Lasse Lindgård

XML-opfinder og topchef i Amazon stopper i protest over fyring af whistleblowere

Jeg har forudsagt Protocol Buffers verdensdominans i årevis, men det er som med momsen i Jylland - det er aldrig rigtigt slået an ...

Det har sikkert noget at gøre med at toolingen altid virker som om at den er et par år bagud. Fx. intet officielt maven plugin, afhængighed til binær protoc, kotlin support, graphQL, etc.

Hver gang jeg kigger på det tænker jeg at det gider jeg ikke slås med - men /næste år/ bliver det godt.

Hvis det bare var mig, ville jeg nok gøre det alligevel, men som selvstændig konsulent virker det altid klogest at være lidt konservativ på vegne af dem, som skal overtage når jeg ikke er hos kunden længere ...

6. maj 2020 kl. 13:07
Starcraft 2-AI AlphaStar slår professionel spiller 5 - 0

Den fulde historie kan findes her:https://deepmind.com/blog/alphastar-mastering-real-time-strategy-game-starcraft-ii/

Hvis man ser den til enden, kan man se at AlphaStar godt nok slår de to pro spillere 10-0 med en AI som kan se alle enheder på en gang. Og som også på kritiske punkter udnytter det f.eks. i et angreb for den angriber fra tre sider på en gang og micromanager enhederne på en måde, som ikke kan lade sig gøre for et menneske.

Men til sidst i videoen, fortæller AlphaStar teamet at de har lavet en helt ny AI, som spiller ligesom et menneske forstået sådan at den kun kan se det som er på skræmen.

Første generation af dén AI slår pro spilleren let. Meen mon ikke de snart kommer efter det.

Et andet aspekt som også er interessant er at deres AI er trænet med menneskespilleres kampe. Det var mere interessant, hvis den var trænet op fra bunden. Men der kommer sikkert også en AlphaStarZero, før vi har hørt det sidste om det her.

25. januar 2019 kl. 23:31
C overhaler Java som mest populære programmeringssprog

Er der nogen der kan forklare mig hvor alle de C udviklere sidder henne?

Jeg tror aldrig at jeg har mødt en som (stadig) arbejder med C. Jeg har mødt nogle stykker som har arbejdet med det engang, men nu? Jeg møder aldrig nogen i mit arbejdsliv eller på konferencer.

Mit indtryk er de meget få som laver systemprogrammering er på vej til at gå over til at lave det i Go eller Rust.

Men de fleste jobs ligger i Java, C# og JavaScript. Det er da helt uden for diskussion.

Jeg tror at der er noget meget galt med deres metoder. Det må være for svært at søge på "C" uden at få falske positiver. Prøv selv at finde et job som C-programmør på jobindex.

9. februar 2017 kl. 15:41
Nyt udspil til offentlig it-arkitektur: Vi gider ikke flere spaghetti-integrationer

"Den måde vi i dag bygger it-systemer på, er ved at vælge standarder og metode fra gang til gang, fra ø til ø. Det vil sige, at når systemer skal kobles sammen, er det et stort og komplekst udviklingsprojekt hver gang"

Jeg tror at vi får blandet en masse ting sammen her.

Arkitektur for enkelte applikationer: Hvis vi tager det modsatte af at alle laver ting forskelligt, så bliver det at alle laver ting ens. Det betyder også at man aldrig kan bliver klogere og at man ikke kan følge med den tekniske udvikling. Som kunde ville jeg være mere på vagt, hvis en leverandør kommer med samme tilgang som de havde for 5-10 år siden.

Arkitektur for integrationer: Når vi snakker eksterne grænseflader, så er det ganske rigtigt meget værdifuldt at der ikke er alt for mange tilgange. Her har der også løbende været lavet tiltag i det offentlige. OIO var vel starten. Og nu er man i gang med den store Datafordeler. Jeg ved ikke hvordan det går med eksekvering, men tanken om en EventBus for offentlige data er meget, meget sund!

Non-funktionelle krav: Hvis digitaliseringsstyrelsen med en arkitektur, mener det som står i billedboksen, så kan det jo gå an. Det er en række non-funktionelle krav, som trods alt giver store friheder til at løse den konkrete opgave optimalt. Og så skal man altid lige huske at prøve at sætte "ikke" foran hver af dem og se om det er noget nogen kunne finde på ikke at gøre af sige selv.

Mangler: Jeg savner meget at alle offentlige it projekter udvikles som Open Source projekter. Det ville give optimale vilkår for at genbruge arkitektur, kode og viden på tværs. Og det er noget de har stor succes med i England.

