Jens Henriksen

Kapacitetsproblemer har nedlagt E-Boks

Den besked er måske ikke helt så åndssvag som den lyder: Problemet er, at hverken borgere eller myndigheder kan finde ud af hvad forskellen er på eBoks og Digital Post, så mange tror at bare de har en eBoks, så er de klar. Selv blandt mennesker der bruger hele deres arbejdsdag foran en computer kan det være vanskeligt at forklare sammenhængen - selvom den er simpel.

Der er også den mulighed, at kommunen har brugt fjernprint til at sende til samtlige kommunens borgere over 15 år og så ladet systemet sortere så de der fik besked elektronisk har fået bekræftelsen, og de der får en kuvert har fået en påmindelse.

27. september 2014 kl. 14:40
Windows 8.1 Update giver problemer: ’Værre end Vista’

Hvis man seriøst tror på at Linux, Apache osv. er immun over for malware, så håber jeg ikke man er ansvarlig for at drive noget på de platforme.

Man kan så diskutere sig til døde på spørgsmålet om nytten af signaturbaserede beskyttelser, hvad Dijkstras erkendelse vedr. test betyder for muligheden for at beskytte sig gennem test osv., men det korte af det lange er, at alle platforme kan angribes og vil blive det så snart deres udbredelse gør det rentabelt.

Bortset fra det, så har jeg ingen problemer haft med 8.1.1 og det er mindst lige så repræsentativt som et enmandsfirmas femten hændelser. Agurketiden begynder tidligt i år...

27. april 2014 kl. 16:49
Pensioneret Windows XP i rejsekort-automater er en sikkerhedsrisiko

I forhold til alle de fundamentale og katastrofale forhold der kan nævnes om Rejsekortet, så er XP i et indkapslet system det mindste problem. Når man ikke har kunnet fælde det system på de reelle problemer, så er håbet om at få skovlen under det med den slags detaljer måske nok sympatisk, men helt sikkert frugtesløs gerning.

At det ikke er et troværdigt system skyldes alt mulig andet end den ekstra risiko XP udgør.

16. december 2013 kl. 21:38
Den forkerte "Cyberkrig"

tommelfingerregler

Enig, men netop derfor er Statens IT-projektråd mere af det der er problemet, og ikke en del af løsningen på de vanvittige forretningsbeslutninger. Et konkret eksempel: To år og 10-12 millioner for at forberede et projekt hvis minimalløsning til afhjælpning af den uacceptabel risiko kunne være etableret for 16 mio. Det er stadig år fra at levere og risikoen er under udløsning.

Magten til at træffe beslutninger skal ned på det niveau, hvor man ved hvad man laver og hvor det ikke er de djøf-definerede politiske omskrivninger af virkeligheden der skal kodes efter.

Apropos Rejsekortet: Den dag Rejsekortet bliver eneste mulighed, køber vi bil nr. 2 og 3...

27. november 2013 kl. 20:09
Lovændring på vej: Nu skal NemID være gyldig underskrift

Det er ikke interessant. Det er bare det sædvanlige politiske plat fra en folkevalgt, der er helt uinteresseret i fakta og faglighed og kun går op i at blive nævnt i medierne. De siger alle de tåbeligste ting, men det de siger er ikke med fagfolk som målgruppe, men noget som Maren i Kæret og enfoldige vælgere kan identificere sig med.

Den nyligt afholdte pseudo-konference med samme Aastrup som arrangør var ingen undtagelse fra den regel. Lutter plat og selvoptaget nonsens fra politikerne.

24. november 2013 kl. 17:23
TDC rydder op: Lukker Telmore som selvstændigt selskab

Held og lykke. For vores families vedkommende, betyder det et farvel, da TDC nok kan tolereres som Telmores ejere, men som teleselskab er det råddenskaben selv og simpelthen et uværdigt selskab for tænkende mennesker at være kunde. Kun ét andet teleselskab er værre, og det er naturligvis et andet tidligere monopolselskab drevet af fjeld- og skærgårdsaber.

Telmores måde at drive firma på vil blive savnet, så der burde ikke være fra kuppet og til tanken om et nyt "start-up" baseret på samme måde levere mobiltelefoni og kundeservice på!

