Kent Damgaard

Datamuseum.dk: Alt skal væk

Jeg er allerede medlem af foreningen, men jeg er frisk på at købe et par anparter. Noget skal de der indefrosne feriepenge jo bruges til :)

1. oktober 2020 kl. 16:39
Problemer med LibreOffice på macOS Catalina: »macOS cannot verify that this app is free from malware«

Catalina er strengere i sin sandboxing end tidligere. Jeg var netop idag igang med at læse op på hvad der kræves for at opgradere, og diskussionen om det øgede antal notifications har åbenbart været igang blandt Mac folk siden Catalina gik i beta ...

25. oktober 2019 kl. 10:23
Historien kan give os en forklaring på techs skæve kønsfordeling

Anja C. Andersen og Christina Toldbo har ihvertfald rykket på hvordan folk ser ud indenfor astronomi. Sidstnævnte var i øvrigt en mega-dygtig tester på et offentligt digitaliseringsprojekt hvor jeg var tech-lead, så der er dobbelt op på rollemodel der :)

Bogen "Girls Who Code" har faktisk også sørget for at bringe et par nyere navne, f.eks. en af udviklerne bag Farmville med som eksempler.

Jeg læste i øvrigt andetsteds at man netop har undersøgt opfattelsen af videnskab hos kvinder og at det ser ud til at der er forskel på om man formulerer det som "being a scientist" og "doing science". Umiddelbart havde jeg ikke tænkt over det, men jeg kan da godt se, at det der med at være noget og have en titel måske passer med en mande-rolle, mens det at gøre noget for andre apellerer til en kvinde-rolle. Det er lidt grove generaliseringer, og jeg har ikke læst om undersøgelsen i detaljer, så man ska nok være varsom med at drage konklusioner her. Men jeg husker at da min kollega Anna Kato var med i "Kvinder i Tech", der talte hun om hvor kreativt hun syntes faget var, hvilket er noget helt andet end min egen fascination af logik og struktur :)

23. oktober 2019 kl. 17:01
Historien kan give os en forklaring på techs skæve kønsfordeling

Jennifer Strater nævnte faktisk i et andet interview at https://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper_Celebration_of_Women_in_Computing havde været med til at motivere hende til at starte initiativer som "Gr8ladies" og det diversity initiative der er på Gr8conf for at få under-repræsenterede grupper med.

I disse tider hvor kvindelige superhelte bliver en del af mainstream, burde man måske også fremhæve f.eks. Kitty Pryde fra X-men og Barbara Gordon/Oracle fra Batman og Birds of Prey som begge er computer-nørder. Jeg ved ikke om det samme gør sig gældende for unge kvinder, men jeg husker ihvertfald selv at jeg spejlede mig i de mere nørdede professor-typer i historierne som f.eks. Prof. Zharkov og Reed Richards ... og ok, Doctor Doom, men lad nu det ligge :)

23. oktober 2019 kl. 13:08
Historien kan give os en forklaring på techs skæve kønsfordeling

Da jeg for et par år siden var forbi det engelske The National Museu of Computing, som ligger lige ved siden af Bletchley Park, havde de afsat et rum i udstillingen til at nævne de kvindelige forbilleder, inklusive Margaret Hamilton (jeg besøgte stedet på hendes fødselsdag).

Bletchley Park nævner på deres udstilling at det overvejende var kvinder der stod for at håndtere maskinerne, fordi de blev regnet for at være mere omhyggelige.

Jeg ved ikke om vi har noget tilsvarende herhjemme.

Robert "Uncle Bob" Martin nævner selv at Turing skrev i et af sine tidlige papirer at det var nødvendigt at det var folk med matematisk viden og fokus/modenhed som stod for det - så tingene ikke løb af sporet.

I denne video https://www.youtube.com/watch?v=ecIWPzGEbFc er hans konklusion at den eksplosive udvikling i efterspørgslen på programmører på et tidspunkt gør at branchen bliver tilført en masse unge mænd - han sætter det som jeg husker allerede til 70'erne.

Det er her at demografien begynder at gå skævt, både i forhold til alder og køn. Og som han påpeger, så er unge mænd ikke modne, men det kompenserer de for med at have stor energi, og det kommer til at præge branchens udvikling i årtier.