Jeg savner også en retningslinje for hvor store systemer, som skal udvikles. En tilgang med flere mindre systemer er sund for at undgå alle skandalerne. Det giver også bedre mulighed for at inddrage mindre leverandører.

9. februar 2017 kl. 15:15
Skal Java også tillade nøgleordet 'var'?

Type inferens er en meget velkommen feature i Java.

De bør dog kopiere Scala og tilføje både var og val. Forskellen på de to er at val er final - dvs. at den kun kan tildeles én gang.

Man kunne også være fræk og kun tilføje val - det kunne måske opdrage lidt på visse udviklere.

10. marts 2016 kl. 12:44
Opgør med dyre databasekopier af CPR-registret

Der er ret gode argumenter for at bevare kopiregistrene.

Det er fint system-design at man abonnerer på ændringer fra CPR systemet. Kopiregisteret giver performance, oppetid og mulighed for at reagere proaktivt på ændringer.

Efter min mening burde mange flere systemintegrationer designes ud fra det mønster. CPR registeret er gammelt, men det er præcist samme arkitektur, som anbefales hvis man vil integrere på tværs i en microservice arkitektur.

Det kan så godt være at prisen og teknologien bag CPR-systemet er forældet. Men lad os diskutere arkitektur, prissætning og teknik hver for sig.

Argumentet for at centralisere er udelukkende at spare abonnementer hos CPR. Hvis alle kommuner kan dele et abonnement, så sparer de en masse. Men samfundsøkonomisk sparer vi ikke noget. Hvis de erstatter god arkitektur med noget SOA, hvor alle kalder alle, så har vi samlet tabt.

9. januar 2016 kl. 14:44
Et mere robust IT-Danmark

Hvis jeg var politiker, ville jeg foreslå at alle IT-løsninger, som det offentlige betaler for pr. definition skal være open source med offentlig tilgængelig kode (f.eks. på github)

På den måde kan alle følge med i udviklingen af nye projekter. Hvis alle kan se at der kun er 100 linjers kode og projektet skal sættes i drift 14 dage efter, så kan man stille noget bedre spørgsmål og derved undgå lange projekter, som ender med noget ingen kan eller vil bruge.

En anden fordel er at virksomheder, der leverer til det offentlige kan genbruge hinandens kode og dermed blive hurtigere færdige.

De har vist noget i den stil i England, men jeg kan ikke huske/google hvad det hedder. Nogen der kan huske det?

24. februar 2015 kl. 21:28
Windows 10 bliver gratis - også for Windows 7-brugere

Man tror at det er for godt til at være sandt.

  • Men det er det måske ikke:

This is more than a one-time upgrade: once a Windows device is upgraded to Windows 10, we will continue to keep it current for the supported lifetime of the device – at no additional charge.

http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2015/01/21/the-next-generation-of-windows-windows-10/

21. januar 2015 kl. 23:12
Salget af phablets overhaler bærbare computere og tablets

Jeg er glad for min Xperia Z, som er på 5.0" Men for pokker, hvor er den besværlig at slæbe rundt på!

Man skal enten have en habitjakke eller en dametaske, for at undgå at have den i hånden hele tiden - og jeg går sjældent med nogen af delene!

5. september 2014 kl. 08:38
Bonnerup: Konsulenter burde have sagt fra i Proask-sagen

Forklar mig lige hvordan den opdeling ikke er implementeret i IT branchen.

Hvordan adskiller PA Consulting / Devoteam / Rambøll sig fra "rådgivende ingeniører"?

25. august 2014 kl. 12:12
Sådan vælger du den bedste smartphone

God artikel.

Jeg har købt en Moto G til 1600kr til mine piger. Det er vildt så meget man får for pengene. Den nye model har endda 3g lte net og sd kort.

Det er ret svært at forsvare at jeg skal have en model til 4-5000 kr efter at have prøvet sådan en i en uges tid.

14. august 2014 kl. 11:00
Ny roaming-regel kan give dig billigt internet på ferien – men teleselskaberne vil ikke lege med

Jeg blev så glad da jeg uopfordret fik en mail fra bibob med det her link i:

https://www.bibob.dk/udlandsrejse

Det ser lidt besværligt ud, men mon ikke der er nogen der laver en app før der er gået alt for længe? Det vigtige er at det er understøttet.

7. juli 2014 kl. 11:14
Den ordblinde programmør

Der er mange typer ordblinde og jeg har mødt et par stykker i min karriere.

