Tim Wentzlau

Gladsaxe-modellen spøger: Nyt AI-projekt skal forudsige mistrivsel hos børn

På det seneste har det været fremme, at mange sager om anbringelser af børn er behandlet forkert og har ført til uberettiget anbringelse uden for hjemmet.

Hvis et AI trænes på dårlig sagsbehandling har vi blot automatiseret dårlig sagsbehandling.

29. januar 2020 kl. 17:34
Færøsk migrering med kultursammenstød og timestamp-problemer

Hvad gør I på det nye systemet? Bruger I VMWare, HyperV eller lignende til fejlover for at håndtere hardware fejl og opdateringer?

Det nye miljø køre i wm ware, Elektron har eget hosting center og hoster servere for andre virksomheder og institutioner. Dette miljø er spejlet.

Med .net 5 vil vores "windows main frame" miljø sikkert kunne flyttes til docker og kubernetes så det er inde i overvejelserne.

7. januar 2020 kl. 14:55
Færøsk migrering med kultursammenstød og timestamp-problemer

Interessant at man i den grad kan omprioriterer sin tekniske gæld, og samtidigt belåne lidt af friværdien :)

Jeg er udvikler på Elektron og er kommet til sidst i forløbet og har gjort mig de samme overvejeler som der skrives om her i kommentarerne. Jeg er dog nået frem til at migreringen var den rigtige løsning.

Den første udfordring vi har stået over for har været det med at vedligeholde kode i PL/1, der kommer ikke lige folk ind fra gaden i dag og har disse kompetencer. Men det er ikke kun programmering, det er også drift af Main frame, der har været en udfordring. Ved at skifte over til c# + windows miljø er vi inhouse gået fra ca 10 ansatte (alle 55+) til ca 30 ansatte, der kan programmere og drive løsningerne. Selv om koden ser lidt mærkelig ud, er den ikke umulig at forstå og den virker!!!.

Selv om Main framen var fra 2008, så var den ikke hurtig. Svartiderne på kald til Main frame backend lå før migrering på gennemsnitligt på 4-6 sekunder, efter migrering gennemføres 75% af alle kald på under 700 millisekunder. Skulle de svartider forbedres på main framen ville det kræve dyre opgraderinger. Prisen for migrering er tilbagebetalt inden for ganske få år i forhold til omkostninger til evt. main frame opgradering og licensbesparelser.

Der er ingen tvivl om, at det rigtige er at kode systemerne om, men det vil tage mange år, hvor der skulle køres parallelt på Main frame og ny platform, hvis der ikke var migreret. Vi er nu i gang med at forberede en ny platform til nyudvikling, der kan sameksistere med den migrerede platform og det er betragteligt nemmere at få til at lykkes i forhold til at skulle lave en ny platform, der skulle sameksistere med en main frame platform.

Man må håbe at de får adskildt database, API og bruger applikationer fornuftigt.

PL1 programmering på mainframe er meget anderledes end moderne systemer i cloud, microservices mm, så den nye platform vil blive helt anderledes, end det vi kommer fra. Jeg er så heldig at være med til at forberede den arkitektur, hvilket er en spændende udfordring :-)

7. januar 2020 kl. 14:46
Sådan migrerede Færøerne væk fra mainframen

Kan køretiden eventuelt oplyses for en "årsopgørelse"-kørsel og tilhørende maskin-konfiguration?</p>
<p>Tager det: 100 sekunder, 100 minutter. 100 timer eller 100 dage?

Jeg har fået fremskaffet nogle tal. Årsopgørelsen tager ca 11 timer på det nye miljø. Det er flere batch programmer, der afvikles for at lave opgørelsen. Batch programmer køre ca 13% hurtigerer i windowsmiljøet.

Jeg står for TAKS web portaler og kan af logs se, at svartiderne fra backendsystem gennemsnitligt er forbedret med 5-600% i windowsmiljøet.

5. december 2019 kl. 15:13
Sådan migrerede Færøerne væk fra mainframen

For der kommer sjældent velskrevet kode ud af at transformere kode fra et sprog til et andet. Fx. vil visse features i det nye sprog ikke blive udnyttet og features i det gamle sprog bliver mystiske i det nye sprog. Jeg kan faktisk ikke huske et eneste eksempel på situationer resultatet er kode der er fornuftigt.

Vi kalder internt koden PL/# og ja der er udfordringer, vi arbejder på at lave forskellige værktøjer, der skal hjælpe på dette.

Men vi spare i licenser, fået markant bedre svartider og et driftmiljø som flere hos os kan udvikle til og vedligeholde.

Der kommer vist nogle flere artikler der vil i helt sikkert kunne læse mere.

5. december 2019 kl. 14:13
Sådan migrerede Færøerne væk fra mainframen

Jeg er nysgerrig: Er det en speciel færøsk sprogkonstruktion (eller humor), eller blev SKAT så upopulære, at der måtte ske noget?

Det er skat bagfra :-) og der er en sproglig krølle, fordi "til taks" betyder at være tilgængelig på færøsk.

5. december 2019 kl. 14:04
Sådan migrerede Færøerne væk fra mainframen

Jeg er udvikler på Elektron og programmer har en lidt anden betydning i PL1 og den transformerede kode. Datastrukturer (en slags klasse eller struct) er også programmer eller nærmerer c# projekter.

Koden kan beregne skat fra 1984 og frem til i dag, med alle de ændringer, der har været undervejs.

