Tak for lidt computer historie. Niver mig selv i armen og tænker lidt tilbage, nu kun 13 år til pension. Chok, har selv været i branchen siden 1986, og utroligt hvad der er sket i de år. I 80'erne var Commodore 64 hvad der var af hjemmecomputer, i 90'erne kom så PC'en og Internettet, nu om dage har vi mobiltelefoner der kan det meste og langt hurtigere end tidligere. Utrolig spændende at have været med i de år.
Såvidt jeg læser skal NAS være direkte forbundet til Internettet via port 443 eller port 8080.
Personlig ville jeg aldrig lade en NAS være tilgængelig direkte på Internettet. Der bør være en proxy mellem, og gerne en hvor du selv har fuld styr på software og opdateringer.
Vi vil gerne bruge Facebook, men vi behøver ikke lade Facebook styre adgang til diverse andre medier, og vi behøver ikke bruge Facebook som dagbog.
Vi vil gerne have smartphone, med Android bør vi have en gmail konto, men vi bestemmer selv lidt hvad den konto kan åbne, og vi behøver ikke bruge gmail til private mails.
Vi ved også at Google, Facebook og Microsoft kigger med i mails.
Løsningen kan være egen privat mail server, eller mail på server hos en nær ven, dermed nemmere at agere hvis de forkerte får adgang. Men de fleste normale forbrugere foretrækker det der er gratis og nemt.
Ja, SMARTTLS er kun kryptering mellem mail servere, det er ikke end to end sikkerhed. Fra afsender til modtager kan der være flere servere, og dem i midten kan se med.
Det bedste ville være hvis alle lærte at sende rigtig krypterede mails når noget vigtigt skal frem. Desværre vælger den normale borger de nemme gratis mail løsning som hotmail og gmail, og disse løsninger vil helst ikke kryptere noget, for så kan de jo ikke se med. Du får f.eks. proppet gmail i halsen når du køber en Android smartphone.
Værre er det at mange efterhånden mere bruger Messenger til små beskedder fremfor SMS eller e-mail. Vi skal passe på hvad vi skriver.
Alle vil gerne bruge Facebook, og det er gratis. Alle besøger websider hvor Google Analytics overvåger. Android smartphones bruges meget, og brug registreres af Google, men apps er gratis og det er jo sjovt og nemt for forbrugeren.
Gratis services har desværre en ond kant, det er svært at sikre mod overvågning og misbrug.
Løsningen kan være helt at stoppe brug af Facebook og Google. Men dermed bliver det også sværere at være på Internettet.
De fleste e-mails der sendes er stadig ukrypterede, som åbne postkort, selvom det i flere år har været muligt og gratis at kryptere. I mange tilfælde skriver vi beskeder via Messenger, det er også Facebook, hvem ser med? Vi sender e-mail fra smartphones, men ved ikke om både Apple og Google ser med?
En drøm kunne være en open source baseret GNU/Linux smartphone. Hvor brugeren selv har fuld kontrol over data. Dermed kunne det været sket med international overvågning.
Bada eller Tizen kunne være en mulighed, og der findes også telefoner med dette, vidst bare ikke i Danmark.
Og hvor mange GDPR bøder er der mon så kommet ud af disse anmeldelser, eller er der bare sagt hovsa eller undskyld?
Imponerende at dansk handel med Kina er så vigtig at vi ikke påtaler dette, vi gemmer endda grundloven når Kina kommer på besøg.
Det er kun 2 dage siden vi læste om at Region Syddanmark ved fejl har udbetalt 500.000 kr istedet for 500 kr til en række borgere. Indenfor IT er det normalt at teste løsninger inden de bruges?
Og nu et CPR læk i Herning, der undskyldes ved sikkerhedsbrud hos en it-leverandører.
Hvordan kan vi have tiltro til at den danske stat passer godt på vores digital informationer, når vi igen og igen oplever læk. Gad vide om Herning eller deres it-leverandører får en GDPR bøde?
Der er 2 store firmaer der sidder på mobil markeret, Apple og Google.
Apple sætter deres standard for App Store Google sætter deres standard for Play Store Begge tager deres bid af profit når applikationer kører igennem Store.
