Peter Møller

Syv år efter nedbrud slukker Netflix for sit sidste datacenter

Som bruger af AWS er det fantastisk at en virksomhed som Netflix er så flittige med at dele ud af egne erfaringer og værktøjer(http://techblog.netflix.com).

Er især imponeret over i hvor høj grad de stress tester deres egne systemer og det omfang deres Simian Army efterhånden har.

Kæmpe respekt for Netflix herfra! :) (og AWS ikke mindst!)

15. august 2015 kl. 10:38
Kommentar: Derfor er en it-havarikommission ikke løsningen

Ideen med ITHK er super forudsat vi bliver ved med, i offentligt regi, at lave disse kæmpe systemer og rewrites gang på gang.

Problemet(det grundlæggende) er IMO udbudsreglerne, nulfejlskulturen og tendensen til ansvarsfraskrivelse i mange off. institutioner. Kravsspecs er jo i sig selv udgjort af en ikke uvæsentlig portion ansvarsfraskrivelse

Systemet er efterhånden skruet sammen på en måde der fordrer eksistensen af CSC, CGI, KMD, Systematic og ja, the usual suspects.

Hvis man satte det offentlige fri og lod dem vælge IT efter behov(og ikke efter pris) så kom vi et stykke af vejen. Næste skridt ville være fuld(!) gennemsigtighed overfor hvem der har købt hvad (og hvorfor!) og en annullering af udbudsreglerne! Lad embedsmænd/afdelinger/chefer/indkøbsafdelinger stå til ansvar for deres IT-indkøb og projekter. Lad os tilskynde til at off. institutioner i højere grad starter ud med hyldevarer(og evt. tilpasser senere) eller udvikler mindre systemer med åbne snitflader. Eller endnu bedre, starter med interne proof-of-concepts. Det sidste kan måske sløve udviklingen en anelse, men om et projekt bremses i starten eller slutningen kan vel være lige fedt :)

I særlige tilfælde kan store omskrivninger og leviathanske systemer nok ikke undgåes. Men det må være muligt at vende tilgangen lidt på hovedet og starte mere i det små. Så er uheldene, når de indtræffer, i det mindste ikke så omkostningsfulde.

13. august 2015 kl. 11:49
Så galt kan det gå: Region kokser offentligt udbud

"Derfor vil havarikommissionen være centralt kvalitetskontrolorgan for styring, og kan rådgive baseret på deres indsigt." I en sådan konstruktion kan jeg godt se det smarte i en kommission.

Mit indtryk har hidtil været at man "blot" har søgt at nedsætte en kommission i klassisk forstand som ikke skal involveres før det er gået galt og herudoverblot blot belyse problemerne i bagklogskabens ulideligt klare lys.

Udbuds systemet er udtænkt af DJØF'ere og det er nok rigtigt nok her man bør starte hvis man vil have reel forandring.

12. januar 2015 kl. 08:38
Så galt kan det gå: Region kokser offentligt udbud

En IT havari kommission vil ikke ændre på at struktur, ledelse og udbudsreglerne er problemet.

Udbud med dertil hørende sindsyge mængder af udbudsmateriale og tilbudsmateriale er ikke designet til at skabe brugervenligt software der kan tilpasses undervejs - det er i bund og grund til for at sikre konkurrence. Men IT er sjældent sammenligneligt med hvad der ellers skal købes ind af standardvarer i det offentligt(møbler, mad, forsikringer, materialer, bøger osv.) Det illustrerer den seneste tids historier omkring udbud jo også ganske fint.

Her er et par ideer til hvordan man kunne sløjfe udbudsreglerne helt:

1: Cheferne i off. virksomheder indhenter tilbud fra relevante leverandører, som man gør i det private... Hvis produkterne allerede eksisterer kan en testperiode for virksomheden givetvis godt forhandles hjem og systemet kan afprøves. Hvis der skal udvikles nyt må der indhentes tilbud. Her må 'systemet' sætte sin lid til at de relevante chefer kan vurdere hvad der er vigtigst for et nyt system og at de - når de nu er chefer - også selv kan træffe en selvstændig beslutning om hvilken leverandør der bedst kan løse opgaven.