Et initiativ jeg har set på for nyligt (i forbindelse med firmaets podcast https://nine.dk/podcast/gradle-og-open-source-projekter-med-andres-almiray-og-jennifer-strater/) er "Girls who Code", som prøver at få fat på de unge helt ude på uddannelses-institutionerne. Jeg ved ikke om der findes noget tilsvarende i Danmark?

23. oktober 2019 kl. 11:37
IT-branchens (politiske) problem

Og så må du gerne tage den ting med jeg nævnte i kommentaren til et af de andre TB emner - hvorfor er sundhedsvæsenet så dårligt understøttet med IT? Det undrer mig specielt at en IT-ordfører for et parti der traditionelt altid har profileret sig som forkæmper for de syge og svage i samfundet ikke peger på det som et indlysende område hvor man kan skabe den der "velfærdsteknologi" de peger på.

Som IT-nørd er jeg stadig forundret over at øverførslen af data mellem Gentofte og Herlev sygehus åbenbart er et stykke papir jeg som patient fik med i hånden da jeg blev sat ind i en sygetransport. Computeren gik ned tre gange inden jeg kunne blive indskrevet til operation på Herlev. Narkoselægen havde ikke oplysningerne om hvordan jeg sidst havde reageret på bedøvelse da jeg var der for et par år siden osv. osv.

Det er mit indtryk at der går en masse engagerede og fagligt dygtige mennesker rundt, som ikke får den IT understøttelse deres vigtige arbejde fortjener.

Og så kan du jo lige nævne for hende at sygeplejersker er lidt klogere, jeg har i hvert fald hørt en hel del historier om ingeniører og andre nørder som fandt deres kone/kæreste fordi det kvinde-dominerede studie fandt på at det nok var en god ide at hold en fest sammen med et af de mandsdominerede studier. De sad ikke surmulende ude i byen og ventede, del valgte selv at invitere :)

7. august 2013 kl. 19:12
IT-branchens (politiske) problem

Nu var Trine Bramsen jo selv ude i et ærinde hvor hun i virkeligheden bevægede sig ind på områder der hørte under forskellige ministre. Et par af de områder hendes indlæg berørte var f.eks.

  • Retten til at leve eller ikke leve i et parforhold (Ligestillings- og kirkeministeren)
  • Retten til at klæde sig som man vil i det offentlige rum (Justitsministeren)
  • Retten til uddannelse (Undervisningsministeren)

Og her må man spørge om det er en IT-ordførers anliggende at have en mening om de her områder. Omvendt tænker jeg også at flere af de vigtige områder der har med IT at gøre hører til forskellige ministres områder

  • Motivation til at søge uddannelse i det hele taget (Undervisningsministeren)
  • Fremme af naturfag (ditto)
  • Vækstfremmende tiltag for branchen (Erhvervs og vækstministeren)
  • Cybertrusler mod civilsamfundet (Forsvarsministeren)
  • Privatliv og overvågning (Justitsministeren)
  • e-Valg (Indenrigsministeren)
  • Offentlige investeringer i IT-branchen (Finansministeren?)

På samme tid siger hun jo selv at IT-ordførerskabet ikke er det mest eftertragtede (selv om Computerworld jo har påpeget at flere har brugt det som afsæt til en karriere i andre dele af regeringen).

Så hvorfor har vi et selvstændigt IT-ordførerskab? Hvorfor breder partierne det ikke ud og prøver at sikre et vist bundniveau så alle ordførere kan løfte det indenfor deres eget område?

Jeg kunne forestille mig at en del at os IT-nørder også opfatter os selv som to-faglige eller multi-faglige. Selvfølgelig er der dele af branchen som har med ren IT at gøre, men min 20+ års vej gennem branchen har budt på IT/Finanssektor, IT/Transport og logistik, IT/Telekommunikation, IT/Offentlig forvaltning, og her på det sidste IT/Regnskab. Min gamle chef hos IT Practice sagde at jeg var den mindst handelshøjskolede af alle de handelshøjskolefolk han havde mødt (jeg er HA.dat og HD Informatik og økonomistyring).

