Jesper Nielsen

Sådan vælger du den bedste smartphone

Nu er det en sandhed med modifikationer, at Apple konsekvent har den dårligste antenne. Faktisk så i Professor Gert Frølund Pedersens undersøgelse, så havde iPhone 4, ja den med den berygtede udvendige antenne i rammen rent faktisk den næstbedste antenne i 900 MHz området lige efter en Nokia mobiltelefon, mens den var betydeligt dårligere i 1800 MHz og 2600 MHz områderne.

Det betød, at den havde glimrende 3G forhold hos Telia, 3 og Telenor, men de var forfærdelige hos TDC. TDC bruger stort set kun 2600 MHz til 3G, eller brugte, mens de forbeholdte 900 MHz til samtale, hvor der aldrig var problemer.

iPhone 4's største svaghed som telefon lå derimod i dens 1. generations støjreduktion. Den var første mobil med digital støjfiltrering. Her er problematikken den, at når man samtaler i mobilen, så bliver ens øre meget varmt pga glaspladen på telefonens front. Som følge af det vil man automatisk vippe telefonen mere og mere for at slippe lidt luft ind til det kogende øre. Denne manøvre fører mikrofonen i telefonens bund længre væk fra munden, og resultatet er, at ordene bliver til digitalt blipbåt, fordi det bliver filtereret. Det er blevet meget bedre i senere modeller.

Antennen på 2600 MHz båndet er blevet forbedret af flere omgange, men på 900 MHz båndet er det omvendte desværre sket - lige siden iPhone 4S

16. august 2014 kl. 17:18
Sådan vælger du den bedste smartphone

Jeg synes ikke rigtigt det holder, at Apple skulle være en dårlig handel. Min nuværende iPhone 4 fylder 4 år om mindre end 20 dage. Den kører på sidste nye iOS - Bevares, der er funktioner, der er forbeholdt nyere modeller, men det er trods alt småting. Jeg gav i sin tid 1600 kr og 400 kr ekstra i abonnement pr måned i 6 mdr hos TDC. Det var altså 4000 kr, og den er ikke død endnu. batteriet holder stadig fint en hel dag, og mobilen får uden tvivl et nyt liv hos min søn, når jeg endelig opgraderer til september/oktober hovedsageligt for at få 4G.

15. august 2014 kl. 01:50
Apples fuser: iPhone vågner ikke efter nytårsknald

Jeg giver ikke Google skylden, men de "ville" ikke lægge turn by turn navigation ind i deres i iOS integrerede App. Gratis turn by turn navigation har været Androids største sellingpoint længe, så hvorfor stille Apple lige? Googles hensigt er at vise dig reklamer - målrettede reklamer. Det gør de bedst, hvis de ved, præcist, hvor du er, og hvad du kigger på og interesserer dig for. Derfor er Google interesseret i, at du skal have en android telefon. Med den er de ret sikre på, at du bruger flest mulige Google applikationer, og dermed får de mest muligt - stort set alt -at vide om dig. Med den viden kan de sælge reklamer til virksomhederne og vise dem til dig, så du rent faktisk handler efter det. Med det i baghovedet giver det fint mening, at Google ikke ville lave navigation på iOSplatformen. At de alligevel har gjort det, efter at være blevet smidt ud af Apple, fordi der er rigtigt mange iOSbrugere, og de er dem med allermest datatrafik af alle mobile enheder. Det marked ville de alligevel ikke afskrive.

Jeg sammenligner Apples "kort" med Google Maps her på Djursland, og her er Apples "kort" langt mere detaljeret end Google Maps med vandløb helt til udspring mm. John G. Pedersen fra Mobilsiden.dk testede iPhone 5s navigation og fandt ingen problemer med den side af sagen. Han kom fra dør til dør uden problemer.

Mht. til mute på lydløs, hvilken version af iOS snakker vi om? Jeg har haft alle iOS-versioner på to forskellige telefoner siden iOS 3.0.1 uden at registrere et sådant problem.

På iOS kan såkaldte intents ikke køre - Og det er af sikkerhedsgrunde. Hvis kode fra en App kan aktivere en anden App til at gøre noget, så står mobilen fuldstændigt åben for malware. I betragtning, hvor usikker Android har vist sig at være, synes jeg, det er lidt besynderligt, at stort set alle de folk, jeg kender, med Androids stadig ikke har hentet AntivirusApps. Men det kommer nok, når der for alvor kommer hul på malware på mobilerne. Det er i voldsom stigning. Men hvad vil et antivirusprogram gøre for mobilens hastighed med dens relativt svage processor?

Mht. Intends, så kan jeg ikke se, at der vil opstå flere fejl , hvis hver App skal have en selvstændig tråd og API. Hvis de fejler, er det den enkelte App, og det er vel ikke Apples problem, hvis appudviklerne ikke kan skrive kode. Hvor lidt eller meget, det fylder skal jeg ikke kunne udtale mig om, men jeg har 138 Apps og 289 sange på min Iphone 4 16Gb og har stadig 5,56 Gb fri. Jeg ser ikke det store problem. Når vi sammenligner de tre mobile styresystemer, er der ingen af de to andre, der når iOS til sokkeholderne i stabilitet, sikkerhed, strømstyring og effektivitet. Min egen iPhone 4 har ikke været genstartet eller slukket siden sidste opdatering af iOS. SAmmenligner vi med Winphone 8, så crasher den ca en gang dagligt. Android er noget mere stabilt, men jeg har endnu ikke mødt nogen, der kan køre mange uger uden genstart, og mange telefoner er plaget af hyppige crashes iOS allokerer mellem 1 til 1,5 Gb diskplads til styresystemet, men bruger kun de 800 Mb. På min fylder "Andet" 1,23 Gb Mine 138 apps fylder 4,5 Gb HVad bruger Android idag? Jeg har svært ved at finde noget på det. Skal vi sammenligne WP8, så er der kun 26 Gb ledig på en 32 Gb Nokia Lumia 920 out of the box. (6 Gb!) Win RT snupper over 14 Gb af Surface RT's 32 Gb.

