Martin Ipsen Pedersen

Hvor er kildeteksten til ADAM og DREAM ?

Synes nok der her tages lidt let på den matematiske kompleksitet i disse modeller.

Om der findes en enkelt journalist der kan matematik på et niveau der vil give dem evnerne til at gennemgå en ADAM-model - de tkan jeg ikke sige, men det er er ikke mange. Det er også langt fra normen blandt it-folk at man vil kunne løbe den slags matematik igennem.

Det er altid dejligt enkelt når man skal betragte andres fagområde.

Det der bliver beskrevet i en del indlæg her svarer til at forlange at cobol-kode (eller enhver anden kode) skal lægges frem således at journalister og befolkning kan verificere den... Dette selvfølgelig for at befolkningen kan være trygge ved at de administrative systemer behandler data korrekt og alt gøres som det skal.... og så skal der selvfølgelig være nogen klar til at svare på de spørgsmål der måtte komme...

Det vil blive dyrt... jeg vil hellere bruge skattekronerne på noget der giver en anden form for værdi for landet

23. maj 2019 kl. 14:18
Manglende fagkundskaber giver it-leverandører for frit spil i det offentlige

Vil blot tilføje at EA faktisk findes på en mængde uddannelser, certificeringer m.m.

Så det er slet ikke så håbløst endda - det svære er at få lov til at få den rigtige rolle i organisationen fordi siloerne enten ikke vil give slip eller vil mikro manage området.

Heldigvis har det også udviklet sig en positivt over de sidste 12-14 år jeg kan tale med om.

Men det kræver typisk en vis organisationsstørrelse at ansætte Enterprise arkitekter og forretningsarkitekter. Hvis det suppleres med at mange steder i det offentlige træffes rigtig mange beslutninger decentralt uden disse kompetencers medvirken har vi måske i virkeligheden det reelle problem.

Om løsningen så er at centralisere - eller have folk der kan hjælpe de decentrale organisationer er noget helt andet.

13. september 2018 kl. 12:51
Facebook-algoritme stempler den amerikanske uafhængighedserklæring som 'hate speech'

med automatiserede screeninger, AI, robotter osv.

Uden at ville være maskinstormer må kan jeg underbygge den beskrevede oplevelse ved at konstatere, at antallet af gange hvor robotter har kunnet svære hjælpsomt på mine spørgsmål på supportsider, nærmer sig nul procent... det er således blot et ekstra skridt inden den rigtige hjælp kan nås...

Indtil vi er kommet videre bør brugen nok indskrænkes til områder, hvor det faktisk hjælper i stedet for det modsatte. Ovenstående svarer til at sætte selvkørende biler ud i rigtig trafik uden tilstrækkelig moden teknik - og så forvente der ikke sker uheld.. men hov... det er vist også det der sker for nuværende.

Vil varmt anbefale at testfagligheden fremmes helt generelt - og i særdeleshed når der ikke er menneskelige sanity-checks involveret i teknologibrugen.

5. juli 2018 kl. 13:22
Pape klar med nyt lovforslag om registersamkørsel for kommunerne

Og så lige fra de Konservative, der ellers hævder at arbejde for den private ejendomsret...

Men det er jo interessant at konstatere at den private ejendomsret ophører i samme øjeblik den offentlige sektor synes det bliver irriterende... og det er ikke kun de Konservative der skydes på her.

21. april 2018 kl. 16:22
Svenskere vil finde huller i bil-software

Det er et område der slet ikke fylder og det hænger slet ikke sammen med den risiko der er. Biler lever ofte mere end ti år - og hvis der ikke er styr på softwaren, sikkerheden omkring den og nødvendige opdateringer i alle leveårene, kan trafiksikkerheden lide kraftigt.

Prøv at spørge en bilforhandler til it-sikkerheden... jeg har hidtil ikke kunnet få andet end almindeligheder (i bedste fald) ud af dem.

Prøv at spørge FDM hvad de tænker - sidst jeg gjorde det var det en formulering om at det håndteres i internationale samarbejdsfora. Det jeg ikke forstår er hvorfor det ikke er en naturlig del af enhver test af en bil. Kan jeg bryde ind i bilen og sætte fartpiloten til en anden hastighed...? for nu at tage en af de milde...

Men rart at se at nogen gør bare lidt.

11. januar 2018 kl. 13:55
Advokat om piratjagt: Hvis folk kan dokumentere deres uskyld, må vi tage stilling

Phishing, Nigeria-breve osv. de har fundet noget der måske har haft mulighed for at være i nærheden da noget måske skete.

Synes også Version2 kunne løfte det jounalistiske lidt mere ved at undersøge lidt mere om sådan en situation... hvad kræves der for at kunne sende sådan et "forslag" ud som masseudsendelse?

