Jesper Mørch

Nokia på vej med en ny udgave af klassikeren Nokia 3310

Jo, men teleselskaberne vil rigtig gerne have flyttet tale over på VoLTE, da det frigiver dem kapacitet, og i øvrigt bedre batterilevetid.</p>
<p>Og nu skrev jeg sådan set 3/4G, ikke kun/nødvendigvis 4G, men stadig en væsentlig forskel til en 2G telefon som slet ikke kan bruges på 3's netværk.

Du har da helt ret, Christian. Som 3-kunde ved jeg, at de arbejder for at få talen over på VoLTE. Først med app til iPhone (pga. antennen til 2/3G), og senere også til Android.

Bortset fra det, har jeg faktisk brugt en 2G-mobil med et simkort fra 3. Tidligere benyttede de TDC som roaming-partner, nu er det tilsyneladende TT. Der står i hvert fald sommetider 3 / Telia på skærmen.

16. februar 2017 kl. 11:58
3 fikser https-svipser på login-side i kølvandet på sag om datalæk

Men stadig under al kritik at 3 insisterer på at høste CPR-numre uden at have styr på sikkerheden

Jeg mindes en stilling jeg havde på et tidspunkt for et velanset konsulenthus, hvor jeg arbejdede på den interne IT for et unavngivet teleselskab. Et af de vitale IT-systemer var på det tidspunkt afhængige af Internet Explorer v. 6.0. Systemet blev ganske enkelt ubrugeligt for de "stakler", som fik grønt lys til at opdatere IE til v. 8.0. Det gav en masse ballade at få dem nedgraderet til IE 6 igen.

Jeg er ret sikker på, det ikke er en enlig svale derude, selvom det her ti år senere, heldigvis er blevet mere reglen end undtagelsen, at webservices m.m. kræver en HTML5-kompatibel browser for at fungere tilfredsstillende.

At der stadig udvikles IT-systemer med afhængighed af specifik software, vendor-lockin m.m. er dog almen viden. Det legaliserer ikke sikkerhedsfejl, men forklarer måske hvorfor vi stadig ser dem her i 2017. Forældet software, arrogance fra leverandører etc. er ikke noget særsyn. til gengæld er det potentielt en direkte kilde til alvorlige sikkerhedshuller, datamisbrug og det der er værre.

Just my 2¢

16. februar 2017 kl. 11:20
Forskere: Brugeres idé om et stærkt kodeord er ofte i hegnet

F.eks. bliver "jeg plukker frugter med en brugt frugtplukker" til "JePlFrMeEnBrFr".

Du kan også udvide dit princip lidt, og vende store-små til små-store afhængig af ord-klassen. Hvis f.eks. tillægsord og navneord havde omvendt størrelse i bogstav-rækkefølgen, ville ovenstående password blive til:

"JePlfRMeEnbRfR" vs. "JePlFrMeEnBrFr"

På den måde ville hvert andet bogstav ikke nødvendigvis være hhv. stort og lille, men blandet "tilfældigt" mellem store og små bogstaver.

Just my 2¢

26. maj 2016 kl. 13:43
Microsoft mister kort-appen fra Here på Windows 10 Mobile

Da de hed NAVTEQ blev de benyttet i nogle af TomToms produkter.

Kig i kort-info for GPS'er fra Garmin og Navigon. Der stod tidligere Navteq, nu står der Here. TomTom benytter vist kortmateriale fra OpenStreetMap

17. marts 2016 kl. 12:03
Fire alternativer til Raspberry Pi

Det betyder at den f.eks kan styre step-motorer med meget mindre jitter (og CPU forbrug) end en almindelig computer.

Hvad eksisterer der egentlig af kraftigere alternativer til BBB? Jeg er på jagt efter et økonomi-venligt board, der kan benyttes som aktivt digitalt delefilter med en skov af FIR-filtre, samt clock-transparens fra 44,1/16 til 192/24. Sidstnævnte udelukker MiniDSP/MiniSHARC. Jeg skal bruge 4xI2S-udgange, som helst skal kunne clockes eksternt af et par TCXO-moduler, så jeg så vidt muligt kan begrænse samlet jitter til et minimum - gerne under 50ps.

