Peter Larsen

Topdanmark pensionerer 30 år gammelt PL/1-system: »Vi skal skifte, før det bliver et problem«

PL/1 er der vist aldrig blevet undervist I på IT-uddannelser. Jeg læste IT på DIKU og der var der et meget lille COBOL-kursus som man intet lærte af. PL/1 lærte jeg I KMD ved at læse den berømte gule bog og så bare gå I gang. PL/1 er et helt normalt sprog med almindelige sprogkonstruktioner, så kan du Pascal, C, Java og mange andre - ja så kan du lære PL/1 meget meget nemt. En zEnterprise maskine er helt igennem super at arbejde med, jeg har gjort det I små 30 år og idag udvikles programmerne I et grafisk værktøj (Eclipse), så det ligner alt muligt andet udvikling - slet ikke sværere end alt muligt andet. I KMD har vi som en skrev mange PL/1 programmer. Faktisk betjener vores zEnterprise maskine ca. 6 mia. forespørgsler via web-services om året. Så selv om resultatet præsenteres I en flot .Net klient, web-sider eller SAP-løsninger - så er det stadig PL/1 og web-service integration der trækker det helt tunge læs. Men indrømmer da gerne at med tiden vil flere systemer skifte til andre platforme, måske noget man fortryder i nogle sammenhænge da en zEnterprise er forholdsvis let at have med at gøre - og så er den super hurtig. Håber der præsenteres regnestykker der kan vise at et meget stort system i f.eks. .Net er meget billigere. Men husk nu at medtage ALLE omkostninger, selv gulvplads i et serverrum, strøm til serverne og køling af samme er jo dyrt når der er mange af dem.

28. april 2016 kl. 11:36
International IPv6-dag: Hvor mange adresser er 2^128 egentlig?

der er mange af dem...

8. juni 2011 kl. 11:34
Barnes & Noble går i patentkrig mod Microsoft om Android

B&N skriver: »Microsoft misbruger disse patenter som en del af en plan, der skal eliminere den konkurrence til firmaets eget Windows Phone 7 mobilenheds-styresystem, som open source-styresystemet Android og andre open source-styresystemer udgør.« Hvordan kan MS bruge patenter fra WP7?!? Android var da på markedet år før WP7, så burde det være Android der kan anklage MS/WP7 for patentbrud?

30. maj 2011 kl. 13:12
Kommunerne pumper 2,8 milliarder i KMD

1-0 til POUL. Jeg tænkte også at det ikke var nogen nyhed og undrer mig over begrebet "pumper". Der er vel tale om at det offentlige danmark bruger EDB og det er der nogle virksomheder der leverer - og ja alt omregnes som bekendt til "penge".... Journalisten kunne måske gøre sig den ulejlighed at fortælle lidt om hvor der resterende 30% (lidt mere ned 1 mia. kr.) kommer fra. Vi ved godt at KMD blev ændret til A/S og det offentlige ikke længere ejer aktierne, fordi KMD skulle konkurrere på lige vilkår med private virksomheder. Altså blev KMD også privat. Der hentes så en del omsætning på den konto - det kunne der skrives lidt om..... KMD er så også med på "offshore" - de har da vist også lige haft en fyringsrunde. Det må være gift for politikerne at ellers danske virksomheder flytter arbejdet til udlandet, så kan de snakke om plan 2020, men det hjælper ikke noget. Der bliver færre danskere i arbejde til at forsørge flere => vi er på vej mod afgrunden.

10. maj 2011 kl. 12:36
Miracle-ansat Prosamedlem driller egen fagforening med konflikt-app

Har MS sendt en Windows Phone på markedet? Hmmm - den har jeg ikke hørt meget om - er der nogen der har en...

27. april 2011 kl. 10:24
Oracle dropper Openoffice: Kunne ikke tjene penge på det

Hvis man er afhængig af edb i en stor organisation er den slags ikke noget der beroliger it-chefer. For mig viser det at f.eks. MS-Office er en mere sikker og stabil platform. Skal vi nu også skifte MySQL ud med andet? Det er jo ikke til at holde ud at tænke på. Gad vide om LibreOffice fungerer helt som OpenOffice og hvad med dokumentformaterne er de 100% ens?

26. april 2011 kl. 13:25
Mød revisoren, der ikke kan undvære A:\

PC-Plus har jeg også brugt, det var/er skam et fint program. Det blev til Navision på et tidspunkt - men så blev det også dyrt. Jeg har skiftet til SummaSummarum, det er billigt og rigtigt godt - ingen særlige problemer der. Blot skal man købe PDFWriter også hvis man vil emaile fakturaer, men der er stadig tale om en meget begrænset investering og programmet har ingen begrænsninger indbygget. Jeg har da en hel pakke uåbnede 3½ tomme disketter og et helt nyt drev hertil, hvis nogen skulle være interesseret. Det er fra en svunden tid hvor jeg samlede/reparerede pc'ere for folk.