Er der er ikke nogle krav til noget substantielt indhold i anklagen mod personen - eller kan vi alle bare skrive rundt og foreslå at andre sætter nogle tusinde kroner ind på vores konto?

8. juni 2017 kl. 14:02
Analyse: Manglende kontrol får virksomheder til at trække sig ud af skyen

Redaktør-Henning... tror du sætter fingeren på en vigtig pointe... og måske vender den på hovedet? Som jeg lige forstår dit svar så forventer du at vi som læsere skal lægge et journalist-sprog-filter ind over?

Som en del af målgruppen for artiklerne forventer jeg at I skriver til mig/os i vores sprog, så vi kan bruge det til noget. Så når du skriver analyse betyder det faktisk at nogen har sat sig ind i tingene og forholdt sig seriøst til det... ikke bare kommunikeret om det.

Essensen med god kommunikation er jo at fange modtageren hvor de er, så de forstår det som man prøver at fortælle dem.

Eller har jeg misforstået noget her?

15. december 2016 kl. 22:08
”It? Det har Jens styr på!”

Det er nemt og berettiget at skyde på leverandøren, men måske vi også lige skal huske på hvem der bestiller produktionsmaskinerne... hvilke krav stiller de til leverandørerne?

Hvis industriautomatiseringsleverandørerne gennemgår kundehenvendelserne vil det være mit gæt at antallet af it- og it-sikkerheds-krav er uendeligt lavt.

Så kan man sige at en professionel leverandør vil stå sig ved at levere en professionel it-løsning gennemtænkt, velsikret med god backup osv. osv.

Men når en team-leder uden særlige it-færdigheder skal vurdere mellem to løsninger og den ene (forventeligt den med en pc uden opgraderingsmuligheder) er den tydeligt billigste... hvilken vælges så af virksomheden?

Og hvis der så ovenikøbet stilles krav om et datacenter med Fysisk og logisk adgangskontrol, Firewalls, IPS, IDS, Patch Management, AD, ADFS, ADCS eller andre rare elementer kan man være helt sikker på at team-lederen er stået af og virksomhedschefen i den en-mands-ejede virksomhed får kuldegysninger ved tanken om konsulentudgifterne, it-drift m.m. henover de næste ti år...

ja så skal sælgeren være rigtig dygtig for at få solgt den rigtige løsning fremfor den man lige hurtigt og nemt kan komme igang med...

Men vi kan da håbe de lidt større virksomheder efterhånden har helt styr på det :-)

13. oktober 2016 kl. 19:41
Microsoft frigiver forsinket opgradering fra Windows Phone 8.1 til Windows 10

Som de skriver på hjemmesiden kan man bare bruge Windows indbyggede app - du kan også trække kort ned offline, har lige tjekket det. I min menu hedder den bare "Kort".

20. marts 2016 kl. 17:13
1.000 it-klik om dagen tager lægers tid fra patienterne

Ud fra artiklen fremstår alle problemer mudret godt sammen, hvilket selvfølgelig er brugerens hverdag, men adskiller man det en anelse, så vil det kunne konstateres

  • at noget er der arbejdet en del med nogle steder, f.eks. de mange logins
  • at noget intet har med it at gøre, men derimod er organisatorisk materiale, hvor det synes bekvemt at koble det sammen med it. (f.eks. afskaffelse af lægesekretærer som nævnt tidliger i debatten)
  • at nogle elementer klart skal håndteres bedre af it, ikke mindst systemsstabilitet, hvis ellers de får ressourcer til det... det er måske også en billig måde at få mere ud af lægerne...

Og så bare et lille prik tilbage til, særligt hospitalslæger, alt hvad jeg har hørt fra it-folk i den branche er at læger er meget kompromisløse omkring deres valg af it-systemer - hver læge har sin egen kærlighed som de ofte får lov til at implementere i form af systemvalg (også forskellige indenfor samme lægefaglige område). Dette gør de uden at rådføre sig med it-afdelingen, hvilket betyder at simple ting som AD-integration ikke altid bliver taget med, SW installeres på dedikeret PC der ikke må opdateres osv.... og så redder lægerne sig et ekstra brugernavn og password, der selvfølgelig skal skiftes med jævne mellemrum, gamle ustabile pc'er osv..

Hvis lægerne vil udvise samme samarbejdsvillighed som de selv forventer kan det være med til at skabe en nemmere hverdag for dem selv. Men som altid er ingenting i denne verden så sort-hvid som man kunne tro ud fra artiklen.

