Kai Birger Nielsen

Løjerlig regnefejl i lommeregneren til Android 5.0 Lollipop

Enig med Torben langt hen ad vejen. Min pointe var blot at det kunne være at det nogle gange var smart at have mere end en taktik. Hvis jeg husker ret, så har perls virtuelle maskine det med at gemme mere end en repræsentation af et objekt internt, så hvis nu man både regner med begrænsede decimaltal mindst lige så godt som en lommeregner ville gøre det og med fx også en brøk og en kædebrøksrepræsentation, så kunne det være at man endte med noget fiksere. Fx at 1/3 * 3 faktisk gav 1.

Et af problemerne er at de første, der prøver med den slags, garanteret render i endnu flere bugs end dem, der bare laver truncate til 13 cifre af (1/3 * 3).

Men hvis man kan putte en lille del af Mathematica ind under motorhjelmen, så er der mange sjove ting, man kan, Fx:

Recognize[3.65028153987288474520, 4, x] 9 - 14 x^2 + x^4

Dvs at Mathematica kan genkende 3.65028153987288474520... som en rod i et pænt fjerdegradspolynomium bare man giver den et hint om at det max er en fjerdegradsligning, man har med at gøre.

Når man har set den slags, så gør det ondt at se 1/3 * 3 - 1 = 1.03 * 10^-15

4. december 2014 kl. 13:01
Løjerlig regnefejl i lommeregneren til Android 5.0 Lollipop

Enig med Boris. Det datalogisk interessante er da at finde ud af hvad brugeren ville forvente af resultat og så sørge for at programmet leverer det. Fx i javascript er det slet ikke noget trivielt problem og afrunding/trunkering af IEEE floating point formater er ret sikkert det helt forkerte sted at lede efter løsningen.

o * x^3 + 1 * x^2 + (-2) * x - 0 er helt fint som debug output, men en bruger vil med rette forvente at få x^2 - 2x at se i stedet for.

Man kan også sagtens få rigtige lommeregnere til at vise grænserne for deres præcision, men lommeregneren i Android 5.0 Lollipop har forhåbentlig lidt flere resourcer at trække på, så den burde faktisk kunne programmeres til at lave færre af den slags underligheder end en rigtig lommeregner. På den anden side kan jeg måske godt forstå den projektleder, der foretrækker at et tryk på + bliver til noget med at lave kald af + i stedet for et kald af et eller andet hjemmestrikket og indviklet kode med de muligheder for at gemme på superobskure fejl, det giver.

Jeg tror ikke at IEEE floats er lavet med lommeregnerapplikationer som mål, så det undrer ikke at det ikke er godt til det. Det interessante spørgsmål er om der findes tilsvarende veldokumenterede og velprogrammerede standarder for "lommeregnertal" eller hvad vi nu skal kalde det.

4. december 2014 kl. 08:54
It i skyen er lidt som at leje en bil – det er ikke billigere, men bare virkelig smart!

Også enig. Men gad vide hvad der sker på Black Friday, når alle netbutikker en dag ligger i skyen og liiiige den dag har brug for x200 kapacitet alle sammen? Men det passer måske meget godt med at de netbutikker der ikke holder Black Friday ligger helt døde? Nogen, der ved om den slags peaks for detailhandelen overhovedet kan ses på load i de helt store datacentre?

1. december 2014 kl. 09:03
Ung iværksætter: »Man mister gejsten. Det æder bare en startup op indefra«

Tænk på ejeraftalen som en faldskærm. Det er meget rarere at have på plads inden man tager op i flyveren og forhåbentlig får man ikke brug for den.

Vi var to familier, der købte hus sammen på et tidspunkt og den samejeoverenskomst, vi fik lavet med blåt blæk og advokatmedvirken var glimrende at have som "fall-back", da samejet på et tidspunkt skulle skilles ad igen. Man kan altid vælge at fravige sådant et stykke papir, hvis man er enige. Hvis nogen føler sig klemt eller bare er utryg ved situationen, så sikrer aftalen at man ved hvordan man gør, hvis der ikke er enighed.

