Nikolaj Brinch Jørgensen

Digitaliseringens sårbare skyggeside

NemId er ikke en login løsning ej er MitId. Det er en IdP, og det er da også i Danmark muligt at sætte andre loginløsninger op mod den, som man kan i Norge.

29. august kl. 16:25
Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

240W faktisk ifølge version 2.1. Apples nyeste leverer 140W, så skal man bare finde et USB-C kabel der er rated til det. Det er iøvrigt, ved tear downs, nogle af de bedst konstruerede ladere på markedet.

8. juni kl. 11:10
Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

Det kommer helt an på hvilke hurtiglade standarder lader og telefon understøtter. De kan sagtens understøtte hver sin og ikke virke sammen....

8. juni kl. 11:05
Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

Der er flere faktuelle forkerte:

  1. USB-C er blot et stik, de protokoller der benyttes i forbindelse med USB-C kan sagtens være proprietære og være licens-belagte
  2. En hel masse virksomheder laver 3. parts Lightning tilbehør, deres indtjening vil også blive påvirket.

Problemet er at lovgive om stik i forbrugerprodukter på denne måde er en hindring for innovation, hvordan kommer EU videre fra USB-C???. At man benytter stråmandsargumenter hjælper jo ikke ligefrem sagen.

USB-C connectoren er en robust USB-connector sammenligning med Micro USB, men ikke i nærheden af hvad Lightning er.

8. juni kl. 11:04
Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

Der er da ikke nogen Apple brugere der slæber rundt på ladere der er specielle. Apple var før Lenovo et. al med USB-C på bærbare, det er standard i iPad Pro mv. iPhone har benyttet USB-A i laderen altid.

Det som er bras, er at man nu ikke kan komme videre fra USB-C, før EU vedtager en lov om det - det er dybt problematisk. En oplader kan ikke sætte direkte i en telefon (eller tablet), der skal et kabel imellem. I min familie er det et Lightning kabel. Det er naivt at tro at der spares noget som helst kabel skrot ved at tvinge det stik til at være USB-C, tvært imod. Der er ikke særligt mange andre dimser mere der skal lades, da telefonerne stort set har overtaget alle de funktioner.

8. juni kl. 10:56
Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

Der er da masser af 3. parts Lightning kabler, så det er da ikke forbudt at benytte Lightning. Der er også alle mulige integrationsløsninger til biler oa. der benytter Lightning (og 30 pin før det).

8. juni kl. 10:49
Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

Nemlig, der er nemlig vidt forskellige standarder. USB-C er blot et stik og siger ikke noget om hvad enhederne kan. Du kan derfor sagtens have enheder der ikke virker sammen selvom de begge har USB-C. Den her lov er simpelthen så utrolig dum, og den rammer forbi det den prøver at ramme, i utrolig grad. Derudover er den decideret skadelig som både Gert Aggerholm og Apple siger.

Om igen EU.

8. juni kl. 10:46
Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

Du kan bruge Apple ladere på tværs af Apple enheder og andre enheder, af den årsag at de alle bruger USB-A eller USB-C, og ikke har faste kabler. Du kan derfor lade din telefon med din lader fra din MacBook, eller din iPad. Det er svær at se det her som andet end en hetz for det har reelt ikke nogen stor værdi. Afskaf micro USB i stedet, det vil have en værdi. Ligtning er en umådeligt robust stik. USB-C har god PD, og mini og micro USB bør reelt afskaffes.

8. juni kl. 10:42
EU vælger USB-C som opladerstandard på forbrugerelektronik fra 2024

Da opladeren sidder inde i en telefon eller tablet/computer, bliver det nok svært at købe en uden. Der følger ganske vist en strømforsygning med i dag til diverse gadgets, men dette er ikke en oplader. Så vidt jeg ved er der ikke nogen af disse strømforsyninger der ikke allerede i dag benytter enten USB-A eller USB-C, i hvert fald har Apple haft dette på alle telefoner og tablets siden den første iPhone, og på deres bærbare de seneste mange år. Jeg tænker det vil være minimalt for Apple f.eks. at skifte deres USB-A ladere til at leveres med USB-C i stedet.

Lenovo har også USB-C strømforsyninger, faktisk tror jeg de fleste har dette.