De fire i2s-udgange skal så direkte i 4 stk. lettere modificerede prisbillige Sabre9023-baserede i2s-DAC (Kina-kopi af Audiophonics DAC til en pris på 40-50 kr/stk plus transport og ekstra komponenter m.m.). Jeg har fulgt flere tråde på bl.a. diyaudio.com, men trenden går enten mod elektronik til adskillige tusinde kr, i retning af SRC (Sample Rate Conversion) ligesom i MiniDSP, hvor der samtidig fordres ret godt kendskab til programmering af FPGA'er. Endelig er der den mulighed, at man sender lyden via USB og derefter benytter et standard USB-lydkort til surround. Ingen af de tre ovenstående retninger tiltaler mig nævneværdigt, da regnekraft efterhånden er kommet meget langt ned i pris. Jeg har to stk. OrangePi PC, hver bestykket med quadcore CPU, men supporten af dem er så horribel, at det vist stadig ikke er fuldstændig kendt, hvordan man trækker et pålideligt i2s-signal ud.

Mon Snickerdoodle https://www.crowdsupply.com/krtkl/snickerdoodle er svaret på mit spørgsmål, eller eksisterer der allerede alternativer med regnekraft nok til at køre FIR-filtre i et 4-vejs design ved op til 192khz/24bit? [EDIT] Jeg har musik liggende i 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 og 192 kHz 16 og 24 bit, og ønsker at beholde den aktuelle bitrate uden resampling. (Selvom man ikke kan høre 96kHz, er dither-regnefejl stadig hørbare. Derfor lyder en CD heller ikke specielt godt, hvis den bliver upsamplet til 48kHz)

Er der nogen realistiske bud på sådan et board endnu, uden jeg behøver at smide adskillige tusinde kr? Jeg kan ikke være den eneste her på sitet med interesse i god lyd.

3. marts 2016 kl. 12:26
Version2’s læsere: Automatisk overvågning af nummerplader er endnu et skridt mod Big Brother-samfundet

Jeg undrer mig også over, at en lang række af politiske "samfundsnyttige" tiltag bliver vedtaget på baggrund af varm luft. Især fordi resultatet af mange af disse tiltag faktisk virker nedbrydende på samfundet i stedet.

Der kan selvfølgelig også ligge en skjult agenda et sted. Alternativt kunne magthavere og meningsdannere være tekniske analfabeter blottet for enhver samfundsmæssig og social forståelse.

Jeg er ikke helt sikker på hvad der er værst: Inkompetence eller en revolutionær agenda, kun at begge dele virker nedbrydende på samfundet.

13. januar 2016 kl. 22:01
Politiet må nu automatisk overvåge tusindvis af nummerplader

Nu taler du om ATK vogne ikk? Det er ikke dem, der bliver udstyret med det mobile udstyr til scanning af nummerplader, selvom de sikkert godt kunne bruges til det.

Nej, jeg taler om patruljevogne.

Der er adskillige steder i Danmark, hvor det er normalt at se en patruljevogn mindst en gang i timen

Mht. mobiltelefoner, kan de slukkes og efterlades hjemme. Det bliver min jævnligt

13. januar 2016 kl. 18:55
Politiet må nu automatisk overvåge tusindvis af nummerplader

er du fuldstændigt blind for den mulighed, at vi - frivilligt eller ufrivilligt - på et tidspunkt kunne få et regimeskifte herhjemme

Med tanke på 26 jordskreds-mandater, er det endda meget realistisk, at danskerne igen på et tidspunkt kunne få den idé at sætte kryds ved et parti, som vil ændre på et eller flere samfundsforhold, de er uenige i eller utilfredse med. Måske endda i en grad, så vi får et massivt regimeskifte herhjemme.

Protest-stemmer er ikke noget nyt fænomen herhjemme. Det er manglende politisk forståelse heller ikke. Til gengæld er vi dygtige til at bilde os selv ind, at den beskyttende andegård altid vil være et sikkert og frit sted at være for alle - selvom historien jævnligt har vist os noget andet.

13. januar 2016 kl. 18:50
Politiet må nu automatisk overvåge tusindvis af nummerplader

Hvis jeg er virkelig uheldig, så bliver min bil måske registeret nogle få gange om året. Er det farligt? Ja, det KAN sikkert være farligt på et eller andet plan, men spørgsmålet er hvor farligt det vitterligt er?

Ja, det afhænger så totalt af, hvor du og politiet kører. Jeg er bekendt med visse steder på Vestsjælland (som tangerer Udkantsdanmark) hvor din bil let kunne blive fotograferet både 5 og 10 gange dagligt - mange flere i tilfælde af problemer. Er der så stadig tale om ligegyldig registrering?

Forestil dig, at alle danske politibiler (også de civile) kører rundt med dette lille kamera. Pludselig kunne din daglige færden spores helt ned til mindste detalje ved samkøring med registrene hos Nets, din mobil-udbyder m.fl. Den slags er interessant viden for større pengestærke organisationer. Men, ved misbrug kunne det lynhurtigt udvikle sig fra at være et "drømme-scenario" til et mareridts-scenario! Uden registreringen er det meget vanskeligt at misbruge sådan et register!

