Per Steffensen

Blockchain-revolution: Sådan fungerer tidens mest hypede teknologi

Hvis nogen skulle have lyst til at læse mit take på blockchains (og bitcoins) kan man læse Blockchains distilled - for dummies

Jeg er ikke ekspert, så lad være med at skyde mig...

1. august 2016 kl. 15:26
Blockchain-revolution: Sådan fungerer tidens mest hypede teknologi

Hvad sker der når Bitcoin crasher?

Bitcoin systemet er jo netop ikke et centraliseret system, som eksempelvis din banks netbank. Bitcoin systemet består af alle de computere der har meldt sig ind i netværket - og det er rigtig mange og de kører alle mulige (og umulige) steder i verden. Alle har en kopi af "sandheden". Bitcoin systemet crasher kun hvis alle involverede computere crasher. Det er ekstremt usandsynligt. Det er meget meget mere sandsynligt at din banks netbank crasher. Hvis det sker for din netbank, er der dog ingen tvivl om hvor "sandheden" skal findes, nemlig på de servere der kører netbanken. Hvis alle computere i Bitcoin netværket skulle crashe, kan det blive en mere speget affære at finde ud af hvad "sandheden" er, men i princippet er det kun et problem hvis "de onde" i netværket kommer op at køre køre igen og kører i lang tid, før "de gode" også kommer op at køre igen.

1. august 2016 kl. 15:21
Blockchain-revolution: Sådan fungerer tidens mest hypede teknologi

Hvis det er regnekraft på primtal det kommer an på, hvad vil kvantecomputere så komme til at betyde for systemet?

Hvis kvantecomputere en dag bliver en praktisk realitet, få vi alvorlige problemer på rigtig mange områder. Specielt omkring sikkerhed i IT-systemer. Det gælder potentielt også blockchains. Men essentielt ligger sikkerheden i blockchains i at man tror på at "de gode" har mere regnekraft end "de onde" (en organiseret ond). Det vil forhåbentligt stadig være noget man tror på, selv hvis vi får kvantecomputere. Men begrebet regnekraft bliver nok lidt anderledes med kvantecomputere. Giver det overhovedet mening at tale om at nogen har mere regnekraft end andre? I dont know.

1. august 2016 kl. 14:44
Skat må opgive at inddrive 900 millioner kroner efter it-skandale

Det mest utrolige er da at det offentlige bliver ved med at bruge disse leverandører. Men det er vel de eneste som har råd til at betale bod hver gang. Kunne man overveje nogle andre leverandører og måske få noget der fungerer?

27. maj 2014 kl. 20:33
4 måneder før frist: Kun 2 procent af danske virksomheder tilmeldt Digital Post

Jeg har heller ikke modtaget noget som helst info om denne "obligatoriske" løsning. Jeg er i tvivl om, om det er fordi mit firma er personligt ejet. Gælder dette her kun for virksomheder - altså ApS, AS osv - eller glæder det også for personligt ejede firmaer?

22. juni 2013 kl. 13:47
Statslig telefonbog til 5 millioner om året gemmes væk for borgerne

@Jesper Kildebogaard: Alle de ting du nævner er argumenter hvorfor det er relativt kompekst at udvikle systemet og ikke i nogen særlig grad argumenter hvorfor det skulle være svært at drifte. Nu ved jeg ikke om der i de 5,2 mio også er afsat penge til yderligere udvikling, men hvis det udelukkende er drift i ordets egentlige forstand, er 5,2 mio helt horibelt højt. Hvis mange af pengene går til licenser er det et udtryk for forkert platforms/util valg, IMHO.

Mvh Per Steffensen

14. august 2012 kl. 12:11
It-leverandører er utilfredse: Ny agil standardkontrakt er farlig

Lad bare de store sidde på driften, det er sikkert sådan noget de kan finde ud af - systematisk og efter skabelon til fingerspidserne. Men hvis det offentlige afsætter mange flere penge til drift end til udvikling er der noget galt. Drift er ikke så svært, hvis ellers selve softwaren er bygget ordentligt (med ordentlige løsninger på Data Integrity, Redundans etc.), og bør ikke koste det vilde hvis man anvender et drift-hus med en vis volumen. Måske det er derfor de store bygge så dårlig software - så de kan sælge en masse drifts-timer til at redde data osv.