26. januar 2011 kl. 11:58
Forsvaret får topsikret privat 'sky'

lagre data hvor de altid har gjort - hvorfor hulen er det at "sky" er så interessant. Det er vel stadig blot en server med nogle diske, vi kunne jo kalde dem "servere" - nå nej det er jo ikke moderne.

26. januar 2011 kl. 11:51
Mystisk iPhone-trafik: TDC-kunde fik mobilregning på 20.000 kr.

ha ha god humor, jeg bliver nødt til at tilføje: Når nu iPhone "kun" er en Jesus telefon så må WP7'erne være Gude-telefoner. Deres brugerflade er guddommelig grim og betjeningen guddommelig kluntet. Diverse mangler er blot guddommeligt dumt. Android er nemmere at sætte i bås. Det er oplagt at væsener fra rummet vil bruge Android når de engang overtager jorden. Det var blot en kæmpe skuffelse at se blå Avatarer når man nu altid har troet på grønne mars-mænd. Hvem laver så telefoner fra helvede?

26. januar 2011 kl. 11:49
TDC solgte 98 mobiler til 0 kroner ? truer kunder med spærring

Alt i alt må man vil sige at TDC muligvis har en sag, men at det pga. det meget lille tab slet ikke kan betale sig at inddrive eller lukke telefonerne. De burde istedet skrive til de "heldige" ejere at de skam da gerne vil tibyde et billigt abonnement også... For meget negativ omtale er jo heller ikke af det gode, slet ikke når man som udgangspunkt selv har fejlet med et nyt CMS-system.

5. januar 2011 kl. 13:25
TDC solgte 98 mobiler til 0 kroner ? truer kunder med spærring

Mon ikke dem der har "købt" en telefon til nul kroner må betragtes som værende i "ond tro". Så jeg vil give TDC ret - enten må de betale eller også aflevere varen tilbage. At den slags kan ske er til gengæld lidt pinligt. Normalt arbejder man med begrebet rimelighedskontrol i edb-systemer, men ikke her :-)

5. januar 2011 kl. 11:59
IBM skal digitalisere udsatte børn for 40 millioner

To citater: "kontraktens omfang anslås til 40 millioner kroner før moms." "derudover går bekendtgørelsen ikke i detaljer med hvad systemet skal kunne." Hvordan kan man levere noget for 40 mio. uden at vide hvad der skal leveres?!?! Det her lugter af endnu en offentlig IT-skandale hvor IBM scorer kassen og KomBit må betale, fordi de ikke har specificeret hvad der skal leveres. Tillykke til IBM herfra, det er da en kontrakt med temmeligt meget gummi indbygget.

13. december 2010 kl. 12:05
Multimedieskat: Ægtepar får 840 kroner i rabat næste år

Altså den dikussion er langt ude. Det er betydeligt dyrere at have en kone end blot være single. Hvis I singler tror andet er der noget I har misforstået helt og aldeles. Herudover har I fordelen af at kunne bestemme selv - det har vi andre efterhånden helt glemt hvordan man gør....

9. november 2010 kl. 11:45
Multimedieskatten får 50.000 til at skrotte hjemmearbejdspladsen

For mig personligt er hjemmearbejdspladsen (internet, bærbar, mobil) belagt af nogle firma-regler - et problem mange andre også har. Jeg må IKKE installerer noget på pc'en, jeg må IKKE bruge telefonen privat. Internettet er dog brugbart for hele husstanden, men værdien af det er jo ikke meget, jeg kan da sagtens finde en billigere opkobling. Når det er sagt er jeg også ligeglad med pengene, for det "grtis" internet får det til at se nogenlunde fornuftigt ud. Der hvor kæden knækker er på to områder:

  1. Nogle faggrupper er fritaget - hvorfor det?
  2. Andre faggrupper som håndværkere skal ikke betale for privat brug af deres firma-værktøj, hvorfor ikke? Jeg accepterer skatten som det den er. Et forsøg på at højtlønnede it-ansatte skal af med lidt ekstra til staten, anden er det ikke - retfærdigt eller ej.
5. november 2010 kl. 09:01
S: Ingen multimedieskat til ansatte med kun én pc

og hvad skulle sådan en ændring så hjælpe? En hjemmearbejsplads fungerer ofte kun hvis der også er en internetforbindelse - og så er man ikke fritaget. Sikke dog en vrøvlelov, den ændring ville kun skabe yderligere administration. Drop dog nu den lov og hæv skatten generelt hvis der mangler penge. Hvor ville det være herligt hvis politikerne snart tog Danmarks problemer alvorligt fremfor at flytte rundt på nogle småpenge som ikke gavner landet på nogen måde. Jeg vil hellere høre om hvad vores børn skal leve af i fremtiden fremfor tåbeligheder som multimediaskat og noget endnu mere tåbeligt som forsøge at begrænse en tv-kanals sending. Hold nu op - signalet kommer fra en sattellit, det kan vi alle opsnappe hvis vi gider.

