Nicolai Hansen

Spioner infiltrerede forgæves World of Warcraft

Er det kun mig der med det samme tænkte, at en flok NSA-typer her fik overbevist deres chef om at de udførte vigtigt arbejde mens de spillede WoW i arbejdstiden :)?

9. december 2013 kl. 16:59
Læring via skam og street-cred

Jeg underviser selv på universitetet i ny og næ (er ansat som forsker), og underviser i eksperimentiel systemudvikling / designprocesser / interaktionsdesign eller hvad vi nu skal kalde det. og min normale taktik er egentlig at fortælle de studerende to ting:

  1. Det her er det vigtigste emne i hele verden. Der er ikke noget der ikke er designet, og der er nærmest IT i alle menneskelige relationer. Derfor, er spørgsmålet om hvordan man laver det godt helt bizart vigtigt. Og jeg synes det er synd ikke at lære noget om emnet, fordi jeg egentlig vil jer det godt.

  2. Jeg er samtidig helt ligeglad med om de lærer det - jeg får ingen problemer, og deler gerne 2-taller ud som et maskingevær, eller dumper folk. Det er helt vildt dumt at dumpe mit kursus, men man kan sagtens, og jeg er ligeglad.

punkt 2 er lidt ondskabsfuldt, men det taler faktisk til mange studerende: hvis det virker, forstår den studerende at jeg gerne vil hjælpe og synes emnet er helt bizart vigtigt jævnfør punkt 1, men det er deres eget forbandede ansvar. Jeg har ikke tænkt mig at gøre andet end at sætte rammen op, og tjekke om jeg, som ansat, kan stå inde for kvaliteten på dommens dag. Jeg taler således nok primært til en blanding af indre og ydre motivation? Jeg er et meget meget begejstret menneske, og det smitter også af, tror jeg.

Jeg synes det virker okay, men jeg vil ikke tage kradsere midler i brug (som f.eks. dem Michael nævner, eller de tidligere diskussioner om at forbyde laptops undervejs osv osv.)

17. januar 2013 kl. 00:30
Opskriften på innovation i verdensklasse

Fedt indlæg Bent. Jeg kan supplere at vi faktisk underviser vores studerende på Informationsvidenskab(og søsteruddannelserne) i netop den tilgang du forefægter her. Specielt det her med løbende at skabe divergerende idéer synes jeg tit er overset - det fører i værste fald kun til en uddybning af hvorfor den eksisterende idé er perfekt, og det i sig selv kan også være noget værd. Langt oftere fører det dog til en lille ændring af den bestående idé, som derved bliver langt bedre.

Jeg kan kun, fra en praktiker/akademikers standpunkt, forefægte den konstante bevægelse mellem manifestationer (skitser, prototyper, fremtidsscenarier) som afprøves, og så skabelsen af nye idéer.

12. juli 2012 kl. 00:21
Google lancerer Dropbox-konkurrent i næste uge

den upgrade jeg giver 20 dollars om året for, booster min plads på picasa, gmail og google docs med 20 gigabyte, så nu er jeg spændt på om det også kommer til at gælde for google drive :)

17. april 2012 kl. 10:59
Er vores skandinaviske udviklingsmetode en skurk?

Jeg har aldrig set et stort offentligt IT-projekt der anvendte det jeg ville kalde en "ren" PD-tilgang med ægte og ærlig brugerinddragelse.

Hvis der er sådan et, og det slog fejl, så går jeg lidt ned af gangen og vækker de ældre forskere - hvis der bare er en hel masse projektledertyper i det offentlige, der synes at "Skandinavisk model!" lyder lidt som "Ny Nordisk mad", og derfor har bestemt sig for at bruge mockups og scenarier for at virke lidt innovativ, så er det måske dér problemet ligger :)

edit: og jeg ville også være meget ked af at blande "Participatory Design" som term sammen med Skandinavisk udviklingsmetode etc - det er nemlig ahistorisk (det blev ikke kaldt PD i f.eks. DEMOS og UTOPIA projekterne), så lad os få en tight PD-definition på banen først + et eksempel på et projekt der anvender en sådan.

10. april 2012 kl. 22:54
3 efter Grooveshark-censur: Vi tvinges til at være politimænd

Tro mig - jeg kan sagtens bære nag til både politikere, private firmaer, offentlige instanser og den kinesiske regering på en gang :)

25. februar 2012 kl. 13:17
10 PRINT "Tillykke med 30 års fødselsdagen Commodore 64!"

Tak for at minde mig om de decideret gyselige forsøg på kopibeskyttelse dengang som nu :) Jeg husker tydeligt diverse fotokopierede manualer, såvel som de salte tårer jeg græd over at skulle rode med min manual og tælle linjer når jeg ville spille en række af mine originalspil. Selv dengang var kopibeskyttelse til mindst ligeså stor gene for de lovlige brugere (og jeg var en god blanding), som for piraterne.