4. januar 2013 kl. 00:49
Apples fuser: iPhone vågner ikke efter nytårsknald

Nej det er der squ godt nok ikke. Hvad kan du nævne ud over to små aktiveringsfejl i forbindelse med årskifter, og som er eller bliver blevet rettet ved næstkommende opdatering og så et ufærdigt kortprogram, der blev hastet igennem for at kunne lande med iPhone 5, fordi, Google ikke ville tilbyde Turn by turn navigation på platformen. Har du forresten tjekket kortet ud nu? Det er blevet meget mere detaljeret og retvisende end i starten.

2. januar 2013 kl. 23:09
En iPhone-ejers bekendelser: Sådan føles Windows Phone 8

Bill D. Carson! Det sidste man skal være, når man køber en smartphone, er naiv og blåøjet..

Apple indsamler GPSkoordinater fra iPhones og macbooks. Det gør de for at kunne tilbyde funktioner som Find my iPhone. En trøst er, at Apple ikke lever af at sælge reklamer, og de har lovet højt og helligt at værne om privatlivets fred. Om de så bliver ved med at holde, hvad de lover, ....!

Men man er fuldstændig naiv, hvis man et øjeblik tror, at Google ikke indsamler data fra Android. Dataindsamling er den eneste grund til at Google gik ind i Smartphoneprojektet. De ikke alene indsamler din lokation relativt konstant. De bruger de data, de indsamler. Google lever af at sælge reklamer, desto mere præcist de kan aflevere reklamerne målrettet, desto flere penge tjener de. Google tjener mindre på Android som styresystem pr. telefon, end MicroSoft gør, pga licensaftaler. Der er tale om få dollars pr telefon, og står ikke vanvittigt godt i relation til alle de penge, der bruges til R&D på platformen. Google leverer Android for at skabe en effektiv platform at indsamle data fra. Hvis du vælger at nedsænke dig helt i Google's univers af "gratis" services, som G-mail, kalender, Android, Google Search, Google+, Google Documents mm. Så ved Google alt om dig! Mere end du selv ved og er bevidst om. De kender dine seksuelle præferencer(Google Chrome og Google Search, dine vaner (Chrome, search og Tracking Android), hvor du holder ferie, dit fortrukne kameramærke og tilbehør (Picasa), dine venner (Android og Google+), din nøjagtige position (Android), hvad du arbejder med (Gogle Documents), hvad du skal og planlægger (Google Calendar). Dine tanker og holdninger (Google Blogs)

Den seneste udvikling på den front er, at Google lige har lagt alle deres databaser sammen til een stor. Og de har købt et firma, der har udviklet ansigtsgenkendelse. Planen er, at udbyde ansigtsgenkendelse til aktive reklamer i butikker. Første step bliver formegentligt en smart låsefunktion på Androidmobiler med ansigtsgenkendelse, næste trin bliver så udbredelsen af aktive reklamer i bybilledet, så du automatisk vil få vist reklamer for ting, du sandsynligvis vil fatte interesse for, hvor du går. Når det går for langt, opstår det interessante spørgsmål: Er det dig selv alene, der bestemmer din handlemåde, eller har Google pludseligt en finger med i spillet. Google filtrerer dine søgeresultater efter, hvad de tror, du er interesseret i. På sigt er vi på veje ind i en filterboble, hvor vores horisont bliver den, søgemaskinerne mener, vi skal se.

Det er faktisk ved at være tid til at begynde at folde sølvpappirshatte og finde store solbriller frem ;o)

Tro ikke at Google er din ven. Google er til for at tjene penge - Mange penge, og de gør det på at sælge reklamer, som de viser til dig.

Apple stiller sig indtil videre på den modsatte side - Sige de da. MicroSofts holdning er ikke fuldt ud kendt endnu, men de pusher da reklamer ud via Bing, selvom det ikke er det, de lever af.

Men man kan gøre det op på denne måde: Apple lever af at sælge dig hardware og immatrikulære værdier i form af musik, bøger og Apps. MicroSoft lever af sælge dig software, og lidt blandet hardware. Google lever af at sælge dig til annoncører.

Med det in mente, hvem vil man så helst kaste sig i armene på?

24. november 2012 kl. 02:37
Hvem står bag århundredets aprilsnar på vores tastaturer?

Det gør Apple! ;o) Der bruger man "Fn" + backspace for det samme. Jeg har svovlet lidt over det.

Til gengæld så er det faktisk nemmere at skreve @ på et mac tastatur, da der ikke er langt mellem alt og @, der begge skal betjenes. Derudover er Mactastaturerne faktisk rigtigt rare at skrive på. Jeg oplever ofte, at jeg vælger at skrive artikler, jeg ved, jeg skal bruge på min windowsmaskine, på min MacBook Pro med løst tastatur, fordi tastaturet er så dejligt at skrive på. Men det er ikke uden sværdslag at lære Apples genveje, f.eks. home og end m.fl.

24. november 2012 kl. 00:23
Duel: Er HTC 8X eller Nokia Lumia 920 kongen af Windows Phone 8?

Jeg har fundet en seriøs hjemmeside, der uelukkende gør i displays og kunsten at optimere dem.

