Se nu at få sikkerheden på plads.
Proces værktøjer må kun være støttehjul for en organisation.
Støttehjul er gode når man lærer, men farligt meget i vejen, når man skal til at køre stærkt.
Efter 10 år med Linux mint er jeg på Windows 10 på min nye arb. PC på den HTX skole hvor jeg underviser. Det er en belastning, men hvorfor skulle jeg egentlig ligge med en højere produktivitet end mine kolleger og hvorfor skulle jeg gå glip af de betalte pauser når Windows går i sort. Det blev også efterhånden en belastning hele tiden at løbe panden mod Windows muren når elevernes PC'er løb ind i absurde begrænsninger. Nu er vi alle i samme plimsoller.
Der er ikke noget mærkeligt i, at en offentlig institution sætter gang i et it-udviklingsprojekt.
Nej det er der ikke noget mærkeligt i, men det er som oftest udviklet oven på noget af det, som kommer fra USA.
På den måde kan vi da aldrig slippe afhængigheden af techgiganterne.
Hvorfor kan vi ikke kan undvære amerikanske tech-giganter?
Det burde det være en sag for EU at sørge for helt selvstændige systemer på den front.
De seneste par måneder har jeg afprøvet Windows og MS Office for at se om det efterhånden duer til noget. Windows fungere efterhånden nogenlunde, men MS Office er ubrugeligt skrald. Det er tid til at vi får vores egne systemer her i EU.
Fra 1000 kr pr md pr medarbejder for en Office 365 licens...
Det værste er jo ikke at det koster penge. Det værste er at det er software af en meget ringe kvalitet. Menuer som fylder, er pløk umulige at finde rundt i og med masser af bugs. Det er gift for produktiviteten.
Vi bliver nødt til at blive selvforsynende med cloudbaserede produkter her i EU og her i Danmark iøvrigt. Det er kritisk infrastruktur.
Lur mig om der ikke bliver smidt alle mulige rygter i søen om konkurrenterne når man ikke lige kan klare sig på ærlig vis... Hvis man så også kan få sin regeringen til at blackliste konkurrenterne... Så er det jo rigtigt smart.
Lige netop på det punkt er Apple så meget mere bruger venlig og lidt mere fremtidssikret med opdateringer, og Microsoft gjorde også den del rigtigt.
Det er også lukket. Er man på den vogn, så må man pænt finde sig i hvad som helst. Apple har (efterhånden) helt afskaffet retten til selv at reparere og iOS er eneste mulighed.
Og det gælder desværre også stort set hele den danske IT-branche.
Desværre ja. Selv staten og kommunerne er jo ramt af religiøs fanatisme når det drejer sig om IT.
Løsningen er at købe software og hardware fra producenter man stoler på. Men selv de største/dygtigste laver fejl. Det er således ikke nok. "Defence in depth" er den eneste vej frem. Man skal gå ud fra at alle devices potentielt kan være inficeret og mindske skaden hvis det sker (fx. ved at alt traffik mellem computere skal gennem en firewall).
Problemet er i høj grad også den monopolistiske kultur der er i IT verdenen. Der er alt for meget: "Der er ikke nogen som er blevet fyret for at vælge .... (indsæt selv firma)". Det gør arbejdet nemmere at man ikke behøver at tænke selv. Det gør også arbejdet meget nemmere for de IT kriminelle når der kun skal findes huller i nogle få meget udbredte systemer.
Godt forslag. Men fjern de afgifter der er på opkoblingen samtidigt (medielicensen er ved at blive afskaffet). Det er et godt princip at fjerne både fradrag og de afgifter som bare er beregnet til at skovle penge i statskassen. Jeg tror desværre bare ikke du får nogen politikere til at gøre det. Det politiske system har det fint med at det er uigennemskueligt. Så er der ingen som kan måle på deres effektivitet.
Altid dejligt med opdateringer, men se nu at få testet det grundigt Microsoft.. I er jo ikke en nyopstartet virksomhed.
Selv ikke MS kan undgå deres tekniske gæld. Deres office pakke er ikke designet til at køre i skyen.
Ofte er offentlig IT præget af meget store projekter som igangsættes af politikere og embedsmænd, som nok desværre ikke har de store evner når det drejer sig om at gennemskue komplekse systemer. Lad nu fagfolk i de forskellige instanser om at beslutte hvordan man bedst kan udnytte styrkerne ved IT og drop så de store projekter,. Det giver også meget mere styr på gevinsterne.
NVIDIA sidekick til Intel og AMD? Point taken i forhold til ambitionsniveau, men NVIDIA har lige for første gang i historien overhalet Intel's markedsværdi og de efterlod AMD i støvet for mange år siden. NVIDIA har lidt under dobbelt så stor omsætning som AMD har selv uden at have en processor.