Som en af mine kolleger påpegede under et andet emne, hvis man starter sin dag med at tænde en computer, så har man i et eller andet omfang et IT-relateret job. Så når de borgere de folkevalgte skal repræsentere i større og større omfang forventes at have kendskab til området, hvorfor så have en ordfører på området. Et firma kan udmærket tænke IT ud fra forretningsområder og så trække en IT arkitekt ind til at rådgive sig på de hårde områder. IT-sikkerhed for eksempel er typisk noget man anser for at være så vigtigt at man tager en ekstern partner ind til at kigge tingene igennem. Hvorfor gør et politisk parti ikke det - når de har en Spin-doktor til at håndtere medierne, hvorfor har de så ikke en IT-doktor til at rådgive dem om det område?

7. august 2013 kl. 18:51
Trine Bramsens problemer

så havde du naturligvis lavet en tumblr

Den tumblr-konto jeg har bruger jeg til at surfe efter porno :)

Jeg tænkte at det ville være en fornærmelse mod disse kvinder som driver selvstændig virksomhed, forstår sig på HTML, video-codecs, SEO og markedsføring via sociale medier at slå dem i hartkorn med Trine Bramsen.

Jeg lagde dem også på Facebook, men da jeg ikke er politiker, så er mine venner der faktisk mest bare venner ... sådan virkelige mennesker man rent faktisk har mødt, så det virkede heller ikke så godt.

Jeg prøvede også med Google+, men mange af de teknik-folk jeg har i mine cirkler er faktisk udlændinge som ikke interesserer sig for dansk politik ... har også overvejet om det er lettere at flytte til udlandet end at vælte Trine Bramsen :)

4. august 2013 kl. 21:44
Opråb til it-nørderne: Smid tennissokkerne - og tal, så vi kan forstå det!

Havde ikke checket sitet i et stykke tid, men

http://heltnormalt.dk/rydforsiden/2013/07/30/133000

Thorning vil også være en af os ;)

4. august 2013 kl. 21:22
Opråb til it-nørderne: Smid tennissokkerne - og tal, så vi kan forstå det!

Nej, det indlæg som nu ikke længere er her var, hvis man checkede det et internet-meme

http://knowyourmeme.com/memes/navy-seal-copypasta

jeg kendte det heller ikke i forvejen, men da det var så tydeligt over-the-top valgte jeg at google det.

Det er helt i Trine Bramsens ånd, overgearet, usammenhængende og efter sigende humoristisk.

4. august 2013 kl. 20:56
Trine Bramsens problemer

Brystmåls-kommentaren peger jo begge veje. Hvis man gerne vil finde en offer-rolle kunne man også sige at den udstillede mænd som sex-fikserede personer som er villige til at acceptere usammenhængende argumenter som fremsættes af kvinder med stort brystmål.

Måske skulle jeg som mand der holder af kvinder med pæne ben og stillet-hæle føle mig diskrimineret?

4. august 2013 kl. 19:35
Den ideelle IT-ordfører - Et opråb til politikerne

Det er også derfor jeg ikke beder jer om at stille op til Folketinget.

Jeg var ellers lige i gang med at forestille mig hvordan jeg kunne lave et projekt på Kickstarter hvor jeg solgte mine stemmer indenfor alle andre områder end IT, hvilket jeg så ville bruge til at finansiere at jeg blev valgt.

Lidt inspireret af at Ole Birk Olesen altid får skudt i skoene at han kun mener hvad han får penge for af Saxo Bank :) Hvis Jacob Haugaard kunne vi ressource-stærke IT folk vel også få en person på tinge. (I parentes, selv om OBO ikke er IT ordfører, så stod han faktisk bag en bruger-drevet online-avis inden han havnede på tinge - uanset om man så er enig med ham eller ej, så vidner det om at han forstår vigtigheden i teknologien).

But seriously ... jeg er helt enig med dig, jeg behøver heller ikke at være læge for at se at et hospital godt kunne bruge bruge flere ressourcer.