At en iPhone eller en iPad har ligthning stik er for den sags skyld helt underordnet. Det vil være mere vigtigt at aflive f.eks. micro USB, da dette stik går utrolig hurtigt i stykker og dermed genererer utrolige mængder af eWaste, modsat ligtning stikket jeg endnu har til gode at se gå i stykker.

8. juni kl. 10:38
Nordea lancerer MitID-alternativ: »Vi har kunder, som har behov for en anden login-metode«

Det vil være rigtig umådelig dumt hvis ikke det er et guldæg. At få 93,9 mio. årlifgt for en løsning som Mit ID er jo ca. 92-93 mio for meget. Hvis det også inkludere NemLogin 3, så kan vi måske nærme os 90 mio. for meget. Så det er ikke helt ved siden af. Mit ID kan ikke mere end Nem ID, så funktionelt var den sådan set allerede designet.

Må private bruge NemLogin 3 uden vederlag? Næppe, så der er vel også ekstra indtægter.

8. juni kl. 10:30
Trods løfter om ny data-aftale: Københavns Kommune tør ikke rykke på kæmpe cloud-projekt

Microsoft bor i Redmond i Seattle (Washington) og ikke Silicon Valley.

8. juni kl. 09:28
Trods løfter om ny data-aftale: Københavns Kommune tør ikke rykke på kæmpe cloud-projekt

Jeg tror såmen ikke du skal lægge så meget i ordet Cloud. Rigtigt mange (også her) ved ikke rigtigt hvad det betyder. Det der med elastisk skalerbarhed og alt det der, det vil og kan man ikke.

Cloud betyder for rigtigt mange blot Azure drift hos Microsoft. Det er de dygtige sælgere hos Microsoft Danmark der har været ude at sælge og definere hvad Cloud er for rigtigt mange beslutningstagere, og det er Azure.

Microsoft var måske sidst af de 3 store, men de har måske den bedste marketingsafdeling. Det er jo i sig selv en genistreg at give deres Cloud Platform et navn (Azure), som kan tales om bla. Microsoft zealots...

8. juni kl. 09:26
Kære it-virksomheder: Slip jeres medarbejdere fri!

Så tyndt et indlæg ligner reklame for ham der dudens firma....

8. juni kl. 09:17
Tre fejl sendte hele Statens It i gulvet: »Det er ikke hverdagskost«

Det er dybt uprofessionelt det setup. Switches er manuelt konfigureret port for port, og det samme med servere. Det kan godt være vi ikke har testmotorveje, men Vejdirektoratet behandler dem de har med behørig respekt for forbrugerne.

Jeg ved ikke om man skal græde mest over hvor dårligt og uprofessionelt setup mv. er, eller den helt og aldeles latterlige udlægning af forløbet som gives af Ørnø. Det som sker her kan og må ikke ske, og der må slet ikke gå 4 timer inden man får fundet ud af hvad der er galt og får lukket en server (i en båd der har man skotter man kan lukke når en del af båden er læk). Man havde ikke vedligholdt sit skot (port), så det kunne virke efter hensigten ved en læk, og når dette skete så var løsningen at sænke båden.

Vejdirektoratet har forstand på veje, Banedanmark har forstand på jernbaner, Statens It har IKKE forstand på IT, det er vel ret bekymrende....

8. juni kl. 09:15
Videregav fortrolig whistleblower-data: Finanstilsynet får alvorlig GDPR-kritik

Men alvorlig kritik - hvad hjælper det? Hvor er bøden, altså straffen.

18. maj kl. 15:21
Skarp kritik af regeringens planer om opbevaring af uskyldiges DNA: Krænker menneskerettighederne

Jeg tænker man skal benytte forlæns argumentation og ikke baglæns argumentation. Man må pænt vente med ting, indtil præmissen for dem er opfyldt.

"Forklaringen på, hvorfor tidsfristen ikke skal fastsættes ud fra den konkrete sags endelige udfald, er ifølge Justitsministeriet, at Rigspolitiet angiveligt ikke kan it-understøtte slettefrister baseret på den udmålte straf. "

Skal derfor laves om til, at kravet

"at Rigspolitiet har it-understøttelse af slettefrister baseret på den udmålte straf."

Er opfyldt inden man går videre med noget som helst. Dvs. at man sørge for at få den korrekte rækkefølge i kravopfyldelsen, og får alle afledte krav opfyldt.