Nu bliver det hele ødelagt af monopolkulturens undelige afstand fra dem der har kundekontakten, til dem der har kompetence til at beslutte hvordan uundgåelige problemer løses og derfor prioriterer som de har begrænset forstand til.

25. oktober 2013 kl. 22:11
Telmore sender kunder trusselsmails efter stor it-omlægning

Mine professionelle og private erfaringer med teleselskaber omfatter TDC, 3, Telmore, M3, Telenor, og før dem de hedengangne Mobilix, Sonofon og Tele2. Af de nuværende aktører har Telmore uden for konkurrence været det mest professionelle, fejlfri og servicemindede bekendtskab.

At de har oplevet en bølge af systemfejl efter en massiv opdatering er selvfølgelig kritisabelt, men ligefrem at svine dem til er helt ubegrundet, når de endnu ikke har fået en rimelig chance til at rette de mange fejl.

Få dages ventetid er IKKE mangel på vilje til at løse problemerne, det er det til gengæld, når man som i tilfældet Telenor kan slås med dem i halve år uden nogensinde at få rettet deres utallige og helt vanvittige fejl.

  • og nej, jeg arbejder ikke for Telmore.
23. september 2013 kl. 22:25
Trine Bramsens problemer

Det skal da ikke hedde sig at vi ikke har humor

Tak til Kent: Den med Java er så godt ramt, at jeg har ondt i maven af grin!

4. august 2013 kl. 13:51
Milliardaftale med Microsoft: Amerikanske soldater skal slås med Windows 8

V2 artiklen er en temmelig forkølet oversættelse af en pseudoartikel på The Register.

Den virkelige nyhed er, at det for første gang er lykkedes at indgå aftaler under DoD på tværs af DoD, værnene og diverse kommandoer. Det centraliserede indkøb, drift, vedligeholdelse osv. der er helt normalt i Danmark kendes ikke i USA. Derovre kan samme værn "operere" under vidt forskellige aftaler afhængigt af, hvilken stat en given base ligger i. Tilsvarende har de militære og civile på samme kontor kunnet arbejde under forskellige licensaftaler hvis de hørte under forskellige "commands". Ikke noget der fremmer stordrift og standardisering af desktop/mobil arbejdspladserne.

http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=118887

http://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2013/Jan13/01-04DoDPR.aspx

5. januar 2013 kl. 13:49
Windows 8 Metro interface - tablets only?

Min 13-årige datter skulle kun bruge 30 minutter på at blive husets superbruger på Win 8.

Fire små ting: Bruge scroll-hjuler på musen i stedet for at swipe på glaspladen(*), lave musen til hånd i toppen af skærmen og trække appens overbjælke nedad for at lukke den, bruge søgefeltet, samt bruge Skrivebordet til de opgaver og programmer der ikke fungerer særlig godt i "New UI".

Det kan sammenlignes med at hun efter to år stadig hadede skiftet fra Win XP til Mac OS Leopard, Snow Leopard og senest Lion...

Selvom videoen har mange fine pointer, så er der måske brugertyper som ikke har samme vanskeligheder med at navigere i det dobbelte UI.

At Boyko åbentbart er for svag en it-bruger til at fatte at hans weather-app blot gør det den er indstillet til, og han derfor bare skal ændre i dens indstillinger underminerer i nogen grad resten af hans pointer. Når en trettenårig Mac-bruger sagtens kan sætte det op, så er det vist ikke super avanceret.

(*) Kan også sættes op til at være to-finger swipe på trackpad'en i dens kontrolpanel.

24. december 2012 kl. 14:06
Søges: Børnevenlig smartphone

Af samme årsag er min "lille" telefon med kun 400MB intern storage

Hvilken telefon er det? Min kones 10 mdr. gamle Sony android tilader fx ikke at alt det overflødige crap afinstalleres eller flyttes ud på kortet. En del af de apps er kunne flyttes kræver stadig masser af intern plads og hun må jævnligt vælge i hvilken rækkefølge apps opdateres fordi den melder udsolgt hvis der sættes flere opdateringer i gang samtidig.