De har lavet en Samsung Galaxy S shoot outhttp://www.displaymate.com/OLED_Galaxy_S123_ShootOut_1.htmHer fortæller de blandt andet, at Gengivelsen for rent hvidt, som kaldes D6500 for naturligt dagslys eller 66500 kelvingrader. ved højere kelvin temperaturer bliver det viste mere blå og cyan, altså koldere og ved lavere kelvingrader bliver det viste mere varmt og gult. Samsungs OLED varierer fra 10200 kelvingrader for Samsung Galaxy S til 7900 for Galaxy S III. Det forklarer Den meget blåcyane farve, jeg beretter om for Galxy S fra ny af. Samtidigt Samsung nogle sjufter til at indstille gamut for skærmen, hvor de konsekvent kører med kraftig overstyring med en gamut på 138 % for alle tre skærme. De giver oversaturerede farver især i det grønne og displaymate kalder skærmbillederne på Samsungskærmene for "Gaudy" hvilket betyder prangende og spraglede. Det får blandt andet kraftigt farvede billeder til at vælte helt over, med orange hudtoner og selvlysende planter. Det er desværre ikke bare Samsungs mobiler, der er plaget af for høj gamut, men generelt også for dderes TV. Jeg vil vove den påstand, at de ikke har forstand på at lave en ordentlig skærm med korrekt standard-indstilling.

Jeg må sige, at jeg også har lært noget af denne gennemgang. Jeg var overbevist om at pentilearrayet var lavet for at få flere blå pixler til rådighed, men nej, der er færre, men de er til gengæld noget større end nabopixlerne.. Grøn har dobbelt så mange pixler som blå og rød.

Producenterne hævder iøvrigt at halveringstiden på blå er 20.000 timer og 200.000 timer for rød og grøn. Jeg hævder, at det er reklamebullshit, og den reelle halveringstiden er lidt under 10.000 timer for blå. SAmsung GSIII har i øvrigt fået svækket lysstyrken betragteligt i forhold til sine forgængere for at skåne den blå farve. og der er selvfølgelgi lagt en korrigerings algoritme ind for at rette op på den degenererende skærm. Sjovt nok, så er deres overdrevne gamut og blå startsskærm faktisk gift for skærmens levetid. De burde justere gamut for at minske henfaldsproblemet. Der er ikke sket udvikling i de organiske forbindelser, der bruges til OLED. En anden ting er, at OLED har mere end dobbelt så højt et energforbrug i forhold til en LCD, fordi især den blå og den røde pixel er meget ringe til at omsætte energien til lys. den blå pixel skal bruge 12 gange så meget strøm for at sende den samme mængde lys ud som den grønne pixel, den røde bruger 1,8 gange så meget som den grønne. Faktisk skal SGS III bruge 3 gange så meget strøm for at vise den samme mængde lys på samme areal som en iPhone 5, og i praksis bruger den dobbelt så megen strøm ved Maks settings oms iPhonen.

Endnu sjovere er det at læse displaymates skærm shootout mellem Samsung Galaxy S III og iPhone 5.http://www.displaymate.com/Smartphone_ShootOut_2.htm

Det står ret klart, at Apple prioriterer korrekt visning og strømforbrug mod Samsungs hang til pangfarver og absurde farvetemperaturvalg.

OLED har lang vej, førend de er på højde med med IPS LCD.

20. november 2012 kl. 02:05
Duel: Er HTC 8X eller Nokia Lumia 920 kongen af Windows Phone 8?

Nej, da den var ny, var telefonen faktisk temmelig blåcyan i farverne med megen pang i farverne og høj kontrast og med masser af lysstyrke. Nu er skærmen meget gul, og lysstyrken er faldet til ca det halve.

Jeg skal forsøge, om jeg kan lokke mobilen længe nok fra sønnen til at jeg kan tage en serie billeder af den holdt op imod min iPhone 4.

19. november 2012 kl. 19:41
Duel: Er HTC 8X eller Nokia Lumia 920 kongen af Windows Phone 8?

Det er jo det evindelige problem med at bevise, at et nyt produkt har ringere holdbarhed. Her kan jeg kun tage udgangspunkt i tre ting. 1) Samsung Galaxy S har med sikkerhed en alt for ringe holdbarhed på skærmen. 2) Ingen af OLED producenterne har offenliggjort statements om, at de har fundet organiske forbindelser med længere holdbarhed end tidligere. 3) Samsung har valgt en tydeligt ringere løsning pr pixel med Pentile arrayet for at forlænge levetiden ved at overrepræsentere blå i arrayet. Billedet fra Phonearena.com viser to ting.

  1. At Photoarena-folkene er elendige fotografer med grundlæggende mangel på forståelse for farvetemperatur. Billedet er taget med en for varm kelvintemp, og iPhonen fremstår langt varmere i farverne, end den rent faktisk er. Apple har generelt en foretrukket indstilling, der ligger lige 100 kelvin over, det hvad Pantone foreskriver, og det går igen i alle deres produkter. Tager man billedet ind i Photoshop og giver sig til at regigere billedet, så iPhonen ser ud som i virkeligheden med den vinkel(jeg har faktisk et forlæg i min egen iPhone 4) Så står Samsung Galaxy S fuldstændig blåcyan i farverne i en helt absurd grad. Det stikker allerede kraftigt ud med den fejleksponering der vises på hjemmesiden. Når man ser det billede og så min søns Samsung Galaxy S, så får man for alvor et chok over, hvor ringe skærmen er blevet på mindre end to år.

