Joachim Michaelis

Ærlig webudvikler: Vi bruger for meget Javascript, og det rammer brugerne

Jeg må indrømme jeg synes moderne websider er irriterende pga. den overdrevne brug af javascript. Og tit kører de sløvt på selv en kraftig maskine og gigabit internet.

Jeg savner faktisk rene html sider som opfører sig ens, fordi de alle følger samme begrænsede funktionalitet. Og forudsigelighed er god usability.

Og sidst men ikke mindst, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvilken impact det ville have for sikkerheden, hvis vi droppede tanken om at afvikle kode fra fremmede websider helt ukritisk. Jeg ved godt javascript er sandboxed, men det må immervæk være sværere at skabe kaos, hvis man kun havde html og css til rådighed.

Frameworks, abstraktionslag og objektorienteret programmering er fantastiske skridt fremad teknologisk, men jeg synes tiden er inde til en ny retning indenfor udvikling: Simplicitet & enkelhed.

Less is more.

2. december 2021 kl. 14:48
Low-code giver sikrere app-udvikling

Artiklen havde været lettere at læse, hvis den lige havde brugt et par sætninger i starten på, kort at opridse hvad "low-code" er.

https://en.wikipedia.org/wiki/Low-code_development_platform

26. september 2021 kl. 09:31
Nyt JPEG-format kan spare 30 procent af global båndbredde, mener opfinderne

Der er en lille sammenligning af de forskellige formater her:https://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Image_File_Format

Desværre mangler webp, som - med gigantiske Google i ryggen - nok må siges at have de bedste chancer for at kunne vinde over JPEG. Og så er 30% forbedring næsten ikke grund nok til at indføre endnu en standard, synes jeg.

Den her er stadigvæk relevant: https://xkcd.com/927/

10. juli 2021 kl. 09:08
Datamuseum på afveje (T-16w & counting)

Jeg kender en del mennesker som viste sig at være super interesserede i den her samling, og fik arrangeret en tur ud og besøge stedet. Jeg kan ikke huske hvordan jeg opdagede at det fandtes, men jeg tror faktisk det var den her blog. Ingen af mine venner havde hørt om stedet før - selvom mange af dem elsker en god gang computer-nostalgi.

Så jeg synes idéen med en ugentlig youtube video om en tilfældig ting nede fra jeres samling ville være en fantastisk idé. I har jo endda folk som kender de her ting og kan forklare om dem.

Jeg synes også at det ville være en god ide med en lille rejsende udstilling der kunne besøge skoler, caféer, biblioteker og alt muligt andet.

10. juni 2021 kl. 09:28
Rabalderstræde

"Der er et klart globalt billede af kriminelle der opererer fra Rusland, f.eks tester deres malware ofte sprogindstillingen og hvis det er kyrillisk, angribes der ikke."

Et kort øjeblik overvejede jeg lige at skifte mine sprogindstillinger! ;)

14. maj 2021 kl. 17:56
Clearviews massive ansigts-database er nu ulovlig i europa

Mon denne sag også kunne gå hen og danne præcedens for andre lignende sager, som f.eks. de skyggeprofiler Facebook har af brugere som aldrig har haft en profil hos dem?

31. januar 2021 kl. 09:23
PHK's 2021 quiz

:)

5. december 2020 kl. 11:23
Du saver demokratiet over med din brug af Facebook, Magnus Heunicke

Ejerforeningen i min opgang har hængt en seddel op med, at nu vil den generelle kommunikation foregå på Facebook, og at man bare kan melde sig ind i en gruppe der. Det antages åbenbart med største selvfølgelighed at man har en FB-konto.

Jeg kan virkelig heller ikke se hvad Zuckerbergs dataopsamlingsfirma skal med al mulig info om, hvad der foregår i vores ejerforening. Det der med GDPR og privatliv er åbenbart gået komplet over hovedet på folk.

Jeg er selv på mange sociale medier, men Facebook har jeg altid sprunget over, og det kommer ikke til at ændre sig. Det bliver spændende hvilke tiltag der bliver besluttet derinde uden jeg ved om det...

7. august 2020 kl. 19:25
Negative skudsekunder i sigte

Herligt blog-indlæg! Det fik mig skiftevis til at fnise og prøve at hive håret ud af hovedet.

15. juli 2020 kl. 11:07
Love indenfor softwareudvikling

Den havde jeg aldrig hørt om, men det er fedt at se den har et navn, for det er noget jeg flere gange har prøvet at opfordre til... desværre uden det store held.

26. februar 2019 kl. 19:17
Danglish 1

Computer-ord har det med at blive ret sære hvis man tvangsoversætter dem til dansk - typisk fordi det er begreber som kun har eksisteret i nogle få årtier. Så dem kan jeg godt leve med.

Der hvor jeg til gengæld synes det bliver tåkrummende dangrish, er når man kan høre at folk nærmest tænker på engelsk, og så fejloversætter til dansk. Hvis jeg ikke husker meget galt, ville ord som "agil" og "mitigere" ville have givet en rød streg da jeg gik i skole i 80erne. Og hvornår har man sidst hørt nogen bruge ordet "sammenhæng"? Nu siger folk altid "kontekst" i stedet for, hvilket ikke er forkert, men man kommer nu til at savne lidt variation.