Mvh Per Steffensen

12. august 2012 kl. 19:34
It-leverandører er utilfredse: Ny agil standardkontrakt er farlig

Det er det eneste rigtige med agil udvikling. Så kan det være at "de store kunder" såsom staten tør satse på at få software udviklet af mindre software-huse, hvor det er min erfaring at de fleste af de dygtige folk sidder. Ved agil udvikling er det sådan (eller bør det være sådan) at kunden hele tiden er aktivt repræsenteret i projektet, løbende får demonstrationer/præsentationer af hvad der er lavet den seneste periode og deltager i arbejdet med at prioritere hvad der skal ske den kommende periode. På den måde ved kunden hele tiden om man er på rette spor, og har mulighed for at ændre på sporets retning i form af oprettelse, nedlægning, op/ned-prioritering af kommende opgaver i projektet. Så ender man med at levere det produkt kunden egentligt vil have når produktet er færdig, og ikke en forkert fortolkning af det projekt kunden ville have for to år siden. Det er meget sjældent at det kunden vil have idag er det samme som det kunden ville have for to år siden, det er til gengæld også meget sjældent at et overordnet behov der eksisterer idag ikke længere eksisterer om to år - det overordnede behov som projektet (et digitaliserings-behov for et bestemt domæne) skal dække. Jeg forudser ikke mange projekter der direkte bliver nedlagt fordi det overordnede behov helt er forsvundet, kun at leverandører bliver udskiftet med en anden leverandør hvis man virkelig har klokket i det - og det er så også fair nok. Sæt igang - så vil CSC og IBM pludselig skulle levere noget man kan bruge til noget, og mindre software-huse vil få chancen, og man vil sparre en masse af mine skattepenge.

Mvh Per Steffensen

11. august 2012 kl. 12:57
Sådan tester dansk it-firma Hadoop på Windows i skyen

Når du hælder data i HBase skal du altså tage stilling til hvilken tabel data skal i, samt hvilke at de column-families som tabellen består af du har data til. I princippet kan du hælde en hvilken som helst mængde af column-navn/værdi i en column-family fordi den er i stand til at udvidde sig automatisk med kolonner den ikke har set før, men i praksis er meningen ikke at du bare laver en tabel med en column-family og så hælder alle mulige uafhængige datatyper ned i den. Så selv om det i praksis vil give dig mulighed for at hælde hvad som helst ned i HBase, så vil det også bringe dig i situation hvor du jo faktisk ikke har noget struktur på dine data alligevel, og så kunne du nok lige så godt bare have streamet dem ned i en fil råd for usødet. Struktur er jo både godt og dårligt - det er rart at have et system hvor du kan være lidt fleksibel, men omvendt er struktur jo også det der gør at du kan navigere, finde ting af samme type osv osv. HBase giver dig rigtig god mulighed herfor, men man skal nok lige sætte sig lidt ind i hvordan det virker, for hælder man bare alle mulige data typer/strukturer ned i samme tabel og samme column-family så er man lige vidt.

19. februar 2012 kl. 13:13
Sådan tester dansk it-firma Hadoop på Windows i skyen

Synes måske det er lidt voldsomt at sige at "Hadoop hidtil har været uløseligt forbundet med Unix og Linux platforme". Hadoop er skrevet i java og har altid kunnet afvikles på alle OS med en fungerende JVM. Ved ike hvad det er MS har haft gang i men det har nok højst været noget finpudsning af selve Hadoop og så sikkert en masse support/integration med omkringliggende systemer - Azure, ETL systemer etc. Synes måske også du skylder at være lidt mere detaljeret når du siger Hadoop. Nogle gange dækker begrebet Hadoop over de to kerne systemer HDFS og Hadoop MapReduce, men i andre sammenhænge er Hadoop en mere overordnet "hat" der dækker over en del flere produkter bl.a. HBase og ZooKeeper. Når du siger at Hadoop ikke er kræsen i forhold til strukturen af den data der hældes ind kræver det nok også lidt uddybning. MapReduce er til parallel processering af store beregnings/behandlings opgaver og er ikke som sådan involveret i at opbevare data. Så det må være HDFS og/eller HBase du har i tankerne. HDFS er bare et distribueret filsystem og det er fuldstændig ligeglad med strukturen af data i de forskellige filer - nøjagtigt ligesom ethvert andet filsystem. HBase er mere at sammenligne med de velkendte RDMS databaser, men det er lidt overdrevet at sige at den er helt ligeglad med struktur. HBase har også tabeller ligesom RDMS databaser, og disse tabeller i HBase har i princippet også en tilhørende strukturbeskrivelse (svarende til et skema i RDMS) som data der hældes i skal leve op til. Strukturbeskrivelsen til HBase tabeller giver dog helt rigtigt muligheder for at være noget mindre stringent omkring kravet til data. Strukturen beskrives som column-families og som man næsten kan høre giver det mulighed for at inddele sine kolonner i mindre delmængder hvor hver delmængde så kan være repræsenteret eller ej i de enkelte rækker/records der smides i tabellen. Desuden er det også nemmere at ændre undervejs ved evt at tilføje en ny delmængde kolonner. Men du kan altså ikke komme data i en HBase tabel uden at det matcher strukturbeskrivelsen i form af colums-families. Så helt ligeglad med struktur er HBase altså ikke.