I parentes bemærket - det at jeg overhovedet kan skrive det her indlæg på normal vis skyldes en ufatteligt dygtig læge på Herlev hospital som for to måneder siden samlede min skulder fra et noget der mest lignede et puslespil af knoglestykker. Jeg var ikke stolt på mit fags vegne da jeg så de systemer som medarbejderne måtte leve med. Den utroligt søde sygeplejerske som indskrev mig til operationen og udleverede hospitals-sokker som ville have fået Trine Bramsens veninder til at dø på stedet, måtte genstarte sin laptop tre gange for at udfylde en formular der ikke var mere kompliceret end hvad vi andre udfylder for at registrere os på et sted som version2.dk.

Anyways, det leder mig så frem til en ting jeg lige har læst i Uncle Bob's "Clean code", hvor han har en ganske god historie om en programmør som gør alt hvad han kan for at nå en umulig deadline, for til sidst at fejle fordi juridisk afdeling ikke er klar med deres del. Robert Martin giver så nogle ganske gode pointer om hvorfor juridisk afdeling bliver taget mere seriøst end IT når de f.eks. siger at en deadline er urealistisk osv.

Vi behøver ikke at gå Trine Bramsens vej og iføre os jakkesæt, vi skal bare levere varen. Jeg havde selv oplevelsen hos Mærsk Line i sin tid, hvor vi i sidste øjeblik måtte hente en konsulent fra et andet firma ind til det projekt vi lavede for dem. Kunden var så vant til at vi leverede selv om vi gik i underlige t-shirts så da det nye medlem af projektet mødte op i jakke og slips fik han den udødelige kommentar på Mærsk-lederens hollandsk/engelsk "But can he code?"

4. august 2013 kl. 19:25
Klædt på til IT

Jeg ved ikke hvor Trine får sine mode-tips fra, men på det seneste projekt jeg arbejdede på havde vi en der godt kunne lide lilla, en der godt kunne lide t-shirts i stærke farver, en som holdt af 70'er stil med brede skjorteflipper, en som vekslede mellem sporty/casual og business/casual alt efter hvilke møder han skulle til, og så undertegnede som kørte mørkets fyrste/Darth vader (jeg har astma i pollen-sæsonen, så jeg har en vejrtrækning der kan bære det :)).

4. august 2013 kl. 16:58
Den ideelle IT-ordfører - Et opråb til politikerne

Problemet med politik er, at det er noget som ikke falder naturligt for vores fagområde.

På det ideologiske område tror jeg at vi alle har klare tanker og holdninger om en hel masse emner, vi har også evnen til at skaffe os fakta til at underbygge det hele.

Men politik handler også om at indgå studehandler, vælge sine kampe med omhu, hjælpe med at fremme noget man er tvivlrådig overfor for at få andres hjælp på et vigtigt område. Alt sammen ting som er svære for folk som egentlig mest holder af faste regler, velopbyggede strukturer osv.

Jeg tænker altid på politikere som Vetinari i Discworld bøgerne, som holder fast i magten og får det hele til at spille ved hele tiden at spille alle fraktionerne ud mod hinanden :)

4. august 2013 kl. 16:50
Trine Bramsens problemer

Tak Jens :-)

Der er flere på

http://www.kentdamgaard.dk/pictures/lols/trine_b_lols.html

og en GIMP fil som folk kan bygge videre på hvis de vil afreagere :)

4. august 2013 kl. 15:25
Trine Bramsens problemer

Det skal da ikke hedde sig at vi ikke har humor

http://www.kentdamgaard.dk/pictures/lols/trine_b_Java.png

http://www.kentdamgaard.dk/pictures/lols/trine_b_digt.png

Del gerne, der er flere hvor de kommer fra :)

4. august 2013 kl. 11:08
Trine Bramsens problemer

Liberal Alliances ungdom har også forsøgt at invitere hende på en date :)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151825042808383&set=a.181522938382.150376.107893513382&type=1

3. august 2013 kl. 17:00
Opråb til it-nørderne: Smid tennissokkerne - og tal, så vi kan forstå det!

Jeg forslog det samme i kommentarsporet til PHK's indlæg.

Man kan åbenbart sende dem til

MF Trine Bramsen Socialdemokraterne Christiansborg 1240 København K

3. august 2013 kl. 11:31
Trine Bramsens problemer

Overvejer kraftigt at sende hende et par hvide sokker

Det er ikke nogen dum ide - jvf. sandkage-aktionen mod DF. Er der nogen som har en post-adresse på hende?

2. august 2013 kl. 22:17