Ordet "man" er blevet byttet ud med "du", hvilket er meningsforstyrrende. Sætningen "du løber jo en 100-meter på cirka ti sekunder" fik mig til at svare "nej, det gør jeg ikke. Jeg er ikke i særligt god form."

Og så er der i det hele taget dukket rigtigt mange sære udtryk op på det seneste:

Førhen hed det "at møde op" på kontoret, og ikke "møde ind". Man "støttede" bare noget i stedet for "at støtte op om noget". Man "vidste" i stedet for den klodsede konstruktion "man er vidende om". Man var "glad for" noget i stedet for at være "glad ved" noget. Man sagde "det er lykkedes ham at..." i stedet for "han er lykkes med at... " For ikke at nævne udtryk som "lavthængende frugt", "på forkant", "at vækste" (i stedet for at gro), "at netværke", "italesætte", "tage action på noget", "sætte barren højt", "sætte baren højt", "de positive briller", "starter op" (i stedet for bare "starter"), "slutresultat" i stedet for bare "resultat". osv osv.

2. november 2018 kl. 20:52
Sociale medier vil have adgang til efterretningsoplysninger

Vil de nu også have regeringens data? Grådigheden kender da ingen grænser.

5. september 2018 kl. 09:15
Hollywood satser på open source-software

Jeg taler ikke om filformater (som faktisk er understøttet super godt i opensource-land), men om redigering af lydspor til film. Der hvor man normalt bruger programmer som ProTools, Samplitude, Logic, SoundForge og den slags... og her står Linux desværre svagt.

4. september 2018 kl. 17:32
Hollywood satser på open source-software

Jeg går ud fra det kun er den visuelle side af sagen der er blevet undersøgt her, for mit indtryk af udvalget af lydsoftware er, at man ikke kommer langt med open-source hvis man vil arbejde på et nogenlunde professionelt niveau... desværre.

4. september 2018 kl. 11:39
Ruslands parlament vil forbyde brug af VPN

En gang jeg var i Rusland, kørte vi forbi Dumaen. Ham, der viste mig og min kollega rundt, pegede på bygningen og forklarede "Duma kommer af ordet for at tænke, og det er det sidste de gør derinde".

24. juli 2017 kl. 18:48
GitHub-bruger har fundet en vej uden om Microsofts CPU-begrænsninger

Folk kan også være fanget på en bestemt platform pga. bestemte typer hardware. Som lydtekniker kender jeg alt for godt til problemet med at have købt et eller andet som kun fungerer med en ældre udgave af Windows.

Det varmer mit halvanarkistiske hjerte at se den slags tricks der.

20. april 2017 kl. 12:45
Den kloge forbruger - en illusion?

Og det hedder F.U.D.: www.cavcomp.demon.co.uk/halloween/fuddef.html

Det kan jo altid betale sig at holde forbrugeren så uvidende som muligt, for så er det lettere at narre folk. Bare se da vi solgte glasperler til indianerne i gamle dage og fik guld i bytte. Det er konceptuelt det samme der foregår i dag.

18. april 2017 kl. 00:26
Jeg blokerer dine reklamer. Nej, jeg blokerer din blokering. Fint, så blokerer jeg din blokering af min blokering!

Jeg er begyndt at køre uden AdBlock for at støtte de websites jeg besøger. Men der er én slags reklamer som virkeligt irriterer mig, og det er dem som forhindrer eller forsinker adgangen til indholdet, f.eks. de her popups på version2 og ing.dk og reklamer før videoerne på youtube.

Tracking er naturligvis også bekymrende, men jeg føler lidt jeg har tabt det slag. Vi lever i et overvågningssamfund.

16. april 2017 kl. 15:09
Blinkende cursor æder 13 procent af cpu-kraften

Jeg synes der er en generel tendens i nutidens kode til, at vi nærmest er blevet lidt for gode til at bygge teknologier oven på andre teknologier. Lag på lag på lag... indtil man får en kæmpe høj stabel af alt for ressourcekrævende kode.

Jeg ved godt det er utopisk, men tænk hvis man skrev kode lige så lean & mean på nutidens computere som man gjorde på f.eks. demoscenen i slutningen af 80erne. Alt ville være fantastisk responsivt og hurtigtreagerende.

25. marts 2017 kl. 11:06
Nye Macs kompromitteret af vellidt musikprogram

Jeg må tilstå den her artikel er væsentlig mere uklar end version2s artikler plejer at være. Desværre nåede jeg til et dødt link i mit forsøg på at spore helt tilbage til kilden.

"Selve svagheden skyldes en måde, programmet parrer det proprietære filformat for Garageband-filer, .band" ... parrer et filformat? Jeg er forvirret.

"Brugeren kan selv bestemme længden af visse dele af filformatet og det kan man udnytte til at skabe en farlig tilstand." ... Det lyder som om det er et chunk-baseret filformat (a'la IFF), men skal brugeren selv vælge længden af disse chunks? Det giver ingen mening.

15. februar 2017 kl. 10:12