Når jeg siger, at kontrast ikke er en væsentlig parameter, skyldes det det simple faktum, at rent sort aldrig bruges i filmindustien. Jeg tør udfordre dig, at du kan sidde og importere billeder fra alle de film, du lyster og finde de allermørkeste partier, hente dem ind i Photoshop og så prøve med farvepipetten og se, om du kan finde rent sort. Ligegyldigt, hvor hårdt du forsøger vil du finde, at rent sort ikke findes andet end i vektorgrafik. For rent sort er en død farve uden mulighed for at vise detaljer. Alt, hvad du ser i en film, som du opfatter som sort er en knækket sort. Og når man ikke viser rent sort, så udnytter man aldrig skærmens fulde kontrast potentiale. Selv i computerspil bruges sort ikke rigtigt, for så ser tingene ikke livagtige ud. Så det er kun grafer, displays og spil i nintendoniveau og så windows 8, der bruger ægte sort. For oplevelsen af et billede er det ligegyldigt. Den der Oppo Find 5 er slet ikke på markedet, og det viser sig allerede nu, at den bliver tykkere ved release. Motorola findes åbenbart slet ikke på det danske marked mere. Så jeg holder fast i, at iPhone 5 er den tyndeste smartphone på markedet indtil videre. Jeg tror heller ikke, at man i realiteten kommer uden om at have en fast bagplade til OLED for ikke at få oplevelsen af delamination af skærmen. Glasset er ca 1,5 mm tykt for at være stabilt nok, så med polariseringslag, kapacitivt touch ryger vi også op i 3,5 mm. Alene de to lag glas er 3 mm.

Fakta er, at OLED ikke står mål med mine krav om farvegengivelse hverken fra ny eller som halvgammel mobil. Så derfor står jeg over, indtil de har fået styr på den slags. Og jeg kan jo ikke ligefrem klage over kvaliteten på LCDskærmene, så det går jo nok.

19. november 2012 kl. 03:10
Duel: Er HTC 8X eller Nokia Lumia 920 kongen af Windows Phone 8?

Jeg vil ikke fornægte, at du i teorien og på papiret kan få OLED til at score bedre end LCD. Men i praksis er det en helt anden sag. Allerførst! Pentile matrix er et forsøg på at få OLED til at leve længere ved at øge lysstyrke fra ny af og give sørge for at blå er overrepræsenteret i matrixen. Det er en omkostning, man har valgt, netop fordi halveringstiden på de organiske forbindelser er for lav. Efter hvad jeg kan se på min søns Galaxy S, så er halveringstiden for grøn og rød ca 1½ år på et mobilt device, der bruges jævnligt. Den blå en god del hurtigere. næmere 1 år. Med så høj en henfaldstid kan man ikke holde farvetemperaturen på plads, især fordi henfaldet ikke er liniært for de tre grundfarver. I praksis ville du skulle kalibere en OLED skærm hver 14. dage bare for nogenlunde at fastholde farveægtheden. Nu er jeg fotograf og går netop op i, at tingene ser ordentlige ud.

Problemet for OLED er jo netop, at man ikke har løst problemet med henfaldet af de organiske forbindelser. Og det er netop derfor man har lavet Pentile matrixen.

Et andet problem er følsomheden over for UVstråling. Det er LCD også meget følsom for. Det er ikke så stort et problem for mobile enheder, der lever størstedelen af livet i en lomme, men for et fjernsyn, der bliver ramt af direkte sollys, vil det være dræbende på ret kort tid. Kontrast er en elendig parameter at bedømme en skærm på. Mit Plasmatv har en kontrast på en trediedel af iPhone 5 og halvdelen af de bedste LCDfjernsyn - Alligevel har det suverænt det mest detaljerede og pæneste billede i forhold til LCDkonkurrenterne. LCD er bedst til computer og mobile enheder, Plasma er til rigtige tv. ;o) OLED kunne være rigtigt godt, hvis ikke det var så begrænset af skærmens henfald. Plasma og OLED er jo begge aktive paneler. Når det kommer til OLED skærme på mobile enheder, så topper iPhone 5 jo Samsungs panel iflg Nikolaj Sonne på So Ein Ding. Og har ikke en synligt ringere kontrast.

Efter hvad jeg er orienteret om, så er OLED til mobile enheder bygget op af en bagplade, det organiske lag, en isolator og polariserende glasskive, det kapasitive lag på en folie, og yderste glasplade. - Altså minmum 5 lag. Tager vi udgangspunkt i iPhone 5 LCDdisplay, da det er det tyndeste på markedet lige nu, så er det samlede panel komplet med bagrundsbelysning frontglas og bagplade tyndere end 3,5 mm Altså "the hole shabam." Det er også grunden til at iPhone 5 er den tyndeste mobil på markedet nu med sine 7,4 mm. Årsagen er man nu kan spare et lag glas væk, fordi man har lagt de kapacitive lag sammen med polariseringsfilteret.http://www.ifixit.com/Teardown/iPhone+5+Teardown/10525/1

Betragtningsvinklen på SG S er ikke bedre end iPhone 4, tvært om, og den har ikke pentile. IPS LD mister iøvrigt kun lysstyrke ved stejle vinkler, men holder farveægtheden. TFT TN mister stort set alt ved selv små vinkler.

Men når producenterne får styr på henfaldet på OLEDskærme, springer jeg gerne på, men det er bare ikke endnu. Det blir da spændende at se, om OLET har samme skavanker. De er jo langt mere effektive end OLED. Jeg tillader mig at forholde mig dybt skeptisk over for OLED, netop fordi jeg har set, hvordan Samsung bruger forbrugerne som betatestere. Jeg havde ingen negative betragtninger om OLED før jeg så min søns Samsung Galaxy S

17. november 2012 kl. 00:13
Duel: Er HTC 8X eller Nokia Lumia 920 kongen af Windows Phone 8?