Ja AMD er bagefter på point, men i den verden handler det også om fart og retning, og AMD har en god retning og ret meget fart på deres ryzen serie, som iøvrigt også har en ok grafik ydelse på deres integrerede vega GPU. Om NVIDIA ligefrem vil forsøge at snige noget af deres grafik teknologi ind på smartphone markedet det må tiden vise, men der er også stadig et ret stort laptop marked, som tørster efter mere energieffektive løsninger. Apple har da gang i noget f.eks.
Mon ikke Nvidia har set en mulighed for at køre Intel og AMD lidt ud på et sidespor med dette opkøb. Nvidia har jo sin forretning forankret i grafikkort branchen, men de er nok lidt trætte af bare at være sidekick til Intel og AMD, som iøvrigt selv udvikler grafikcores (også som SoC). De har jo forsøgt sig med Tegra serien, men vil nok forsøge at snige deres egne grafikcores ind i billedet.
Man kan ikke fravælge Android og Apple, hvis man vil have en tidssvarende telefon, så det må være rimeligt at forlange, at man kan undgå overvågning enten som standard eller ved nemt at vælge fra eller til.
Problemet er bare at meget af det moderne telefoner kan netop er baseret på opsamling af data. Maps registre f.eks. trafikflow og advarer mod kø og kan finde alternative ruter. Det er jo sådan set ret smart. Det er jo også smart at have stemmestyring. Det kan heller ikke lade sig gøre uden at aflevere data.
Den absolut eneste måde at sikre mod uretmæssig brug af data er gennem anonymiserede data og kryptering og det kan kan kun ske i en open source infrastruktur hvor du betaler abonnement for de services du modtager.
Jeg vil gerne betale for den service, men det bliver op af bakke at få helt almindelige brugere til at forstå at de har nogen fordel af at betale for noget som Google gerne giver dig 'gratis'. Derfor vil dette kun kunne ske i det øjeblik politikerne vågner op.
Vi står jo p.t. også i en situation hvor amerikanske firmaer helt eller delvist kan lukke for hele IT infrastrukturen i EU. Alle disse systemer bliver enten helt ubrugelige eller alvorligt begrænsede hvis de mister kontakt til de respektive firmaer i USA.
Forestil dig at du for 25 år siden skulle lave embedded systemer til gud ved hvad - ja så skulle du gøre det rigtigt, for når først koden forlod dit 'bord' så ville det være svært (og omkostningsrigt) at udbedre eventuelle fejl. Det "problem" er ikke nær så kritisk idag, og derfor opprioriteres hurtig udvikling højere.</p>
Det er rigtigt for den software tunge konsum elektronik (TV, mobil, tablet), men den simple elektroniske radiator termostat eller mikroovn kan man jo ikke lige opgradere.
<p>Er der nogle i branchen der kan be/afkræfte denne hypotese?
Det efterlader faktiske endnu en problemstilling vedrørende garanti. Jeg har flere gange været ude for fejl på apparater (f.eks. fladskærme), hvor sælger påstod at tuneren i apparatet var "gået i stykker", og da garantien var udløbet, var køber klar til at kassere apparatet. Køber gjorde så store øjne da fejlen forsvandt efter en nulstilling af softwaren.
Software fejl var jo beviseligt i apparatet på købstidspunktet og derfor blive de holdt hemmelige. Istedet burde producenten tvinges til at offentligøre softwarefejl (samt kildekoden ved supportens udløb hvis det stod til mig).
Det er selvfølgelig fint at der bliver produceret software som native kører på f.eks. Linux. Desværre er kvaliteten af meget software fra MS simpelthen alt for dårlig. Hvis de skal have en chance hos mig så skal kvaliteten op. Målet for MS er klart stadig profitmaksimering.
Internettet er selvfølgelig vigtigt, men lige så vigtigt er de services som udbydes på nettet. De mest populære operativsystemer kan dårligt nok fungere uden kontakt til servere, som i sidste ende er kontrolleret fra USA. Vi kan ikke ret meget på nettet uden Google, som også i sidste ende er kontrolleret fra USA. Nu er ZOOM blevet populært mange steder. Det er også kontrolleret udefra. Hvis man sammenligner med vand, så vil vi jo heller ikke acceptere hvis vandboringerne var kontrolleret udefra. Hvordan kommer vi igang med en udvikling af vores egen IT infrastruktur baseret på solide standarder?
- Forrige side
- Nuværende side
- Side
- Side
- Side
- Side
- …
- 31
- Næste side
Jørgen Henningsen