning
 7. PSRM
 8. Indrivning
 9. Fejlrettelse af forkerte ejendomsskatter, tilbagebetaling
 10. Ejerskabsregister (så man ved hvem der skal betale ejendomsskatten) inkl. administratorer
 11. Digitale skøder og tinglysning
 12. Der er også klagecentre over mange af disse afgørelser
 13. Placering af offentlige goder, så som skoler, læger, osv. og systemer til at holde styr på disse
 14. Geometri over Danmark, herunder hvor der ligger strande, og om der er mulighed for at udvide ejendommen, osv.)
 15. Stednavne/seværdigheder

Og så videre i en nærmest uendelig strøm.

Og så er der udgifter til sagsbehandlere, jurister, kommunale medarbejdere til at indtaste tonsvis af denne her data, og test af sammenspillet mellem det hele osv. i alt det dér.

Jeg tror langt mindstedelen af disse penge rent faktisk går til IT. Der er absurd meget data i det ovenstående, og det er bare begyndelsen.

Problemet er vel i en nøddeskal, at hvis man skal lave en fair offentlig ejendomsvurdering som ikke må baseres på markedsvurderingen, så skal man i effekt tage stort set alt på ejendommen og dens lokalområde i mente.

Den ovennævnte pris er ca. 1200kr per ejendom i Danmark. Det er significant, men alt det her registerarbejde har også andre fordele senere hen, så ja...

Jeg vil dog også sige, at der er masser af fejl, dumheder, og IT skandaler der gemmer sig i alt det her, men jeg tror måske det er lidt for nemt at råbe "OH MY GOD" når man ser den pris uden helt rigtigt at forstå, hvad der faktisk bliver lavet.

5. februar 2019 kl. 10:19
Professor i it-projekter tvivler på succes med EFI-afløser: »Det er for indviklet«

Har nogle overvejet at problemet måske ligger her:https://www.skm.dk/love/gaeldende-love/gaeldende-skattelove

Der er fuldstændigt absurd mange love og regler om beskatning. Det er 100% totalt umuligt for hverken softwareudviklere, dommere, og især borgere at finde rundt i det her virvar.

Har Danmark virkelig så mange særlige interesser, at denne mængde lovgivning overhovedet giver mening? Og hvis vi har, er der fordel i det alligevel?

21. januar 2019 kl. 11:46
Nye EU-regler frisætter onlineshoppere: Farvel til geoblokering på webshops

Denne lov er ikke efterkommelig, da forskellige EU lande har forskellige skatter, og skatterne skal medregnes i prisen.

6. december 2018 kl. 10:59
Nyeste version af Chrome blokerer for snydereklamer

Jeg ved slet ikke helt rigtigt hvad jeg skal sige. Jeg er blæst på flere ledder og kanter, primært fordi jeg er glad for noget bliver gjort, men forvirret over Google's forretning hér.

6. december 2018 kl. 10:57
Telebranchen til første møde: Nu skal masse-logningen ud af dansk lov

Virker som om de har meget godt styr på kundens interesser alligevel. Jeg ved godt, at det måske er usædvanligt, men kan en eneste af jer komme i tanke om en kunde, som virkelig godt kunne tænke sig, at alt hvad han laver med sin tlf bliver logget?

Næppe.

16. november 2018 kl. 11:17
Amazon tvinges til at frigive optagelser fra Echo-højtaler

Kan man overhovedet få et TV uden stemmestyring efterhånden? Ville virkelig gerne være foruden.

Ind til videre kan jeg leve uden TV, men hvis jeg vælger at få et, så må jeg kunne ødelægge mikrofonen på en eller anden måde.

12. november 2018 kl. 15:46
Amazon tvinges til at frigive optagelser fra Echo-højtaler

Velkommen til hvorfor Google Assistant og Alexa ALDRIG kommer inden for mine døre.

Siri har jeg ladt ind fordi den er dum som en dør, men jeg har slået Hey Siri fra, slået Siri generelt fra, og jeg køber aldrig en smart-speaker. Jeg er meget skeptisk over for Siri, men jeg ved ikke hvordan jeg slipper af med de her "fantastiske assistenter". Jeg stoler dog mest på Apple fordi deres eget firma vil blive alvorligt truet, så der er større chance for, at de kan sætte sig ind i problemet.

Jeg stoler simpelthen ikke på de her IT-giganter over en dørtærskel.

Min største bekymring lige nu er, om Microsoft er blevet kreative med Cortana. Jeg har slået skidtet fra, men jeg har ikke været i stand til at fange den i noget ind til videre.

12. november 2018 kl. 15:45