16. februar 2016 kl. 09:54
Microsoft kæmper for sin relevans på markedet for smartphones

Ift. Android og Bluetooth kan jeg sige, at mine seneste Androids, Samsung Alpha og S6 (nuværende) smider mine headsets afSp på fuldstændig uberegnelige tidspunkter. Det betyder at hver anden samtale jeg fører starter med tekniske problemer... og ja... jeg taler faktisk via min telefon :-) Den Lumia 640 jeg bugte et par måneder i sommers var fuldstændig stabil. Således blot den mængde empiri jeg kan levere....

20. december 2015 kl. 22:39
Windows 10 skal forene platformene - men Microsoft er sin egen største modstander

at der følger positive kommentarer med... helt personligt vil jeg da gerne have den samme brugergrænseflade, men med forventelige forskelle i ydeevne når jeg skifter mellem pc, tablet, telefon m.m.

Lidt ligesom jeg sætter pris på at måden at køre bil, varevogn, lastbil på i alt væsentligt er ens uanset bilmærke... men med forventelige forskelle i ydeevne...

At Apple ikke har formået at gøre det eller se ideen i det skal da ikke skal afskrække andre fra at udvikle noget der gør livet nemmere for os som brugere.

Hvis nogen foretrækker at man skal lære en ny brugergrænseflade for hver device man får i hånden skal jeg være den sidste til at forhindre dem i det... jeg forventer mig bare mere af visionære OS-udviklere.

21. juni 2015 kl. 23:25
Digitaliseringsstyrelsen: Næste version af NemID kan skille banker og det offentlige

»Det er heller ikke sikkert, vi vælger den samme standard. Det er jo efter udbuddets regler, at det skal udbydes efter åben og fri konkurrence,« siger han.

Den er vist ny... det plejer at være lige præcis sådan, at man godt kan sige en standard skal følges... mens man ikke kan definere, løsningen, eller sige præcist hvilket produkt der skal vælges.

Altså, så længe standarden er tilgængelig for alle, kan det offentlige sagtens kræve den overholdt i et EU-udbud.

Lad mig endelig høre, hvis dette er blevet ændret siden jeg sidst havde fingrene i EU-udbud.

25. oktober 2014 kl. 13:03
Microsoft svarer IBM og Apple: I kan ikke matche os på pris og applikationer

Jakob... jeg vil ikke ind i en diskussion pro eller contra Apple, MS eller Google...

Jeg ønsker at slippe for den diskussion, det er faktisk hvad hele mit indlæg går ud på. Jeg kunne godt tænke mig at brugere - private og virksomheder presser på for at opnå dette, men hvis man opgiver på forhånd er man selvfølgelig også sikker på resultatet.

17. juli 2014 kl. 17:58
Microsoft svarer IBM og Apple: I kan ikke matche os på pris og applikationer

Hvis ikke man efterspørger enhjørninger og kagehuse kommer de aldrig...

Det er rart at høre at Apple åbner for at man kan tilgå andre online-drev fra deres OS og at deres applikationer kan snakke bedre sammen... men det er ikke rigtig til at blive imponeret af. At de først nu åbner for andre onlinedrev viser bare at de er længere nede i siloen end jeg troede.

Men alle skridt i den rigtige retning er yderst velkomne. Pointen omkring standardiseringer er ikke at producenterne skal optimere hver deres hjørne, men derimod at arbejde sammen om at facilitere et marked der kan vækste så uendeligt meget mere.

Det er noget de alle skal arbejde for og som kunderne skal efterspørge - ellers kommer det aldrig.

17. juli 2014 kl. 16:11
Microsoft svarer IBM og Apple: I kan ikke matche os på pris og applikationer

Som I så mange andre områder af it-verdenen savner vi standardisering.

Operativsystemerne kæmper i virkeligheden omkring hvordan de kan skærme deres applikationer og funktioner fra brugere af andre OS.

Det er så himmelråbende langt fra hvad vi som brugere - private eller erhvervsmæssige har brug for, at det forhåbentlig blot er et udryk for markedets umodenhed.

Apple og IBMs nye alliance er blot endnu et tiltag i denne retning - de vil opbygge stærkere mure for at forhindre Windows i at blive brugt.

I mellemtiden lader det til... for jeg kan ikke være sikker, som om at MS er på vej ud i platformsuafhængigheden. Ja, MS tilbyder selvfølgelig fortsat en platform, et OS, men i stigende grad søger de at skubbe deres services væk fra afhængigheden af et bestemt OS. Vi kan altid diskutere deres hidtidige succes.

Det vil Apple som et efterhånden primært HW/device-fokuseret hus (desværre virker det som om den SW-mæssige innovation står lidt i stampe) selvfølgelig ikke gøre - de vil blot gerne have flere inden for murene. IBMs motiver kan jeg ikke umiddelbart afkode.