Alle varer, der kommer ind til færøerne er registreret i TAKS' (SKAT) systemer til beregning af afgifter mm.

Der er også systemer til indrivelse af gæld, moms mm.

Gennerelt skal vi lave de samme systemer som andre lande har og det eneste der er afhængig af befolkningsstørrelsen er størrelse på databaser.

Jeg og mine kollegaer under os ofte over, hvor dyrt det er for det danske skattevæsen, at udvikle it systemer. Mirgeringsprojektet er langt det største IT projekt på færøerne. Vi er ca 15 udviklerer, der vedligeholder og udvikler skattesystemerne.

3. december 2019 kl. 15:40
NemID får nyt navn

"Mit id" som udtryk, giver sproglige udfordringer.

I support:

supporter: Har du "mit id" kunde: Nej (kunde, kender ikke supporters id) supporter: For at logge på vores tjeneste skal du have "mit id" kunde: OK.. og hvad er det? supporter: "mit id" er den login tjeneste.... (samtale kørt af sporet)

Til gengæld er det svært, at lave en phising mail, der giver mening.

Hej xx Der er problemer med "mit id", klik her for at rette dit "mit id".

22. marts 2017 kl. 11:56
IT-Sikkerhed: Ikke en "how-to" for lægmænd

Svært at følge med i alle dine skriverier :-)

3. maj 2014 kl. 22:02
IT-Sikkerhed: Ikke en "how-to" for lægmænd

Jeg læste på radio247, at tys-tys kilden (IBM ansat) kunne ligge et filter ind, der automatisk kunne følge personer af interesse, men vedkommende kunne kun gøre det ca en gang om måneden. Studsede lidt over dette, men med PHK's indlæg er jeg kommet til at tænke på, at der i Nets system køres med månedlige opdateringer og de deployes til produktion uden review.

Dette filter sider et sted, hvor der ikke logges og derfor kan det ikke spores. Kan det tænkes, at det reelt er en del af PET's system til, at følge borgeres fysiske og økonomiske bevægelser. Her har tys-tys kilden blot indsat sin egen kode.

http://memo.radio24syv.dk/vores-nyheder/ny-afsloering-af-se-og-hoer-overvaagede-flere-hundrede-kendte-og-ukendte/

3. maj 2014 kl. 20:57
Hvorfor bruger borgerne længere og længere tid i Borgerservice?

Min far søgte i foråret om folkepension via Udbetaling Danmaks hjemmeside. Han er ikke opmærksom på at han ikke får gjort hele forløbet færdigt.

Da han ikke får nogen pension henvender han sig til Udbetaling Danmark, her får han at vide at de ikke kan se nogen ansøgning, derfor står han til at tabe en måneds pension. Med hjælp fra Ældresagen lykkedes det dog for min far at få udbetalt den første måned.

I dette forløb taler han med flere i familien og blandt venner om hvad de har gjort i forbindelse med ansøgning om folkepension, det viser sig at alle har opgivet selv at søge via Udbetaling Danmark og henvendt sig i borgerservice.

I disse tider med NemKonto kan man da i det mindste automatisk udbetale grundbeløbet i folkepensionen. Store dele af det der ellers skal opgives i forbindelse med ansøgningen er kendt af SKAT, så for de fleste borgere burde det slet ikke være nødvendigt at ansøge om folkepension.

14. august 2013 kl. 08:19
Officiel nørd-uge bringer Ataristemning til Youtube

Forskel på nørd og geek kan ses her:http://www.mastersinit.org/geeks-vs-nerds/

9. august 2013 kl. 18:57
Scratch - sjov programmering for vores børn

Det er muligt at uploade sine programmer til et fælles repository, så andre kan prøve og blive inspireret.

Den visuelle tilgang gør det muligt at få overblik over hvordan programmet virker. Det kan også ses, når man debugger sit program.

En cool feature er at man ganske let kan sende kommandoer mellem sine sprites. Har ofte savnet en lige så nem "message" metode i mine "professionelle" sprog.

Scratch har været mine børns indgang til programmering nu har de kastet sig over java her benytter de greenfoot (greenfoot.org). Python er også populær, fordi der ikke er så meget syntaks-snask

Scratch virker også i windows.

Tim

25. maj 2010 kl. 11:26
It-folk i oprør: Orango.dk-sagen er en skandale

Enig, faktisk bør der laves en service, der sender advarselsmails til ejerne, hvis domænet ikke opfylder krav til at være aktivt.

I sagen med orango.dk, ville den gamle ejer da givet gerne have vist, at der et sted i systemet findes et krav om at svare på port 80, for at det regnes for aktivt.

Helt simpelt burde der udsendes en mail til alle domæneejere, der klart præcisere hvordan kravet er mht. at være aktivt. Samt hvordan klagenævnet tolker "glæde/gavn" af domæne.

13. januar 2010 kl. 12:07
It-folk i oprør: Orango.dk-sagen er en skandale

Domæneloven giver groft sagt Domæneklagenævnet ret til at konfiskere et domæne, hvis andre efter nævnets vurdering har væsentlig mere glæde af det

Hvordan defineres glæde?

Hvis jeg nu kan dokumentere, at jeg kan skabe en indtægt, der er 10 gange større med orango.dk end de nuværende ejere kan generer, kan jeg så få domænet?

13. januar 2010 kl. 11:52