Jørgen Henningsen

»Ugennemtænkt at satse på lokale PtX-anlæg« (GridTech)

Det er jeg nu ikke så sikker på. Det er både kompliceret og dyrt at bringe havvindkraft i land som elektrisk energi. Det skyldes at systemerne skal dimensioneres til ret store effekter. Det er ikke utænkeligt at det faktisk vil være smartere og billigere at sende energien i land i form af brint. Måske endda brint produceret i selve møllen.

14. september kl. 09:44
Kommuner går sammen om at løse Chromebook-problemerne

Udfordringen er blot at Chromebooks har ret dårlige specs sammenlignet med en alm. laptop. Nogle helt ned til 4GB RAM og 32GB flash-drev dvs. ikke bedre end en smartphone eller tablet. De er lavet til at alt eller meget kører online, og ikke helt offline med lokalt installerede applikationer.

Det kunne da egentligt være meget rart at vide hvad de skal bruge. Der er jo Onlyoffice, som man selv kan hoste, men hvad er det for nogle services som de er så afhængige af? Det er bliver ved med at runge i denne debat er påstanden om at "historien viser at vi ikke kan stole på Google", men vi kan da heller ikke stole på de andre. Jeg synes det her bliver meget mudret for jeg kan simpelthen ikke se om det her er et listigt salgsfremstød fra dataslugende Google, eller om det er MS/Apple/Indsæt selv flere banditter i habitter, som forsøger sætte en kæp i hjulet. Der er sikkert mange som har ondt i bagdelen over, at Google har snuppet den forretning. Danske IT firmaer har traditionelt meget lidt styr på datasikkerhed, så dem stoler jeg slet ikke på. Mange af de sager, der har været, har mere haft karakter af simpelt tyveri end egentlig hacking.

9. august kl. 14:18
Kovending i Helsingør: Elever starter skoleåret uden Chromebooks - lærerne fortsætter

Kommunerne har tidligere kunnet finde ud af at oprette Kommune Data, så de kan da bare lade KOMBIT starte et nyt datterselskab, som klarer opgaven. Alternativt kan de sende opgaven i udbud.

Principielt er jeg fuldstændigt enig, men der er ingen tvivl om at det er væsentligt dyrere for kommunen på kort sigt set i forhold til bare at købe en containerfuld Chromebooks. Husk at der stadig skal købes hardware udover den software løsning/infrastruktur, som skal stilles på benene. Hele den her situation løses kun med nogle papirer og de er både relativt billige og taknemlige at skrive. Skal vi have løsninger under egen kontrol, så kommer det til at koste og der bliver statskassen nødt til at punge ud.

8. august kl. 16:00
Kovending i Helsingør: Elever starter skoleåret uden Chromebooks - lærerne fortsætter

Det store problem er: kan det gøres billigere end Google og Microsoft kan gøre det? Det er tvivlsomt, for at gøre det må kommunerne etablere en fælles løsning.

Det er ikke kun prisen der spiller en rolle. Det er også kvaliteten af den service du køber. Dengang disse Chromebooks blev besluttet og indkøbt var der ikke noget anvendeligt alternativ til googles kooperative officepakke. Her senere er MS kommet med noget som er anvendeligt. Deres kontorpakke er efter min mening faktisk blevet væsentlig bedre af at være blevet webbaseret, men der mangler stadig en del funktioner. Så er der selvfølgelig nogle alternativer man selv kan hoste, men det er vel egentlig en landspolitisk beslutning, om der skal lægges kræfter i helt at løsrive sig fra teknologi giganterne. Det er vel ikke noget som skal ligge hos en kommune.

8. august kl. 14:12
Digital rådgiver efterspørger open source: »Vi opdrager vores børn til at være afhængige af Google«

Det er desværre ikke lige sådan at erstatte Google. De har oparbejdet en ekspertise og en infrastruktur som er helt unik. Hverken MS eller Apple når dem til knæene når det drejer sig om at håndtere og systematisere data.

20. juli kl. 12:16
Stort cyberangreb lammer 4G- og 5G-netværk i Portugal

Se nu at få sikkerheden på plads.

10. februar kl. 06:44
Skal De også have en SAFe? Fortidens skygger truer

Proces værktøjer må kun være støttehjul for en organisation.

Støttehjul er gode når man lærer, men farligt meget i vejen, når man skal til at køre stærkt.

1. februar kl. 12:20
Microsoft vil konkurrere med Chromebooks: På vej med Windows-light-pc'er til skoler

Efter 10 år med Linux mint er jeg på Windows 10 på min nye arb. PC på den HTX skole hvor jeg underviser. Det er en belastning, men hvorfor skulle jeg egentlig ligge med en højere produktivitet end mine kolleger og hvorfor skulle jeg gå glip af de betalte pauser når Windows går i sort. Det blev også efterhånden en belastning hele tiden at løbe panden mod Windows muren når elevernes PC'er løb ind i absurde begrænsninger. Nu er vi alle i samme plimsoller.

21. januar kl. 10:07
Helsingør-skoler beholder Google: Vi må leve med risici for børnenes databeskyttelse

Der er ikke noget mærkeligt i, at en offentlig institution sætter gang i et it-udviklingsprojekt.