Ang. DNS blokeringen så kan vi hurtig blive enige om, at det er ren symbol politik, der skal skræmme en bestemt minoritet fra at begå kriminelle handlinger.

Mig bekendt begås der mindst lige så mange seksuelle overgreb på mindreårige nu, som før filteret blev indført. Til gengæld er der flere lovlige hjemmesider, som nu er blokeret for danskere uden teknisk indsigt (og evner til at omgå denne blokering).

Hvad får dig til at tro, at denne massive statslige overvågning ikke også bliver solgt på falske vilkår, lige som så meget andet er blevet det de sidste 20-30 år?

13. januar 2016 kl. 18:38
Version2’s læsere: Automatisk overvågning af nummerplader er endnu et skridt mod Big Brother-samfundet

Så hele argumentationen for at logge alle... er jo bogus...

Det afhænger vel af øjnene, der ser, eller hvad? Man kan jo ikke rigtig sælge et oprigtigt ønske om at registrere og overvåge alle, og stadig forvente at blive taget seriøst af danskerne og medierne.

Der er jo desværre nogle elementer her til lands, som stadig ikke har forstået, at masseovervågning ikke fører til større national sikkerhed - tværtimod ... På akkurat samme måde, som det heller ikke fører til større national sikkerhed at lave DNS-blokering af suspekte hjemmesider.

Det virker som om visse magthavere og deres tilhængere både er tekniske analfabeter og komplet blottet for menneskelig og samfundsmæssig forståelse ... Det håber jeg i hvert fald er tilfældet, for ellers er der virkelig tale om en bevidst samfundsskadelig og antidemokratisk udvikling, som på længere sigt kan omstøde samfundet som vi kender det i dag. Hvis alle de mange IT-systemer med underlig funktionalitet og arkitektur, der de sidste 10-15 år er blevet indført herhjemme pludselig blev overtaget (og misbrugt) af antidemokratiske kræfter, ville vi få et alvorligt problem. Endnu værre ville det gå, hvis vi selv havde stemt disse kræfter ind på Christiansborg, som en protest imod andre samfundsforhold vi var uenige med de nuværende magthavere i.

13. januar 2016 kl. 18:01
Politiet må nu automatisk overvåge tusindvis af nummerplader

Historien har lært os, at alle oplysinger der indsamles kan blive misbrugt.
Det er jeg helt på det rene med, men her er det altså relevant at kigge på, hvilken form for data indsamling, der er tale om, og hvor præcis den er.

Bliver der indsamlet entydige og til dels person-henførbare oplysninger, som potentielt ville kunne misbruges?

Men de informationer er i sig selv i de fleste tilfælde ikke "farlige" for ens privatliv.

Kender du deres privatliv godt nok til at vide, at det ikke er "farligt" for deres privatliv?

Jeg mener blot ikke, at et grovkornet system - som der er lagt op til - er en stor trussel imod mit privatliv

Det er et frit land, så det er du i din gode ret til at mene. De fleste herinde er så bare uenige med dig i, at det kan blive en stor trussel for alles privatliv.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er den slags informationer et system vil kunne bruges til.

Det kan det sikkert også bruges til, og det er formentlig den hensigt, der bliver "solgt" til befolkningen på akkurat samme måde som DNS-blokeringen (læs: "børneporno-filteret") også blev solgt til befolkningen som et værn mod børneporno. Jeg tror hurtigt vi kan blive enige om, at filteret, i virkelighedens verden, blokerer for helt andre websteder end dér, hvor man kan finde usmagelig (og ulovlig) omgang med mindreårige.

Det er og bliver et skråplan, og den samfundsudvikling ville med al sandsynlighed have givet bl.a. Erich Honecker* våde drømme!

Erich Honecker* https://da.wikipedia.org/wiki/Erich_Honecker

13. januar 2016 kl. 17:45
Version2’s læsere: Automatisk overvågning af nummerplader er endnu et skridt mod Big Brother-samfundet

Arh, vi kommer til at synes om det med tiden - så længe vi husker ikke at træde for langt væk fra TV'et Husk nu at storebror passer på os ...

13. januar 2016 kl. 15:50
Politiet må nu automatisk overvåge tusindvis af nummerplader

Der kan være mange gode intentioner omkring at ville indføre ANPG. Desværre har vore folkevalgte en utrolig evne til at lade sig påvirke af lobbyister og andet "reklame-materiale"

Danmark har en lang liste af (IT)-projekter som er kørt totalt af sporet, hvor resultatet tydeligvis er oprettet til en helt anden agenda, end det bliver markedsført som - det gælder også politikeres markedsføring overfor befolkningen.