Mere lumpent var Pirates! til Amiga, hvor det var decideret nederen at spille uden det meget store og sært formaterede kort (medmindre man var rainman og kunne huske hvor alle byer lå). Viden om hvor byer lå var bygget sammen med spilmekanikken: f.eks. "find Åse Åsasson, hun er i byen Cartagena" - vidste man så ikke hvor den var, var man ilde stedt. Der var nemlig kun et analogt kort, og dermed incitament til at købe pakken. Ah, good times :)

6. januar 2012 kl. 18:31
Politiets Polsag-system endevendes af eksterne konsulenter

Fordi politiarbejde er bundet op på meget specifikke lovgivningsmæssige procedurer, som er unikke og ændrer sig i Danmark. Der er ingen hyldevarer der opfylder kravene.

3. november 2011 kl. 20:46
Cyberlømler slår atter til mod Mastercard.com

at ddos angrebet på mastercard skulle være helt uden effekt er lidt naivt - formålet er jo ikke nødvendigvis alene at smadre mastercard.com, men derimod at få nyheden om at nogle mennesker er utilfreds med den måde Mastercard har handlet ifht. Wikileaks. Da de er kommet i samtlige danske aviser (og givetvis en gigantisk mængde udenlandske), har det været en eklatant succes. Jeg siger ikke at det er godt eller skidt, men jeg er helt sikker på at der er mange der sympatiserer med Wikileaks, der netop er blevet mindet om, at Mastercard (og iøvrigt paypal, visa og visse andre sikkert), var bad guys i Wikileaks historien. Så effekten er skam god nok, midlerne kan diskuteres.

29. juni 2011 kl. 00:59
Er du også blevet salgstrick-profileret?

min kæreste har ikke angivet sin forholdsstatus på facebook og bliver tilbudt match.com reklamer (et datingsite) - jeg står som værende "i et forhold" og bliver tilbudt forlovelsesringe, hvilket jeg faktisk synes er urkomisk :)

28. april 2011 kl. 11:49
Minister vil afskaffe papireksamen på universiteter

en lidt interessant problemstilling i forbindelse med digitale eksamener, er aflevering af rapporter der ofte er længere skriftlige opgaver, som man f.eks. har fået et par uger til at skrive.

Medmindre eksaminator og censor er endog meget moderne og får stillet en ipad eller lignende tablet til rådighed, så vil de fleste allerhelst rette med kuglepen og papir. Så i stedet for at de studerende udprinter lange opgaver, skal nogle andre gøre det? Det er lidt spændende synes jeg, men man kan selvfølgelig bare strong-arme de ansatte som man har gjort så ofte før :)

29. marts 2011 kl. 18:33
Så skal der laves mockups!

Per: Det kan det sikkert være i nogle tilfælde, og den slags mennesker kan selvfølgelig være besværlige.

Men det der normalvis er fordelen ved en mockup, er netop det at ved at mockuppen er primitiv, er folk ikke så bange for at komme med ændringsforslag, ligesom de forstår at fokusere på "det væsentlige" i form af funktionaliteten fremfor looks (som man så kan have i en anden lomme).

Jeg er dog nysgerrig efter hvor godt den slags software her tilbyder "on the fly"-ændringer - normalvis ville jeg lave mine ting i et primitivt wireframing-look og så printe dem ud og simulere systemet ved at skifte arkene ud - så kan brugerne nemlig også male og tegne på tingene, ligesom vi kan klippe dem ud og samle dem. Da vi ikke kan lave kode ud af mockups alligevel, bliver kvaliteten ved at have dem digitalt lidt meh.

15. januar 2011 kl. 03:10
X Factor og Empati

Tak for en god blog, der tit handler om brugerens perspektiv - et mere væsentligt element end man ofte skulle tro.

Hvad angår Personas synes jeg det er relevant at forholde sig til, at de ikke rent faktisk ER brugere - de er i bedste fald abstraktioner af flere "typiske" brugere (hvilket stiller voldsomme hvis ikke uoverstigelige krav til skaberen) eller i værste fald fri fantasi fra udviklernes side.

Jeg har heller ikke set dem brugt som et "rigtigt" brugerperspektiv endnu, og det er vel også kun optimalt i det omfang man ikke kan få en rigtig bruger til at deltage og give sit perspektiv? Det er vel, alt andet lige, bedre.

13. januar 2011 kl. 15:31
Dell: Vi beklager og vil lære af fejlene

Problemet med Dells engelsksprogede support ligger jo kun delvist hos kunderne. Jeg ville f.eks. ingen problemer have, hvis det ikke var fordi jeg kom igennem LIVE til bangladesh eller serbien over noget der minder om en walkietalkie.

Min "supporter" i den anden ende forstår så ikke helt almindelig engelsk, men sidder bare fuldstændig i panik og lirer standardsætninger af fra et eller andet skema, på supergebrokkent engelsk :)

Med det niveau, så tror jeg at selv dronning Elisabeth ville have problemer med at gøre sig forståelig.

3. februar 2010 kl. 15:09