19. februar 2012 kl. 12:42
Kø-øvelse

Yes FUSE MB er bare ActiveMQ med support og hurtig løsning/release af bugs - derefter gives ændringerne tilbage til OpenSource AMQ. Har selv erfaring med det. Det virker og har nogle ok fede features - bl.a. fuldt integreret med Camel til routing etc.

6. januar 2012 kl. 21:28
Gadget-kalenderen: Optag video i 1.000 fps med high speed-kameraet

Jeg har også et ex-fh100. Det er rigtigt at opløsningen er for lille ved 1000fps, men man optage i en noget bedre opløsning i 420fps. Det bruger jeg til at analysere golfsving med - se eks http://www.youtube.com/watch?v=GwhrOYpMgnoDet kan jeg bruge til en masse.

9. december 2010 kl. 13:38
Finanshus puster liv i stakåndet database med flash-diske

Måske man kunne have skiftet til noget andet end "Microsoft SQL Server" og dermed fået genereret mindre load mod storage systemet for de samme transaktioner. Så kunne man måske fint have klaret sig indtil videre med det gamle SAN-baserede storage system.

19. april 2010 kl. 13:54
Svensk anklage: Danske it-konsulenter har forældede kompetencer

:-)

Bare lige en sidste kommentar. Jeg siger IKKE noget så latterligt som at folk fra Århus er mere intelligente end Københavnere. Jeg siger bare at min fornemmelse er at kulturen i og omkring Århus er bedre gearet til at fremelske udviklere der interesserer sig for og får tid til at arbejde med f.eks. nye teknologier.

23. marts 2010 kl. 10:09
Svensk anklage: Danske it-konsulenter har forældede kompetencer

Tjahh. Umiddelbart er udtalelsen vel hverken mere eller mindre "sjov" end den tilsvarende udtalelse fra Jayway om at svenskere generelt er længere fremme i skoene end danskere (eller i hvert fald Københavnere). Den udtalelse blev da taget seriøst nok til at der blev en hel artikel ud af det.

Jamen det skal da nok ende med at jeg med tiden kommer til at "køre landbrug" (selvom jeg endnu ikke helt forstår formuleringen - troede et landbrug var noget man drev :-) )

23. marts 2010 kl. 09:56
Svensk anklage: Danske it-konsulenter har forældede kompetencer

Jamen du har da sikkert fuldstændig ret. Jeg kan ikke føre noget bevise af nogen art. Jeg udtaler mig udelukkende på erfaring og hvad jeg har oplevet. Jeg regnede da bestemt heller ikke med at blive bakket op af ret mange (specielt ikke folk fra Sjælland :-) ) Det ændrer nu ikke på min erfaring, som jeg måske skulle have holdt for mig selv. Så jo, folk fra Århus egner sig sikker bare bedst til at "køre landbrug".

23. marts 2010 kl. 09:32
Svensk anklage: Danske it-konsulenter har forældede kompetencer

Tjahhh. Det er såmænd ret simpelt. Jeg har arbejdet med rigtig mange fra både København og Århus. Og så står jeg altså tilbage med den omtalte erfaring.

Synes jeg mærker en anden kultur i Århus. Måske fordi vi har et universitet der fokuserer lidt mere på teori/principper frem for praktik/konkrete aktuelt hotte ting, end hvad man ser i hovedstandsområdet. Måske fordi der er nogle virksomheder på Århus egnen som er mere bevidste om, at hvis man vil tjene penge også om 5-10 år, så skal man satse på at følge med i de nyeste teknologier/trends. Trifork i Århus (som også, ligesom Jayway, arrangerer konferencer), hvor jeg selv har været ansat, er et rigtig godt eksempel, men der er flere. Den slags synes jeg ikke jeg ser så meget i København.

23. marts 2010 kl. 08:21
Svensk anklage: Danske it-konsulenter har forældede kompetencer

Med fare for at blive skudt i sænk fra Sjælland: Jayway skulle måske overveje at starte deres danske afdeling på Århus-egnen i stedet for. Min erfaring er at der er betydligt flere her som kompetence-mæssigt er "fremme i skoene" end der er i København og omegn.

22. marts 2010 kl. 16:28