Søren Weber

Regeringen: Tech-giganter skal fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer efter anmeldelse

Lovgivning er et langsommeligt og treægget sværd her.

Er der ikke nogle helt lavpraktiske muligheder, man kunne prøve? Jeg er ikke selv (længere) på facebook, men kan man ikke stadig blokere for beskeder fra alle andre end sine venner?

Hvis ikke man kan det, så kunne man måske downloade sine facebook data inkl. venneliste, nedlægge sin facebook profil, oprette en ny og så forbinde sig med sine venner igen. Og lukke så meget som muligt ned for sin profil, at den ikke er lige til at finde for uvedkommende.

Der er selvfølgelig også muligheden at droppe facebook, men hvis man bruger det meget for at holde social kontakt, så er det selvfølgelig ikke bare noget, man lige gør.

10. januar kl. 15:50
Tysk kommissær: Myndigheder bør slette deres Facebook-sider inden 2022

Hvis de virkelig vil undgå de amerikanske IT-giganter, så skulle de måske satse hårdt på - og understøtte - et open source alternativ, f.eks. Diaspora eller Hubzilla, og så gøre det over hele linien, så folk kan se en fordel i at tilmelde sig.

alternativeto.net/software/facebook/?license=opensource

1. juli 2021 kl. 11:16
Signal virker ikke længere i Kina

Der er dog én ulempe ved Signal, nemlig at appen fortæller dig hvis en i din kontaktbog er begyndt at bruge Signal, og ligeledes den anden vej rundt, fortæller andre mennesker der har dit nummer i deres kontaktbog at du bruger det. Rimelig åndssvagt.

Hvis du ikke vil vide, når en af dine kontakter er kommet på Signal, kan du slå det fra i

Indstilinger->Notifikationer->Underret når... Kontakt anvender nu Signal

Rimeligt nemt.

18. marts 2021 kl. 13:22
Google truer med at gå: Australsk parti vil have offentligt-ejet søgemaskine

EU bør have muskler til at drive et socialt medie fri af kommercielle interesser.

Hvorfor igen centralisere og ikke i stedet følge det, som er internettets styrke? Man kunne understøtte udviklingen af decentrale sociale medier, der kan tale med hinanden.

F.eks. diaspora og Friendica i stedet for Facebook, mastodon i stedet for twitter, og PeerTube i stedet for youtube. Bare for at nævne nogle.

3. februar 2021 kl. 15:32
Minister: Flere virksomheder skal ind under statens netovervågning

Gør det til en attraktiv service - kompetent, gennemskuelig og troværdig, som virksomhederne kan se god værdi og sikkerhed i at være med i, og så skal de nok komme.

Forsøg at tvinge dem ind, og de vil stritte imod alt, hvad de kan.

Måske staten skulle spørge virksomhederne, hvad de gerne vil have?

27. januar 2021 kl. 13:24
Borgeres sundhedsdata flød på telefoner og Whatsapp-grupper hos privat testleverandør

Hvis de havde brugt Signal i stedet for WhatsApp, og taget billedet inde fra app'en, så billedet ikke røg i fotoalbum, direkte i en privat gruppe, ville det så egentlig ikke være en ganske sikker løsning? (forudsat telefonen er sikret ordentligt med kode osv, og Signal også kræver kode)

25. januar 2021 kl. 14:45
Kontroversiel SSI-aftale: Facebook kan tjene penge på danske blodprøver

Har de lavet det om? Jeg husker kun en blanket.

I skrivende stund er det denne vejledning, der gælder Information_om_behandling_af_dine_personoplysninger_dansk.pdf. I følge afsnit 2 og 7, så gemmes din prøve kun, hvis den er positiv. Negative prøver destrueres. Mere specifikt står der i afsnit 7:

Hvis din test er positiv, vil restmateriale fra testen endvidere blive gemt i Danmarks Nationale Biobank (...) Du kan dog selv beslutte, at dine vævsprøver kun må bruges til behandling af dig selv, ved at tilmelde dig Vævsanvendelsesregisteret. (...) Du kan også henvende dig til SSI og få restmaterialet destrueret.

Det bør derfor være nok at "henvende dig til SSI og få restmaterialet destrueret" i tilfælde af en positiv prøve.

Det er dog ikke klart for mig (som lægmand), om den helgenomsekvensering, de laver af den positive prøve udelukkende er virussens genom (vil jeg tro), eller om ens eget DNA også medtages (tror jeg ikke, men det fremgår ikke eksplicit og vil være et godt spørgsmål at stille dem). De skriver i afsnit 2:

Vi foretager sekvensering, herunder helgenomsekvensering (WGS). Sekvenseringen foretages med henblik på at afklare, om du muligvis er blevet inficeret meden af de nye virusvarianter, der er fundet forskellige steder i verden. Dine persondata vil derfor være tilknyttet resultatet af sekvenseringen, og resultatet er således ikke anonymt.

Det læser jeg som, at det bliver noteret ned, hvilken variant man er smittet med.