2: 100 % gennemsigtighed ift. IT indkøb i det offentlige samt en skriftlig redegørelse hver eneste gang om hvorfor man har valgt som man har valgt(og ikke mindst hvem man har fravalgt). Så kan IT journalister snuse rundt alt det de vil og (jf. næste punkt) beslutningstagerne vil skulle stå til ansvar.

3: Mulighed for at fyre folk i det offentlige...! Det dur ikke at indvolverede IT chefer gang på gang kan klokke i det - og tøre ansvaret af på andre - uden at det har konsekvenser

4: Off. tilbudsportal hvor Off. virksomheden evt. kan søge efter tilbud hvis de finder det nødvendigt. Hvis der kun er én gangbar leverandør med et færdigt produkt er det simpelthen spild af penge med et udbud hvor reglerne kan medføre at en ny leverandør skal opfinde den dybe tallerken én gang til.

5: Et IT rejsehold/styrelse der kan bistå off. virksomheder med kvalificeret sparring på IT udviklingsopgaver. altså interne konsulenter så der ikke skal kastes en masse milioner efter dyre eksterne konsulenter.

11. januar 2015 kl. 17:27
Corydon siger nej til it-havarikommission

Problemet, som jeg ser det, ville så være en central enhed uden nødvendigt kendskab til domænet og de relevante processer.

Jeg tror problemet, til dels, skyldes at DJØF'ere har for meget at skulle have sagt ift. at få udarbejdet en kravsspec. der skal kunne redde køberens røv hvis ikke systemet fungerer.

Det er ikke nemt at vinde et udbud hvis man ikke opfylder udbudsmaterialet og hvis så materialet er en hæmsko for et ordentligt system.. ja så.

Flere, mindre og mere kompatible systemer er løsningen i min optik. Og hvis det så kan minimere DJØF'ernes behov for at lege Software-arkitekter så tror jeg vi kan nå langt:-)

18. februar 2014 kl. 18:02
Windows 7 udkonkurrerer 8'eren

De mange skift i UI fra Xp -> Vista -> 7 -> 8 vidner, IMO, mest af alt om en virksomhed uden et klart mål for hvad, eller hvor, de ønsker windows skal være om x antal år...

At XP ikke vil dø er et fint eksempel på at mange hænger fast i Windows fordi de enten ikke må/kan opgradere(erhverv, for ringe pc el lign.)... eller ikke vil opgradere(windows er ligegyldig fordi der bare skal spilles, Vista/7/8 er for dyrt etc.)

Det virker derfor lidt spøjst... for hvem er det egentligt at MS laver disse UI ændringer for?? Bevares, mange vil givetvis gerne have nogle af de smarte nye 'under-motorhjelmen- forbedringer... Men dem kunne de jo sagtens putte ind i en XP SP4, XP2 el. lign.

Ingen af disse ændringer har krævet et radikalt nyt UI(Metro osv.) for at kunne muliggøres: (fra Pelle Söderling) Multi-monitor taskbar support (langt om længe) Native USB 3.0 support Klare forbedringer af Explorer og Task Manager UIs Bedre håndtering og visning af filhandlinger såsom kopiering af filer Roaming af settings mellem enheder Performance- og stabilitetsforbedringer Mindre batteriforbrug på bærbare enheder Native ISO support

Alene det at nogen forsvarer Win8 med: "Efter at have nørdet rundt og downloadet alverdens hacks for at få min startknap tilbage, så er det godt" - Viser hvor meget nogen er villige til at forsvare et OS der vist bare er ændret fordi et eller andet skulle ændres...