Nej det er der ikke noget mærkeligt i, men det er som oftest udviklet oven på noget af det, som kommer fra USA. På den måde kan vi da aldrig slippe afhængigheden af techgiganterne.

15. december 2021 kl. 13:30
Helsingør-skoler beholder Google: Vi må leve med risici for børnenes databeskyttelse

Hvorfor kan vi ikke kan undvære amerikanske tech-giganter?

Det burde det være en sag for EU at sørge for helt selvstændige systemer på den front.

De seneste par måneder har jeg afprøvet Windows og MS Office for at se om det efterhånden duer til noget. Windows fungere efterhånden nogenlunde, men MS Office er ubrugeligt skrald. Det er tid til at vi får vores egne systemer her i EU.

14. december 2021 kl. 07:56
It-folkene foretrækker (stadig) Microsoft: »Vi har fokus på, at den enkelte ejer sit job«

Fra 1000 kr pr md pr medarbejder for en Office 365 licens...

Det værste er jo ikke at det koster penge. Det værste er at det er software af en meget ringe kvalitet. Menuer som fylder, er pløk umulige at finde rundt i og med masser af bugs. Det er gift for produktiviteten.

28. november 2021 kl. 22:25
Datatilsynet slår fast: Google kan køre lovligt i danske folkeskoler

Vi bliver nødt til at blive selvforsynende med cloudbaserede produkter her i EU og her i Danmark iøvrigt. Det er kritisk infrastruktur.

28. september 2021 kl. 13:37
Quis custodiet ipsos custodes?

Lur mig om der ikke bliver smidt alle mulige rygter i søen om konkurrenterne når man ikke lige kan klare sig på ærlig vis... Hvis man så også kan få sin regeringen til at blackliste konkurrenterne... Så er det jo rigtigt smart.

25. september 2021 kl. 12:21
Største design-ændring i Androids historie: Version 12 er lige på trapperne

Lige netop på det punkt er Apple så meget mere bruger venlig og lidt mere fremtidssikret med opdateringer, og Microsoft gjorde også den del rigtigt.

Det er også lukket. Er man på den vogn, så må man pænt finde sig i hvad som helst. Apple har (efterhånden) helt afskaffet retten til selv at reparere og iOS er eneste mulighed.

12. september 2021 kl. 09:19
Ny Religiøs Fanatisme

Og det gælder desværre også stort set hele den danske IT-branche.

Desværre ja. Selv staten og kommunerne er jo ramt af religiøs fanatisme når det drejer sig om IT.

27. april 2021 kl. 10:47
Direktør om SolarWinds-hack: »Hatten af for dem, der har lavet det angreb«

Løsningen er at købe software og hardware fra producenter man stoler på. Men selv de største/dygtigste laver fejl. Det er således ikke nok. "Defence in depth" er den eneste vej frem. Man skal gå ud fra at alle devices potentielt kan være inficeret og mindske skaden hvis det sker (fx. ved at alt traffik mellem computere skal gennem en firewall).

Problemet er i høj grad også den monopolistiske kultur der er i IT verdenen. Der er alt for meget: "Der er ikke nogen som er blevet fyret for at vælge .... (indsæt selv firma)". Det gør arbejdet nemmere at man ikke behøver at tænke selv. Det gør også arbejdet meget nemmere for de IT kriminelle når der kun skal findes huller i nogle få meget udbredte systemer.

27. december 2020 kl. 12:23
Afskaf skattefrit bredbånd

Godt forslag. Men fjern de afgifter der er på opkoblingen samtidigt (medielicensen er ved at blive afskaffet). Det er et godt princip at fjerne både fradrag og de afgifter som bare er beregnet til at skovle penge i statskassen. Jeg tror desværre bare ikke du får nogen politikere til at gøre det. Det politiske system har det fint med at det er uigennemskueligt. Så er der ingen som kan måle på deres effektivitet.

2. november 2020 kl. 11:08
Sønderlemmende kritik af statens it-projekter: Urealistiske forventninger til milliongevinster

Ofte er offentlig IT præget af meget store projekter som igangsættes af politikere og embedsmænd, som nok desværre ikke har de store evner når det drejer sig om at gennemskue komplekse systemer. Lad nu fagfolk i de forskellige instanser om at beslutte hvordan man bedst kan udnytte styrkerne ved IT og drop så de store projekter,. Det giver også meget mere styr på gevinsterne.

19. september 2020 kl. 23:26
Nvidia køber Arm for 40 milliarder dollars

NVIDIA sidekick til Intel og AMD? Point taken i forhold til ambitionsniveau, men NVIDIA har lige for første gang i historien overhalet Intel's markedsværdi og de efterlod AMD i støvet for mange år siden. NVIDIA har lidt under dobbelt så stor omsætning som AMD har selv uden at have en processor.

Ja AMD er bagefter på point, men i den verden handler det også om fart og retning, og AMD har en god retning og ret meget fart på deres ryzen serie, som iøvrigt også har en ok grafik ydelse på deres integrerede vega GPU. Om NVIDIA ligefrem vil forsøge at snige noget af deres grafik teknologi ind på smartphone markedet det må tiden vise, men der er også stadig et ret stort laptop marked, som tørster efter mere energieffektive løsninger. Apple har da gang i noget f.eks.

17. september 2020 kl. 12:19