21. januar 2021 kl. 10:06
Bruger-storm på Signal tvinger nummerbekræftelsen i knæ efter opfordring fra Elon Musk

Signal skrev på twitter for 16 timer siden, at problemet var løst, så tøv ikke med at tilmelde jer :-)

8. januar 2021 kl. 12:54
Organisationer frygter cloud-kaos: Staten skal finde erstatning for Privacy Shield

Med de mange it-kyndige, der læser Version 2, tænker jeg, om der er nogle iblandt os, der benytter sig af europæiske cloud-tjenester, som de kan dele ud af deres erfaringer med?

25. november 2020 kl. 09:20
Digitaliseringsstyrelsen lancerer kørekort-app

Jeg ser ikke nævnt nogle steder, om app'en er open source, så det gætter jeg på ikke er tilfældet.

  1. Hvorfor den ikke er det, når den er udviklet for skatteborgernes penge?
  2. Hvem har ophavsretten på app'en?

Det kunne være interessante spørgsmål at stille Digitaliseringsstyrelsen, synes jeg.

25. november 2020 kl. 09:16
Justitsministeren blæser på EU-traktaten trods tre domme: »Telebranchen skal stadig logge og udlevere oplysninger«

Hvis regeringen bevi(d)st og vedvarende bryder loven, og folketinget er passive, hvad er der så at gøre?

Så er der vel kun https://ulovliglogning.dk/ men vil regeringen ikke også bare ignorere domme fra danske domstole, hvis der engang falder en dom, ligesom den har ignoreret europæiske? Hvordan håndhæves loven over for den, der skal håndhæve loven?

11. november 2020 kl. 14:32
Ny rapport om GDPR: Danmark i top-3 over flest persondatabrud

...ville være: "Ny rapport om GDPR: Danmark i top tre over flest rapporterede persondatabrud"

Og det er jo godt og/eller skidt :-()

22. januar 2020 kl. 10:47
Forbrugerrådet Tænk advarer om ulovlig datahøst i en række apps

I DBAs app kan man fravælge det, men som standard bliver dine data (inkl lokation) solgt til mere end 100 forskellige firmaer.

Og hvis man tænker, hvor kan man så slå det fra, så er det (i skrivende stund) her: "Min DBA" -> "Om appen" -> "Datasamtykke" og så gå igennem alle punkter.

Bemærk at der er mange indstillinger at slå fra derinde, men fordi "leverandørerne" som standard er vist (foldet ud), så skal man enten skjule dem eller rulle en del nedad for at komme igennem alle indstillinger.

Det er ret tydeligt, at DBA app'en er optimeret til at samle data så skjult som (lovligt?) muligt. Klamt.

14. januar 2020 kl. 11:22
Nu virker Disney+ også på Linux

Dejligt at man så hurtigt har gjort det let for Linux-brugere, men jeg undres over, hvorfor de bruger DRM, som besværliggør det for deres brugere, da det tydeligvis ikke forhindrer kopiering. Se Afterdawn eller TorrentFreak.

10. december 2019 kl. 09:25
Kommende Ubuntu får eksperimentel ZFS-understøttelse

Jeg har kørt med det uden problemer i et par år nu, og Jeg har en kaby lake pentium med 8 Gb ram. Hvis du planlægger at bruge deduplication, har den brug for ram, men ellers ikke specielt er min erfaring.

14. august 2019 kl. 15:28
Genomcenter med uklare svar om kobling af CPR-nummer med genomdata

Jeg tror Genomcenteret (og interessenterne bag) skyder sig selv i foden, hvis de ikke fornemmer den strømning mod mere privatliv, der langsomt er ved at vokse i styrke.

Dette blog-indlæg er godt at læse i den sammenhæng. Og ja, jeg ved godt, at man forsøger at fjerne folks ret til at bestemme, om de vil være med. Men hvis nok folk først skriger højt nok (og vi, der interesserer os for dette kan have meget skingre stemmer), så er der nok nogle politikere, der kan få kolde fødder. Fokus på privatliv er langsomt ved at blive mere mainstream.

Jeg synes, man kunne lade sig inspirere af, hvordan Apple implementerer deres "Find my iPhone". Læs f.eks. denne glimrende historie på Ars Technica. Hvis Genomcenteret kunne opbevare genomet (hvis man tillader det), uden de kunne forbinde det til ens CPR-nummer, vil det være det optimale.

Man kunne lave en "Del min information"-side på Genomcenterets hjemmeside, hvor man kunne hakke felter af ud for forskellige private oplysninger, der måtte forbindes til ens genomdata: ens fødsdato, -sted, køn, uddannelse, indkomst, osv. Og disse oplsyninger kunne så "berige" ens genomdata til gavn for forskere. Så har man selv styr på, hvor meget man vil dele ud af. Og der skal naturligvis være en log, hvor al tilgang til ens data gemmes.

21. juni 2019 kl. 10:36
Kritisk opdatering frigivet til Firefox: Lukker heftigt sikkerhedshul

...skulle man være i tvivl

19. juni 2019 kl. 12:32