Jow, der skulle have stået TFT ;o)

Jeg er ikke enig med dig i OLED fordelene.

  1. Bedre farver! Nej, det mener jeg bestemt ikke. Da man ikke har 100% styr på det ikke liniære farvehenfald, har man heller ikke styr på farvebalancen mellem de tre grundfarver. I princippet burde OLED fra helt ny have mulighed for at kunnne producere renere farver, da kontrasten naturligt er høj, og der ingen lightleak findes, da der ikke er nogen baggrundsbelysning. Men da mobiler med OLED i praksis kører med en meget overstyret blå farvetemp fra ny, for at kompensere for det løbende henfald, står OLED ualmindeligt svagt på dette punkt.
  2. Er usikker på om det er helt korrekt. LCD har et uforandret forbrug uanset skærmindhold, så længe Baggrundsbelysning er tændt. OLED bruger kun strøm, så længe noget lyser på skærmen. Men om de mange dioder bruger mere eller mindre strøm end de færre og større i baggrundsbelysningen på LCD, har jeg ingen data om.
  3. Responstid. Er ikke et issue på mobile enheder. ved LCD kan det kun dreje sig om ghosting efter en lysende plet i bevægelse på skærmen. Det er ved at være mange år siden, vi har haft ghosting problemer på computerskærme.
  4. Kontrast - Korrekt Helt nye IPS skærme er dog efterhånden forrygende gode, selv uden dynamisk bagrundsbelysning som Sony Bravia og lign. Et eksempel er den nye iPhone 5, der har en særdeles kontrastrig skærm. Lysstyrke er ikke et problem på mobile enheder i dag. Vi regulerer typisk ned for at skåne batteriet og bruger automatisk lyskorrektion, hvis det ellers virker efter hensigten. OLED mister lysstyrken over tid. For en Samsung Galaxy S er der tale om mere end en halvering over 1½ år. Bredere betragtningsvinkler: Nej, den er hverken værre eller bedre end LCD IPS. Årsagen ligger i at OLED ligger begravet under 2 lag glas pga at det kapacitive lag skal være isoleret fra dioderne. IPS har forbedret sin betragtningsvinkel med sidste nye udvikling med bortskaffelsen af det sidste lag glas (igen iPhone 5)hvad der også har gjort IPS lettere. Holdbarhed. Levetiden for IPS er ca 3-4 gange så lang som OLED. LCD har dog problemer med funktion i ekstrem frost. Fleksibilitet og bøjelighed. Der vinder OLED. Problemet er blot at med fleksibilitet/bøjelighed kommer modtagelighed for skrammer. Et materiale kan ikke både være fleksibelt og ridsefast. Produktionsomkostninger - Jeg tror faktisk fejlraten på paneler lige nu er større på LCD end på OLED. Læsbarhed i sollys - Der er ikke nogen fysisk grund til at OLED er ringere i sollys end LCD. - Andet end at det lysgivende lag kan tænkes at bryde i de to lag glas over det. Der har iPhone 5 i dag den indlysende fordel, at der kun er et lag glas over LCDmatrixen. Der er ingen brydning melle de to lag glas, der er nødvendige på OLED og tidlgiere LCDpaneler.
15. november 2012 kl. 23:13
Duel: Er HTC 8X eller Nokia Lumia 920 kongen af Windows Phone 8?

18 måneder er altså ikke ret lang tid. Specielt ikke, når vi har 24 mdrs. reklamationsret. Og den reelle levetid på en mobil er altså 3 år eller mere. Oftest lever mobilen videre hos en anden end første køber. Mit argument om min søns HTC Legend viser sig ikke at holde hjem - Hans mobil druknede i et toilet under en druktur for et par måneder siden. Den Legend, han har nu, har han lånt af min svigersøn. Den er ganske vist lige så gammel som den druknede, men har ligget i skuffen i næsten 2 år, da svigersønnen opgraderede. My bad - Jeg var ikke klar over udskiftningen, og mente i øvrigt, at Legend var med LCDdisplay. Det jeg havde set er altså en telefon, der ikke er nær så brugt, som den oprindelige. Jeg burde ikke have hevet den frem som eksempel, men jeg vidste ikke bedre i går. Det er muligt jeg forveksler TFT med FTF TN, der i daglig tale blot benævnes TFT. Omkring PLS troede jeg faktisk, at teknologien var nyere end tilfældet, da jeg ikke kunne finde nogen PLS skærme i paneldatabasen på flatpanels.dk. Det er så desværre flatpanels, der ikke har opdateret databasen siden august 2010. Jeg kan se, at det første PLS panel kom på markedet i maj 2011. Samsung påstår, at PLS er bedre end S-IPS. Det må så komme an på en prøve, da jeg ikke er meget for at stole på mærket. Samsung har en elendig trackrecord hos mig i al almindelighed.

Pentile teknologien i AMOLED skærmene har ikke løst problemet med nedbrydning af den blå grundpixel eller den generelle nedbrydning heller med faldende lysstyrke til følge. Man har blot ændret pixel layout, så hver pixel kun har to subpixler mod normalt tre. Det forringer opløsningen på skærmen, men gir mulighed for at kunne regulere længere op for den blå farve, pga det specielle array af subpixlerne. Der må så være indlagt en automatisk kompensation som funktion af tiden i mobilen, da der SVJV ikke er mulighed for at kalibrere farverne i brugerfladen. Jeg bryder mig ikke om konceptet, fordi der aldrig rigtigt er styr på farvetemperaturen. Jeg kan heller ikke lide tanken om at man bare fylder mere blå på ved at overrepræsentere de blå pixler i det specielle pentile array. Skal man lave en analogi til bildæk, svarer det til, at man har et meget blødt bildæk, der slides hurtigt. Det prøver man så at løse ved at gøre diameteren lidt større ved at lægge mere gummi på. Resultatet er, at mønsteret bliver lidt grovere, hvad der giver mere dækstøj og en forkert gearing i en periode. Dækket slides stadigvæk med samme hast - Der er blot mere gummi at slide af. Den rigtige løsning var derimod at rode med komponentblandingen i dækket, så det fik længere holdbarhed.