Min teori: XP var længe det mest populære Win OS fordi folk(som folk er flest) dybest set er ligeglad med at opgradere Windows så længe deres spil, dimser og programmer virker.

For at gøre en opgradering mere sexet og skabe lidt (falsk?) synergi på tværs af mobil og desktop fik man marketing afdelingen til at designe noget der lignede hinanden på tværs af mobil og desktop... og så skide være med brugervenlighed...

(ej men seriøst... har folk prøvet at sidde på en af de der 3000-4000,- kroners Acer bærbare med touchskærm og Metro UI?! )

5. december 2013 kl. 10:26
Radikale Venstre får 22-årig it-ordfører

Det kan du ikke sammenligne. Jeppe Mikkelsen er ikke minister. Ministre har deres embedsmænd til at hjælpe sig.

29. november 2013 kl. 14:46
Radikale Venstre får 22-årig it-ordfører

Du har en pointe... Hvor lang tid skal han have førend vi må fælde vores dom?

Og hvad er successkriteriet?

29. november 2013 kl. 14:24
Radikale Venstre får 22-årig it-ordfører

Og nu skal folk også lige give ham en chance. Han har trods alt været efterskolelærer i et år og burde vel næsten være færdig med 1. semester på Statskundskab nu.

Men det er vel ikke kun en dårlig nyhed... Sæt nu det havde været Trine Bramsen der havde skiftet parti og så fik IT ordførerposten på ny :-P

29. november 2013 kl. 12:33
Microsoft køber Nokias mobilforretning for 40 milliarder

Mener du at det er mere interessant hvad der er sket fra 2008 til 2012, end fra 2012 til 2013?
Du går måske rundt med en IPhone 1 ?

1 år på sådan en graf siger ikke en skid om noget som helst brugbart i denne sammenhæng, det var sådan set bare det jeg ville frem til :) Da Apples aktier nåede en kurs på 700$, var de fleste enige om at det nok var lidt for godt til at være sandt. Måske den bare har fundet et naturligt leje nu. MS's aktie har i det store hele ikke flyttet sig en tøddel siden Ballmer kom til(pånær efter han blev fyret), det mener jeg er relevant...

4. september 2013 kl. 15:26
HP's nye login-trick: Læg din telefon på skærmens fod

Er der ikke først Apple event onsdag? Kool iMac ellers... Kan dog godt lide at de har bibeholdt designet af Magic Trackpad og rammen omkring skærmen!

10. september 2012 kl. 17:32
At bruge en django model udenfor django

Nu er tråden godt nok lidt gammel, men vil lige beskrive hvordan jeg selv gør ovenstående i forb. med en deamon.

Jeg har opsat en crontab i OS X(virker derfor også i unix/linux):

DJANGO_SETTINGS_MODULE = project.settings (denne er vist ikke nødvendig) 0 * * * * python /sti-til-script/cron.py

cron.py ligger i samme mappe som settings.py filen i ens django project

selve scriptet: from django.core.management import setup_environ import settings setup_environ(settings)

if name == 'main': from project.registration.models import RegistrationProfile RegistrationProfile.objects.delete_expired_users()

Ved ikke om denne metode er mere effektiv end den anden, men den er måske lidt mere overskuelig:-)

25. marts 2009 kl. 19:30
Danske Django huse

Ja dette er godt nok lidt OT.

Først og fremmest fedt med et dansk Django forum. Det er en skam at der, tilsyneladende, ikke er flere der bruger dette fremragende framework.

Udvikler selv i Django(time registrerings system til en afd. på Århus Uni. samt fincle.com) så er som sådan ikke del af et decideret Django Hus.

Syntes dog det er et fremragende initiativ og det jeg egentligt vil med dette indlæg er at opfordre folk til også at tilmelde sig http://djangopeople.net.

Det er en mere global oversigt over django programmører og kunne være et fint supplement til en oversigt over danske Django huse :-)

Mvh.

Peter S. Møller

25. marts 2009 kl. 19:23