2. december 2012 kl. 02:09
Søges: Børnevenlig smartphone

Det var Android telefoner svjv. var de alle fra HTC og Sony Ericsson, og der var med stor omhu sørget for at de opgivne hukommelsesoplysninger var SD-kortet og den totale interne hukommelse. Efter diverse mail og sikkerhedsopsætninger var intet var tilbage af den interne hukommelse. Selv efter afinstallation af de få overflødige apps der kunne afinstalleres og efterfølgende flytning af alt hvad der kunne flyttes til SD kortet (uden at roote tlf) fik brugerne hele tiden fejl som fx fejlede opdateringer til apps eller mailsync der blev stoppet pga. manglende ledig hukommelse.

Jeg tror nu ikke man kan klandre indkøberen alene, der skulle selvfølgelig være anskaffet et mindre antal til test, men alle er nok gået ud fra at smartphones altid er smarte ;-)

Jeg ved ikke om de nævnte discounttelefoner er lige så ringe som de HTC og Sony Ericsson der gav problemerne, men jeg synes at det meget godt illustrerede at der kan være problemer med pladsen pga. opdelingen i de tre typer og ulyst fra sælgere og producenter til at oplyse, hvis det ikke er så lyserødt som fx et stort SD kort kan få det til at se ud.

Nu skal børnene dog næppe have sikker mail og andre apps til arbejdet, så måske de klarer sig med mere ydmyge specs :-)

2. december 2012 kl. 01:58
Søges: Børnevenlig smartphone

Det er pænt ligegyldigt. Det svarer til, at man skulle bruge tid på at forklare hvad en MBR er og hvor meget plads den optager på en harddisk.</p>
<p>Du skal såmænd blot forholde dig til hvor meget plads, der er på telefonen. Det er ret ligetil.

Der demonstrerer du så præcis Lars' pointe om, at de færreste åbentbart forstår hvordan hw-arkitekturen påvirker vurderingen af, hvad der er tilstrækkelig plads. Det forværres af alle de idiotiske, kommercielt motiverede men helt overflødige programmer telefonerne leveres med og som er låst mod afinstallering.

I en virksomhed jeg løser (andre) opgaver for, har de købt stort ind af smartphones efter en indkøbers tilsvarende forsimplede ide om vurdering af pladsen.

Resultatet er at der nu købes lige så stort ind igen, men denne gang af modeller der ikke kræver at man lokalt bruger et par timer på at roote og derefter rekonfigurere hver eneste af telefonerne (læs afinstallere overflødig bloatware). Flytning af apps til sd-kortene var afprøvet, men frigav ikke plads nok.

1. december 2012 kl. 20:30
Søges: Børnevenlig smartphone

Det er jo ikke en gammel hjemmegående husmor på 85 der skal have en telefon!

Næh, men hvis hun ikke skal bøvle med at jailbrake eller roote telefonen for at fjerne alt det overflødige bloatware der fylder op og er låst på HTC, Sony og visse Samsung modeller er det nok en god idé med god plads.

2. december 2012 kl. 02:01
It-bommert afskærer 235 fra drømmestudiet - midlertidigt

Ja, det er bare endnu et eksempel i en perlerække løgn og misinformation med formål at trække klik. DR, TV2, aviserne og "fag"bladene forsøger hver dag at sætte nye rekorder i hvor plat og EB-agtigt de kan gøre det.

Hvis Version2 havde været et fagblag, havde vinklen på historien været hvori fejlen teknisk set består og med en sandfærdig gengivelse af konsekvenserne som baggrund. I stedet får vi en skandale (ulven kommer) overskrift og har desværre ingen reel mulighed for at "stemme med musen", da samtlige danske nyhedsmedier i dag er omtrent lige platte. Men de skal vel passe til en befolkning som hellere ser "Reality Shows" end prøve at udvikle den (smule) hjerne de er født med med viden, saglig debat og andet der bringer dem videre.

3. august 2012 kl. 11:57
HK melder Ddos-hackere til politiet

hvis det ikke er nogle ændringer fra måneden før hvorfor skal man så rette noget

Fordi juraen kræver at du på "tro og love" under strafansvar selvstændigt oplyser det rigtige. Det er et system der er baseret en grundlæggende mistillid til brugerne. It-systemet er ikke årsagen, men derimod en konsekvens af dette.