Fælles for dem jeg har mødt er at de læser udmærket og især når det er kode er det ikke noget problem, fordi det er så symbolsk.

Derimod så staver de som regel ikke ret godt, hvilket kan afhjælpes af code completion, syntax highlighting, flittig copy/paste af enkeltord og stavekontrol på variabler og kommentarer.

Jeg kan ikke forstå argumentet med at et IDE fratager en evnen til at tænke selv. OK hvis det er noget som genererer meget kode ud fra wizards, men det synes jeg ikke er så populært som for 10 år siden. De IDE'er jeg bruger har mere fokus på at hjælpe når man står inde i editoren - og der kan man ikke få for meget hjælp efter min mening.

12. juni 2014 kl. 15:02
Sådan bliver du mere kode-produktiv: Brug en mindre skærm

Jeg har mellem 30 og 45 minutter i stillezonen hver vej til arbejde. Der sidder jeg så godt som altid med min 12" lenovo og koder på livet løs.

Når jeg er i toget, så kører jeg mit IDE i fuldskærm og laver altid ren testdrevet udvikling. Der er ikke noget netværk, så det er ikke muligt at teste mod eksterne afhængigheder - og det er heller ikke muligt at blive afsporet af mails eller andre henvendelser. Men lidt planlæggelse af opgaver er det næsten altid muligt for mig at holde denne tid til 100% "i zonen".

Når jeg så kommer ind på kontoret, så har jeg en 27" og en 24". Her er der andre fordele. Især, hvis det jeg sad og producerede i toget har problemer, så er det dejligt at kunne se loggen, debuggeren og API dokumentationen på to dejlige skærme mens at man fejlsøger.

Så min erfaring er at begge dele har sine stærke sider. Jeg ville nødigt undvære nogen af delene.

21. januar 2014 kl. 21:06
Skoleintra er slet ikke på vej i graven - men får nyt liv

Hvis de koder det helt forfra, så kunne man jo spørge om hvorfor opgaven ikke har været sendt i udbud?

Historien har vist at det kunne være sundt med noget konkurrence på det område!

4. december 2013 kl. 10:56
Java får kæmpe renæssance: Derfor skiftede Twitter fra Ruby on Rails til Java

Hos Twitter er systemerne således bygget i en blanding af Java, Scala og Clojure

Men den artikel I skriver af fra skriver om twitter

majority with Scala

some of its code with the Java

a bit with Clojure

Jeg synes netop at det er en væsentlig pointe i artiklen at java's renæssance mere er JVM som platform end det nødvendigvis er java som sprog. Den pointe taber I i afskriften.

26. september 2013 kl. 21:39
Steve Ballmer forlader Microsoft
23. august 2013 kl. 23:07
Ansatte vidste besked: Holdt på opkøbshemmelighed i to uger

Nu vi er på version 2 og i sådan er lidt mere teknisk forum, så gad jeg godt vide hvad der sker på den tekniske front hos e-conomic.

Jeg er bruger af systemet og for et par år siden så meldte jeg en fejl ind. Den fik jeg at vide at det ikke kunne betale sig at rette, for der ville snart komme en helt ny version af kassekladde, som man også kunne melde sig som betabruger af.

Siden er der intet sket. Jeg kan i hvert fald hverken se eller mærke forskel. Der er blevet forbedret et par småting, men kerneproduktet er grundlæggende identisk at bruge som for fire år siden.

Jeg tænker på om e-conomic udviklerne har været ramt af det store "2.0" syndrom, hvor de er/var i gang med en omskrivning, der siden er kuldsejlet?? Eller er der bare andre fokusområder end kerneproduktet?

19. august 2013 kl. 13:00
Video: Version2 drukner håndværkermobil i øl

Jeg har klaget over deres afgørelse og de har undersøgt den en gang til. De siger at pakningen på flappen er blevet utæt og at det er en skade jeg har påført den, da det er en del af deres QA procedure at sikre at den er tæt, før den forlader fabrikken.

Mit svar er blot at hvis ikke den kan tåle 3 måneders normal brug, uden at blive slidt op, så er det dårligt design - og det skal de dække.

Jvfr. afgørelser 7.4.1 og 7.4.3 her:http://dokumenter.forbrug.dk/forbrugerjura_08/kap07.htm#7.4

Det var elgiganten kolde over for, så nu kører jeg sagen hos forbrugerombudsmanden. Jeg vil tro at det er en no-brainer. Især når man ser de reklamer de har lavet for telefonen.

22. juli 2013 kl. 22:06