Umiddelbart er IPS LCD teknologien AMOLED overlegen på de fleste punkter. Farvestyring, holdbarhed, opløsning pr pixel og nu også tykkelse af skærmen med den sidste nye teknologi, som Apple lagde i iPhone 5. Mod det er større kontrast og formegentlig lavere pris til fordel for AMOLED. Som bruger ser jeg ikke AMOLEDens fordele som noget, jeg ville vægte, modsat fordelene ved LCDskærmen.

15. november 2012 kl. 13:56
Duel: Er HTC 8X eller Nokia Lumia 920 kongen af Windows Phone 8?

Jeg er skam ikke modstander af AMOLED teknologien. Den er uhyre smart på mange måder, men teknologien er ikke moden endnu. Samsung går meget stille med dørene omkring AMOLED og dets levetid. Årsagen er, at det er Sharp, Phillips og LG, der i fællesskab har udviklet og ejer IPS-LCD teknologien. Samsung som ærkerivalen har ikke fået lov at bruge IPS, hvilket er årsagen til at de bruger AMOLED - TFT er ikke egnet til mobilprodukter fordi synvinklen er så begrænset i denne teknologi. Samsung er dog ved at udvikle en variant af IPS, de påstår, er bedre, men den er ikke produktionsklar. AMOLED er i mine øjne ikke moden, og det er endda muligt, at den aldrig bliver det. Der er ikke meldt ud, at man har fået OLED til at leve længere. Af samme grund har man ikke lavet fjernsyn endnu med teknologien. Man har vist OLED fjernsyn frem, men ingen af dem er på markedet. Til gengæld bliver LCD-teknologien bedre og bedre Som kuriosum kan jeg fortælle, at man er i gang med at udvikle OLED's afløser, der hedder OLET (Organic Light Emitting Transistors, hvor forcen netop skulle være længere holdbarhed og strømforbrug.

Grunden til at jeg advarer mod Super AMOLED, er, at min søn netop har en Samsung Galaxy S, der nu er 20 mdr. Jeg fik ved et tilfælde taget den i øjensyn i juli, da den var 18 mdr gammel. Og jeg fik et chok over, hvor ringe den er blevet. Alt har et morgenurinskær over sig, og lysstyrken på displayet, der var min iPhone ret meget overlegent i lysstyrke er nu svagere end min iPhone. Omvendt har min ældste søn en HTC Legend, der er 3 år gammel nu og den står fint i farverne, og min iPhone 4 er stadig lige i skabet med farver og kontrast.

Du kan prøve at tjekke din egen mobil ved at hente dette testbillede:http://www.fredensvej.dk/testsider/unavngivet.html

14. november 2012 kl. 19:32
Duel: Er HTC 8X eller Nokia Lumia 920 kongen af Windows Phone 8?

Jeg forstår ikke testens konklusion omkring skærmen. Når jeg ser på billedet af de to telefoner med samme billed på,ser jeg en HTC skærm, der er tydeligt plaget af blåt farvestik, hvilket får den grå stol til at se blålig ud og skoene er knaldrøde. Nokiaen viser derimod stolen i en næsten neutral grå. Billedet er en anelse til den varme side, hvad der får de røde sko til at virke en anelse matte i farven. Nokiaen står langt bedre i favekalibrationen end HTC'en.

Jeg vil foreslå jer, at begynde at teste mobilskærmene med en et testbillede med indlagt gråtonekort. Og i øvrigt kalibrere jeres computermonitor med en skærmkalibrator som Spyder pro III eller lign, så I har en reference at holde op i mod mobilerne.

Jeg forstår ikke begejstringen over AMOLED skærme. De har rigtigt nok en meget høj kontrast, fordi pixlerne slukker ved sort. Men kontrast er altså ikke den eneste faktor ved kvalitetsbedømmelse af en skærm. AMOLED ksærme kommer næsten pr. definition med voldsomt blåt farvestik ab fabrik, fordi OLEDskærmen slides, og det sker ikke jævnt for alle farver. Den blå pixel slides hurtigere end de grønne og de røde. Derfor er telefonerne kunstigt skruet meget op i den blå farve fra start. Men i løbet af 1½ år er den blå farve slidt så meget ned, at skærmbilledet er gult og meget mindre lysstærkt end fra ny. LCD svækkes kun langsomt og lige meget for alle farver. Det betyder, at deres kontrast langsomt falder. Men der går meget længere. F.eks kan min 6 år gamle DELL 20" S-IPS LCD computerskærm stadig sagtens kalibreres til optimalt billede.

Et godt råd er, at gå i en gigantisk bue uden om mobiler med AMOLED skærme, indtil producenterne offentligt deklarerer, at de har løst problemet med henfald af farverne. Det er ikke sket endnu. Til jer, der har en halvgammel Samsung, f.eks en Galaxy S - Prøv at gå i telebutikkerne og se på en ny Samsung og sammenlign farverne på skærmen. I får nok et chok over, hvor gul jeres skærm er blevet. AMOLED skærmen har en elendig levetid.