23. juli 2012 kl. 12:55
Nokia i frit fald: Derfor gik det galt

Kan vi blive enige om at Androids lift-off i Q1 2010 ikke skyldes Elop?

Der er jeg helt enig med dig. Nokias forudsigelige død (eller koma) er bare ikke knyttet til smartphone-markedet alene. Nokia sad tungt på en række lukrative, men knap så iPhone relaterede markeder fx i Kina. Dødskysset til Noia er derfor ikke at Elop satser 100% på Windows til smartphones markedet, men at han satser 100% på Windows full stop. Der er marked for hundreder af millioner solgte enheder baseret på langt mere ydmyg HW/SW end det vi forventer af en iPhone/Android og netop her havde Nokia en unik markedsposition.

12. juli 2012 kl. 17:35
Nokia i frit fald: Derfor gik det galt

Og hvorfor egentlig købe Nokia til overpris?

Det er præcis min tanke: Nokia har ansat en trojansk MS hest. Hvordan kan bestyrelsen tillade det og se passivt til mens "det finske mirakel" køres direkte ned og forberedes til at billigst muligt at udskifte Nokia brandet med en rolle som MS Hardware afdeling?

Mon ikke vi vil se et aggressivt købstilbu fra MS så snart aktionærerne er mørbankede?

Uanset om det er planlagt, er det sørgeligt at iagttage.

12. juli 2012 kl. 15:37
Forsvaret strammer regler for USB-nøgler efter hacking i Afghanistan

Det er katastrofalt

Ja at så mange falder over deres egne ben i forsøget på at nedgøre og råbe skandale på et så tyndt grundlag. For det første er der ikke skyggen af dokumentation for nogen katastrofe, for det andet er der ikke skyggen af dokumentation for at det skulle være specielt kritisk information der er blottet, for det tredje er historien tre år gammel og selvom hvis overskriften var formuleret faktuelt korrekt: "Forsvaret strammede for for flere år siden sikkerheden omkring USB-nøgler, måske pga. malware-angreb på lukket system", så mangler der stadig substans til at berettige en artikel.

Enhver der har bare den ringeste militære erfaring, bare har læst en smule om emnet informationssikkerhed i relation, til militære operationer, eller har set en vilkårlig krigs, 007 eller spionfilm ved at det der beskyttes mest er den information der nu og her kan anvendes mod egne styrker. Den slags information har til gengæld en kort levetid, herunder fordi planlægningscyklussen er så kort at informationen forældes meget hurtigt. Den langlivede information har fjenden allerede, da den kan slå op i åbne kilder. Selv i spionfilm har de fanget den pointe at det ikke betyder en fis hvad fanger fortæller under tortur, hvis bare der går ganske kort tid.

I øvrigt er det min erfaring af folks kompetencer kommer til udtryk som funktion af den prioritet og finansiering deres arbejde gives, hvorfor fx 25 års udsultning af politiet har givet et syndigt rodet it-landskab, men hvis du tror du kan slutte derfra og til kompetencerne hos politiets it-folk, så siger det langt mere om dig, end om politiets (eller som i artilken her, forsvarets) it-folk.

Det var allerede mere opmærksomhed end den krumme agurk fortjener :-)

7. juni 2012 kl. 23:06
Forsvaret strammer regler for USB-nøgler efter hacking i Afghanistan

Hvad synes du er bedst: At flytte en stor datamængde via et beskyttet fysisk medie eller få informationen frem via satcom eller dårlige landlinjer, men så sent at nogen dør som følge af manglende rettidig information?

Det der er indlysende rigtige løsninger i begrænsede og kontrollerede miljøer ikke er nødvendigvis muligt, når man skal samarbejde på tværs af nationer. Se bare på redningsoperationer ved jordskælv og lignende - det er ikke sikkert, at dem der leverer sat-fotos nødvendigvis skal lukkes ind på det netværk hvor deres data skal anvendes.

7. juni 2012 kl. 23:02