Set med mine øjne er Android nok lidt mere åben med installation af software i forhold til iPhone.
Indtil der kommer er open source eller gratis mobil verden hvor alle kan gøre hvad de vil, må vi vælge Android eller iPhone med de ulemper der kan være.
Synes ikke EU-Komissionen har ret meget at komme efter, Apple laver et produkt, kan vi ikke lide det, så lad være med at købe det.
For nogle år siden var problemet at Windows kun blev leveret med Internet Explorer. Kan du ikke lide produktet, så lad være med at bruge det.
Du har rejsekort og checker ind og ud af bus. Men der er intet sted du kan se om bus har registreret korrekt position for turen. Først 24 timer senere ved du om rejsekortselskabet har fuppet dig. Og efterfølgende kan IT systemerne så ikke rette fejl. Dette kaldes bondefangeri, alle andre end det offentlige straffes voldsomt for den slags.
Og bagefter bliver han vel udleveret til USA hvor han sikkert får en længere straf, stakkels mand.
Deadlines kan til tider være afgørende for at levere en given løsning til en kunde. Men for at kunne levere kræver det de rette ressourcer, med den rette viden og erfaring.
Om det så er agilt og/eller SCRUM ændrer ikke meget. Hvis der i ledelsen ikke er vilje til at sætte de rette personer sammen, bliver løsning nok lavet til deadline, men i en kvalitet der efter deadline skal bruges en hel del tid på at stabilisere.
Det er farligt når WYSIWYG webmail lader brugeren læse spam mails uden advarsel.
Jeg bruger selv primært webmail, SquirrelMail, og den viser per default ikke billeder.
Jeg bruger også SpamAssassin og disse mails ender i en folder, men alle disse mails bliver ændret til attachments på en mail hvor SpamAssassin pænt advarer om hvorfor attached mail er afvist. Jeg skal dermed gøre noget aktivt for at se indhold i spam mails, hvis jeg mener mail er afvist ved en fejl.
Det er mig uforståeligt hvordan det er sket, hvis ikke med vilje.
Hvis en bruger opretter en FB account, sker det vel over en sikker forbindelse og password bliver vel gemt krypteret med det samme. Hvis FB så undervejs i den process opsnapper og gemmer password, har de brudt en vigtig sikkerhedsregel.
Lige meget hvad FB melder ud nu, bør alle ændre password omgående. Og husk, en gylden regel vi har lært over årene er aldrig at bruge et password mere end et sted.
Ja, og hvad med udstyr fra Ericsson, det laves vel også i Kina, selvom HQ ligger i Sverige. Har leverandørerne 100% styr på kvaliteten af alle komponenter der indgår i en dims.
Sådan går det når regeringen eksperimenterer med besparelser i det danske samfund. Meget svært at se noget positivt der er kommet ud af effektivisering af skattevæsenet startet af Anders Fogh Rasmussen.
Vi nærmer os det samme antal ansatte der var oprindeligt i skat for 15 år siden. Og prisen for eksperiementet har indtil videre været høj, det varer mange år før vi igen trygt kan stole på skat. Den almindelige borger betaler prisen, de store går fri.
Og lad os mindes Gopher der kunne meget af det samme som WWW, dog mere begrænset i præsentation.https://en.wikipedia.org/wiki/Gopher_(protocol)
Eller IRC der tidligere blev brugt meget til chat, også det er pakket ind i WWW nu om dage.https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Relay_Chat
Der er mange spændende TCP/IP protokoller, men nu om dage skal alt helst pakkes ind i WWW for at være brugervenligt.
USA mener der er risiko for at Huawei har bagdøre i udstyr. Tidligere meldte Snowden at NSA havde bagdøre i Cisco udstyr. Der har også været snak om at NSA har bagdøre i Intel og AMD udstyr. Men er der bevis for noget af dette.
Det kunne lugte af at USA helst kun vil have NSA til at overvåge verdenen. Huawei udstyr har de jo ikke kontrol over.
E-mail adresser ville være mere korrekt at skrive.
Men i disse tider hvor skat udsender årsopgørelser til folket, lyder det jo godt med sådan en overskrift :-)
- Forrige side
- Nuværende side
- Side
- Side
- Side
- Side
- 6
- Næste side
Torben Jensen