18. maj kl. 15:08
Java rejser til Valhal, hvor værdityperne gror

Array-varians i C# er usundt. Endnu en dårligdom man kopierede fra Java for lettere at kunne køre Java kode på CLR.

Tja, men Javas valg giver rigtig god mening. Java er lavet ud fra en inspiration af C (og C++) og ikke noget som helst andet. Det er imperativt og objektorienteret med funktionelle muligheder. C (og C++) var trods alt de mest udbredte sprog overhovedet i 1995. Specielt til emerging embedded var C kongen (nogen der husker Echelon?). Så med det target der var oprindeligt for Java, er det ikke så underligt.

At der så senere (snart 30 år after the fact) sidder nogen og beklager sig over at Java ikke ligner Standard ML det er helt skudt ved siden af. Det kunne man godt. Man kunne godt have lavet et sprog der lignede et andet sprog som ingen benytter, men var det så blevet en success? Næppe.

Java er (ligesom JacaScript) en kæmpe success i industrien, og Standard ML er det nok i undervisningen. Men det er sådan set ligegyldigt. Det er super fedt at der udvikles på sproget og at der tilføjes nye features som gør programmerne "bedre" (for hvad er bedre egentlig?, det er altid et trade off, noget andet bliver så ringere).

For dem med hang til det funtionelle kan man benytte Frege på JVM, det er der absolut intet i vejen for.

PS: Jeg er ikke helt med på hvad du har imod Javas arrays?

27. april kl. 17:24
IDA: Staten bør indføre grønne krav til it-indkøb med det samme

@Nis

Jeg tror du rammer rimelig meget ved siden af fokus for artiklen. Det som det handler om er at Data Center er grønt. Til en start kan det betyde at det benytter grøn strøm (vind osv.), f.eks. sender sit opvarmede kølevand ud i fjernvarmesystemet og dermed biddrager til opvarmning af huse mv.

Det betyder f.eks. at Statens IT skal drifte grønt når de drifter. Det betyder også at når der er udbud, så skal der sættes krav til drift om at det er grøn drift.

Den hardware der er i Data Center kan man så diskutere om ikke man bør se dokumentation for klimapåvirkningen af. Dvs. tilblivelsen af hardware transport af den mv.

En hel del af de materialer der indgår i Data Center hardware kan genudvindes til genbrug.

Dernæst kommer vi til indkøb af bærbare computere i det offentlige. Apple er længst fremme med genbrug, og fremstiller alle deres nye laptops (og desktops) af store dele af genbrugsmaterialer. Hvordan står det til med Lenovo, HP og DELL som vist købes i det offentlige?

At tale om grøn IT på software niveau giver ikke rigtigt mening ud fra den betragtning at der skulle gøre en forskel at udskifte udviklere. Der er kun så meget en udvikler kan stille op, stillet overfor en håbløst design/arkitektur. Desuden er der i web baserede løsninger ikke den store forskel på om man udvikler i Java, C#, Python, Perl, C, C++, Rust eller lignende. Der kan være algoritmer i koden dere er performancetunge, og de findes forhåbentlig gennem kvalificeret test og afprøvning.

Imellem det udviklede software og hardware findes hele den middleware del, som f.eks. containers, Kubernetes osv. som med relativ lethed lader os skabe skalerbare løsninger, således at vi ikke skal have en masse hardware allokerete til peak drift, men skal skalere op og ned. Det er noget klimaet vil have gavn af, og brugerne også. At man kun benytter præcist den hardware der er behov for. Problemet med at få udnyttet den del. Dvs. bundet hardware leverancen, drift og udvikling sammen til een løsning, der kan skalere - den er organisatorisk, både hos leverandør og kunde. Hvis man skal den vej, skal det starte i udbuddet, og så skal det forankres i tilbuddet, og det skal leveres. Leverandøren er nødt til at organisere sig anderledes, og alle dele er på samme team.

27. april kl. 10:32
Justitsministeren sender flere medarbejdere efter fejlramt Netcompany-system hos politiet

Det er ikke noget problem for samfundet at jægere ikke registrerer deres rifler og bøsser.

Jeg tror det har noget med tilladelser at gøre, og dermed sagsbehandling, hvor diverse skydevåben er genstande rent sag og dokument set. Hvis min teori holder stik, er der lige så meget brug for det, som der er for biler, fly osv. Så det er ikke bare at nedlægge.

26. april kl. 22:47