14. november 2012 kl. 15:17
Microsoft lover mindre bøvl med printere i Windows 8

At man vil kunnne bruge en ældre Canon-printer og evt scanner på win 8? Jeg sidder stadig på en Vistamaskine, fordi jeg ikke gider købe ny printer som erstatning for min Canon Pixma IP4200.

11. november 2012 kl. 20:35
Dansk kritik: Hvorfor har Microsoft ikke de fede apps klar til Windows Phone 8?

Når du skriver på android kan man arrangere apps i grupper, er det så på hjemmeskærmene? Funktionen med søgning mellem Apps via søgefeltet må være på nyere versioner. Jeg mener bestemt ikke version 2.3 har denne feature. Jeg må indrømme, at jeg ikke kunne finde på at købe en Android telefon af to væsentlige grunde.

  1. den manglende vilje hos mobilfabrikanterne til at opdatere deres GUI til nyeste version af Android på ældre mobiler. Samsung laver f.eks kun en opdatering til deres mobiler. Eks. Galaxy S fra 2.1 til 2.3, men ikke til 4.0 Galaxy S II 2.3 til 4.0 men ikke til 4.1. Galaxy SIII fra 4.0 til 4.1, men den vil heller ikke få næste variant af Android. HTC er ikke bedre til det eller LG Det gir et års levetid med nyeste variant af styresystemet. Apple understøtter i tre år, hvilket mere er i samklang med mobilens reelle levetid.

Microsoft skal først til at vise, hvad de har tænkt sig.

  1. Google uhæmmede registrering af, hvad du tænker, mener og gør og bevæger dig hen med det ene bevidste mål at målrette reklamer imod dig. Overgiver du dig helt til Googles univers af "gratis" Apps, ved Google alt om dig. Mere end du selv er bevidst om! Med tiden som teknologien stormer frem, havner man i en filterboble, hvor al information filtreres så kraftigt, at Google reelt har direkte indflydelse på ens "behaviour" Fagre nye verden! Måske nok, men det er der, vi er på vej hen, optræder vi ikke kritisk overfor dataindsamlere som Google.

Apple har indtil videre lovet at forsvare individets personlige rettigheder, men det kan selvfølgelig hurtigt ændre sig. Microsoft mangler at tage stilling. Med mine øjne er Google et uhyggeligt monster.

11. november 2012 kl. 15:20
Dansk kritik: Hvorfor har Microsoft ikke de fede apps klar til Windows Phone 8?

Jeg har et for mig grundlæggende spørgsmål til jer, der er brugere af Win 8 og android. Hvis man som jeg har mange apps - 126 stk i skrivende stund - Jeg benytter faktisk mellem 15 og 20 forskellige i løbet af en dag. Jeg bruger min iPhone 4 som en elektronisk sweitzisk armekniv. Tjek af mails, Til porto, når jeg skal sende et brev, som ordbog, regnemaskine, opslagsværk, som pinkodehusker, betalingskort til onlinehandel, busplan, musikidentifier, lommelygte, forstørrelsesglas, valutaberegner, formelsamling, braintrainer og meget meget mere. Jeg kan se, at jeg regelmæssigt bruger ca 1/3 af de mange apps, mens en del spil ligger ubenyttede hen, og nogle af dem fjerner jeg så ind imllem. Når man, som jeg, har mange apps, hvordan finder man så en ønsket app frem på henholdsvis en Android og en Win8 telefon. Har jeg forstået ret, så kan man oprette genveje til programmer på 6 af de 7 homescreens, der er på Android, og man kan derfor lave sider, der er sorteret op i programgrupper. Der er, så vidt jeg har forstået, ingen søgefunktion, der kan slå programmer op i Android. Jeg selv har indrettet mine mange apps i undermapper på min iPhone 4. Jeg har hele 18 forskellige undermapper. Bevares et par af dem kunne have været undværet, hvis ikke den grundlæggende arkitektur i disse undermapper gjorde, at der kun kunne være 12 apps i hver. Men allligevel forekommer det mig, at de 6 homescreens langt fra er tilstrækkeligt til at jeg ville kunne skabe en fornuftig orden i mine Apps på en Android telefon. Har jeg ret i, at Android fungerer på denne måde? Nuvel, iOS er ikke perfekt på dette felt heller. Efterhånden som jeg bliver ældre, er de fysiske skavanker begyndt at melde sig, blandt andet en tiltagende aldersbetinget langsynethed. Behovet for læsebriller har meldt sig, men da jeg ikke går permanent med briller, får man jo ikke altid et par med sig. Det er ganske enkelt svært at for mig at tyde teksten under mapperne uden briller, og miniaturerne af app-ikonerne på mapperne også for små at tyde. Her har iOS dog en fremragende indbygget hjælp! En fuldstrengs søgemaskine vha. to klik på homeknappen. Kan man bare huske lidt af, app'ens navn, så er den fundet. Hvordan fungerer det så på Win 8? Jeg kan forstå, at man kan oprette genveje til Apps direkte på forsiden i form af en live-tile, men med 100+ Apps vil forsiden blive voldsomt uoverskuelig. Hvis programllisten er mage til den, der er i win7mobile, så vil 100+ Apps igen virke en uoverkommelig opgave at lede i. Er der en søgefunktion, så man kna finde sin App uden besvær eller er der en forbedret browsing metode i win8?