18. november 2014 kl. 09:35
Harvard-forskere presser 700 terabyte data ind i ét gram DNA

Jeg tror du tænker på novellen:

"Hal Draper: MS fndt på bt" handler om overdreven trang til at gøre ting mindre og indeksere og indeksere i mange niveauer.

Du kan finde den i antologien "Det sidste spørgsmål og andre historier" udgivet i 1973. Den er sikkert også at finde på et eller andet .ru arkiv :-) Den er stadig ret sjov at læse.

30. oktober 2014 kl. 08:40
Italiensk Højesteret forbyder tvunget køb af Windows-licens

#Uffe: Kan du ikke prøve at snakke lidt mindre, så du kan høre, hvad vi andre siger?

Alle de her analogier med burgere er lidt trættende at høre på. Har du en religion, der tilsiger at fx Eriks ide med et skrabelod er strengt forbudt?

Jeg undrer mig forresten over at hardwareproducenterne er så ligeglade med det kundesegment, vi snakker om her. Jeg har flere gange beholdt tegnebogen i lommen efter at have læst anmeldelser om hvor håbløst det er at lægge linux på nogle af de her dimser. (Og meget af bøvlet er jo noget, der er gjort med vilje for at låse dimsen til kun at køre windows).

28. oktober 2014 kl. 09:27
Slap helt af - alle får Digital Post uden at løfte en finger

Ja, den morede også mig. Mindede mig lidt om "This page intentionally left blank!" beskeder fra gamle tekstbehandlingssystemer.

20. oktober 2014 kl. 09:17
E-boks ramt af nedbrud - 36 dage før deadline for Digital Post

Jeg burde jo kunne logge på min netbank selv om e-boks er nede eller hvad? Det var dog ikke ret robust? Og ja, det virker fint med e-boks, hvis man går omkring borger.dk. Det giver da ingen mening?

26. september 2014 kl. 15:00
E-boks ramt af nedbrud - 36 dage før deadline for Digital Post

Jeg forsøgte lige at kigge på min banks hjemmeside: lsb.dk og fik at vide at responset var en binær fil MLAm4mZ+.bin på 511 tegn.' Fantastisk brugeroplevelse. (Indholdet ligner en html-fil med en fejl 500 response, men alligevel?)

26. september 2014 kl. 13:18
Gigantisk telefonregning: Kommune strammer op, borgmester får næse

Du kan også se i overskriften at han har fået en næse og i underrubrikken at det har kostet ham en næse, så det passer jo fint med at +1-1 = 0.

25. september 2014 kl. 12:57
Trafikselskaber: Uklogt at droppe klippekort under opdatering af rejsekort

Når nu den planlagte opdatering af rejsekortet falder sammen med den planlagte udfasning af klippekortet, så skulle man da netop holde fast i datoen for udfasning af klippekortet, for den anden dato skrider da garanteret, så der alligevel ikke bliver sammenfald :-)

8. september 2014 kl. 19:16
Reverse Engineering af en programmørvittighed

Hvad nu, hvis hun havde sagt: "Og hvis de har tilbud, så køb 12!" Desuden er det jo formuleret, som om det er konen, der er på vej ud ad døren, så hele historien tyder på at fortælleren ikke har styr på detaljerne. Det har sikkert heller ikke været mælk, han havde med hjem :-)

Der kan jo heller ikke være noget problem. Minimumskravet var 2 liter mælk og der var ikke nogen yderligere instrukser, hvis supermarkedet ikke havde haft æg, så konen havde ikke specielt brug for æg.

22. august 2014 kl. 15:42
Digital Signatur: NemID prototypen 3/mange

Jeg havde en diskussion med en bekendt. Mit synspunkt var at jeg ikke ville have en digital signatur for det gav mulighed for "Din digitale signatur har været brugt til denne ulovlige handling. Ryk direkte i fængsel.". Hans synspunkt var at jeg burde skynde mig at få min digitale signatur, inden en anden snuppede den (han var bekymret over den lemfældige uddelingsprocedure). Begge synspunkter burde selvfølgelig få ovennævnte salgsafdeling til at græde. Og PHKs fremstilling af successen/tragedien er lige i øjet!