5. november 2010 kl. 08:52
Københavns Kommune indgår aftale med Comenxa om pc-fryns

Jeg går ikke udra at det koster KK ret meget. Det har naturligvis kostet dem noget adminstration omkring at etablere en aftale og der har sikkert også været et ekspertudvalg til at fylde "kurven" op med relevante produkter. Det kan ikke løbe op i 60. mio. Derimod er det jo medarbejderne der selv betaler via et bruttotræk, men det betyder også et fald i skatteindtægterne (pc-ordninger er jo til dels skattefinancieret), så måske er det der de 60. mio kommer ind i billedet - jeg formoder at hovedparten af de ansatte i KK også bor der.

8. juli 2010 kl. 12:13
Kommuner brygger på nye udbudstricks mod KMD-monopol

@Nils, ha ha - ja den er morsom Så røg alle pengene ved salget af KMD til etablering af "ny" virksomhed, som gør det samme som den "gamle" - hvor er vi så henne? Jeg tror der er fin plads til konkurrence mellem diverse virksomheder på "afgrænsede" områder, såsom løn (KMD, Fujitsu, Silkeborg, Accenture), økonomisystemer (KMD, Fujitsu, ...) og andre områder. Men på de mere komplekse lovgivningstunge områder tror jeg det er svært at være mere end en, hvis ikke der skal tabes penge. Så et alternativ er da at "tilpasse lovgivningen", med andre ord gøre den mere simpel. Herudover hører man sjældent om kunkurrence på CSC's systemer - har de en aftale med den danske stat? Eller kan andre komme til fadet så vi også får to skattesystemer, så tilmelder jeg mig det billigste :-)

8. juli 2010 kl. 12:07
Radikale i dyb undren over udviklingsforløbet af NemSMS

Datatilsynet påpeger vel blot at det ikke er foreneligt med den nuværende lovgivning, så det er vel loven der i første omgang skal ændres. Herudover har det været mange diskussioner om indholdet af en SMS. Som andre har påpeget er det formentligt godt nok at skrive "Husk din aftale den dd.mm.åååå kl. tt.mm", mon ikke man så ved hvad det er man skal. Derudover er jeg enig i det paradoksale ved at meget er tilladt så længe det ikke sker via "EDB", meget mærkeligt, for alt andet lige er det ofte meget mere sikkert end via postvæsenet.

8. juli 2010 kl. 11:47
Kommuner brygger på nye udbudstricks mod KMD-monopol

Mon ikke det er selve kerneproblemet? 98 kunder er ikke ret mange hvis man skal udvikle et kompliceret system til udbetaling af diverse sociale ydelser. Er der plads til flere leverandører? Hvad hvis der er flere og der opstår uklarheder om beregningerne? Hvordan sørger man for at de samlede ydelser ikke overstiger de lovmæssige grænser, hvis der er flere leverandører inde i beregningen? Efter min mening er det her meget kompliceret, det med snitflader hører man altid, men er det virkeligt problemet? Man kan vel få fat i de nødvendige data fra diverse myndigheder, så hvorfor er der ikke allerede andre virksomheder på det marked? Kan I huske Farum, her kunne en leverandør ikke engang finde ud af at opkræve ejensomsskatter. Eller København og deres lønsystem - masser af bøvl og omkostninger i millionklassen.

5. juli 2010 kl. 10:34
NemID lagde hele CPR-registret ned

Det var da utroligt som man altid skal læse at IBM's mainframeteknologi er forældet og kan erstattes af en mindre Linux/Windows æske for ganske få tusinde kroner - helt uden problemer!! Hvis det var tilfældet var der ikke noget der hed mainframes. Os der arbejder med dem ved hvor meget de kan præstere - og det er altså imponerende og klippe stabilt året rundt, alle timer. 7.000 opslag i et register som CPR kan en mainframe udfører på 2 minutter, så det er altså ikke her der er et problem. Måske er det fordi NemID går via en webservice på en Windoze kasse og derfra videre med en eller anden kommunikation til MF, måske MQ. Det vil alt i alt være forsinkende, om end at det kan løses ved en vis parallelisme - som andre også har anført. DanID ville uden problemer kunne få et udtræk fra CPR, ligesom mange andre offentlige systemer får, så en lokal kopi ville da være oplagt.

5. juli 2010 kl. 09:26