Andre indtryk er styresystemernes udtryk. Ganske vist er mange begyndt at snakke om, at iOS er ved at være slidt med sine fast ikoner, men set æstetisk på det, er er ikke noget umoderne over udstrykket, selvom det har eksisteret i 5 år. Ansdroid har sine widgets på hjemmeskærmen, men fremstår hverken mere eller mindre moderne end iOS. Win8 derimod fremstår som meget moderne - men også meget tidstypisk! Det får mig til at tænke på nutidens artitekttegnede typehuse i al deres kubisme sammen med IKEAs lakerede masonitmøbler, og jeg tror, at udtrykket vil ældes meget dårligt, hvilket åbner spørgsmålet: Hvordan vil Microsoft komme videre herfra, når systemet om to tre år ser trist for forældet ud?

11. november 2012 kl. 05:08
Skiftet til iOS 6? Sådan undgår du ny overvågning og reklamestrøm

Puhaa, heldigvis kan man slå reklametracking fra, men jeg har harm over, at Apple ikke har informeret åbent om det. Det er afgjot et skifte væk fra Steve Jobs mantra om at "privacy matters" og "We ask before". Men trods alt er lokaliseringen ikke hængt op på, hvad man iøvrigt har indsamlet af viden om brugeren på samme måde som Google.

Vi skal ikke tro, at vi ikke lader os påvirke af reklamer. For det gør vi. Statestikkerne taler sit tydelige sprog, og selv os, der priser os immune overfor det, reagerer på reklame.

Faren med målrettede reklamer er, at reklamerne kommer til at tage over og bestemme, hvad vi reagerer på. Hvis man springer helt ind i Googles univers af "gratis" programmer, så vil Google faktisk vide alt om dig. Med Google search ved, de alt, hvad du søger på, med Google Chrome logger de alle sider du besøger, og med Google Mail skanner de din post både ud og ind for keywords, men google Office ved de, hvad du arbejder med, med Google Picasa ved de, hvor du holder ferie, og hvilket kamera, du bruger, og hvor tit du skifter model. Med din Google Android telefon i lommen, ved de hvor du bor, og hvor du går. In short, de ved faktisk alt om dig. Selv din seksuelle orientering, og hvad du tænder på. Tanken er at indhylde dig i et univers af målrettede reklamer. Umiddelbart indsnævrer det din horisont, men meget værre er, at reklamerne gradvist til styre din motivation og handlemåde, fordi de målrettet pirker til din lyster og interesser. På et tidspunkt opstår det fænomen, at det er vanskeligt at vide, om det er individet der vælger selvstændigt eller påvirkningen, der styrrer ham lige den vej. Reklamens magt er stor! Det skal man ikke fornægte, for så er man dum.

Så vil du styres eller vil du være livets egen kaptajn. At google eller ikke at google - Se det er spørgsmålet - Nu og ind i fremtiden!

19. oktober 2012 kl. 15:02
Samsung vs. Apple: Kampen der kan ændre din smartphone

Jeg bliver lidt irriteret, hver gang den der med de runde hjørner dukker op. Jeg husker tydeligt, da Samsung Galaxy S dukkede op i butikkerne. Da jeg så den i butikken udbrød jeg: "Aj, hvad fanden laver de?" Den lignede en iPhone 3G(s) på en prik - Lige strukket lidt, så den fik større skærm og så en firkantet homeknap istedet for Apples runde. Menusystemet havde de også kopieret, så når man bladede hen på programsiden, så ville man umiddelbart blive i tvivl, om det var en Apple mobil. Det er helt absurd, så åbenlyst man valgte at kopiere designet. Så kom Samsung Galaxy Tab på 7" Denne gang havde man taget Apples iPhone 4, forstørret den op til 7" og trukket den op til 16/9 formatet, men samme skarpe design. og igen med Samsung Galaxy S II, går formen åbenlyst igen. Det er først med Galaxy SIII, de har sluppet Apple kopierne. Havde jeg været Apples øverste ledelse, var jeg også blevet gal. Efter princippet "Dont get mad - Get even" havde jeg stille og roligt opkøbt aktiemajoriteten af ARM, som jeg i forvejen ejede en betydelig sjat af, for at nægte Samsung licensen til processoren. Så kan de lære det.

19. september 2012 kl. 16:22
Dansk NemID-konkurrent vil nakke 'manden i midten'

Man kan sætte tyve forskellige låse på sin dør, stålrammekam og ståldør med deadbolts for at forhindre en tyv i at komme ind. Men den dag du kommer blæsende hjem fra busstoppestedet og virkeligt bare skal skide og det er nu! Så fortryder du din paranoia.

Jeg har to store anker ved NemID, 1. At man skal rende rundt med et latterligt papkort, hvor teksten er for lille til, at det er nemt at læse den med alderstegnede øjne. 2. Den tid og det besvær, det tager at logge ind. Det må da for h@*£&§? sq da være muligt at konstruere et system, der er sikkert nok og samtidigt nogenlunde brugervenligt. Det værste er at NemID spreder sig som ringe i vandet, hvad der kompromitterer sikkerheden, fordi det kommer i anvendelse på hjemmesider, hvor sikkerheden ellers ikke er i højsædet. Man kan jo snart ikke bestille en ristet hotdog uden at skulle logge ind via NemID. Det var måske klogt at lagdele der her sikkerhed, så lidt mindre vigtige ting, men hvor man godt vil vide, om det er den rigtige person, der sidder bag skærmen f.eks bruger det hendengangen Digital signatur, mens de vigtige ting med personfølsomme data og penge benyttede sig af NemID eller forhåbentligt en bedre løsning.

Det ville faktisk forbedre sikkerheden for NemID, fordi der var bedre kontrol med de hjemmesider, der benytter NemID. Og vi blev sparet for at skulle bruge det møgsystem de fleste gange.

14. august 2012 kl. 14:01