Set fra min stol går jagten på løsninger der gør at jeg, på en sikker måde, kan tilbyde mine brugere at de kan vælge, hvad de har lyst til af HW - indenfor visse budgetmæssige restriktioner forståes :-) at de kan vælge den HW de måtte finde interessant, for...

Hvis der er noget der er møgirriterende for mig i mit arbejde er det at skulle høre på religiøse kampe om for og imod mere eller mindre tilfældige operativsystemer - de kan alle levere den basale funktionalitet. Det jeg virkelig gerne vil levere er applikationer og data på en sikker måde til det stykke HW og OS som en bruger tilfældigvis benytter på et givet tidspunkt.

Jeg er ikke interesseret i produkter og platform der søger at bygge mure og forhindre brugerne i at bruge det bedste fra alle verdener - tværtimod. Derfor er jeg noget skeptisk overfor den alliance Apple og IBM byder ind med - kom nu ud af siloerne!

Brug nu gængse standarder og der hvor de mangler... så få dem lavet... hvorfor er det f.eks. så svært for nogen at bruge USB-stik? DEt har for god ordens skyld også været et problem for leverandører af windows devices.

Den leverandør der f.eks. kan hjælpe mig med at tage en app fra iTunes og bruge den på en Android og Windows-løsning (eller den anden vej rundt...) har i høj grad min opmærksomhed.

Så... altså, standardiseringer - tak! Riv murene ned og fokuser på brugerne. Det vil sandsynligvis blot gøre markedet meget meget større.

17. juli 2014 kl. 15:11
TDC vinder kæmpeudbud til 560 millioner hos 65 kommuner

Kommunerne kan vælge at bruge SKI-aftaler, men kan også selv vælge at løfte udbudspligten... Der er således ikke lukket for andre leverandører for kommunerne, det er blot et spørgsmål om at det i nogle/mange tilfælde sparer store administrative beløb på indkøbssiden i kommunerne at bruge SKI-aftalerne.

Så... hvis noget skal hænges her er er det udbudspligten og kravene til hvordan man løfter denne. For det er rettelig dem der gør det svært og tungt for kommuner at købe ind og som gør det svært at være SMV. Omvendt er det udbudspligten er sikrer at det ikke kun er de lokale venner der kan vinde aftaler.

7. maj 2014 kl. 14:46
Hvad med Facebook?

Det er selvfølgelig smukt at man ikke skal bruge ekstra login... hvis alle er på facebook. Det samme gør sig sjovt nok gældende ved så mange andre tjenester... hvis alle er der i forvejen.

Det er bare ikke alle der er på Facebook. Eller på nogen anden tjeneste. Til gengæld har ca. 99% af befolkningen i min subjektive vurdering en mailadresse.

Men til selve spørgsmålet i artiklen... så er man jo nok nødt til at lukke sin konto på Facebook... eller andre steder, hvis man ikke bruger den. Ellers er det svært for andre at vide om du faktisk modtager budskabet.

25. april 2014 kl. 22:38
Microsoft sagsøgt igen for ’tekniske problemer’ med frit browservalg

Interessant debat - jeg da rørende enig i at det vil være rart at have muligheden for at købe pc'er uden OS og så selv vælge OS, det vil være dejligt hvis alle hjemmesider kan køres lige godt fra alle browsere og det vil være dejligt hvis samme krav gjaldt alle leverandører og at alle leverandører var så venlige at følge gældende åbne standarder.

Ovenstående er vist mest af alt fri fantasi - og ønsketænkning. Kan vi evt. lave en positivliste over produkter og leverandører som vi kan bruge, hvis vi vil støtte de åbne standarder?

23. april 2014 kl. 13:17
Gymnasieelev: »Jeg ved ikke, hvad Digital Post er, og jeg har aldrig hørt nogen tale om det«

Det mest bekymrende er i virkeligheden arrogancen... ligesom hos Skat lægger hele den offentlige sektor fremover deres informationer et sted... og så må man ligesom selv om man læser det eller ej.

Vi er iøvrigt en famillie her, hov... det var lige fire postkasser, udover de eksisterende mailbokse, e-bokse... og vores postkasse til papirpost.

Vi har også fået brev fra kommunen prædikende lyksalighederne, men jeg vil ikke til at tjekke flere postkasser. Det offentlige må træffe os der hvor vi er - og ikke opfinde flere steder vi skal tjekke for at se om de nu lige i dag har haft den godhed at levere nyheder til os.

Jeg bebynder faktisk - rent kommunikationsmæssigt at længes efter de gamle dage, hvor alting kom i kuverter til den samme postkasse eller sågar brevsprække. Det var i virkeligheden - på et lavt teknologisk niveau - meget brugervenligt.

7. april 2014 kl. 13:41