19. august 2014 kl. 20:31
Periodekort på rejsekort udskudt til næste år

Jeg har et par gange været inde og se om det var nemt lige at bestille et periodekort på nettet, men MidtTrafik havde så travlt med at fortælle alle de ting, jeg skulle overholde og hvad det ville koste hvis jeg ikke gjorde det og ... og .. og .. at jeg nemt kunne se at meningen var at jeg skulle hæve kontanter som jeg plejer og købe det i bussen den første dag, jeg har brug for det.

Jeg tror ikke at fx Midttrafik har nogen i de bestemmende lag, der nogensinde har købt et periodekort via deres egen webside. Det er ca så besværligt som det var i gamle dage at finde prisen på portoen på et almindeligt brev på postdanmarks sider. (Det er sikkert stadigt halvt umuligt, men jeg sender stort set aldrig breve mere.)

19. august 2014 kl. 20:20
CPR: NemIDs bedstefar 2/mange

Glimrende opsummering. Jeg har lige en anden vinkel på 1968-cpr også: der var ikke så mange udlændinge, der havde brug for at være i "systemerne", så derfor blev cpr loddet ind som eneste mulighed i rigtig mange systemer, som ville have haft gavn af at man havde tænkt muligheden for folk uden et dansk cpr-nummer ind.

(Det er jo det rene nostalgi at tænke tilbage: talløse kommuner, skrivemaskiner, to-finger systemet, blanketter, gennemslagskopier, posthuse, girokort, checks osv)

17. august 2014 kl. 18:43
900.000 danske CPR-numre lagt til frit skue - downloadet 18 gange

Er man kontraktligt forpligtet til at kunne trække en liste tilbage på den måde, hvis man henter den fra deres website? Og CPR-kontoret har sendt en besked til alle anonenner på listen? Har de ikke også tænkt sig at kontakte ofrene og fortælle at de har gjort noget dumt?

Og er cpr-nummer overhovedet nødvendig for den service? Er det ikke bare en adresse, der bliver registreret som værende verboten i en given periode for afsendere af spamreklamer?

3. juli 2014 kl. 11:20
Aktivist anholdt efter at have offentliggjort cpr-numre

Det her åbner jo for et utal af muligheder. Lad os nu sige at det er forbudt at røbe HTS's cpr-nummer. Er det så også forbudt at trække 2 fra og offentliggøre det nummer? Hvad hvis man ikke skriver at man får HTS's cpr-nummer hvis man lægger 2 til nummeret? Overvej hvad forskellen er på den handling og så tinglysningens hjemmeside.

Sikke en masse forbudte tal, der pludseligt kan dukke op.

Og hvorfor er det her ikke bare lavet lige som betalingskort? Hvis jeg tror at nogen har gættet/afluret kortnummeret på mit visakort, så spærrer jeg det online, klipper kortet over og afventer at banken sender et nyt pr snailmail til min registrerede adresse efter at de har opdateret databasen over kort/indehaver/gyldighed.

(Og nej, det her er ikke ment som et forslag til politikerne om at lade Nets køre udstedelsen af cpr-beviser/kort. :-)

Og jeg sidder selv med offentlige it-systemer, så ja, det er meget nemmere bare at have et cpr-nummer, der aldrig kan skiftes, men når nu det system har en række træls bieffekter, så kunne man jo overveje at lave det om?

23. juni 2014 kl. 12:00
NemID – ville du aflive den hvis du kunne?

Jeg forsøgte at få nogen til at tage alvorligt at de har forskellige versioner af deres eula liggende forskellige steder med svagt forskellig ordlyd og dermed mening. Ingen gad tage sig af det, så jeg blev kastebold mellem inkompetent support ved nets og ditto ved en kreditforening. De kan for min skyld stege i eget fedt.

3. juni 2014 kl. 11:57
Nu kommer Googles Chromebooks til Danmark

Det er vel fair nok, hvis de er nr 13 - 20 på listen :-)

26. maj 2014 kl. 12:41