Det er hævet over en hver tvivl, at de stillinger, som giver adgang til fortrolige oplysninger, hemmeligt materiale og/eller mulighed for at udnytte BIG-DATA til egen fordel, virker som en magnet på de mennesker, som faktisk ønsker at udnytte systemerne til egen vinding. Det betyder ikke at alle mennesker i de stillinger dermed opfører sig uetisk, handler på kant med loven e.lign., men andelen af mennesker med den slags tilbøjeligheder er bare alt andet lige langt større i den slags stillinger.

Et hvert system som kan misbruges, vil på et tidspunkt blive misbrugt: Fristelsen vil på et tidspunkt blive for stor til, at alle mennesker med en potentiel adgang vil afholde sig fra at prøve. Set i lyset at det også er ulovligt at gå over for rødt, køre 90 km/t på landevejen etc. indikerer, at lovbrud altså alligevel kan eksistere, selvom vi er bevidst om ulovligheden. Endelig skal vi lige huske på, at det, i hvert fald tidligere, har været normal procedure i det offentlige, at mange ansatte har delt den samme adgang (brugernavn) til forskellige personfølsomme registre. Den problemstilling har jævnligt været nævnt her på sitet.

En ting er private aktørers milliard-industri med data-mining. Den kan man langt hen ad vejen selv fravælge med browserplugins, anonymiserings-tjenester etc. ligesom man kan undlade at benytte tjenester fra Google og Facebook m.fl. Man kan slukke mobilen, eller lade den blive hjemme, hvis man har intentioner om at foretage sig ting, man ikke ønsker overvåget. Noget helt andet er offentlig tvungen overvågning. Sidstnævnte kan ikke fravælges!

Jeg har endnu til gode at finde de reelle fordele ved overvågning i en fri og demokratisk suverænstat. Til gengæld er ulemperne ved overvågning så massive, at ethvert argument for, automatisk burde falde til jorden som en sten. En hver som har forstået bare et minimum af verdenshistorien, bør med det samme vide, at alle former for overvågning er af det onde, uanset de gode intentioner.

Mine med-debattører kender forhåbentlig til både Niemöllers digt om at se passivt til imens samfundet korrumperes, og til Snowdens observationer omkring privatliv og ytringsfrihed.

Just my 2¢

13. januar 2016 kl. 15:09
Forskning: 9 ud af 10 oplever fantom-vibration fra mobilen

Bemærk også hvad jeg skrev, at den slags "unoder" har det med at forsvinde, når styresystemet bliver opdateret.

Altså forsvinde i nogle mdr. før balladen langsomt kommer retur igen ... Det har den i hvert fald gjort på flere af mine tidligere smartphones (men, måske skyldes det i virkeligheden specifikke installerede apps med snablen dybt nede i både hard- og software)

11. januar 2016 kl. 13:49
Forskning: 9 ud af 10 oplever fantom-vibration fra mobilen

Hvordan kan du være sikker på at den faktisk har snerret - og at det ikke er en fantom-vibration?

Den flyttede sig et par cm på mit sofabord og var ved at falde på gulvet ... Andre gange kan skærmen tænde, eller den kan give vibrere imens den bare ligger ... Uden at der er kommet nogen form for beskeder.

Det er ret irriterende at blive forstyrret af, når man ellers har sin fulde opmærksomhed rettet på noget helt andet f.eks. en film eller en klassisk koncert. I mit univers er der dermed større sandsynlighed for, at det drejer sig om virkelige, men uforklarlige, begivenheder, end at det drejer sig om et psykologisk fænomen.

Bemærk også hvad jeg skrev, at den slags "unoder" har det med at forsvinde, når styresystemet bliver opdateret.

11. januar 2016 kl. 13:34
Blackphone2 review (2)

You know, it is possible to disable apps on most Android-based devices, though you still have to rely on the Google/Android ecosystem, and trust the device, when it claims that a certain app is disabled.

It IS however possible to build an Android version for any device, which offers Android support to the hardware.

Alternatively one will have to use any electronical device, keeping in mind, that privacy IS broken. This will move privacy from your device to your mind ...

Sometimes I wonder, if the Cold War really ever ended

11. januar 2016 kl. 13:23
Forskning: 9 ud af 10 oplever fantom-vibration fra mobilen

Fantom-beskeder fra telefon, tablet eller computer kan sikkert også skyldes ønske-tænkning, altså ønsket eller forhåbningen om at man modtager en mail, SMS eller en tilsvarende type besked. Det forklarer bare ikke alle vibrationer m.m. jfr. mit andet indlæg

11. januar 2016 kl. 12:37